Suomalainen lukupiiri discussion

46 views
Helmet-lukuhaaste 2016 > 38. Jossain päin maailmaa kielletty kirja

Comments Showing 1-8 of 8 (8 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Tekstiä


message 2: by Desertorum (new)

Desertorum | 1123 comments Slaughterhouse-Five on kielletty moneen otteeseen ja viimeisin taitaa olla vuodelta 2011, kun se kiellettiin amerikkalaisessa koulussa. Ei ollut ihan omaan makuun.


message 3: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Tähänkin on ollut suunnitelmissa liittää vähän vaikka mitä, mutta ajanpuute alkaa iskeä vuoden lähetessä loppuaan. Liitän siksi tähän kohtaan Tintti-sarjakuvan Tintti Neuvostojen maassa. Helmeti Kiellettyjen kirjojen kirjamaraton tietää kertoa, että Tintti ja Asterix hyllytettiin kolmeksi kuukaudeksi Kanadassa vuonna 1993 yhdessä kovan gay- ja lapsipornon kanssa. 11 tulliviranomaista ei koskaan kyennyt selittämään Tintin ja Asterixin yhteyttä asiaan.


message 4: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Suomessakin tuo oli muistaakseni jossain pannassa jonkin aikaa, vai olikohan kyse jostain muusta... Kuitenkaan sitä ei Suomessa julkaistu kuin vasta myöhemmin. Ei se ollut minusta kovin hyväkäään, joten paljosta ei oltu jääty paitsi.


message 5: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Juu, niin minäkin muistelen, että Suomessakin oli kielletty jonkun aikaa. Selvästi huonoin Tintti mielestäni. En myöskään muista lapsena tuota luetun, vaikka muita Tinttejä paljon luettiinkin.


message 6: by Ida (new)

Ida | 41 comments Satuin vasta törmäämään mielenkiintoiseen sivustoon kirjasensuurista. Harmi vaan, että sivusto on aika epäselvästi toteutettu :/

http://web.archive.org/web/2009010212...

Suomessa kielletyt kirjat 1500-luvulta Anna-Leena Härköseen:
http://web.archive.org/web/2009010408...

Ulkomailla kielletyt kirjat:
http://web.archive.org/web/2009010212...

Tintistä ja Asterixista sanotaan tismalleen kuten Terhi jo kirjoittikin, mutta pasteenpa vielä tähän mitä tuolla lukee Tintistä Neuvostojen maassa, jos jotakuta kiinnostaa:

"Hergé (Georges Remi, 1907 - 1983)
Tintti neuvostojen maassa
Tintti, tuo katolinen kolkkapoika suuntasi 1930 matkansa Neuvostoliittoon. Neuvostojen maassa Tintti rökitti bolsevikkejä kuin parhaassa suomalaispropagandassa. Tintin luoja Hergé (Georges Remi, 1907-1983) järjesti 1930 keväällä Neuvostoliitosta palaavalle Tintille vastaanottajaiset. Tintiksi palkattua lapsinäyttelijää oli vastassa sankka yleisö.

Suomessa ei käännetty kahteen vuosikymmeneen Tintti neuvostojen maassa -albumia itsesensuurisyistä, toistaalta sen ilmeisen tasollisen poikkeavuuden vuoksi. "


Tämän vuoden puolella oon ite Suomessa kielletyistä/sensuroiduista kirjoista lukenut ainakin Minna Canthin Työmiehen vaimon ja Kirsti Huurteen muistelmateoksen Sirpin ja moukarin alla. Jälkimmäisen ainakin pitäisi kertoa Neuvostoliittoon loikanneen naisen karuista kokemuksista.

Ulkomailla kiellettyjen kirjojen luettelo muistuttaa aika paljon välimuotoa mun to-read -luettelosta ja suosikkikirjoistani :)
Tänä vuonna tuolla mainituista oon lukenu ainakin:
-J.M. Coetzee - Michael K:n elämä
-Scott F. Fitzgerald - Kultahattu
-J.D. Salinger - Catcher in the Rye
-John Steinbeck - Vihan hedelmät
-Walt Whitman - Ruohoa
-Richard Wright - Musta Poika

Just nyt on kesken Dee Brownin Bury my heart at Wounded Knee. Suomennettu ilmeisesti nimellä Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen? Kirja kertoo erittäin raadollisesti Amerikan alkuperäiskansojen joukkomurhista, maa-alueiden riistoista sekä muusta oheissorrosta "intiaanijahdin aikana" nimenomaan alkuperäiskansojen näkökulmasta. Wisconsinin hallintoviranomaiset ilmeisesti pitivät kirjaa "liian värittyneenä". Jännä homma...

Periaatteessa voisin suositella melkein kaikkia, mutta eniten pidin Vihan hedelmistä ja Whitmanin runokokoelmasta :)


message 7: by Noora (new)

Noora | 873 comments Tähän kohtaan lisäsin sensuurin jalkoihin jääneen lukupiirin kirjanakin olleen Erään sukuromaanin loppu.


message 8: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Jung Changin Villijoutsenet – Kolmen kiinattaren tarina, jonka muutama muukin täällä luki, on kielletty Kiinassa, samoin kuin kirjailijan muut teokset.


back to top