Verbeelding Bookclub discussion

Mr. Penumbra's 24-Hour Bookstore (Mr. Penumbra's 24-Hour Bookstore, #1)
This topic is about Mr. Penumbra's 24-Hour Bookstore
89 views

Comments Showing 1-26 of 26 (26 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

Eefje | 49 comments Maart is alweer begonnen! (Wat was Februari, ondanks de extra dag toch kort he.) Jullie hebben gestemd en het boek voor de maand Maart is:

Mr. Penumbra's 24-Hour Bookstore (Het geheim van Penumbra's boekwinkel) door Robin Sloan!


message 2: by Jessica (new)

Jessica | 63 comments Ik had hem gereserveerd bij de bibliotheek. Waarschijnlijk ga ik hem morgen of vrijdag ophalen.


Haaike | 375 comments Mod
Ik heb hem ook gereserveerd, maar degene die het boek nu heeft mag het nog tot 21 maart houden. Nog even wachten dus, maar aangezien er hier nog een ongelezen februariboek ligt, ga ik wel weten wat te doen ;-)


Blin Deze heb ik al gelezen en vond hem geweldig. Ik hoop dat jullie er net zo van zullen genieten. Deze maand ga ik gebruiken om dan eindelijk het februari boek te lezen.


Sabrina | 31 comments Oh, dat was ook mijn keuze, ik ga -eindelijk- nog eens het maand boek meelezen!


Cindy | 146 comments Deze was wel in de bib, heb nu ook pas het februari boek klaarliggen, want IBL is eindelijk toegekomen. Moeilijke keuze welk boek eerst en dat terwijl ik nog in Laagland bezig ben... Help!


Katrien (katrienreads) | 78 comments Jippie, dat was ook mijn keuze, boek al aangekocht op de e-reader, maar eerst doe ik verder met Millenium!


Becky | 299 comments ik doe ook mee :-) 'k Heb het boek al aangevraagd via IBL, ben benieuwd...


message 9: by Jessica (new)

Jessica | 63 comments Ik zit nu ongeveer 50 pagina's ver in het boek. Niet slecht, maar ik weet niet of het mij genoeg aanspreekt om het helemaal uit te lezen.


Laurence | 252 comments Het boek uitgelezen in een paar dagen, dat is altijd een goed teken! Om eerlijk te zijn, sprak het boek me niet echt aan om te lezen, omdat ik de titel zo onnozel vond. In het boek zegt Penumbra zelf dat hij de naam van zijn voorganger beter vond, en daar stem ik mee in ;)
Gelukkig was het boek een stuk beter dan ik dacht, heel vlot geschreven en met leuke humor. Ik moet wel zeggen dat ik in de thematiek "boeken over boeken" 'De schaduw van de wind' toch een stuk sterker vind, maar toch: leuk boek!


Becky | 299 comments Net uitgelezen, ik geef het boek een score van 3,5/5 (hier op goodreads afgerond naar boven)
Het is een luchtig tussendoortje en leest heel vlot. Ik denk dat het vooral een tof boek is voor mensen die houden van codes, lettertypes en Google. Ik reken mijzelf niet tot die categorie, maar ik kon het toch niet laten om één en ander op te zoeken over Aldus Manutius en Griffo (waarbij ik niet Google als zoekmachine gebruikte, maar Ecosia, zo zijn we dan weer wel)


Eefje | 49 comments Het is voor mijzelf al lang geleden dat ik dit boek las, maar ik heb er goede herinneringen aan dus daarom zat het in de poll! Het is een boek dat wat mij betreft lekker weg leest en de combinatie van oud/jong (mens en techniek) sprak mij zeer aan. Plus, ik ben nu eenmaal een groot fan van speurtochten.


Sabrina | 31 comments Was het niet het boek van de maand, dan denk ik niet dat ik het gelezen had. Boeken, nerds en een mysterie leek me in theorie een fijne combinatie, in de praktijk viel het mij wat tegen. Ik had er precies meer van verwacht...


message 14: by Sara (new) - added it

Sara (degroenekeuken) | 84 comments Ik vrees dat ik het deze maand niet meer ga kunnen lezen want ik betwijfel dat ik nog in de bib geraak.. Maar dan lees ik het sowieso nadien want ben er wel benieuwd naar! :-)


message 15: by Joke (new) - rated it 4 stars

Joke (jookje) | 2 comments Ik heb ook een beetje zoals Sabrina hierboven zegt. Door de combinatie van boeken, computers en mysterie wou ik het boek graag lezen en het eerste deel vond ik ook goed. Maar vanaf het tweede deel begon het boek wat tegen te vallen. Ik had er ook meer van verwacht.


Jessica | 60 comments Voor het eerst dit jaar het boek van de maand op tijd uitgelezen. En blij dat ik ben! Ik had het zelf nooit gekozen, maar ik ben blij dat ik jullie heb om mij uit mijn comfort zone te helpen :) prachtig boek, wat een fantastisch verhaal. Van mij mocht het einde wat spectaculairder, maar dat neemt niet weg dat ik van begin tot eind genoten heb. Top boek!


Katrien (katrienreads) | 78 comments Nog altijd niet begonnen aan het maart-boek, ik ben nog aan het worstelen met een and boek.


Cindy | 146 comments Zondagavond gestart en yeah, het gaat veel vlotter dan ik had verwacht! Zo zal het zelfs nog lukken om het boek uit te lezen in maart.


Cindy | 146 comments Weer een boek dat ik 's nachts heb uitgelezen! Leve de paasvakantie, anders zou het niet gelukt zijn...
Heb er echt van genoten, het leest heel vlot en oh, wat wou ik graag naar die boekenwinkel!
Ik las vroeger enorm veel detectives & spionageromans en nu weet ik weer waarom. Raadsels & mysteries, I love it! Hier werkte de combinatie van oude boekdrukkunst en nieuw technieken wonderwel en uiteraard moest ik ook even op google zoeken :-)
Ik kijk nu ook met veel belangstelling naar typografie en vooral dan deze op winkels en gebouwen...
Bedankt Eefje voor deze fijne keuze!!


Haaike | 375 comments Mod
Zo, ik heb het maartboek nog net op het nippertje voor het einde van de maand uitgelezen. Dat het Engels supervlot leest, heeft wel geholpen, dat ik niet echt kon stoppen met lezen (slaaptekort: check! gemiste trein: check!), ook. Net zoals Cindy las ik vroeger heel veel detectives, tegenwoordig spreekt het genre mij minder aan, maar in deze vorm met echte en verzonnen geschiedenis en met boeken in de hoofdrol, was het nog eens echt genieten.
Dit is misschien niet het soort boek dat mij nog heel lang gaat bijblijven of mij omver blaast door mooie zinnen of ideeën, maar wel eentje dat mij volledig eentje ontspande en te midden van papergeschrijf was het daarom de perfecte keuze (dat slaaptekort even daargelaten ;-) ).

Graag gelezen dus! En nog maar eens een bewijs dat ik dankzij deze "club" leuke boeken ontdek die ik anders zelf nooit zou lezen :-)


Katrien (katrienreads) | 78 comments Met een beetje vertraging net het maart-boek uitgelezen. Ik vond het een leuk tussendoortje, maar het zal me niet lang bijblijven vrees ik. Het lijkt of de schrijver het hele verhaal heel goed in z'n hoofd heeft, maar moeite heeft met het op papier te zetten. Vandaar dat ik vond dat er soms vreemde sprongen in het verhaal zaten. Maar toch fijn om te lezen en ik vond de titel best intrigerend.


trijnewijn | 24 comments ik heb het boek in één (rust)dag uitgelezen, dus het leest wel heel vlot. Maar ik heb me er wel bij geërgerd. Ik denk dat ik gewoon te veel ken van computers, programmeren en werken bij google om echt mee te kunnen leven met de hoofdpersonages. En het zijn boeken zoals deze die zot veel mensen versteld doen staan/verontwaardigd doen reageren. Want met zo'n goede reputatie moeten we wel heel erg ondankbare krengen zijn als we durven suggereren dat werken bij google helemaal niet "living the dream" is als je een gezin hebt.
Vlot leesbaar boek, de bibliotheek zelf vond ik echt fascinerend, maar het bracht iets te veel ergernissen naar boven om het een echt goed boek te vinden.


Laurence | 252 comments Hoi Trijnewijn, dat gevoel had ik helemaal niet :) Mij leek het dat je vooral hard moest werken daar bij Google. Maar uiteraard leest een mens wat ie wil lezen (ik doel op mezelf), en ik denk dat de meeste mensen wel weten dat werken bij Google gelijk is aan leven voor het bedrijf. (Of daar ga ik toch vanuit?) Die speciallekes (aangepaste voeding en zo) die in het boek beschreven zijn, zijn wel eens leuk om te lezen, ik weet zelfs niet of dit klopt?

En voor mij leek het thema eerder dat zelfs iets gigantisch als Google niet opkan tegen de charme van een ouderwets boek en een ouderwets mysterie. En daar kan ik me wel in vinden ;)

Trijnewijn wrote: "ik heb het boek in één (rust)dag uitgelezen, dus het leest wel heel vlot. Maar ik heb me er wel bij geërgerd. Ik denk dat ik gewoon te veel ken van computers, programmeren en werken bij google om e..."


trijnewijn | 24 comments Bijna geen enkele van die speciallekes gebeurt echt, dat vond ik net het ergerlijke eraan. Ze hebben er bvb. fantastisch lekker eten, veel verschillende restaurants (bvb italiaans, veggie, bistro enz), maar personaliseren doen ze niet.
Die aparte rijen zouden trouwens niet zomaar lukken, als je als gast in Google bent moet de begeleidende googler bij je zijn "at all times". Management wordt niet via een Lotto gekozen. Er is geen Big box met alle rekenkracht in, de datacenters zijn verspreid over heel de wereld en passen niet in een container, maar zijn gigantisch. Een gewone googler kan er niet zomaar bij in de buurt komen, die zijn heel goed beveiligd tegen rampen, inbraak en spionage. De realiteit is minstens even indrukwekkend, waardoor ik het jammer vind dat ze voor een verzinsel gingen. Heel het stuk over het decoderen bij google is absurd, als het project aangenomen zou worden, dan zou 1 mens of een team er vanaf de toewijzing 20%van zijn werkuren aan mogen besteden of zoiets. En op 3 seconden kun je duizende complexe algoritmes starten, maar de uitvoering van elk ervan duurt zo lang als nodig (langer dus)

En nog los daarvan, op voorhand claimen dat je een code snel kan kraken betekent dat je helemaal niets van encryptie kent. Alle goede encryptie die gebruikt wordt (bvb. voor online bankieren en nu ook whatsapp), kan op dit moment met geen enkele hoeveelheid computers gekraakt worden. Dat is net het punt ervan, zodra het te kraken is zijn er betere beveiligingsmanieren nodig.

Je conclusie blijft dus zeker wel een goede:mensen blijven slimmere codes verzinnen die computers niet kunnen kraken, hoe slim ze ook zijn en hoeveel resources ze ook hebben :)


Laurence | 252 comments Bedankt Trijnewijn voor je uitgebreid antwoord, ik vind dit superinteressant! Ik had toch wel verwacht dat sommige dingen die hij schreef over Google waar waren, maar als werkelijk alles verzonnen is, had hij het bedrijf beter een fictieve naam gegeven (Kookle of zo :) ) Ik begrijp dan wel je frustratie als jij er wel meer vanaf weet.

Wat dat decrypteren betreft, alle encoderingen (zuiver gebaseerd op cijfers) zijn te kraken via trial-and-error als je maar voldoende rekenkracht hebt. Het leek me dus niet zo absurd om te denken dat als je werkelijk ALLE rekenkracht van Google zou inzetten, dat je dan een code kan kraken. Het zal natuurlijk niet in het korte tijdsbestek zijn dat in het boek beschreven staat en uiteraard zal Google nooit AL zijn rekenkracht inzetten voor zoiets. Laat staan dat het met schermen is waarop allerlei mooie grafische beelden getoond worden :)

Nu ja, ik denk dat dit boek sowieso niet hoog scoort op de geloofwaardigheidsindex. Een geheim boekgenootschap, de vrienden van het hoofdpersonage, en een love-interest die bij Google werkt en mooi is, maar het niet van zichzelf beseft... yeah right ;)
Al ben ik toch een beetje teleurgesteld dat zelfs de dingen over Google compleet niet klopten... Bedankt voor je informatie!

Trijnewijn wrote: "Bijna geen enkele van die speciallekes gebeurt echt, dat vond ik net het ergerlijke eraan. Ze hebben er bvb. fantastisch lekker eten, veel verschillende restaurants (bvb italiaans, veggie, bistro e..."


trijnewijn | 24 comments Laurence wrote: "Bedankt Trijnewijn voor je uitgebreid antwoord, ik vind dit superinteressant! Ik had toch wel verwacht dat sommige dingen die hij schreef over Google waar waren, maar als werkelijk alles verzonnen ..."

Sommige dingen over het werken bij Google zijn zeker wel waar hoor, ik snapte vooral niet waarom het op zoveel kleine puntjes absoluut niet klopte. De waarheid is even indrukwekkend, waarom dan dingen verzinnen...

Over decryptie: zelfs met àlle beschikbare rekenkracht zijn de bankencrypties nog steeds niet te kraken. Misschien als de rekenkracht weer vertienvoudigd, maar de komende jaren zitten ze nog safe. Het systeem is gekend en kun je eigenlijk gewoon opzoeken op internet, maar omdat het bijna onmogelijk is om de juiste heel grote priemgetallen te vinden en ze net daarom gebruikt worden in encryptie, zijn die codes niet te kraken. Zelfs niet met alle rekenkracht van google in onbeperkte tijd, dat is net het mooie van die codes :-)

Je zou er trouwens van verschieten hoeveel vrouwen én mannen in wiskunde/fysica/informatica/ingenieurs geen flauw idee hebben dat ze knap zijn. Knappe mensen kunnen zich voelen als lelijke eendjes door jarenlang een buitenbeentje te zijn omwille van hun interesses of hoe hun hersenen werken. Zeker bij eerstejaars aan de unief valt het op hoe heerlijk het voor hen is om plots niet meer "de rare" te zijn. En raar staat voor veel mensen gelijk aan lelijk, hoe ze er ook uit zien...


back to top