Suomalainen lukupiiri discussion

43 views
Helmet-lukuhaaste 2016 > 35. Kirjassa ollaan avaruudessa

Comments Showing 1-14 of 14 (14 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (last edited Mar 11, 2016 08:19AM) (new)

Tytti | 2539 comments Tähän kohtaan ei ehkä ole monia muita vaihtoehtoja kuin scifi?


message 3: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Hah, tuo oli ainoa kirja, joka minulle tuli mieleen, eikä se voisi vähempää kiinnostaa... :D


message 4: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 713 comments Avaruusseikkailu 2001. Tuo Mars-kirja on kirjastosta varauksessa.


message 5: by Sari (last edited Mar 11, 2016 03:06PM) (new)

Sari Koskinen (leofurioso) | 57 comments Tää on taas aihe, joka tekee iloiseksi, että lukee englanniksi ison osan kirjoistaan, koska avaruus-teemaa kyllä löytyy sieltä. Sen lisäksi jotkut lasten/nuorten kirjat ei oo kyl poissuljettuja tässä. Mauri Kunnaksellakin taitaa olla avaruus-aiheinen kirja ja eiköhän Tatun ja Patun sarjassakin sellainen jo ole, tästä en tosin oo 100% varma. Sen lisäksi lapsille englanniksi on ainakin Byron Bartonin I want to be an Astronaut, joka kuulostaa sellaiselta, että haluaisin lukea itsekin sen, vaikka oon rutkasti yli sen ikähaarukalla, jolle toi on tarkoitettu. Ja saattaa ehkä noita sarjakuviakin olla myös avaruuteen sijoittuvia. En tosin muista onko mm. Lassi ja Leevi-sarjakuvassa koskaan liikuttu avaruudessa, vaikka alkuperäinen sarjakuva-albumin nimi planeettoihin ja sitä kautta avaruuteen viittaakin.

Sen lisäksi on tosin vaikea miettiä, että sopisiko tähän mm. J.D.Robbin In Death-sarja, koska vaikka tulevaisuuden New Yorkissa liikutaankin 2060-luvulla suunnilleen, niin osittain siellä liikutaan myös avaruudessa, ei aina pelkästään maassa. Se riippuu hyvin paljon siitä, mikä sarjan osista kyseessä, koska kirjoja siinä sarjassa on n. 40 jo ilmestynyt englanniksi ja suomeksikin 8. Tämä kylläkin on dekkarisarja, joten on siinäkin mieles kiinnostava, joskin tässä on tietysti rajan veto vaikeaa, kun ei tiiä sallisko tällä osallistua tähän kohtaan vai ei.

Pierce Brown Red Rising-trilogi, Ray Bradburyn The Martian Chronicles (tällä löytyy myös muita kirjoja ton sarjan lisäksi), H.G. Wellsin Maailmojen sota (ja kyseisellä herralla muitakin kirjoja, niiden sijoittuminen tosin avaruuteen enemmän tai vähemmän kyseenalaista), Frank Herbertin Dune (taitais olla Dyyni suomeksi), Ann Aguirren Sirantha Jax-sarja, Douglas Adamsin Linnunradan liftarit, vai mikä olikaan ja monia muita kuten The Dispossessed Ursula K. Le Guinilta sekä Isaac Asimovilta. On lähinnä vaikeus siinä, että miten tän periaatteessa määrittelee. Onko tarkoituksena se tässä kohtaa haasteessa, että koko ajan tapahtumat sijoittuneet avaruuteen vaiko saako olla maassa myös tapahtumia.


message 6: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Niin, minun kohdallani vaikeus tulisi siinä, etten vain välitä scifistä kielestä tai aiheesta riippumatta. :-) No ehkä poislukien muutama tärkeä klassikko. Liftari vielä ehkä voisi mennä, tosin muistan aloittaneeni sen joskus ja kesken silloin jäi, tai ehkä Avaruusseikkailu. Kvanttivaras sopinee tähän myös.


message 7: by ♡Susanna (last edited Mar 11, 2016 04:16PM) (new)

♡Susanna | 70 comments Kuten Sari jo ehti todeta, lastenosastolta löytyy tähän vaikka mitä vaihtoehtoja. Ainakin ne ovat selvästi ohuempia ja muutenkin helpompilukuisia kuin useimmat scifikirjat. ;) Ihan pikaisella haulla löysin vaikkapa Mauri Kunnaksen "Riku, Roope ja Ringo lentävät kuuhun", Tatun ja Patun avaruusseikkailu, Babarin avaruusmatka sekä "Miina ja Manu avaruudessa". Ja nuortenosastolta löytyy varmasti myös aikuisten lukemistoa kevyempiä vaihtoehtoja. Samoin sarjakuvista.

Myös Douglas Adamsia meinasin ehdotella, itsekin olen joskus aloitellut "Liftaria" englanniksi, ja kielestä varmaan paljolti johtuu, että kesken on jäänyt. Jospa nyt saisi yritettyä uudestaan, edes suomeksi. Adamsiltä taitaa löytyä myös ohuempia teoksia samasta aihepiiristä.

Rajaniemen "Kvanttivaras" on yksi ehdottomia suosikkejani - sitä suosittelen lämpimästi, vaikkei kyllä ole kevyttä tai helppoa luettavaa! Harmittelinkin ensimmäiseksi tämän kategorian nähdessäni, että luin suhteellisen vastikään uudestaan tuon trilogian kaksi ensimmäistä osaa ja niiden perään uusimman osan ensimmäistä kertaa. Vaan näkyypä tuosta olevan jo melkein 1,5 vuotta aikaa, joten ehkä voisin ainakin tuon päätösosan lukea nyt uudelleen. Onneksi on vaihtoehtoja!


message 8: by Noora (last edited Apr 17, 2016 11:41PM) (new)

Noora | 882 comments Kvanttivaras on odotellut jo todella pitkään luettavien listalla ja nyt sain vihdoinkin aloitettua kirjan lukemista, koska sen tosiaan saa tähän helmet haasteen kohtaan. Muuten se saattaisi olla vielä ensi vuonnakin odottamassa lukuvuoroaan. Vielä en osaa sanoa kuinka käy, tuleeko lukukokemuksesta tuskaisa vai nautinto. Ainakaan vielä kirja ei ole imaissut mukaansa, koska mielummin olen tietokoneella. :)

Kvanttivaras on nyt luettu. Ei missään muotoa lempparikirjani, koska on skifiä. Mutta kirja jäi sellaiseen vaiheeseen, että kaippa mun on luettava se seuraavakin osa, muuten jää ärsyttämään kun ei tiedä miten kirjasarja päättyy.


message 9: by Desertorum (new)

Desertorum | 1157 comments Lassi ja Leevi-sarjakuvassa käydään välillä kuvitteelisesti avaruudessa kun Lassi kuvittelee olevansa jonkunlainen avaruussankari joka taistelee avaruushirviöitä vastaan (joka siis yleensä on Lassin opettaja). Ihan lemppari! :)


message 10: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Jos on enemmän kiinnostuneempi klassisista kirjoista, niin Cyrano de Bergeracin Matka kuuhun sopisi varmaan tähän.


message 11: by Desertorum (new)

Desertorum | 1157 comments Itse käytin tähän kohtaa novellikokoelmaa; Marsin aikakirjat. En pidä scifistä mutta tämä kyllä oli mielestäni erittäin hyvä. Suosittelen kokeilemaan. House of Usher oli mielestäni yksi parhaista tarinoista. Mutta tässä kuvataan lähinnä ihmisiä ja miten he aikoivat valloittaa Marsin eli siinä mielessä enemmän ihmisluonnon kuvausta.


message 12: by Scarlett (new)

Scarlett (scartti) | 64 comments Kuitaan tämän kohdan kirjalla *rumpujen pärinää* Yksin Marsissa. Viihdytävä kirja.


message 13: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments HelMet-palkintoehdokkaita listatessani (voittajakin on jo löytynyt) törmäsin ihan kivalta kuulostavaan lasten tiedekirjaan Popin ja Pikkukarhun avaruusmatka. Tietenkin asiaa helpottaisi, jos lähistöltä löytyisi sopivanikäinen napero...


message 14: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 713 comments Tähän olen vuoden aikana suunnitellut erilaisia kirjoja, viimeisimpänä lukupiirikirjaa Linnunradan käsikirja liftareille. En kuitenkaan tiedä, ehdinkö lukea tätä. Senpä vuoksi kuittaankin tämän sarjakuvakirjalla Tintti kuun kamaralla. Olen tämän vuoden kuluessa lueskellut Tintti-sarjaa läpi ja tämä oli vuorossa eilen. Ihan mukava välipala, mutta pidin enemmän edellisestä osasta eli Päämääränä kuu. Siinä vain ei vielä kunnolla päästä avaruuteen, joten tämä jälkimmäinen pari sopii tähän paremmin.


back to top