Suomalainen lukupiiri discussion

35 views
Vuosi 2016 > Maaliskuu: Minna Canth

Comments Showing 1-39 of 39 (39 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (last edited Mar 07, 2016 03:25PM) (new)

Tytti | 2539 comments Minna Canthin ja tasa-arvon päivän kunniaksi ajattelin, että voisimme lukea jotain Minnaan tai tasa-arvoon liittyvää, tai ehkä vain yleisemmin suomalaisen naisen kirjoittamaa ja/tai suomalaisesta naisesta kertovan kirjan. Itseltäni ovat kaikki Minnan kirjat lukematta, joten jokin niistä olisi luonteva valinta.

Maaliskuussa (itse asiassa tänään 8.3.) on myös kansainvälinen naisten päivä, joten Helmet-haasteen kohta 23 sopii myös.


message 2: by Elina (new)

Elina (elluetut) | 64 comments Jos nyt rohkaistuisi lukemaan Canthia, niin mihinkähän kirjaan kannattaisi tarttua? :)


message 3: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Itse olen ajatellut, että Kauppa-Lopo; Agnes voisi olla sopiva, mutta tietenkin unohdin katsoa sitä kirjastosta eilen. Uusin elämäkertakin kiinnostaisi, mutta on varsin pitkä.


message 4: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Koska tässä eletään jo hyvää vauhtia maaliskuuta, pitänee tarttua tähän. Olen tänään menossa kirjastoon ja näköjään lähikirjastossa on ainakin nyt paikalla Canthin teoksista Työmiehen vaimo ja Papin perhe. Toinen näistä olisi siis itselleni luonteva valinta.


message 5: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Unohdin sitten kirjastoreissullani lainata Canthin. :) No uusi yritys ensi viikolla


message 6: by Noora (new)

Noora | 873 comments Aihe on mielenkiintoinen, olen kokonaan unohtanut nämä klassikot ja Cantin kirjat. Muistaakseni olen joskus koulussa lukenut Annaliisan, ainakin tarinan juoni tulee mieleeni jostain syystä. Pitää yrittää ehtiä kirjastoon lainaamaan jokin Cantin teos. En vielä tiedä mikä. Riippuu varmaan siitä mitä hyllyssä on tarjolla. Pitäisikö lukea Annaliisa uudestaan ja varmistaa, että olenko kirjan lukenut vaikko en.


message 7: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Canthin teokset löytynevät netistäkin Gutenberg-palvelusta tai vastaavasta (Elisa Kirjasta?), jos ei välttämättä halua lukea kirjana. Itselläni ei ole lukulaitetta, joten mieluummin valitsen kirjan ja saanpahan sitten kannenkin näkyville.


message 8: by Noora (new)

Noora | 873 comments No minäkään en omista mitään lukulaitetta ja olen hieman vanhanaikainen tämän suhteen, tykkään paperilta lukemisesta. Istun töissä koko ajan ruudun ääressä, joten en halua iltaakin istua keinovalo naaman edessä. Tosin on muutaman kerran tullut mieleen kun on jokin tiiliskivi kädessä, että lukulaite olisi paljon kevyempi. Toivottavasti ehdin kirjastoon ensi viikolla.


message 9: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Kiitos vinkistä Tytti. Kävin lataamassa Työmiehen vaimon Elisa-kirjasta.


message 10: by Elina (new)

Elina (elluetut) | 64 comments Mä latasin eilen myös Elisa Kirjasta Canthia. Vähän vaikea valita, kun ei tiedä niistä mitään... Helposti niitä voi kyllä useammankin lukea, koska ne on niin lyhyitä. Nyt lataamani on Anna Liisa sekä Kotoa pois. Helmet-haasteeseen näillä voi kuitata näytelmän samalla :)


message 11: by Ida (new)

Ida | 41 comments Oho, en edes ollut huomannut tätä threadia, mutta tulinpahan muuten vain lukeneeksi Työmiehen vaimon viine yönä :)

Minna Canthin teoksia voi muuten lukea myös Projekti Lönnrotin sivuilta (Projekti Gutenbergin lisäksi), valikoimassa näyttäisi olevan Agnes, Anna Liisa; Kotoa pois, Hanna, Kauppa-Lop, Köyhää kansaa; Salakari, Lehtori Hellmanin vaimo, Lyhyitä kertomuksia, Murtovarkaus; Roinilan talossa, Papin perhe; Hän on Sysmästä; Spiritistinen istunto, Sylvi; Kovan onnen lapsia ja Työmiehen vaimo.
Itse en pahemmin välitä lukea e-kirjoja ja luultavasti loputkin Canthit lainaan kirjastosta, mutta tässäpä linkki kiinnostuneille:
http://www.lonnrot.net/etext.html#Canth

Ja liittyen kohtaan "tai tasa-arvoon liittyvää, tai ehkä vain yleisemmin suomalaisen naisen kirjoittamaa ja/tai suomalaisesta naisesta kertovan kirjan." suosittelen ehdottomasti Maria Jotunia!
Hänenkin tekstejään (harmi vain ei romaania Huojuva talo) voi lukea Lönnrotin ilmaisina e-kirjoina:
http://www.lonnrot.net/etext.html#Jotuni


message 12: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Minulla on ollut odottamassa Jotunin Novelleja, mutta ehkä pitää ekana lukea Canthia ja katsoa sitten. Silloinhan se menisi aikajärjestyksessäkin.


message 13: by Noora (last edited Mar 15, 2016 03:29AM) (new)

Noora | 873 comments Kirjastossa käyty ja innostuin haalimaan kolme Minna Canthin kirjaa. Saan ne kumminkin kaikki tuohon Helmet haasteeseenkin laitettua ja ne on vielä niin mahtavan ohuita. Ei nykyään enää näin lyhyitä kirjoja ole edes nuoriso osastolla:). Eli tässä kuussa olisi tarkoitus lukea Työmiehen vaimo (saan kuitattu näytelmän), Salakari (Saan kuitattua sen all 150s. kirjan) ja sitten aattelin lukea Laulaja ja muita Novelleja (eli saan kuitattu novellikohdankin tällä). Erinomainen haaste siis. Työmiehen vaimo ainakin kertoo tasa-arvosta, noista muista en sitten tiedä.


message 14: by Desertorum (new)

Desertorum | 1121 comments En taida ehtiä Canthia tähän väliin kokeilemaan (mutta jossain vaiheessa täytyy, koska en ole mitään häneltä lukenut). Sen sijaan luin kirjastosta lainassa olleen L.Onervan Mirdjan ja pidin kovasti.


message 15: by Ida (new)

Ida | 41 comments Mietiskelin tuossa muita tasa-arvosta kirjoittaneita naisia, ja mieleen juolahti nykykirjailijoista ainakin Rosa Liksomin monikin teos (mm. Väliaikainen), Hanna Haurun kirjat (mm. Liian pienet sandaalit ja Raaka punainen marja, näitä en tosin suosittelis herkille lukijoille), Anja Kaurasen Sonja O. Kävi täällä ja Snellmannina kirjoitettu Parvekejumalat (hieman monikulttuurisemmin tosin), Jemina Staalon Pornoinho (ei herkille ja eikä "tekotaiteellista" karttaville), Sisko Istanmäen Liian paksu perhoseksi, Marja Björkin Mustalaisäidin kehtolaulu sekä Laura Gustafssonin Huorasatu (parodia, käsittelee myös veganismia).

Tietokirjapuolelta Kaari Utrio on kirjoittanut mielestäni todella hyvän ja viihteellisenkin kirjan Suomen naisen tie. Tuota voisin suositella ihan kenelle vain, niillekin, jotka yleensä välttelevät tietokirjallisuutta :)


message 16: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Hyviä ehdotuksia, Ida. Minäkin ehdin kirjastoon ja otin Kauppa-Lopon ja Agneksen lisäksi Salakarin. Nyt sitten pitäisi jotain lukea niistä. Työmiehen vaimo sopisi kai myös siihen "keskustelua herättänyt kirja", sillä jos en väärin muista, niin sehän vaikutti siihen, että lakia muutettiin.


message 17: by Ida (new)

Ida | 41 comments Pitää paikkansa :) Tuota mainitsemaani Kaari Utrion kirjaa lainatakseni: "Nainen sai pitää omat ansionsa vasta vuodesta 1889, jolloin Minna Canthin näytelmän Työmiehen vaimo ansiosta lakia muutettiin." Toki asiaan on varmaan muutama muukin asia vaikuttanut, mutta muun muassa Canthin näytelmä.

Aikaisempaan listaan naisten kirjoittamista kirjoista voisi lisätä myös Pauliina Rauhalan Taivaslaulun, joka käsittelee naisen asemaa lestadiolaispiireissä, ja menis myöskin kohtaan "keskustelua herättänyt kirja". Tai ainakin Oulussa tuo on herättänyt erittäin paljon keskustelua :)


message 18: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Työmiehen vaimo on nyt luettu ja olipa melkoinen tarina. Pääpiirteittäin tarina oli jo ennestään tuttu, mutta pääsi silti järkyttämään. Tarina tuli iholle. Pitää vähän sulatella.


message 19: by Noora (new)

Noora | 873 comments Luin kans eilen työmiehen vaimon yhdeltä istumalta. Päällimmäisenä tunteena tuli viha, miten ala-arvoisesti naisia kohdeltiin ja miten nöyrästi osa otti paskan niskaansa. Mutta ehkä ei tässä vaiheessa kirjasta enempää, jatketaan keskustelua sitten kun muutkin ovat oman kirjansa ehtineet lukea. Minulla on vielä kaksi jäljellä ja lukaisen nekin jossain vaiheessa. Onneksi maaliskuu on kuitenkin vielä puolessa välissä.:)


message 20: by Tytti, The Head Honcho (last edited Mar 17, 2016 09:13AM) (new)

Tytti | 2539 comments Tänäänhän ilmeisesti tuli Canthin novelliin perustuva elokuva, mutta ei taida löytyä Areenasta. Ehtikö joku sen katsoa?

Omalla kohdallani flunssa, kuume ja päänsärky eivät oikein ole innostaneet lukemaan, mutta ehkä silti ehdin lukea jotain blogatakseni varsinaisena päivänä... Katsotaan nyt.

Nooran kommenttiin, että Canthan varmasti myös kärjisti asioita, toi sen pahimman mahdollisen vaihtoehdon esille alleviivatakseen epäkohtia. Kyllähän Suomessa naisen asema on ollut vahvempi kuin monessa muussa maassa, mutta lait olivat kai vielä tuolloin enimmäkseen Ruotsin vallan ajalta.

Tuo Desertorumin mainitsema Mirdja kuulosti myös mielenkiintoiselta, pitää pitää mielessä. Onerva on tuttu nimi, mutta muuten en hänen tuotantoaan tunne.


message 21: by ♡Susanna (new)

♡Susanna | 70 comments Minäkään en ole tullut lukeneeksi Minna Canthia vielä ollenkaan, vaikka tavoitteena se on ollut jo kauan. Pari päivää sitten lainasin kirjastosta paksumman kokoelman, joka sisältää mm. Työmiehen vaimon ja Anna-Liisan. (Ja juu, täällä taas yksi, joka ei omista lukulaitetta sekä pitää paperin tuoksusta ja oikean kirjan käsittelystä muutenkin. ;) ) Kätevästi noita tarinoita saa halutessaan myös Helmet-haasteeseen. Jää toki nähtäväksi, kuinka monta saan luettua, mutta eiköhän tule ainakin tutustuttua, mikä jo riittää minulle. Tunnollisesti aloin kyllä lukea opusta alusta, vaan luultavasti vaihdan vielä taktiikkaa.

Maria Jotunia lainasin myös, kun sekin on tutustumislistallani. Nuo sopivat siinäkin mielessä lukulistalleni nyt hyvin, että olen lukenut noin kuukauden sisään useamman 1700- ja 1800-luvuista kertovan kirjan, Jyrki Heinon Kellarin ja pian neljä Boris Akuninin Erast Fandorin-dekkaria (niistä ensimmäinen), joten koen päässeeni edes jotenkin sisään menneeseen aikaan. Historia kun ei ole koskaan kuulunut mieliaineisiini. Tammikuussa luin myös 1900-luvun alkuun sijoittuvan Yön sydän on jäätä, mutta siitä olen pitänyt näistä vähiten.

Tässä ketjussa on kyllä mainittu useita tutustumisen arvoisia kirjoja, esim. Kaari Utriotakaan en ole lukenut. Televisiota en katsele, sillä vietän mieluummin aikaa kirjojen ja tietokoneen parissa.


message 22: by Tytti, The Head Honcho (last edited Mar 18, 2016 09:42AM) (new)

Tytti | 2539 comments Minäkin pidin Kellarista ja peräti omistan kolme Fandorinia, alennuksesta ja poistokirjoina löydettyjä. Kaari Utriota yritin lukea nuorempana, mutta en muista luinko yhtään kunnolla loppuun, sillä minua jotenkin häiritsi se romanssin ennalta-arvattavuus.

Itse luin Kauppa-Lopon, en vain oikein osaa sanoa vielä, mitä pidin siitä. Siis hyvähän se oli, mutta ei ehkä kovin miellyttävä.


message 23: by ♡Susanna (new)

♡Susanna | 70 comments Muistatko, Tytti, mitä kautta olet tutustunut Heinon ja Akuninin teoksiin? Olivat nimittäin itselleni ihan vieraita, kunnes tulivat vastaan paikallisen kirjaston dekkaripiirin listalla tässä alkuvuonna. Silti olen lukenut dekkareita jo 30 vuotta ja ollut kirjastossa töissäkin. On siis valtavasti sellaisia kirjoja, joita muistan järjestäneeni hyllyyn, vaikken olekaan niitä lukenut, mutta nuo eivät kuulu siihen joukkoon. Akuninin kirjoihin koukutuin jollain lailla, ovat niin jännän erilaisia keskenäänkin.

Onko Utrion kirjoissa siis aina mukana romanttisia aineksia? Sitten eivät välttämättä ole mun juttu. No, täytyy kokeilla kuitenkin.

Canthin kirjassa olen noin Murtovarkauden puolivälissä, eika nyt ainakaan hurjan vetävältä tunnu (toisin kuin Akunin), mutta ihan kiinnostava kuitenkin. Ehkä Työmiehen vaimo herättää enemmän tunteita.


message 24: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Hmm... Kellariin taisin törmätä ensin eräässä käyttöliittymätestissä tai vastaavassa, johon osallistuin testaajana ja jossa piti etsiä itseä kiinnostavia kirjoja tai jotain sellaista. En muista, jäikö se siitä heti mieleen vai löysinkö sen vain uudestaan kirjastokäynnillä... Eka Akunin oli vain heräteostos alennusmyynnistä ja kun sitten mainitsin asiasta tutuille, niin kuulin kehuja koko sarjasta, juuri tuon erilaisuuden takia. Eli aika lailla sattumalta molempiin tutustuin.

Oman kokemukseni mukaan Utriolla on usein ainakin sivujuonena romanssi, tosin (melkein) kaikissa taitaa olla nainen päähahmona ja avioliitto lienee ollut toivottavaa ja melkein pakkokin niinä aikoina, joten onhan se mukavampaa, jos mukana on rakkauttakin. En tiedä, olisiko sitten jossain päähahmona jo vanhempi nainen tms. Mutta hänhän on kirjoittanut tietokirjojakin, ehkä jokin niistä olisi sopivampi. Esimerkiksi Eevan tyttäret – Eurooppalaisen naisen, lapsen ja perheen historia vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta.


message 25: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Hyvää Minna Canthin päivää kaikille. Ollaan mummolassa lomailemassa ja bongasin kirjahyllystä Anna-Liisan. Taidan ottaa sen tänään iltalukemiseksi. Sen verran julman koskettava tarina Työmiehen vaimo oli,että tekee mieli lukea lisää Canthia.


message 26: by Elina (new)

Elina (elluetut) | 64 comments Työmiehen vaimo luettu Canthin päivän ratoksi. Vähän on kummallista tuo näytelmämuotoon kirjoitettu teksti lukea, mutta hyvin selvisin.


message 27: by Noora (last edited Mar 29, 2016 11:12PM) (new)

Noora | 873 comments Salakari on Canthilta nyt luettu. En tykännyt tarinasta yhtä paljon kuin Työmiehen vaimosta. Ihan luettavahan tuon Salakari oli myös, mutta minua ärsytti suunnattomasti kirjan päähenkilö Alma, koska äitiys unohtui täysin, kun juhlavietti iski päälle. Toisaalta minua otti päähän myös John, koska antoi asioiden vain tapahtua ja mennä eteenpäin. Pariskunnan ongelmat olisi saatu puhumalla selvitettyä, ilman että tarinan olisi tarvinnut mennä niin kuin se meni.


message 28: by Ida (last edited Mar 29, 2016 11:20PM) (new)

Ida | 41 comments Tuli luettua vielä tässä kuun lopussa Maria Jotunin novellikokoelma "Kun on tunteet" ja L. Onervan novellikokoelma "Nousukkaat".
Kun on tunteet oli kyllä pettymys verrattuna aikaisemmin lukemaani Jotunin tekstiin, mutta eipä se nyt huonokaan ollut. Ehkäpä jäin kaipaamaan aikaisemmin lukemissani teksteissä selvemmin ilmaistuja (aikanaan radikaalejakin) kannanottoja, varsinkin silloiseen naisen asemaan :)

Nousukkaat taas oli mielestäni todella hyvä kokoelma kärkeviä kirjoituksia muuttuvasta yhteiskunnasta, varhaisen Suomen yhteiskuntaluokkien välisistä eroista ja erityisesti ihmisistä, jotka yrittävät tasapainoilla niiden välillä, niin naisena kuin miehenäkin.


message 29: by Desertorum (new)

Desertorum | 1121 comments Ida wrote: "Tuli luettua vielä tässä kuun lopussa Maria Jotunin novellikokoelma "Kun on tunteet" ja L. Onervan novellikokoelma "Nousukkaat".
Kun on tunteet oli kyllä pettymys verrattuna aikaisemmin lukemaani ..."


Pitääpä kokeilla Nousukkaita joku kerta. Pidin L.Onervan Mirdjasta. Ilmeisesti aika samankaltaisia teemoja hän käsittelee.


message 30: by Noora (last edited Mar 30, 2016 11:33PM) (new)

Noora | 873 comments Maaliskuun viimeisenä päivänä lukaisin aamupalaa syödessä loppuun aloittamani Minna Canthin Laulaja Ja Muita Novelleja. Pidin näistä kolmesta lukemastani Canthin kirjasta, eniten juuri tästä novellikokoelmasta. Työmiehen Vaimo meni tunteisiin, koska olin silloin jo valmiiksi pahalla tuulella ;) ja Salakari kirjassa Alma ärsytti liiaksi jotta olisin nauttinut kirjasta täysin.

Luen todella harvoin novelleja ja olen yksinkertaisesti ajatellut, että ne eivät ole minua varten. Mutta tämä Laulaja ja muita novelleja kokoelma sai minut toisiin aatoksiin, ei sen kirjan pidä olla pitkä päästäkseen kiinni kirjan henkilöiden siulunmaisemaan, jos novellit on vain kirjoitettu hyvin. Toki monet novellit kirjassa päättyivät hyvin ennalta-arvattavasti, kuten esimerkiksi Ompelijassa tiesin koko ajan seuraavat vaiheet ja miten se tulee päätymään.

Ainoa novelli kokoelmassa, jonka loppu oli erilainen oli mielestäni Kotoa Pois, koska siinä tarina päättyi onnellisesti. Eikä kukaan kuollut kyseisessä novellissa. Minusta tarina nuoresta naisesta joka kasvaa niin paljon, että uskaltaa tehdä omia päätöksiä vanhempien toiveista huolimatta, oli helpottava ja hyvä päätös kirjalle.


message 31: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments En lukenutkaan Minna Canthin päivänä Anna Liisaa, kuten suunnittelin, mutta nyt sitten aloitin sen. Törmäsin tietoon, että kyseessä on Minna Canthin viimeinen näytelmä, mutta onko Canth kirjoittanut jotain muuta Anna Liisan jälkeen? Ajattelin vain, että saisiko tämän ujutettua Helmet -haasteen kohtaan Kirjailijan viimeiseksi jäänyt kirja. Sen verran voisin joustaa, että hyväksyn myös muut "teokset" kuin puhtaasti kirjat haasteeseen.


message 32: by Noora (new)

Noora | 873 comments No Ainakin Angnes on julkaistu myöhemmin 1911. Ainakin Wigipedian mukaan. Eli jo sen jälkeen kun Canth on kuollut. Sitähän ei Wigipedia sitten kerro, että onko kirjoittanut tuon Angnesin koska ja onko vain ollut pöytälaatikossa.


message 33: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Wikipediasta minäkin noin katsoin, mutta kun googletin Agnesin, niin se on alunperin julkaistu 1892 ja Anna Liisa 1895. En löytänyt nopealla googlaamisella mitään selkeää teosluetteloa, jossa olisi kaikki julkaisut alkuperäisellä julkaisuvuodella varustettuna. Pitäisi varmaan etsiä käsiinsä Minna Canthin elämänkerta.


message 34: by Noora (new)

Noora | 873 comments Jos Terhi ehdit ja jaksat selvitellä ja muistat kertoa vaikka tässä viestiketjussa, niin mua kiinnostaisi tuo tieto. Itsekin ajattelin että tuon Annaliisan voisi lukea jossain kohtaan uudestaam ja se olisi helppo tuohon Helmet haasteen kohtaan, joka on vielä täyttämättä itselläkin. :)


message 35: by Tytti, The Head Honcho (last edited Mar 31, 2016 09:02AM) (new)

Tytti | 2539 comments Tämän sivuston mukaan se ei olisi jäänyt viimeiseksi, vaan ilmeisesti toinen näytelmä kuukauden erolla, jos pamflettia ei lasketa. Lisäys: Mutta jos Noora katsot kirjastasi, onko Kotoa pois ilmestynyt ensimmäkseksi novellina jossain kokoelmassa, niin sittenhän Anna Liisa olisi varmaan viimeinen. (Sitten voisin myös korjata tuon mainitsemasi kirjankin alkuperäisen ilmestymisvuoden, jos kerrot, mikä on viimeisimmän novellin ilmestymisvuosi. Laitoin siihen nyt 1895, on se ainakin oikeampi kuin 1998.)

http://www.minnacanth.kuopio.fi/canth... (Elämäntyö)

Minulla olisi vielä Agnes lukematta omasta kirjastani, ehkä se pitää ottaa tässä seuraavaksi, mutta ilmeisesti teemaa voi pitää onnistuneena.


message 36: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Ehdottomasti onnistunut teema. Olen usein miettinyt, että pitäisi lukea Canthia, mutta se on aina jäänyt. Tuskinpa tänäkään vuonna olisi tullut luettua ilman teemakuukautta.


message 37: by Noora (last edited Mar 31, 2016 10:50PM) (new)

Noora | 873 comments Totta, kirjan takanahan nuo kirjoitusvuodet löytyi. Näytelmät Kotoa pois ja Anna Liisa on kirjoitettu 1895. Angnes on kirjoitettu 1892. Eli Annaliisa tai Kotoa pois ovat olleet viimeisiä. En sitten tiedä kumpi on viimeinen.:P Tuossa kirjassa Laulaja ja muita novelleja on novelli nimeltä Kodista Pois ja Canth on kirjoittanut myös näytelmän jonka nimi on Kotoa Pois. Olisiko silti sama, mutta muutettu novelli näytelmäksi?!

Ainakin minä pidin tätä onnistuneena teemana, kirjat olivat lyhyitä ja helppoja lukea muiden kirjojen seassa. Ovat kirjat myös sellaisia, jotka jo yleissivistyksen vuoksi oli hyvä lukea. Erinomainen muistutus näistäkin teoksista, joihin on viimeksi koulussa tullut tartuttua ja silloinkin varmaan pakon sanelemana. Aion jossain välissä jatkaa näiden lukemista.


message 38: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Canthin elämänkerrassa (Herkkä, hellä, hehkuvainen) olisi luettelo tuotannosta, mistä tuon saisi ehkä tarkastettua, jos siihen helposti pääsisi käsiksi.


message 39: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Selailin kirjastossa tuota Canthin elämänkertaa ja Anna Liisa ei ollut viimeinen Canthin teos. Muistiinpanot jäivät tekemättä, enkä enää muista tarkasti, mutta kolme teosta Canthilta on julkaistu Anna Liisan jälkeen. Taisi olla novelli ja yksinäytöksinen näytelmä tai jotain sellaisia.


back to top