Suomalainen lukupiiri discussion

32 views
Helmet-lukuhaaste 2016 > 14. Historiaa käsittelevä tietokirja

Comments Showing 1-16 of 16 (16 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (last edited Mar 10, 2016 10:28AM) (new)

Tytti | 2539 comments Historiasta kiinnostuneena tämän kohdan valinnat kiinnostaisivat minua erityisesti. Saatanpa jopa pystyä antamaan vinkkejä.


message 2: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Tämä on minulle aika haastava, sillä en lue juurikaan tietokirjoja, enkä ole kovin kiinnostunut historiasta. Ehdotuksia siis otetaan ilolla vastaan. :)


message 3: by Tytti, The Head Honcho (last edited Mar 11, 2016 07:42AM) (new)

Tytti | 2539 comments No historiahan on niin laaja aihe, että vähän tietenkin suuntaa kaivattaisiin, että minkälainen saattaisi kiinnostaa. Eli mieluumminko jotain yleishistoriaa vai enemmän yhdestä aiheesta, lähihistoriaa vai kauempaa ajallisesti, Suomeen liittyvää vai muualla maailmaa jne? Elämäkertakin on mahdollinen, mutta sillehän on omakin kohta. Muistan nimittäin, kun eräs historiaa opiskellut kaverini sanoi, että minun kiinnostuksen kohteeni ovat varsin miehisiä, hänen kokemuksensa mukaan naiset yleensä ovat enemmän kiinnostuneita mikrohistoriasta, ja ehkä siinä on jotain perää. Joten en oleta, että kaikki ovat kiinnostuneita samoista asioista kuin minä.

Tieto-Finlandia ja myös ehdokkaat on tietenkin hyvä vilkaista: https://www.goodreads.com/award/show/.... Siellä on monia historiaan liittyviä kirjoja. Itse olen lukenut kirjan Operaatio Hokki – Päämajan vaiettu kaukopartio, mikä sopisi kyllä kaikille seikkailuista kiinnostuneille. Tuossahan kaikki meni pieleen, kaksi lentokonetta tippui Karjalan metsiin ja sotakin loppui kesken kaiken, eikä kotiinkaan päästy vaikeuksitta, mutta tarina kyllä piti otteessaan. Totuus on tarua jne., mutta itselläni tosiaan on sen verran sukurasitetta, että tuo puoli sodasta kiinnostaa, sillä isosetä liikkui noilla retkillä.

Mirkka Lappalaisen ja Hannele Klemettilän kirjat kannattaisi varmaan katsoa, Teemu Keskisarjallakin on mielenkiintoisia aiheita, samoin Jaakko Hämeen-Anttilalla.


message 4: by Ronja (last edited Mar 11, 2016 08:41AM) (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Suosittelen lämpimästi Operaatio Hokkia!

Myös Matkaopas keskiajan Suomeen on lukemisen arvoinen. Keskiaikaisessa elämässä ja suomalaisessa yhteiskunnassa riittää kuvattavaa. Kirja on kirjoitettu niin, että asiatiedot ovat niin kohdallaan kuin se on mahdollista, mutta teeman käsittely on kuitenkin viihdyttävää. Matkailijaa mm. varoitetaan ruton vaaroista.


message 5: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Hankalaa tässä on se, etten oikein tiedä mikä kiinnostaisi. Tuntematon sotilas oli ihan kiva aikanaan lukea, mutta sellainen mikrohistoriatyyppinen ei oikein ole iskenyt, kun olen kokeillut. Länsirintamalta ei mitään uutta on yksi parhaista kirjoista, mitä olen lukenut, mutta sekään ei ole tietokirja. Ehkä minunkin makuni on vähän miehinen. Nyt olisi tietysti hyvä tilaisuus lukea jotain liittyen paikkoihin, joissa ukki aikanaan soti, mutta pitäisi etsiä ukin sotiladpassi, kun en muista missä kaikkialla ukki soti. Kuuterselällä nyt ainakin.


message 6: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments No jos kerran sota ei ole vastenmielinen aihe (monelle voi olla), niin melkein suosittelisin tuota Porvalia, joko Hokkia, jossa liikutaan Laatokan pohjoispuolella kesällä 1944, tai vaikka Hyökkäyksen edellä – Kaukopartio Kannaksella kesällä 1941, jota en ole itse lukenut. Tehtävien luonteesta johtuen niissä on eräänlainen "draaman kaari", joten niitä voi lukea melkein kuin romaania.

Tavallisen rivisotilaan sodasta tai oikeastaan jatkosodastakaan ei ehkä niin paljon ole kirjoitettu kuin sitten yleisemmällä tasolla, koska pitkä asemasotavaihe oli varmaan loppujen lopuksi aika tylsää ja kesän 1944 torjuntataistelut taas puolestaan taktisempia. Minua ei ainakaan se niin kiinnosta. Mennään kun käsketään! Nuorten miesten jatkosota olisi sitten taas muistelmiksikin sopiva, mutta itselleni ehkä liiankin rankkaa lukemista.

Jos on kiinnostunut naisnäkökulmasta (ja tiedustelusta, kuten minä), niin kannattaa muistaa Agenttikoulun naiset - Lottana vakoilijoiden ja kaksoisagenttien keskellä. Heistä ei ole paljon julkisuudessa puhuttu, enkä muista heitä edes mainitun, kun on puhuttu aseistetuista lotista sodissa. Sillä pistoolilla oli kai tarkoitus viimeiseksi tappaa itsensä ennen vangiksi ja kidutetuksi joutumista.


message 7: by Sari (new)

Sari Koskinen (leofurioso) | 56 comments Erilaisen näkökulman historiaan saattaisi antaa Minna Keinäsen sekä Harri Nymanin Kissojen Suomi, joka perustuu kissojen historiaan Suomessa. Oisin hyvin itse käyttänyt tätä Helmet-haasteessa historia-kohdassa, jollen ois tehnyt periaatetta siitä, että vain yksi kirja sovelletaan vain yhteen kohtaan. Minulla se meni lopulta läheiselleni tärkeään aiheeseen, joten täytyykin kaivaa historian kirjoja esiin. Niitä on kyllä niin paljon, kun on myös aiheita.

Eniten tässä myös jää miettimään, että haluatko lukea kotimaiseen historiaan liittyviä kirjoja vai ulkomaihin liittyviä historiallisia tietokirjoja. Maailma on niitä kyllä pullollaan ja tän kohdan luulisi olevan helppo. Lähinnä kai vaikeutta tässä tuo se runsauden pula eli erittäin paljon eri aiheisiin/historiallisiin tapahtumiin liittyviä kirjoja olemassa. Toisaalta itsellä ois mm. tietokirjana odottamassa Talvisota venäläisten näkökulmasta tai Beevorin 2. maailmansotaan liittyviä kirjoja, mutta toisaalta mietin pitäiskö ottaa kevyempi asenne ja lukea vaikka tietokirja historian merkkihenkilöistä tai vaikka Cosa Nostra. Eihän kuitenkaan oo määritetty haasteessakaan sitä, että millaiseen historiaan kirjan pitäisi liittyä, joten voisi yhtä hyvin olla vaikka keittokirjakin tai ruokaan muuten liittyvä jne.


message 8: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Kirjailijan toisen kirjan kautta löysin kirjan Kymmenen vuosituhatta, jota yksi yhdestä arvioijasta on kovasti kehunut. Lähestymistapa on ainakin erilainen.


message 9: by Desertorum (new)

Desertorum | 1119 comments Tässä Porvoo huumassani luin vielä toisenkin Porvoota käsittelevän kirjan; Holmin perhe ja aikalaisia -Porvoo 1700-luvulla. Porvoon museon julkaisema teos kertoi Porvoon historiasta (rakennuksista, tulipaloista, muodista, tavaroista jne.) mielenkiintoisesti ja on hienoa kuulla Vanhan Porvoon rakennusten historiasta. Olen yllättynyt että olen näin innoissani asiasta ;)


message 10: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Sinun Desertorum melkein pitäisi lukea se Murattikin, sen kun on kirjoittanut porvoolainen, vaikka sijoittuukin kai pitkälti Tukholmaan. :-P


message 11: by Desertorum (new)

Desertorum | 1119 comments Kiitos Tytti ideasta, en ollut koskaan kuullut kyseisestä kirjasta. Lisäsin sen tulevaisuuden lukulistalle!


message 12: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Minulla on kirjastossa varauksessa Alussa oli murha - Johtolankoja rikoskirjallisuuteen. Havahduin huomaamaan, että kirjahan esittelee dekkareiden historiaa, joten sen voisi ehkä liittää tähän kohtaan. Kirja on toki vielä lukematta, joten ihan varma en ole, miten hyvin kirja sopii määritelmään "historiaa käsittelevä tietokirja", mutta elättelen varovaisia toiveita tästä.


message 13: by Tytti, The Head Honcho (last edited Aug 22, 2016 12:32PM) (new)

Tytti | 2539 comments Vähemmän historiasta kiinnostuneet voisivat pitää kirjasta Ettekö te tiedä, kuka minä olen – ylimielisyyden historiaa. Kai tuota kysymyksenäkin voisi pitää. Samaa tyyliä edustanee myös Maailmassa on virhe – 101 historiallista kömmähdystä tai Maailman pisin pajunköysi - 101 historiallista harhakäsitystä. Olikohan näitä vielä kolmaskin...


message 14: by Noora (new)

Noora | 873 comments Aloin lukemaan lapsille Suomen lasten historia kirjaa, toivottavasti haluavat kuunnella kirjaa jatkossakin iltasaduksi niin saan tämän kohdan siten suoritettua loppuun.


message 15: by Scarlett (new)

Scarlett (scartti) | 64 comments Tiina Miettinen: Piikojen valtakunta
Mielenkiintoinen katsaus naisen elämään 1600-1700-luvuilla.


message 16: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Tämä on ollut minulle ehdottomasti se vaikein haastekohta, vaikka muutama muukin kohta on pohdituttanut. Koska näyttää siltä, että Westön kirjassa Kangastus 38, jota porukalla luettiin (minulla tämä on edelleen lukematta, mutta vakaana aikomuksena lukeminen kuitenkin), taidanpa siirtää aikaisemmin olympialaisista kertovaan kirjaan valitsemani Olympialaisten outoja tapauksia tähän kohtaan.


back to top