Suomalainen lukupiiri discussion

30 views
Vuosi 2016 > Heinäkuu: Amerikan Yhdysvallat 240 vuotta

Comments Showing 1-13 of 13 (13 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (last edited May 06, 2016 03:32PM) (new)

Tytti | 2539 comments Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksesta tulee 4.7. kuluneeksi 240 vuotta, joten ennakkosuunnitelmista poiketen kuukauden teemana on USA.

Tarkoituksena olisi siis lukea amerikkalainen klassikko tai esimerkiksi Pulitzer-palkittu kirja, myös tietokirjallisuuden (tai muu) Pulitzer käy. Klassikon määritelmä vaihtelee, mutta tässä tarkoitan ennen vuotta 1980 julkaistua kirjaa, jota siis lukisi jo ainakin toinen sukupolvi aikuisia lukijoita. Poikkeuksen muodostavat mainitut Pulitzer-voittajat sekä amerikkalaisten Nobel-kirjailijoiden uudemmatkin kirjat.


message 2: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Kuukauden teemakirjaksi valikoitui siis Kuin surmaisi satakieli. Moni on sen tietenkin jo lukenut, sen verran kuuluisasta kirjasta on kyse, joten teemakuukauteen voi osallistua myös lukemalla jonkin toisen amerikkalaisen klassikon. Tuulen viemää on edelleen hyvä vaihtoehto. :-)


message 3: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jun 30, 2016 09:45AM) (new)

Tytti | 2539 comments Huomasin juuri, että tänään tulee tasan 80 vuotta Tuulen viemän ilmestymisestä. Vaikka keskustelun alla olevia kirjoja onkin nyt useampia, niin saattaisin tehdä tämän kohdalla poikkeuksen ja ottaa sen ylimääräiseksi kirjaksi (jos lukijoita riittää), sillä se nyt sattuu olemaan kaikkien aikojen suosikkikirjani...

Ketkä ovat ajatelleet osallistuvansa tähän teemaan, joko lukemalla Satakielen tai jotain muuta? Satakieli oli kyllä varsin suosittu.


message 4: by Noora (new)

Noora | 873 comments Satakieli on kirjastossa varauksessa.


message 5: by Desertorum (new)

Desertorum | 1121 comments Olen lukenut Satakielen ja Tuulen viemää ja taaskaan ei kyllä tällä erää tule uusintalukuja. Molemmat luin viime vuonna, joten saatan jotain muistaa ihan keskusteluakin varten :)


message 6: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Mulla myös Satakieli kirjastosta varauksessa.


message 7: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Desertorum wrote: "Molemmat luin viime vuonna, joten saatan jotain muistaa ihan keskusteluakin varten :)"

Ne taitavat olla ne kirjat, mitä melkein kaikissa kirjaryhmissä luetaan... :D Aina löytyy niitä, jotka eivät ole lukeneet. Entäs sitten Richard Wright, josta oli puhetta aiemmin toisessa ketjussa? Olisi mielenkiintoista kuulla mielipiteitä hänen kirjoistaan, eivät taida olla kovin tunnettuja Suomessa.


message 8: by Desertorum (new)

Desertorum | 1121 comments Kuullut olen mutta ei löydy lukulistalta ja ei taida herättää ihan tarpeeksi kiinnostusta että pääsisi sinne. Alkaa tulla jo kiire tämän vuoden haasteiden kanssa kun luen liikaa kaikkea niiden ulkopuolelta!


message 9: by ArjaJ (new)

ArjaJ | 80 comments Mulle lennähti satakieli jo kirjastosta kotihyllyn reunalle. Ensin pitää lukaista jotain alta pois ennenkuin tartun siihen.
Richard Wrightin Mustan pojan olen arkistojeni mukaan lukenut aikoinaan kahdesti. GR:ssä on parikin suomenkielistä versiota siitä, mutta niissä ei ole kuin kolme lukijamerkintää. Yllättävän vähän.


message 10: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jul 01, 2016 08:01AM) (new)

Tytti | 2539 comments Moni ei varmaan ole kuullutkaan siitä, minullekin oli aivan tuntematon ennen kuin sitten etsin suomennoksenkin nimen. Olin vasta GR:ssä törmännyt koko kirjaan ja luulin, että sitä ei oltu suomennettu.

Pitää palata vielä sen verran Tuulen viemään, että elokuvan Melanie, Olivia de Havilland, täyttää tänään 100 vuotta. Hän on ainoa elossa oleva näyttelijä elokuvasta (ilmeisesti lapsinäyttelijätkin mukaan lukien) ja muutenkin ainoa naispuolinen sen aikakauden näyttelijä. (Kirk Douglas on puoli vuotta nuorempi.)


message 11: by ♡Susanna (last edited Jul 03, 2016 03:14PM) (new)

♡Susanna | 70 comments Meillä päin näkyy Leen kirjaa onneksi löytyvän paristakin lähikirjastosta ilman varausta, joten pitänee käydä noutamassa se pian. :) Aion siis olla mukana lukemassa sitä nyt, vaikka ihan välittömästi en pääse sitä aloittamaan, kun on niin monta muutakin opusta kesken...

Ja olen kyllä ollut 4-5 vuotta mukana eräässä lukupiirissä ja pari vuotta toisessa, eikä sen enempää Leen kirjaa kuin Tuulen viemääkään ole muistaakseni ikinä edes ehdotettu luettavaksi niistä kummassakaan. Ainakin jälkimmäisen ovat tosin useimmat ryhmän eläkeläisistä varmaan lukeneet jo aikoja sitten, tai ehkä se on ollut ryhmälukemisenakin jo joskus 20 vuotta sitten. ;) Siinä ryhmässä luetaan muutenkin varsin paljon suomalaista kirjallisuutta ja myös esim. ranskalaiset, venäläiset ja brittiläiset teokset ohittavat kyllä amerikkalaiset suositummuudessa reilusti. Toisessa lukupiirissä taas luetaan pelkästään dekkareita. :)

Leestä en kyllä uskalla vannoa mitään, kun en pari kuukautta sitten tuntenut koko nimeä (kirjailijaa tai kirjaa) ollenkaan. Olen jotenkin onnistunut lukemaan amerikkalaista kirjallisuutta niin valikoivasti, että ihan vakavissani kuvittelin tuon kirjan olevan joku 5-10 vuoden sisään ilmestynyt muotioikku... Hups. ;)

Richard Wright on täysin tuntematon nimi, johon voisin ehkä joskus tutustua, mutta Tuulen viemää ei edelleenkään kiinnosta, ei kirjana eikä elokuvana. Paitsi ehkä tämä Tuulen viemää. ;)


message 12: by Ida (last edited Jul 04, 2016 05:20AM) (new)

Ida | 41 comments ArjaJ wrote: "Richard Wrightin Mustan pojan olen arkistojeni mukaan lukenut aikoinaan ..."

Mustan pojan luin itsekin vasta ja ihan mielenkiintoinenhan se oli, mitä nyt ei näämmä ihan niin mielenkiintoinen, että kirjasta olisi muutamaa katkelmaa enempää jäänyt muistiin. Edellisessä ketjussa oli muistaakseni puheena Wrightin fiktiivinen teos Native Son, joka on suomennettu nimellä Amerikan poika. Ilmeisesti tuota Amerikan poikaa on verrattu Satakieleen? Tuo Musta poikahan oli siis omaelämäkerrallinen.


message 13: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Pääsin taas eilen hehkuttamaan Tuulen viemää miitissä... huoh... :-) Mutta tarkoitin enemmän näitä GR:n ryhmiä, varsinaisia oikeasti tapaavia lukupiirejä en niin tunne.

Itsekään en tuntenut Richard Wrightia, mutta sitten löysin yhden hänen kirjansa kirjaston vaihtokärrystä ja amerikkalaiset mainitsevat täällä usein tuon kirjan Amerikan poika, jota en uskonut edes suomennetun. Mutta hän tosiaan oli musta amerikkalainen mies, syntynyt 1908, ja kirjoitti tuon kuuluisimman kirjansa 1930-luvulla, vieläpä aika raflaavasta aiheesta. (Se on yhteistä Satakielen kanssa, molemmissa on musta mies syytettynä valkoiseen naiseen kohdistuneesta rikoksesta. En kyllä tiedä, onko niitä kukaan muu verrannut toisiinsa kuin minä.) Mutta se jo yksinään tekee hänestä kiinnostavan kirjailijan, ainakin minulle.


back to top