Suomalainen lukupiiri discussion

42 views
Vuosi 2016 > Huhtikuu: Shakespeare & Cervantes & Brontë

Comments Showing 1-28 of 28 (28 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Huhtikuussa 2016 tulee kuluneeksi 400 vuotta kahden kirjallisuuden merkkihenkilön kuolemasta. He tosin eivät kuolleet samana päivänä samasta päivämäärästä huolimatta, koska maissa käytettiin eri kalentereita.

Myös Charlotte Brontën syntymästä tulee kuluneeksi tässä kuussa 200 vuotta. Lukekaamme siis jotain heihin liittyvää.


message 2: by Tytti, The Head Honcho (last edited Mar 18, 2016 12:34PM) (new)

Tytti | 2539 comments Kuinka moni aikoo ottaa osaa huhtikuun teemaan, joka alkaa siis kahden viikon kuluttua? Nyt siis kannattaa vilkaista vaikka kirjaston valikoimaa.

Itse ajattelin mennä siitä, mistä aita on matalin. (Sanoinhan, etten ole hyvä lukupiiri-ihminen.) Bront(i)ën kohdalla minulla olisi pikemmminkin lukulistalla Humiseva harju, sillä Kotiopettajattaren romaanin olen jo lukenut, mutta tuota en. Katsotaan, innostunko lukemaan sitä ensi kuussa.

Shakespeare on minulle tuntematon (tai niin "tuntematon" kuin hän oikeastaan voi olla), mutta en oikeastaan koskaan ole ollut hänen näytelmistään niin kiinnostunut, joitakin olen nähnyt telkkarista. Vielä kun satuin näkemään Youtubesta videon, jossa puhuttiin siitä, kuinka paljon kerronnasta ja sanaleikeistä katoaa, jos näytelmä esitetään modernin englannin lausumistavan mukaan, niin suomennokset eivät oikein jaksa innostaa, enkä ole niin kiinnostunut englannin kielestä, että lukisin niitä englanniksi, kun en kuitenkaan kaikkea hoksaisi. Oikeastaan minua jo henkilönä kiinnostaa enemmän hänen aikalaisensa Christopher Marlowe (varmaan siksi, että hän kuoli vähän epämääräisissä olosuhteissa) ja esim. hänen näytelmänsä Edvard II. Mutta koska GR:n tilastokaaviota ei voi zoomata, niin en halua lukea jotain, mikä litistäisi viime vuosikymmenet siniseksi pisteriviksi. Ei ehkä järkevin syy olla lukematta jotain, mutta...

Joten koska Bookcrossingin kautta minulle on päätynyt kirja, jossa on kaksi Shakespearen näytelmää (Kesäyön unelma ja Romeo ja Julia) suomalaisen proosatekstiksi sovittamana, niin ajattelin, että se riittäisi minulle tällä kertaa. Toinen vaihtoehto olisi Timo Mäkelän 1900-luvun alun Helsinkiin sijoittama Romeo ja Julia sarjakuvaromaanina, jonka bongasin kirjastosta. Eli tosiaan, mielikuvitusta voi käyttää. Kenenkään ei tarvitse lukea Don Quijotea, jos ei halua. Enkä minä ainakaan nyt halua. Siitä tosin ilmestyi uusi suomennos viime vuonna, joka vielä voitti kääntäjien valtionpalkinnon, joten ei se olisi huono idea. (Mutta miksi sen pitää olla niin älyttömän paksu?)


message 3: by Desertorum (new)

Desertorum | 1118 comments Shakespearia pitäisi kyllä lukaista (jo toisen haasteen puitteissa), minulta löytyy englanniksi sekä Macbeth että King Lear. Romeon ja Julian luin englanniksi pari vuotta (?) sitten. Ei mitenkään kovin erikoinen mutta oli mielenkiintoista nähdä "mistä kaikki on lähtenyt".

Don Quijotea yritin viime vuonna mutta se jäi kyllä kesken, se oli vaan niin käsittämättömän tylsä ja suorastaan typerä. Minulla oli kyllä aika erilainen käsitys kirjasta ennen kuin aloin sitä lukea. Päähenkilöstä annetaan mielestäni sellainen lempeän hassu kuva ja hän oli mielestäni kaikkea muuta. Tarina toisti itseään ja olisi vaatinut editointia. Kuulin myös huhua että eri aikaan kirjoitettu kakkos osa olisi vielä "haasteellisempi". Joten en jaksanut käyttää aikaa edes siihen asti kahlaamiseen.

Olen lukenut Kotiopettajattaren mutta Villette olisi kyllä lukematta. Ei kuitenkaan ehkä kykene tähän väliin, se kun on suhteellisen pitkä myös ja ilmeisesti jokseenkin hidas.


message 4: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Nuorempana luin aika paljonkin Shakespearin näytelmiä. Aikaa on kulunut sen verran, että ehkä voisi taas kaivaa jonkin näistä naftaliinista ja katsoa miltä ne nyt vähän vanhempana maistuvat. Nuorena suosikkini oli Romeo ja Julia, mutta ehkä luen kuitenkin jotain muuta tällä kertaa.


message 5: by Noora (new)

Noora | 873 comments Hmm...en tiedä ehdinkö tähän osallistumaan. Mulla on kolme muutakin kirjaa, jotka pitäisi lukea huhtikuussa. Jos lukutahti pysyy näin hitaana, niin en ehdi osallistumaan tähän. Mutta jos ehdin valitsen varmaan Shakespearilta jonkun näytelmän tai sitten Brontëlta luen uudelleen kotiopettajattaren romaanin....Humiseva Harju on lukematta vielä mielestäni kokonaan, mutta jos kirja pitää olla nimenomaan Charlotte Brontën kirjoittama niin sitten ei sitä. Don Quijoten jätän nyt ainakin tällä kertaa suosiolla lukematta.


message 6: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Minulla on sama tilanne, että Humiseva harju on lukematta, mutta ei tätä kannata ottaa niin vakavasti. Tuossa ylempänä pohdin juuri samaa asiaa, mutta en oikein voinut jättää heitä huomioimatta, kun kerran täysiä vuosisatoja tulee täyteen. :-)


message 7: by Noora (new)

Noora | 873 comments Kappas niinhän siellä lukikin. :D Sittenhän sen näkee kun menee seuraavan kerran kirjastoon et mitä jää taas käteen. Onneksi tämä lukupiiri, ei lue vain yhtä ja ainoaa teosta. Silloin olisi jo hankalampaa olla mukana.


message 8: by Johanna (new)

Johanna (josuu) | 56 comments Olen myös vähän kahden vaiheilla ehtiikö tähän osallistumaan, kun tuli pääsiäislomalla haettua kirjastosta sen verran iso pino muuta. Jotakin Shakespearea olisi voinut lukea, kun viimeksi niitä lukioaikana tuli kahlattua. Macbeth on ainakin lukematta, se olisi kyllä ihan kiinnostava.


message 9: by Ida (last edited Apr 01, 2016 04:50PM) (new)

Ida | 41 comments Häpeäkseni en ole ikinä lukenut yhtään näistä kirjailijoista, mutta ehkäpä nyt voisin ryhdistäytyä ja viimein korjata asian.

Mun hyllyssä on pyörinyt ikuisuuden kirpparilta muutamalla kymmenellä sentillä ostettu Jane Eyre englanniksi sekä Othello suomeksi. Samoin löytyy "pakkolainaksi" saatu King Lear englanniksi, vaikka yritin kohteliaasti kieltäytyä, hieman nimittäin epäilen mahtaako englannin kielen taito riittää....:)

Humiseva harjukin mulla oli ikuisuuden pyörimässä hyllyssä parempia aikoja odottellemassa, mutta taisin antaa sen edellisen muuton tieltä eteenpäin. Jäi hieman epäileväinen olo kirjasta sen jälkeen, kun englanninkielisen kirjallisuuden luennolla neuvottiin käyttämään sukupuuta kirjan lukemisen tukena samalla kun juonikuvioita käytiin suht yksityiskohtaisesti läpi.

Don Quijotea tuskin tulee ainakaan tässä kuussa luettua, mutta oishan se mielenkiintoista edes selailla sitä ja saada hieman parempi käsitys kirjasta.


message 10: by Johanna (new)

Johanna (josuu) | 56 comments Mä kyllä tykkäsin Humisevasta harjusta. En tiedä mistä olin saanut päähäni ennakkokäsityksen että se olisi romanttinen rakkaustarina, mistä en niin kovasti piittaa. Kun sitten viimein muutama vuosi sitten tartuin kirjaan, tarina yllättikin synkkyydellään, eikä jäänyt epäselväksi mistä esimerkiksi Sarah Waters, josta pidän kovasti, on inspiraatiota saanut.


message 11: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments No onhan se kai rakkaustarina, romanttisuudesta voi ehkä olla montaa mieltä... Brittilukijat ainakin pitivät sitä sellaisena. Emily Brontë hits the heights in poll to find greatest love story Ehkä se on rakkaustarina juuri sellaisille, jotka eivät niin välitä rakkaustarinoista.

Huomasin, että Annina Holmberg on kirjoittanut toisenkin proosateoksen Shakespearen näytelmistä, Tarukuninkaat: Kuningas Lear, Macbeth, melkein tekisi mieli tutustua siihenkin.


message 12: by Johanna (new)

Johanna (josuu) | 56 comments Olen samaa mieltä, minusta se on rakkaustarina juuri niille jotka eivät niin välitä romantiikasta. Se on kyllä Humisevasta harjusta aika kaukana. Pitäisi ehkä ottaa uusintakierrokselle, mutta kun on niin paljon muutakin hyvää luettavaa.


message 13: by Helena (new)

Helena Dworeck (Mieihe) | 16 comments Kun luen tässä kuussa uusiksi Shakespearen Kesäyön unelman, niin voin osallistua sekä tähän että Helmet - haasteeseen. Ja Kesäyön unelma on rautaa!


message 14: by Johanna (new)

Johanna (josuu) | 56 comments No ainakin jollakin tavalla osallistun nyt tähän. Tänään kirjastokäynnillä mukaan tarttui pikkukirjanen Shakespearea, nimeltään Lemmestä. Paavo Cajanderin ja Aale Tynnin suomentamia säkeitä kuvitettuna renesanssin taiteella. Vähän ehkä aita on matalin -osastoa mutta haittaako tuo.


message 15: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Meinasin lukea Myrskyn, joka on jäänyt teininä lukematta. Taidan kuitenkin tyytyä helpompaan vaihtoehtoon ja lukea Elisa-kirjasta löytyvän Kesäyön unelman minäkin.


message 16: by Ida (new)

Ida | 41 comments Oon puolivälissä Kotiopettajattaren romaania. Luen kirjaa englanniksi, joten eteneminen on hieman hidasta, kiitos rajoittuneen sanavaraston ja perfektionistisen halun ymmärtää kaikki, oli sillä tarinan tai tulkinnan kannalta väliä vai ei.... Onneksi itse kirja sentään on kiinnostava :)
Lisäksi aion lukea ainakin Othellon suomeksi ja yrittää lukea King Learin englanniksi.


message 17: by Noora (last edited Apr 15, 2016 01:09AM) (new)

Noora | 873 comments Minä otin kirjastosta Hamletin luettavakseni suomenkielellä ja puolessa välissä mennään. Toistaiseksi ei mikään lukunautinto. Kaippa tuon saan kahlattua läpi. En varmaankaan tämän jälkeen innostu hetkeen tarttumaan enää Shakespearen kirjoihin....paitsi toki jos tuo kirja vielä yllättää lopuilla sadalla sivullaan. Kotiopettajatar jää nyt kyllä varmaan lukematta tällä kertaa. Kevät ja pihatyöt vievät niin mennessään, ettei näin keväällä meinaa löytyä aikaa lukemiseen.


message 18: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Mulla on nyt Elisa-kirjasta Kesäyön unelma ja kirjastosta Myrsky, mutta kumpikaan ei oikein lähde kulkemaan. Ihmettelen suuresti, miten oikein innostuin lukioikäisenä Shakespearesta niin valtavasti. Luin silloin Shakespearea englanniksikin...


message 19: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments No kyllähän sellainen draama ja tragedia varmaan teini-ikäiseen iskee. Maku muuttuu vuosien mittaan. Itselläni on proosaversio kesken tuosta ensimmäisestä, eikä oikein tee mieli ottaa luettavaksi uudelleen.


message 20: by Johanna (new)

Johanna (josuu) | 56 comments Tuo Shakespeare on Love pikkukirjanen oli ihan mukava välipala tähän. Romanttisia katkelmia ja lausahduksia näytelmistä sekä sonetteja. Soneteista ihan tykkäsin, niitä voisi englanniksi joskus lukea myös.


message 21: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Tässä kuussa jäi kuukauden kirja lukematta. Taidan kuitenkin lukea Myrskyn jossain vaiheessa, kun se on lukematta ja ainakin nimen perusteella sopisi Helmet-haasteeseen.


message 22: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments No, minullakin on vielä kesken. Unohdin koko asian muiden juttujen takia, mutta vielä mä sen varmaan joskus lopettelen. Myrsky oli muistaakseni myös Shakespearen viimeinen teos, jos sellaista kaipaa.


message 23: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Juu, Myrsky kävisi siihenkin.


message 24: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Ihan pikkusen myöhässä sain oman Shakespeareni luettua, vaikka eihän siihen kauan mennyt, kun aloitin oikeasti. Kyseessä siis Nuori rakkaus - Kesäyön unelma, Romeo ja Julia, missä näytelmät ovat suomalaisen proosamuotoiseksi sovittamia. Tarkempi arvio ilmestyy huomenna blogissani ja jotain tulee ehkä tännekin, mutta ihan mukavaa luettavaa kirja oli ja on muutenkin ehkä helpompaa seurata juonta, kuin jos lukisi saman runomuotoisena. Voisin suositella kirjaa esimerkiksi nuorille, jotka menevät katsomaan jompaa kumpaa näytelmää ensimmäistä kertaa. Romeon ja Julian hahmot ovat kyllä aivan pähkähulluja ja Kesäyön unelman juoni kovin poukkoileva. En usko, että menestyisivät tänä päivänä, jos joku niitä uusina yrittäisi saada julkaistuksi...


message 25: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Sain vihdoin luettua tuon Myrskyn. Näytelmä oli nopealukuinen. Näytelmästä jäi itselleni hieman sekava kuva ja hahmot sekoittuvat tavan takaa keskenään. Näytelmänä tarina olisi ehkä ollut hieman helpompi seurata.


message 26: by Noora (new)

Noora | 873 comments Oletteko jo lukeneet tämän uutisen: http://yle.fi/uutiset/3-9249516
Oli pakko linkittää se tähän Shakespear keskusteluun :)


message 27: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Tuostahan on puhuttu pitkään, että mitä se Shakespeare sitten on oikeasti kirjoittanut. Kyllähän se pikkuisen kysymyksiä herättää, että miten kohtalaisen vähäisen koulutuksen saanut pystyi ne kirjoittamaan jne. Marloweta on epäilty aiemminkin kirjoittajaksi.


message 28: by Noora (new)

Noora | 873 comments Muistelinkin, että mainitsit tästä, tämä lienee jokin tuore tutkimustulos. Tosin ei sekään välttämättä ole oikea.


back to top