Suomalainen lukupiiri discussion

28 views
Vuosi 2016 > Lokakuu: Unkarilainen kirjallisuus

Comments Showing 1-6 of 6 (6 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (last edited Aug 20, 2016 11:30AM) (new)

Tytti | 2539 comments Alkuperäisistä suunnitelmista poiketen (toivottavasti ketään ei suuremmin haittaa) kuukauden teemana onkin unkarilainen kirjallisuus Unkarin vuoden 1956 kansannousun muistoksi.

Ovatko unkarilaiset kirjailijat tuttuja?


message 2: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Tässä ketjussa voitte siis keskustella teemasta yleisesti, mutta myös ehdotuksia kuukauden lukupiirikirjaksi otetaan vastaan täällä. (Kokeilen nyt tällaista tällä kertaa.) Mielellään vain yksi kirja, niin määrä ei nouse kovin suureksi, ja ilmaiskaa ehdotuksenne tarpeeksi selvästi, vaikkapa erillisellä rivillä viestin lopussa. Itselläni on muutama mielessä, mutta katsotaan, tarvitaanko niitä... Aikaa on kuukauden loppuun.


message 3: by Tytti, The Head Honcho (last edited Aug 21, 2016 09:54AM) (new)

Tytti | 2539 comments Noora kaipaili toisessa ketjussa kiellettyjä kirjoja, niin kirjan Erään sukuromaanin loppu kohdalla törmäsin tällaiseen tietoon: "Unkarin tunnetuimpiin nykykirjailijoihin kuuluva toimittaja-kirjailija ja valokuvaaja Péter Nádas (s.1942) aloitti ensimmäisen teoksensa ”Erään sukuromaanin lopun” päivää ennen, kuin neuvostopanssarit miehittivät Tshekkoslovakian. Teos oli valmis neljä vuotta myöhemmin, mutta juuttui sensuuriin ja näki päivänvalonsa vasta vuonna 1977." (http://www.kiiltomato.net/peter-nadas...) Kelpaisiko tämä "kielletyksi kirjaksi"? Teos oli myös Hesarin Keltaisen kirjaston 60 parhaimman kirjan listalla.

Omalla luvallani ehdotan myös toista kirjaa eli Kerteszin Lopetus, josta varmaan löytyy useampiakin tulkintamahdollisuuksia. On nimittäin lievästi sanottuna hiukkasen hämmentävä lukukokemus.


Jos joku pitää dekkareista, niin sellainen on esim. Budapestin varjot ja kuriositeettina mainitsen myös suomentamattoman The Finno-Ugrian Vampiren. Näitä en kuitenkaan nyt ehdota itse.


message 4: by Noora (new)

Noora | 873 comments Erään sukuromaanin loppu on varmasti ihan riittävän pätevä kiellettyihin kirjoihin. Vaikuttaa varsin rankalta lukukokemukselta, mutta olisin kiinnostunut kyseisen kirjan lukemaan, varsinkin jos se nyt satutaan valitsemaan lokakuun lukupiirikirjaksi. Kiitos Tytti ideasta. PIdetään peukkuja, että se valitaan.


message 5: by Mikko (new)

Mikko (malkuth) | 62 comments En ehdota mitään varsinaisesti luettavaksi vaan heitän pari huomiota aiheesta mahdollisesti kiinnostuneille. Unkarin kaksi kansainvälisesti tunnetuinta nykykirjailijaa taitavat olla seuraavat:

Vastikään menehtynyt Péter Esterházy, joka kävi muistaakseni vuosi tai pari sitten Suomessakin kirjamessuilla. Häneltä on suomennettu teos Pitkin Tonavaa: eli kreivitär Hahn-Hahnin katse, jota luen paraikaa.

Toinen suositeltava tutustumiskohde, jos englannin- tai unkarintaito riittää ja pystyy lukemaan hillitöntä sanavyörytystä, on László Krasznahorkai, jonka tunnetuimmat teokset taitavat olla Satantango ja The Melancholy of Resistance, joiden pohjalta on myös tehty Béla Tarrin ohjaamat elokuvat. Krasznahorkai voitti vuonna 2015 The Man Booker International Prizen tuotannostaan.


message 6: by Tuatara (last edited Aug 21, 2016 02:03PM) (new)

Tuatara | 216 comments Finno-Ugrian Vampire herätti heti oman kiinnostukseni, mutta ehkäpä se ei ole lukupiiriin paras mahdollinen valinta. Sitä ei esimerkiksi löydy seutuni kirjastoista ollenkaan, joten taidan pistää sen vain henkilökohtaiselle "lue jos joskus satut saamaan käsiisi" -listalleni.

Muista mainituista Erään sukuromaanin loppu ja Budapestin varjot kuulostivat sellaisilta, joita voisikin kiinnostaa lukea. Molempia on myös helposti saatavilla täällä.

// Ja Mikon mainitsema Pitkin Tonavaa kuulosti myös jännältä.


back to top