Suomalainen lukupiiri discussion

34 views
Helmet-lukuhaaste 2016 > 30. Viihteellinen kirja

Comments Showing 1-8 of 8 (8 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (last edited May 15, 2016 11:28AM) (new)

Tytti | 2539 comments Hmm... tarkoittaakohan tämä sitten ei-vakavaa kirjaa vai mitä?


message 2: by Tiia (new)

Tiia | 257 comments Ihan varma en tästä tarkoituksesta minäkään ole, ehkä tähän voisi sellainen harlekiini-tyyppinenkin kirjallisuus olla sovitettu.

Laitoin kuitenkin itse Waltarin kokoelman Kiinalainen kissa: satuja ja tarinoita 1928–1946. Perustelen valintaani sillä, että kertomuksia ei ilmeisesti alunperin ole tarkoitettu kuin annospaloiksi eri julkaisuissa = viihteeksi tuotettua. Vakavia aiheita siitä ei puutu, mutta tarinankerrontaperinteen mukaiset aloitukset ja lopetukset, ne kyllä puoltavat viihteellisyyttä loppuun saakka. Teoksena tämä oli mieleenpainuva, joten haluan sen vuosihaasteeseeni sisällyttää ehdottomasti.


message 3: by Noora (last edited Jul 15, 2016 12:56PM) (new)

Noora | 882 comments Mä vain päätin että se mikä viihdyttää minua niin on viihteellinen kirja.

EDIT: Olen valinnut tähänkin kohtaan J.R. Wardia Kuolematon


message 4: by Desertorum (new)

Desertorum | 1157 comments Olenkin unohtanut tähän laittaa mitä luin, eli perusteluna oli kirjan suhteellinen kevyt kerronta ja kyseessä Tuulisen saaren kirjakauppias.


message 5: by ♡Susanna (new)

♡Susanna | 70 comments Minä tulkitsin tämän kai vähän Tiian tapaan kevytlukuiseksi viihdekirjallisuudeksi, vaikka sille lieneekin yhtä monta määritelmää kuin on määrittelijää. ;) Minulle se tarkoittaa kirjaa, jonka keskiössä ovat ihmissuhteet (rakkaus, ystävyyssuhteita tms.) sekä mukana usein vaikkapa muoti ja meikit. Kirjoitustyyli on tunteita korostavaa ja monenlaista draamaa poikivia väärinkäsityksiä piisaa. Harlekiinit (joita olen lukenut ehkä yhden joskus n. 12-vuotiaana) miellän vahvasti juuri tällaiseksi kirjallisuudeksi, samoin vaikkapa monet Anna-Leena Härkösen teokset (joita olen kahlannut läpi kolme). En siis itse viihdy sen parissa, joten tämä lukuhaasteen kohta oli minulle kinkkinen.

Yksi kaverini taisi joskus nimetä Virpi Hämeen-Anttilan hänen tulkintansa mukaan viihdekirjojen kirjoittajaksi, ja se tuli mieleen, kun etsin vaihtoehtoja tähän. Luin hänen kirjansa Yön sydän on jäätä juuri erästä lukupiiriä varten, ja se tuntui minustakin kovin heppoiselta. Kirja oli olevinaan dekkari, mutta oli minusta kaikkea muuta - mukaan oli vain otettu puolihuolimattomasti joitakin dekkarimaisia aineksia (view spoiler). Päätin siis, että se saa kelvata tähän.

Nooran perustelu on kyllä ihan yhtä pätevä, ja itseäni viihdyttävän kirjan valitseminen tähän olisi oikeastaan ollut paljon parempi juttu. :)


message 6: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Voisin ehkä ehdottaa Vaimotestiä, mikä on kai vähän kuin miesten chick-littiä, jos joku etsii sopivaa kirjaa.


message 7: by Ida (new)

Ida | 41 comments Itse lukisin kaiken "ei-vakavan" (ei sisällä syvällisempää pohdintaa, yhteiskunnallista tai mitään muutakaan kummoisempaa kritiikkiä/kannanottoa, ei ole oikeastaan "taidettakaan" tai muutakaan vastaavaa) viihteeksi, eli lähes kaiken, mikä on kirjoitettu luettavaksi tai jota voidaan lukea ihan silkkana ajanvieteenä. Ehkä lisämääritelmäksi asettaisin helppolukuisuuden ja suhteellisen yksinkertaisen (tai ainakin helposti seurattavan) juonen.

Esim. Susannan jo mainitsemien kevyen romantiikan ja chick litin lisäksi liitän kategoriaan huumorikirjallisuuden (esim. Juha Vuorisen Juoppohullun päiväkirjat), suurimman osan dekkarikirjallisuudesta ja vaikkapa länkkäri/sankarikirjallisuuden.


message 8: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 713 comments Liitän tähän kohtaan kirjan Himoshoppaaja tähtien tiellä. Kirja on perus chick lit -kirja, joka ei eroa juurikaan muista Himoshoppaaja -kirjoista. Jos etsit siis kevyttä kesäviihdettä, tämä sopinee sinulle. Itselleni ei oikein enää tämä genre iske.


back to top