Suomalainen lukupiiri discussion

32 views
Helmet-lukuhaaste 2016 > 26. Elämäkerta tai muistelmateos

Comments Showing 1-7 of 7 (7 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (last edited Mar 11, 2016 08:40AM) (new)

Tytti | 2539 comments Kiinnostavatko enemmän historialliset elämäkerrat vai nykyajan muistelmat?


message 2: by Ronja (last edited Mar 11, 2016 02:05AM) (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Marie Jalowicz Simonin Sitten juoksin pakoon: juutalaistytön selviytymistarina 1940-1945 kertoo nuoren juutalaistytön elämästä natsien hallitsemassa Berliinissä ja myös ajasta sen jälkeen.


message 3: by Tytti, The Head Honcho (last edited Mar 11, 2016 08:53AM) (new)

Tytti | 2539 comments Minä olen lukenut muutamia elämäkertoja viime vuosina, yllättäen jopa itsenikin. Ne tosin enemmän keskittyvät toisen maailmansodan tietämille. Viimeisin, tosin viime vuoden puolella lukemani, on Vanki, vakooja, sissi, jota voin kyllä suositella kaikille inkeriläisten kohtalosta kiinnostuneille. Sikäli se on erikoinen sota-ajan muistelmateos, että varsinaista sotaa siinä on varsin vähän. Sen voisin vielä lisätä, että maailmalla kyllä puhutaan ja tiedetään juutalaisten kohtalosta Saksassa, mutta esimerkiksi juuri inkeriläisiä kohdeltiin melkein samoin ja se alkoi jo aikaisemmin, mutta heidän tarinansa on jäänyt pitkälti historian pimentoon. Tässä esimerkiksi kerrotaan, millaista oli elämä 1930-luvulla Leningradissa ja sen ympäristössä, ja se oli aikamoista selviytymistä jo silloin.


message 4: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Liitän tähän kohtaan kirjan Isä, et koskaan palannut : minun keskitysleiritarinani. Aina välillä lukemistooni pujahtaa juutalaisvainoja käsitteleviä kirjoja ja niin näyttää käyvän tänäkin vuonna. Kirja käsitteli aihetta vähän eri tavoin kuin aikaisemmin lukemani. Kirjassa annettiin tilaa myös ajalle toisen maailmansodan jälkeen ja sille millaista on elää keskitysleirikokemuksen jälkeen.


message 5: by Desertorum (new)

Desertorum | 1118 comments Minä luin tähän kirjamessuilta ostamani Litmanen 10. Jalkapalloa on tullut pelattua itsekin junnuna divaritasolla ja seurattua (varsinkin juuri Ajaxia koska isäpuoleni on Hollannista). Olin kuitenkin Jarin kulta-aikana niin nuori etten sitä hirveän tarkkaan muista. Nyt olikin mielenkiintoista lukea "tutuista" pelaajista ja Jarin uran taustoista. Kirja jäi kuitenkin ehkä hiukan pinnalliseksi ja siinä oli jonkun verran toistoa. Olisin toivonut pääseväni enemmän hänen päänsä sisään mutta aika lailla kyllä pysyttiin pelillisissä asioissa.


message 6: by Johanna (last edited Sep 10, 2016 12:52AM) (new)

Johanna (josuu) | 56 comments Mulla valikoitui tähän Lillan: Elisabeth Rehnin epätavallinen elämä. Arvoin tämän kohdan ja pioneerinaisen välillä. Koska halusin lukea myös Hertan, niin tämä päätyi elämäkerraksi.

Pidin tästä, erityisesti siitä että tämä ei ollut pelkästään siloiteltu kuva Rehnin urasta, ääneen olivat päässeet myös häntä jonkin verran kritisoineet puoluetoverit. Rohkea nainen täytyy sanoa.


message 7: by Noora (last edited Nov 21, 2016 02:57AM) (new)

Noora | 873 comments Tämä meinasi olla haastava, en ole lukenut elämänkertoja kovinkaan paljon, koska ei minua kiinnosta juurikaan yhden henkilön elämä niin paljon että näitä lukisin. Tänä syksynähän tuli ihan hirveästi taas "elämänkertoja" varsin nuoriltakin ihmisiltä.

Ostin sitten rautatieasemalta hätäpäissäni Kuningatar Kristiina kirjan, kun ei silloin muuta luettavaa mukana ollut. Kirja siis kertoo Ruotsin "tyttökuninkaan" Kristiinan elämänkerran.

Ajattelin että kirjassa voisi olla vauhtia ja vaarallisia tilanteita, koska Kristiina oli tuolle ajalle varsin erilainen nainen. Toisin kuitenkin kävi. Kirja oli kuiva tai ainakin todella kuivasti kirjoitettu. Kristiinasta olisi varmasti saanut mielenkiintoisemmankin kirjan toisella tavalla kirjoitettuna.

Hyvää kirjassa oli se, että kappaleet olivat varsin lyhyitä ja sitä siis pystyi lukemaan pieninä paloina. Niin ja tulihan sitä taas sivistettyä itseään historiallisista henkilöistä.


back to top