Suomalainen lukupiiri discussion

38 views
Helmet-lukuhaaste 2016 > 23. Oman alansa pioneerinaisesta kertova kirja (Miina Sillanpään, Suomen ensimmäinen naisministerin, syntymästä 150 v.)

Comments Showing 1-15 of 15 (15 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (last edited Mar 10, 2016 09:20AM) (new)

Tytti | 2539 comments Ilmeisesti tässä tarkoitetaan ensisijaisesti elämäkertoja. Onko vastaan tullut mielenkiintoisia?


message 2: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Törmäsin tällaiseen tietoon, että Alice Munron novellikokoelmassa Liian paljon onnea pitkä niminovelli kertoo Sofia Kovalevskajasta, venäläisestä matemaatikosta, joka ilmeisesti oli ensimmäinen nainen matematiikan professorina. Sopisi minusta tähän kohtaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sofja_K...


message 3: by Sari (new)

Sari Koskinen (leofurioso) | 56 comments Itse olen tähän kohtaan miettinyt, että lukisinko Lillan-kirjan, joka on myös elämänkerta Elisabeth Rehnistä, joka toimi Suomessakin ensimmäisenä naispuolisena puolustusministerinä ja jonka ansiosta naisetkin pääsee vapaaehtoisena halutessaan armeijaan. Toisaalta mua kiinnostaisi henkilökohtaisesti Helen Keller, jonka työ kuurojen ja sokeiden parissa on lähellä sydäntä. Ois toisaalta hienoa lukea siitä, kun kuitenkin saisi ehkä erilaisen näkökulman kuurojen elämään, vaikka omakohtaista kokemusta siitä onkin, tai niin omakohtaista kuin sisaruskatraksen yhden jäsenen kuurous antaa.

Jos taas miettii, mitä Facebookin puolella tähän nähnyt laitettavaksi, niin Hertta a'la Heidi Köngäs on yksi suosituimmista siihen tai sit tyyliin Grace Kellyn tai Coco Chanelin kirjat tai elämänkerrat heistä, tai tän hetkisestä presidenttiehdokkaasta eli Hillary Clintonista. Yllättävän paljon tähän löytyisi kirjoja, miksei myös eläintieteilijöistä esim. juuri Sumuisten vuorten gorilloista ja niiden tutkijasta.


message 4: by Scarlett (new)

Scarlett (scartti) | 64 comments Kuittasin kohdan kirjalla Hertta


message 5: by Noora (new)

Noora | 873 comments Minäkin kuittasin kohdan Hertta kirjalla.


message 6: by Johanna (new)

Johanna (josuu) | 56 comments Olen vähän kahden vaiheilla Hertan ja Lillan:in välillä. Jostain syystä Elisabeth Rehn on jäänyt mulle mieleen jonkilaisena lapsuuden / nuoruuden "idolina" ja olisi kiva lukea hänestä vähän tarkemmin. Toisaalta Hertta Kuusisen muistan vain nimeltä joten sikäli olisi hyvä häneenkin tutustua vaikka toki Köngäksen kirja on kuitenkin fiktiota.


message 7: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Onko jollekin jo tuttu Kaarnatuuli ja Valpuri Innamaa? On varmaan ollut aikamoinen nainen.


message 8: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Kuittasin tämän kohdan kirjalla Hertta, kuten moni muukin.


message 9: by Desertorum (new)

Desertorum | 1123 comments Tytti wrote: "Onko jollekin jo tuttu Kaarnatuuli ja Valpuri Innamaa? On varmaan ollut aikamoinen nainen."

Tuo kuulostaa kyllä tosi mielenkiintoiselta! En siis ollut aiemmin törmännyt mutta voisin ajatella kyllä lukulistalleni.


message 10: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Jatketaanpa vinkkauksia, samalla jää itselleni mieleen: Meissä on voimaa, liberialaisen rauhanaktivistin ja Nobel-voittajan kirjoittama kirja. Eikä Liberiasta muutenkaan montaa kirjaa taida tänne perukoille tulla.


message 11: by Desertorum (new)

Desertorum | 1123 comments Minä luin tähän Aurora Karamzin: Pietarin hovista köyhien auttajaksi.
Täytyy sanoa että ihme etten ole kuullut kyseisestä henkilöstä koskaan aiemmin, olenko elänyt jotenkin täydellisessä pimennossa?
Kirja oli suhteellisen lyhyt ja kevyt mutta sopi juuri tähän hetkeen. Aika uskonnollissävytteinen, joka ei ehkä tule yllätyksenä kun diakonissalaitoksesta on kyse.
Mielenkiintoisen ja traagisen elämän Aurora eli ja kirjassa kuoli henkilöitä kuin Game of Thronesissa konsanaan.
Hauskaa oli myös bongata kaikenlaista historia knoppitietoa, mm. Träskendan kartanosta (jota en myöskään tiennyt vaikka aika lähellä olen asunut), erilaisista Helsingin historiallisista rakennuksista jne.
Ehdottomasti tutustumisen arvoinen teos. Kirjassa kyllä muutamaan otteeseen viitattiin Auroran elämänkertaan, eli en tiedä olisiko se vielä syvempi kuvaus, jos sellaista kaipaa. Itselle sopi juuri tämän tasoinen kerronta.


message 12: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Aika monelle Karamzin on varmaan tullut nuorena tutuksi kirjan Aurora: Keisarinnan Hovineito kautta, tai itse ainakin luin sen joskus kouluikäisenä (löytyy siis kirjastojen lastenosastolta).

Itseäni jotenkin jaksaa aina naurattaa se, miten Karamzinin huvila (Hakasalmen huvila) rakennettiin aikoinaan rauhalliselle paikalle hieman kaupungin ulkopuolelle Töölönlahden rannalle. Nykyäänhän kauheasti sen keskemmälle Helsinkiä ei pääse... Pitäisikin joskus käydä Hakasalmen huvilan museossa, sinne olisi ilmainen sisäänpääsykin, ja musiikkiaiheinen näyttely vaikuttaa kiinnostavalta: http://hakasalmenhuvila.fi/nayttelyt/...


message 13: by Desertorum (new)

Desertorum | 1123 comments Hmm, eipä ole jostain syystä tullut tuohonkaan kirjaan törmättyä nuorena vaikka Lohjan kirjasto tuli aikalailla koluttua. No nyt on tämäkin aukko sivistyksessä korjattu :)


message 14: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Minä törmäsin tuohon hovineitokirjaan bookcrossingin kautta, en tiennytkään, että se on lastenosastolle yleensä sijoitettu. Voinee kyllä selittää sen, miksi en ole sitä nähnyt, en enää liikkunut sen ilmestymisen aikana lastenosastolla... Enkä tiennyt tuosta huvilastakaan, vaikka yhden kesän Helsingissä asunut ja ohi usein kulkenut.

Nimenä hän tosin on tuttu historiasta, en kuitenkaan enempää hänestä tiedä. Te lienette myös niin nuoria, ettette katsoneet Dynastiaa, mutta siinä näytteli yksi hänen jälkeläisistään, ihan oikean prinsessan tytär.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Catheri...


message 15: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Löysin tähän kohtaan erittäin mielenkiintoisen kirjan Florence Nightingalesta, jonka saavutukset eivät rajoittuneet ainoastaan sairaanhoidon alalle. Kuinka moni tietää, että hän oli myös innokas tilastotieteilijä, kun ala oli vasta lapsenkengissään?

Lukemani elämäkerta on ruotsalaisen Åsa Mobergin kirjoittama Florence Nightingale Ihminen myytin takana


back to top