Fanatieke Nederlandse Lezers discussion

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe (Aristotle and Dante, #1)
note: This topic has been closed to new comments.
96 views
Archief 2019 en ouder > Maart - Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

Comments Showing 1-38 of 38 (38 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Elke (last edited Mar 12, 2016 10:08AM) (new) - rated it 5 stars

Elke (elkeeea) | 1235 comments Hallo allemaal!
Het Young Adult boek van de maand maart is geworden: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe van Benjamin Alire Saenz!

We lezen dit boek aan de hand van een leesschema. Wil je liever op je eigen tempo lezen dan kan dat natuurlijk ook. Let dan wel goed op eventuele spoilers voor ons of jezelf!

We zullen ongeveer 20 bladzijdes per dag lezen en af en toe is er een uitloopdag ingepland. Ik ben erg benieuwd wie er mee gaan lezen. Zoals je in het schema hieronder ziet beginnen we morgen met lezen. Je kan dan morgen in dit topic discussiëren over de eerste zes hoofdstukken. Mochten er vragen zijn dan hoor ik dat graag.

Leesschema:
Different Rules of summer
3 maart: Hoofdstuk 1 tot en met 6
4 maart: Hoofdstuk 7 tot en met 12

Sparrows Falling from te Sky
5 maart: Hoofdstuk 1 tot en met 6
6 maart: Hoofdstuk 7 tot en met 12

7 maart is uitloop dag

End of Summer
8 maart: Hoofdstuk 1 tot en met 4
9 maart: Hoofdstuk 5 tot en met 11

Letters on a page
10 maart: Hoofdstuk 1 tot en met 12
11 maart: Hoofdstuk 13 tot en met 22
12 maart: Hoofdstuk 23 tot en met 31

Remember the rain
13 maart: Hoofdstuk 1 tot en met 9
14 maart: Hoofdstuk 10 tot en met 18

15 maart is uitloop dag

All the Secrets of the Universe
16 maart: Hoofdstuk 1 tot en met 10
17 maart: Hoofdstuk 11 tot en met 21

Einde


Bregje  (b-a-reader) | 865 comments Ik lees mee :)


Savitri (savvireads) Leuk!! Ik doe zeker weten mee, maar ik ben nog met een ander boek bezig dus misschien dat ik er iets later bij spring. Of misschien ook niet haha. Heb er zin in!


Elke (elkeeea) | 1235 comments Leuk leuk leuk!

@Savitri Ik lees ook nog een ander boek. Ik ga Aristotle and Dante voor het slapen gaan lezen en het andere boek gewoon tussendoor een beetje. Ze lijken totaal niet op elkaar, dus dat scheelt ;-)


Odette Brethouwer (odettebrethouwer) Dit boek spreekt me niet zo aan dus ik lees niet mee


Elke (elkeeea) | 1235 comments Ik heb de eerste hoofdstukken gelezen en ik moet zeggen dat ik het tot nu toe erg leuk vind. De karakters worden heel goed geïntroduceerd en ik krijg al gelijk een goed gevoel bij Ari en Dante.
Wat natuurlijk gelijk opvalt is dat de hoofdstukken best kort zijn. Ik vind het op zich best lekker lezen, omdat het heel snel en gemakkelijk leest. Wat vinden jullie van deze korte hoofdstukken? Lezen jullie liever meerdere kleine hoofdstukken of liever een lang hoofdstuk?


Bregje  (b-a-reader) | 865 comments Ik heb ook net hoofdstuk 1-6 gelezen en ik zit weer meteen helemaal in het verhaal (dit is een reread voor mij, ik las het boek een aantal jaar geleden en herinner me er niet super veel meer van).
De korte hoofdstukjes vind ik ook fijn. Zeker omdat het niet echt een boek vol actie is, en bij dat soort boeken vind ik het verhaal al snel langdradig, maar door de korte hoofdstukjes beschrijft het boek al snel veel verschillende situaties maar het is tegelijkertijd wel op een mooie manier beschreven.
Ondanks dat de eerste zes hoofdstukken niet heel lang zijn krijg je al best veel te weten over wie Ari is en hoe zijn leven eruit ziet.
Ik vind Ari ook een mooi geschreven personage. Vaak in boeken zie ik toch wel dat personages die veel over dingen nadenken meteen worden weergegeven als minder sterk, maar bij Ari krijg ik dat gevoel helemaal niet. Hij komt over als een krachtig personage.
Ik vind het wel leuk om over een tiener te lezen die een goede relatie met z'n moeder heeft. Dat zie je namelijk niet heel veel in YA boeken (misschien wel wat meer in contemporary boeken, maar die lees ik niet zo veel).
Ook vind ik het interessant dat het verhaal over een mexicaans/americaanse jongen gaat, ik kan me namelijk geen enkel ander boek herinneren dat ik heb gelezen waar de hoofdpersoon van mexicaanse afkomst was.


Elke (elkeeea) | 1235 comments Dat het over een Mexicaans Amerikaanse jongen gaat vind ik ook een erg fijne afwisseling! Dat is eens een keer wat anders. Ik vind het ook geweldig Hoe hij met z'n moeder is. Ik vind Dante en zijn vader ook erg leuk samen!


Savitri (savvireads) Ik heb ook de eerste zes hoofdstukken gelezen nu en ah, ben al helemaal verliefd op dit boek. Geeft me echt zo'n warm wollig gevoel van binnen. Echt adorable gewoon. Ik snap meteen waarom alle booktubers die dit boek aanraden er zo dol op zijn.

Deze quote moest ik even onthouden van mezelf, want ik moest echt even een paar keer hardop 'awwww' doen haha:

That afternoon, I learned two new words. "Inscrutable." And "friend."
Words were different when they lived inside of you.


fkdguhfxjhgfjhgfjdkg awwwwwwwwwwww

Ik lees dus eigenlijk nooit contemporary en was een beetje bang dat ik het niks zou vinden, maar dat was dus blijkbaar nergens voor nodig haha!

De afwisseling tussen hele korte en iets langere hoofdstukken vind ik ook erg fijn. Aparte 'pacing' (snelheid?) van lezen krijg je erdoor. Het houdt je aandacht goed vast inderdaad.

Wat doen we trouwens met spoilers? Bespreken we die gewoon zo of houden we spoiler tags aan?


message 10: by Elke (new) - rated it 5 stars

Elke (elkeeea) | 1235 comments Ik snap je gevoel helemaal! Zo'n lief boek inderdaad. Spoilers mag. mits je natuurlijk aan het lees schema houdt! ;-)


message 11: by Elke (new) - rated it 5 stars

Elke (elkeeea) | 1235 comments En die quote is inderdaad prachtig! Erg mooi om te lezen hoe de vriendschap ontwikkeld!


Odette Brethouwer (odettebrethouwer) Ik lees dit boek niet mee maar ik zie wel iedere keer de tikfout in de naam van dit topic staan :P dacht zal t even melden ;)

Oh en @moderator: als je bij edit aangeeft over welk boek t topic gaat krijg je er een mooie link en bookcover bij enzo, zoals wij hier bijv hebben: https://www.goodreads.com/topic/show/... even nog een tipje ;)


message 13: by Elke (new) - rated it 5 stars

Elke (elkeeea) | 1235 comments Ik zag m staan Odette. haha Alleen zit op telefoon. Dan kan ik niet editten helaas. ;-)


Bregje  (b-a-reader) | 865 comments Die quote is inderdaad mooi Savitri! Er zijn sowieso best veel zinnen die ik gewoon nog een keer lees omdat ze zo mooi zijn.


message 15: by Elke (new) - rated it 5 stars

Elke (elkeeea) | 1235 comments Heel bijzonder. Ik vind de ontwikkeling die Ari mee maakt heel bijzonder. Dat hij Dante eigenlijk heel knap vindt, maar niet weet waarom hij dat zegt.


message 16: by Veerle (last edited Mar 05, 2016 12:19PM) (new) - rated it 5 stars

Veerle (augustserenade) Ik heb dit boek een paar maanden geleden al gelezen. Vond hem echt prachtig. Dus ik wacht even tot jullie klaar zijn en dan kan ik mee discussiëren. :)


message 17: by Elke (new) - rated it 5 stars

Elke (elkeeea) | 1235 comments Oooh wat een cliffhanger! En dan staat er voor morgen ook nog een uitloopdag ingepland!


message 18: by Elke (new) - rated it 5 stars

Elke (elkeeea) | 1235 comments ~ Odette wrote: "Ik lees dit boek niet mee maar ik zie wel iedere keer de tikfout in de naam van dit topic staan :P dacht zal t even melden ;)

Oh en @moderator: als je bij edit aangeeft over welk boek t topic gaat..."


Bedankt voor de tip! Ik heb beide even aangepast!


Bregje  (b-a-reader) | 865 comments Haha, ja Elke dit is inderdaad een perfect gekozen punt om in spanning te wachten op wat er gaat gebeuren :p

Ik vind het echt mooi hoe Ari zo bezig is met wie zijn vader is en wat hij heeft meegemaakt. Ik vind het ook mooi hoe Ari's moeder hem vaak zo goed doorheeft.
Ik vind het ook interessant hoe Ari zich meer en meer realiseert dat zijn ouders ook mensen zijn die jong zijn geweest zijn en zich af vraagt wat voor dromen zij hadden toen ze jong waren.


message 20: by Elke (new) - rated it 5 stars

Elke (elkeeea) | 1235 comments Ik denk dat zijn vader echt en soort trauma heeft opgelopen in Vietnam en wat er met zijn oudste zoon is gebeurt. Ik ben azo nieuwsgierig naar wat hij gedaan heeft. Ik denk niet dat hij een lichte overtreding heeft begaan ofzo.


message 21: by Elke (new) - rated it 5 stars

Elke (elkeeea) | 1235 comments Ik zag dit niet echt aankomen om eerlijk te zijn. Nou zie ik nooit echt dat soort dingen aankomen. Had echt verwacht dat Dante in het ziekenhuis zou liggen.


Savitri (savvireads) Omg same. Ik zag het echt niet aankomen! Ik vond het al zo zielig toen Dante zei dat hij weg zou gaan. Kon wel janken, haha. En dan ook dat nog! Arme Ari.

Ik vind het nog steeds echt een heel mooi boek. Ik had echt niet verwacht dat ik zo snel all the feels zou krijgen, haha. Er zitten zoveel supermooie, bijzondere (kleine) momenten in.
Dante en Ari zijn ook allebei zo ontzettend lief! Ook als Ari in die haat-bui zit vind ik hem alleen maar aandoenlijker. Ik leef me gewoon heel snel in of zo. Ik weet niet hoe die schrijver het doet hoor, jeetje.

En! Ik ben eindelijk weer bij, joepiee haha. Deadlines zijn voorlopig weer voorbij dus ik kan weer lekker meelezen :)


Bregje  (b-a-reader) | 865 comments Ik was het alweer helemaal vergeten dat Ari degene was die werd aangereden!

Ik heb precies hetzelfde Savitri, ik vind Ari ook alleen maar aandoenlijker als hij in zo'n bui is. Hij kan soms wel pijnlijke dingen tegen zijn moeder zeggen, maar er zit ook wel veel waarheid in. Bijvoorbeeld wanneer hij de opmerking maakt dat niemand ooit over zijn broer praat vind ik dat hij groot gelijk heeft dat ze daar wat meer over zouden moeten praten. Ik snap dat het misschien pijnlijk is voor zijn ouders, maar ze moeten zich ook realiseren wat voor effect dat zwijgen op Ari heeft.


message 24: by Elke (new) - rated it 5 stars

Elke (elkeeea) | 1235 comments Ik moet toch zeggen dat ik Ari in z'n Bitch-modus minder cool vind. Maar ik kan me aan zulke dingen altijd snel ergeren.

Maar ik vind het boek ook zeker erg mooi tot nu toe! Ben zo benieuwd waar het naar toe gaat!


Savitri (savvireads) AAAAAH Ari schrijf nou terug verdomme! Diepe zucht. Hopelijk komt het snel goed.


message 26: by Elke (new) - rated it 5 stars

Elke (elkeeea) | 1235 comments Ik loop een beetje achter op schema, I know; bad! Morgen maak ik even een inhaaldag en zal ik het leesschema aanpassen, want ik ben een dag vergeten!

Ik weet inmiddels wel dat Ari terug heeft geschreven, maar ik snap nog steeds niet waarom hij zo afstandelijk is?!


Bregje  (b-a-reader) | 865 comments Ik moest ook even bijlezen, maar nu ben ik weer helemaal bij!

Ik zat ook echt te wachten tot Ari eindelijk terug ging schrijven! Ik snap wel waarom bij soms niks zegt (en in dit geval niks schrijft), maar toch is het een beetje irritant. Sluit Dante nou niet buiten...
Ik heb het ook wel een beetje met Dante te doen. Niet dat ik perse iets tegen alcohol enzo heb, maar het is duidelijk dat Dante vooral met die dingen experimenteert omdat hij niet echt lekker in zijn vel zit.
Aan Gina kon ik me in het begin best wel irriteren (maar dat komt ook grotendeels door de manier waarop Ari over haar vertelt), maar ik moet zeggen dat ze langzaamaan wel steeds sympathieker wordt.


message 28: by Elke (new) - rated it 5 stars

Elke (elkeeea) | 1235 comments Ik ben het met je eens. Al snap ik Ari wel dat hij geen brief terug stuurt over het hele mastruberen verhaal. Hahaha waar komt dat ook opeens vandaan? Ik vind Dante heel erg open opeens over zijn seksualiteit. Terwijl dat voorheen eigenlijk niet zo was. Ik denk dat de verhuizing naar Chicago goed voor hem was. Hij wil graag zijn verhaal kwijt aan Ari, en dan vind ik het extra (...) dat hij gewoon helemaal niet terug schrijft.

Maar gelukkig is de zomer weer begonnen. Ik ga nu alvast de pagina's voor morgen lezen. Dan zit ik lekker op schema! ;-)


message 29: by Elke (new) - rated it 5 stars

Elke (elkeeea) | 1235 comments Ik vind dit boek helemaal geweldig! Ik kon echt met moeite het boek wegleggen. Straks in de bus verder lezen.
Ik had toen Ari zei dat Dante's moeder er zo goed uitzag gelijk al door dat ze zwanger was.

"Is love a contest? "
"What does that mean? "
"Maybe everyone loves differently. Maybe that's all that matters. "

Ik vond dit zo mooi!


message 30: by Elke (new) - rated it 5 stars

Elke (elkeeea) | 1235 comments Welke idioot heeft die uitloopdagen bedacht? ;-)


Bregje  (b-a-reader) | 865 comments Haha, Elke :p

Je hebt gelijk met dat Dante opener is over zijn seksualiteit. Toen Dante Ari zoende was ik eigenlijk wel verbaasd dat Ari er in mee ging, omdat hij nog heel terughoudend is met dat soort dingen.

Ik was blij dat Ari eindelijk tegen zijn vader zei dat hij het niet fijn vond dat zijn ouders altijd deden alsof Bernardo niet bestond. Ik vond het echt zo mooi dat Ari's moeder voorstelde dat ze hem wat foto's van zijn broer zou laten zien. En ook dat ze over andere dingen meer open zijn, zoals zijn overleden tante.

Dit vond ik trouwens ook nog een mooie quote, niet heel vrolijk, maar wel mooi:
And I knew that there was something about me that Mrs. Quintana saw and loved. And even though I felt it was a beautiful thing, I also felt it was a weight. Not that she meant it to be a weight. But love was always something heavy for me. Something I had to carry.


message 32: by Elke (new) - rated it 5 stars

Elke (elkeeea) | 1235 comments Ja ik was inderdaad ook zeer verbaasd dat Ari het toe liet en dat hij vervolgens met Dante een naakte regendans deed. Vind ik helemaal niet bij m passen.

Die quote is echt schitterend, al moet ik zeggen dat er meer prachtige quotes is staan! Ik ben erg benieuwd wat er in de laatste bladzijdes gaat gebeuren, maar tot nu toe vind ik het boek zeker wel 5 sterren waard!


message 33: by Elke (new) - rated it 5 stars

Elke (elkeeea) | 1235 comments Ik heb iets heel ergs gedaan. Ik dacht gisteravond alvast de hoofdstukken voor vandaag te lezen, maar voordat ik het wist las ik de acknowledgements. Ik heb dus het boek al uit. Dikke vijf sterren waard. Ik heb de laatste pagina's met tranen in mijn ogen gelezen, zo mooi!!! Ben benieuwd wat jullie van het einde vinden!


Bregje  (b-a-reader) | 865 comments Ik heb het boek gisteravond ook in één ruk uitgelezen. Het einde vond ik ook echt ontzettend mooi! Ik vind het ook zo mooi dat Dante gewoon voor zijn gevoel blijft uitkomen Ook al heeft hij al eens eerder laten weten wat hij voor Ari voelde en Ari reageerde daarop dat hij niet hetzelfde voelde, toch blijft Dante gewoon eerlijk over zijn gevoelens.
Het lijkt me wel echt een ontzettend rare situatie als je broer in de gevangenis zit omdat hij een moord heeft gepleegd. Want aan de ene kant is dat natuurlijk verschrikkelijk, maar Ari kent hem gewoon als een broer die heel lief tegen hem was dus dat lijkt me wel bizar!


message 35: by Elke (new) - rated it 5 stars

Elke (elkeeea) | 1235 comments Ik snap ook heel goed dat zijn ouders zo heftig reageerden toen Ari die jongen sloeg!


Savitri (savvireads) Nou jongens, ik heb hem ook eindelijk uit hoor haha! Moest even een goed moment plannen ;)

Echt zonder twijfel een dikke 5 sterren. Wow. Wow. Woooow. Zo blij met het einde en hoe alles is gelopen! Ook al waren die nare dingen niet leuk, ik vond het zo mooi hoe ze ermee om gingen. Ari's ouders die eindelijk het boekje over Bernardo open deden. Ari die die gast in elkaar sloeg HAHA niet helemaal goed natuurlijk maar ik vond het stiekem prachtig.

En natuurlijk HET EINDE. wkeuhsdgfjfhg zooo mooi en lief en perfect en o m g
Ik word zo blij van dit boek. Haha.

Maar dat had ik eigenlijk vanaf begins af aan al, dat ik blij werd tijdens het lezen. De hele schrijfstijl en sfeer en de personages - het hangt zo mooi samen allemaal! Van begins af aan had ik al zoveel sympathiek voor de personages. Ik weet niet hoe die auteur het doet hoor, petje af. Vind het heel knap hoe goed hij dingen kan beschrijven, in zo weinig woorden ook eigenlijk. Dit boek had met gemak drie keer zo lang kunnen zijn, maar dat sommige stukken zo kort zijn maakt het juist heel krachtig denk ik.


message 37: by Elke (new) - rated it 5 stars

Elke (elkeeea) | 1235 comments Helemaal met je eens! Heerlijk boek. Zo blij dat ik het boek gelezen heb, terwijl het nog niet zo heel hoog op mijn lijstje stond.


Jessica Ik ben er daarnet even in begonnen. Ik hou van boeken met korting hoofdstukken! Dat is zo veel makkelijker om door een Engels boek te raken. Ben benieuwd naar het boek, maar na twee hoofdstukken van telkens 2 a 3 pagina's kan ik natuurlijk nog niet veel zeggen over de inhoud.


back to top
This topic has been frozen by the moderator. No new comments can be posted.