Suomalainen lukupiiri discussion

48 views
Helmet-lukuhaaste 2016 > 31. Olympialaisista kertova kirja

Comments Showing 1-28 of 28 (28 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (last edited Mar 13, 2016 12:48PM) (new)

Tytti | 2539 comments Urheilijoista tietenkin erilaisia kirjoja on tehty paljonkin, ja onhan joissakin romaaneissakin urheilua, mutta olympialaiset eivät ehkä ole kovin yleinen aihe, ainakaan nuorten kirjallisuuden ulkopuolella..?


message 2: by Elina (new)

Elina (elluetut) | 64 comments Mä en haluaisi lukea mitään tietokirjaa tai muistelmaa tästä aiheesta, niin tulisiko teille mieleen jotain romaania, jossa olympialaiset vilahtaisi? Eva Wahlströmin kirja kyllä kiinnostaisi, mutta mainitaankohan siinä mitään olympialaisista tai siis lähinnä sinne pyrkimisestä?


message 3: by Tytti, The Head Honcho (last edited Mar 13, 2016 12:44PM) (new)

Tytti | 2539 comments Kuten jossakin mainitsin, minulla on ollut mielessä juuri olympialaisiin liittyvä kirja eli Pitkä juoksu. En ole itse sitä lukenut, mutta pituutta ei ole paljon ja siinä vielä käväistään Helsingissä 1952. Kertoo siis Satupekasta eli Emil Zátopekista.


message 4: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Kävisikö tähän Elmo, vaikka siinä olympialaiset (vai mitkä mestaruuskisat ne ovatkaan) ovatkin fiktiiviset? Itse en ole lukenut, enkä ehkä tässä vaiheessa luekaan.


message 5: by Noora (last edited Mar 13, 2016 01:18PM) (new)

Noora | 873 comments Jos nyt en ihan väärin muista niin Markus Zuzakin Kirjavaras kirjassa puhuttiin Olympilaisistakin. Olisko ollut 1936 Berliinissä järjestetyistä Olympilaisista tai jostain muusta 30-40-luvulla järjestetyistä Olympilaisista. Eritoten puhuttiin tummaihoisen osallistumisesta Olympialaisiin. En ole ihan varma muistanko oikein, kirjan lukemisesta on jo kuitenkin pari vuotta. Jos kyseinen kirja on vielä lukematta niin mielestäni se kannattaa lukea joka tapauksessa, oli siinä olympialaisia mainittuna tai sitten ei. Mielestäni kirjassa on mielenkiintoista se, että kirjan tarinan kertoo Kuolema. Se tekee kirjasta hyvin erilaisen kirjan, joka kertoo juutalaisvainoista ja natsisaksasta uudella ja erilaisella tavalla. Kirja on taattu pillityskirja, joten nenäliinat lähettyville. ;P


message 6: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Mulla on sama muistikuva kuin Nooralla eli että Kirjavarkaassa puhuttiin olympialaisista ja nimenomaan tummaihoisten osallistumisesta kisoihin.


message 7: by Tytti, The Head Honcho (last edited Mar 13, 2016 01:43PM) (new)

Tytti | 2539 comments Joo, no Berliinin olympialaisethan olivat 1936 ja niissä musta amerikkalainen Jesse Owens voitti neljä kultamitalia. Mutta toisin kuin usein kerrotaan, niin ei Hitler kieltäytynyt kättelemästä Owensia (erityisesti), hän ei kätellyt ketään (kai ensimmäisen päivän jälkeen).

"Hitler didn't snub me; it was our president who snubbed me. The president didn't even send me a telegram."


Täällä on muuten lisää niistä kisoista tästä näkökulmasta: http://historynewsnetwork.org/article...

Itse en oikein ole innostunut tuosta Kirjavarkaasta, angloamerikkalaisten (no tässä tapauksessa australialaisen) kirjoittamat kirjat natseista alkavat vähän kyllästyttää. Mieluummin luen saksalaiskirjailijan kirjoittaman kirjan. Australialaisista, olympialaisista ja rasismista tuli muuten mieleen tämä tarina vuodelta 1968. http://griotmag.com/en/white-man-in-t...

Olen myös lukenut jostain, jälleen afroamerikkalaisen, haastattelun Helsingin olympialaisista. Hän oli yllättynyt, kun oli nähnyt valkoisen suomalaisnaisen siivoamassa hänen huonettaan, sitä ei olisi tietenkään koskaan tapahtunut Yhdysvalloissa. Lisäksi hän muistaakseni sanoi, että häntä oli ensimmäisen kerran kohdeltu ihmisenä silloin Suomessa.


message 8: by Elina (new)

Elina (elluetut) | 64 comments Hurraa! Kirjavaras odottaakin sopivasti lukemistaan ja juuri tänään ennen kuin luin tätä ketjua ostin sen myös saksankielisenä. (Asun siis Saksassa tällä hetkellä.) Ajattelin lukea suomeksi ja saksaksi rinnakkain samaa kirjaa ja kokeilla vaikuttaako se jotenkin kielen oppimiseen. Hienoa, jos tällä saisi kuitattua olympialaiset.


message 9: by Desertorum (new)

Desertorum | 1123 comments Olen lukenut Wahlströmin Rajoilla ja en ainakaan muista mainintaa olympialaisista mutta on toki voinut mennä ohi kun en ole asiaan silloin kiinnittänyt huomiota. Mutta väittäisin ettei ainakaan isosti ole ollut mukana.


message 10: by Johanna (new)

Johanna (josuu) | 56 comments Mulla olisi tähän ehdolla Juha Itkosen Hetken hohtava valo, koska helmet-haasteen faceryhmässä joku mainitsi että tämän alkupuolella ollaan olympialaisissa. Tämä olisi sikälikin hyvä, kun en ole Itkoselta mitään aikaisemmin lukenut. Olisiko täällä joku lukenut tuon?


message 11: by Ida (new)

Ida | 41 comments Mulla on lainassa tuo Tytin mainitsema Jean Echenozin Pitkä juoksu. Kirjasta en ollut ikinä kuullutkaan enkä ollut tuota kommenttia aikaisemmin huomannut. Onneksi tämä oli kirjaston hyllyssä näkyvästi esillä :) Kuulostaa juuri sellaiselta kirjalta, jonka olisin muutenkin saattanut lukea.


message 12: by Ronja (last edited Mar 19, 2016 10:44AM) (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Olympialaiset mainitaan tietokirjassa Abandoned Places: 60 stories of places where time stopped hylätyn Montréal–Mirabelin kansainvälinen lentoaseman esittelyn yhteydessä. Olympialaiset eivät juurikaan kiinnosta minua, minkä vuoksi kuittaan tehtävän niin kevyesti kuin voin.


message 13: by Ida (new)

Ida | 41 comments Lukasin tuon Pitkän juoksun läpi aika nopeasti. Lyhyt, helppolukuinen ja vähän lämminhenkinenkin, keskittyy 50-50 suhteella kommunistisen Tsekkoslovakian historiaan (tai oikeastaan sen kritisoimiseen) ja Emil Zátopekin juoksu-uraan. Seassa vilahtaa itse asiassa kolmet eri olympialaiset (Lontoo, Helsinki ja Melbourne).

Mua ei urheilu kiinnosta tippaakaan ja olympialaiset vielä sitäkin vähemmän, jos mahdollista, mutta tämän kirjan kyllä luki ihan mielellään.


message 14: by Sari (new)

Sari Koskinen (leofurioso) | 56 comments Alkujaan ajattelin tän olevan vaikea kohta, mutta toisaalta sitten aina alkaen antiikin olympialaisista, niin kirjoja löytyy laidasta laitaan. Heti sarjakuvana tuli mieleen Asterix Olympialaisissa ja lastenkirjoissa moniakin mm. liittyen antiikin olympialaisten aikakauteen, sillä tässähän ei ole käsitelty sitä puhutaanko nykyaikaisista olympialaisista vai soveltuuko juuri noi antiikin ajan ja Rooman valtakauden aikaiset olympiadit tähän. Ihan vihjeenä, jos ei muut ei niin kiinnosta. Toki ymmärrän, että joillekin urheilu on vastenmielinen aihe, mutta se myös mahdollistaa erilaisen kokemuksen kyllä. Ehkä se joskus on hyvä siirtyä mukavuusalueen ulkopuolelle, ainakin itselle se tekee välillä ihan hyvää, koska joskus löytyy helmiä niistäkin kirjoista, joihin suhtautuisi nirsoillen.

Jos mietin muita kirjoja, joissa olympialaisille on iso paikka kirjan tapahtumiin liittyen:

Erolan Omituiset Olympialaiset
Enni Mustosen Metsäkukkia asvaltilla liittyen kesään -52 ja Helsingin olympialaisiin
Marklundilta Uutispommi tais niin ikään liittyä, muistikuvat tosin aika hatarat vuosien takaa
Briskinin The Other Side of Love, Berliinin olympialaisiin liittyvä saksalaisen ja amerikkalaisen rakkaustarina myös myöhemmin 2. Maailmansodan aikaan, kirja löytynee 90-luvulla suomennettunakin tai ihan 2000-luvun alussakin suomennettuna versiona.
Cleaven Voittamaton
Anton Ripponin Hitlerin olympialaiset 1936
Antero Raevaaran kirja Helsingin olympialaisista
Olympialaisten outoja tapauksia jossa mukana niin kesä- kuin talviolympialaiset hauskojen faktojen kera. Sotshin olympialaisistakin sellaisia asioita, joita ei kyl uskois tai vois uskoakin, koska kyse nyt Venäjästä siinä tapauksessa.
Veikko Hakulisen Latujen Valtias
Martti Huhtamäen Nämä lumet eivät sula, Sarajevo 1984
Marko Yli-Hannukselan kirja painijasta myös Olympialaisissa käyneenä suomalaisena ja kokemuksia 2000-luvun olympialaisista, ettei ois Lontoon kisat jopa olleet.
Kullatut sekunnit Lasse Viren, joka tosin äärettömän vanha kirja, mutta kiinnostava kyllä.
Sport Goofy Urheilun maailma, Olympiakisat


message 15: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Karo Hämäläisen kirjassa Yksin luulisi myös mainittavan olympialaiset, koska kyseessä on Paavo Nurmen fiktiivinen elämäkerta.

Ja jos joku haluaa lukea politiikasta ja kylmästä sodasta urheilun ja varmaan myös olympialaisten lisäksi, niin Punakone ja vaahteranlehti on historioitsijan kirja jääkiekosta.


message 16: by Fizzycola (new)

Fizzycola | 6 comments Eikö kukaan vielä ole maininnut kahdellakin tavalla olympialaisiin liittyvää Urho Karhumäen Avoveteen -kirjaa?

Kirjan juonessa päädytään olympialaisiin ja lisäksi kirja itse palkittiin olympialaisella kultamitalilla Berliinin olympialaisissa. Nehän olivat ne Hitlerin olympialaiset ja se todella näkyy kirjan juonessa... Erittäin mielenkiintoinen joskin hiukkasen vastenmielinen kirja!


message 17: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Helmet-sivuilta löytyi tähänkin ehdotuksia: http://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat...


message 18: by Noora (new)

Noora | 873 comments Olen nyt melkein saanut Tuomas Kyrön Taide ja tolkku kirjan luettua ja kuinkas ollakaan kirjan lopusta löytyi yksi tekstinpätkä, jossa aiheena on Olympialaiset. Itse en ole vielä päättänyt sijoitanko kirjan sittenkin tähän Olympialaiskohtaan vai siihen kolumni/essee kohtaa johon sen hankin. Kirjassa on myös pitkä pätkä sarjakuvia, joten kirjan saisi siihenkin kohtaan. Kokoelma itsessään on aika hassu. Alussa on Mielensäpahoittajatyyliä eli ihan Kyrön tyylisiä kolumneja, sitten on pitkä pätkä sarjakuvia ja sitten lopussa on ihan irrallisen tuntuisia tarinoita, joiden teemana näyttää olevan urheilu ja sieltäpä tuo Olympialaiset pulpahti esiin.


message 19: by Terhi, Apukäsi (last edited Jun 05, 2016 11:54PM) (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Tähän kohtaan tuli luettua kirja, johon tuskin olisin ilman Helmet-haastetta tarttunut eli Olympialaisten outoja tapauksia. Kirja sisälsi erilaisia huvittavia ja osin hieman surullisiakin sattumuksia olympialaisten historiasta. Mukava pieni välipala, jota luin muiden kirjojen välissä pikku hiljaa. Kirjaan olisi sopinut myös kirjan Et kai vain pelkää? tarina, mutta ymmärrän myös hyvin, miksi tätä ei ole tähän kirjaan otettu mukaan (toisaalta en tiedä, oliko Samia Yusuf Omarin tarina tiedossa, kun tätä toista kirjaa kirjoitettiin). Nämä molemmat siis vinkiksi tähän kohtaan lukemista etsiville.


message 20: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Entisaikojen urheiluhistoriassa on paljonkin huvittavia piirteitä. NHL-fanina on tullut luettua Stanley Cupin (siis sen itse pystin) seikkailuista männävuosikymmeninä. On ihmeellistä, että se on vielä tallessa ja ehjänäkin, tosin on kai sitä korjailtu välillä. Joskus ovat esimerkiksi kokeilleet sen lento-ominaisuuksia (kun oli vielä noin pallon kokoinen) ja potkaisseet sen johonkin jokeen, ja on siihen istutettu kukkiakin. Kukat ovat kai sitten saaneet lähdön, kun on pitänyt ojentaa se seuraavalle voittajalle.


message 21: by Noora (new)

Noora | 873 comments Jotta saan enemmän kirjoja sijoitettua tähän haasteeseen niin siirsin aiemmin sijoittamani kirjan tästä pois essee ja kolumni kohtaan ja laitoin tilalle Kjell Westön Kangastus 38. Jossa puhutaan Olympiakisojan hakemisesta Helsingiin sekä Olympiastadionin avajaisista puhuttiin.


message 22: by Melankoliainen (new)

Melankoliainen | 58 comments Mäki laitoin Kangastus 38 tähän kohtaan. Yllätyin oikee ku lukiessa tajusin et heeei, tässähän puhutaan olympialaisista. Piti vielä guuglata ku suomen piti saada 1940 olympialaiset, mut sen verran mäki tiesin et ne oli 1952, et miksei sit saatukaan niitä, mut eihän niitä saanu kukaan.


message 23: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jul 15, 2016 01:25PM) (new)

Tytti | 2539 comments No siis Helsingillehän ne oli jo myönnetty (ekana niiden piti mennä muistaakseni Tokioon?), mutta sattuneesta syystä kisat sitten peruttiin kokonaan. Täällä kuitenkin ehdittiin tekemään edellisenä vuonna esim. elokuva, joka sijoittuu noihin kisoihin, ja varmaan löytyy jostain jotain tilpehööriäkin, jossa on olympiavuosi 1940.


message 24: by Johanna (new)

Johanna (josuu) | 56 comments En tullutkaan ajatelleeksi että Kangastus38:ssa Olympialaisista puhutaan. En ehtinyt nyt tätä lukea, mutta se on tuossa hyllyssä lukupinossa. Alunperin olin ajatellut tähän Juha Itkosen Hetken Hohtava Valo:a kun ymmärtääkseni siinäkin Olympialaisista vähän puhutaan enkä ole vielä saanut aikaiseksi Itkoseen tarttua kun olen vähän ristiriitaisia kommentteja kuullut.


message 25: by Scarlett (new)

Scarlett (scartti) | 64 comments Menin siitä missä aita on matalin.. Asterix olympialaisissa. Jos kohdalle osuu joku kunnon teos, joka käsittelee aihetta muuten kuin sivulauseessa, saatan vaihtaa.


message 26: by Desertorum (new)

Desertorum | 1123 comments Luin 7-ottelija Jessica Ennis:in matkasta olympia-areenalle; Unbelievable From My Childhood Dreams To Winning Olympic Gold.
Oli ihan mielenkiintoinen, kun itse urheilee (tosin hiukan eri tasolla!), on mielenkiintoista lukea toisen ajatuksia urheilusta ja siihen satsaamisesta. Ja millaista se on nimenomaan vielä huippu-urheilijoilla, loukkaantumisineen jne. Olen muutenkin seurannut jonkun verran Ennisin uraa, joten oli siinäkin mielessä mielenkiintoinen. Ainoa miinus oli ehkä kirjan tyyli, tai en tiedä onko se oikea sana, mutta ehkä hivenen kevyt ja pintapuolinen olo siitä sitten kuitenkin jäi.
Hauskaa kuitenkin, että nyt alkavissa Rion kisoissa, Ennis on taas mukana!

(Ja piti alunperin laittaa tämä tuohon muistelmateos-kohtaan, mutta sitten tajusin, että tässä kirjassa jopa ollaan niissä olympialaisissa, että ehkä se sopii tähän kohtaan!)


message 27: by Kaisa (new)

Kaisa (kaisajii) | 1 comments Chris Cleaven Gold oli muistaakseni ihan mukavaa luettavaa, jos kaipaa aikuisten fiktiota, jossa olympialaisilla on iso rooli. Sari sen tuolla aiemmin taisi listatakin, joten sille toinen suositus täältä.


message 28: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Liitin tähän kirjan Kangastus 38, kuten Noora ja Melankoliainen. Kiitos vain vinkistä.


back to top