Goodreads Malaysia discussion

233 views
Salam Perkenalan & Pengumuman > Ahli baru 2014, jom baca!

Comments Showing 1-50 of 73 (73 new)    post a comment »
« previous 1

message 1: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (last edited Apr 28, 2014 11:03PM) (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Selamat datang kepada ahli-ahli baru.

Jemput perkenalkan diri, genre diminati, perpustakaan selalu dikunjungi (eh?), ada berapa buah buku di librari peribadi sekarang...

Ahli lama nak perkenalkan diri sekali lagi, pun boleh juga.


message 2: by Mohd (new)

Mohd Hafiz | 34 comments Assalamualaikum dan salam sejahtera. Nama saya Mohd Hafiz. Saya minat baca buku sains dan novel fiksyen.

Berapa banyak buku yang ade dekat perpustakaan peribadi tu tak dapat nak bagi sebab tak habis lagi buat iventori...^^,


message 3: by Haryati (new)

Haryati Abd. Halim | 765 comments Selamat datang Mohd Hafiz. Jangan segan-segan, banyak yang boleh diteroka di sini.


message 4: by Irarina (new)

Irarina | 2 comments Assalamualaikum dan juga salam sejahtera. Nama Athirah Khairina :) apa khabar semua dan selamat berkenalan. Genre yang saya suka baca ialah Young Adult fiction. Buku di rumah dah tak muat almari dah. Jumlah keseluruhan semua tak berapa pasti pula. Hihihi :)

Kalau nak recommend apa-apa buku, silakan ya.


message 5: by Riesna (new)

Riesna Zasly | 2 comments Assalamualaikum dan selamat sejahtera.Nama saya RIESNA ZASLY, berasal dari Ipoh, Perak. Seorang jurnalis separuh masa di majalah, penulis karya kreatif dan juga seorang kakitangan sepenuh masa di Jabatan pendaftaran Negara Negeri Perak.

Genre buku kegemaran saya adalah fiksyen dan sastera ilmiah termasuk buku puisi, antologi dan travelog

Saya mempunyai sebuah mini perpustakaan peribadi dirumah yang mengumpul koleksi penulis kegemaran dari Malaysia, Indonesia dan karya-karya terjemahan.. rasanya telah melebihi 1000 buah buku... tak dibuat inventori lagi

Salam perkenalan dari saya


message 6: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Hafiz, Irarina & Riesna, ada apa2 cerita buku yang menarik jemput mulakan topik2 baru di forum. Semua cerita buku ditunggu....


message 7: by Mohd (new)

Mohd Hafiz | 34 comments InsyaAllah


message 8: by Riesna (new)

Riesna Zasly | 2 comments insyallah, terima kasih


message 9: by Asmah (new)

Asmah Hashim (asmahhashim) | 2 comments salam, Asmah Hashim, memang minat membaca sejak dari sekolah lagi. Buku memang banyak berbagai genre dan jenisnya. perpustakaan jarang pergi tapi kedai buku wajib hadirkan diri. salam perkenalan semua.


message 10: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1546 comments Mod
Salam perkenalan kepada semua. Mudah-mudahan meriah semula di GRMY ini.


message 11: by Romi (new)

Romi | 7 comments Panggil saya Romi. Ahli baru.

Zaman kanak-kanak saya banyak dihabiskan dengan mengunjungi perpustakaan di Kemaman sehingga menjadi satu kemestian sehingga remaja. Saya 'mendedahkan' diri dengan membaca buku Awang Sariyan & Abdullah Hassan, Dewan Masyarat..

Saya mahu kembali ke zaman itu, harap dengan menyertai grup ini, niat saya akan tercapai.

Seperti Asmah, wajib singgah ke kedai buku walaupun belum tentu beli. Saya suka novel fiskyen, motivasi, agama & general knowledge.


message 12: by Nor (new)

Nor Husna (NawwalHusna) | 1 comments As salam

Saya Nor Husna. New here. Saya banyak baca buku fantasy dan young adult, English. InsyaaAllah sedang berusaha untuk menjadi seorang penulis newbie. Genre fantasi juga. :)

Ps: Saya gilakan buku...


message 13: by Mla (new)

Mla | 4 comments Romi wrote: "Panggil saya Romi. Ahli baru.

Zaman kanak-kanak saya banyak dihabiskan dengan mengunjungi perpustakaan di Kemaman sehingga menjadi satu kemestian sehingga remaja. Saya 'mendedahkan' diri dengan me..."


Assalam Romi.. Perpustakaan di Kemaman di mana ye?


message 14: by Romi (new)

Romi | 7 comments Mla wrote: "Romi wrote: "Panggil saya Romi. Ahli baru.

Zaman kanak-kanak saya banyak dihabiskan dengan mengunjungi perpustakaan di Kemaman sehingga menjadi satu kemestian sehingga remaja. Saya 'mendedahkan' d..."


Mla,
Oh dear! Saya dah lama pindah. But, according to Google ^_^ Kemaman Library @Jalan Padang, Kampung Gong Limau, Chukai. Landmark - Majlis Perbandaran Kemaman.

Good Luck!


message 15: by Nurul (new)

Nurul Farhana | 1 comments salam perkenalan semua..saya nurul farhana,sangat meminati buku dan ketagihan membaca sejak dari kecil, saya meminati novel melayu dan english.


message 16: by Ana (new)

Ana Raffali (anaraffali) | 2 comments Salam mesra semua.

Saya Ana. Saya hanyalah salah seorang dari juta-jutaan manusia yang pernah wujud di dunia ini yang hidup dilengkapi dengan membaca buku.

Buku-buku yang saya gemar, dalam Bahasa inggeris dan Melayu jatuh dalam kategori novel cinta, puisi, fiksyen sains, neuroscience, bahasa, muzik, penulisan, kesihatan, keagamaan, dan lain-lain.

Matlamat saya ialah menggalakkan lebih ramai orang membaca, jadi saya juga menulis. Selamat berkenalan!

Ana


message 17: by Anis (new)

Anis Azura (a_shazura) | 18 comments Salam,

Saya Anis.Minat membaca novel melayu dan english pelbagai genre.Saya suka mengumpul novel dari penulis yang saya minati,antaranya Nass Alina Noah dan Siti Hazneza Abdul Hamid.

Join GR pada Ogos 2013 tapi bolehla dikira baru juga.Selamat berkenalan dan selamat membaca :)


message 18: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1546 comments Mod
Ana wrote: "Salam mesra semua.

Saya Ana. Saya hanyalah salah seorang dari juta-jutaan manusia yang pernah wujud di dunia ini yang hidup dilengkapi dengan membaca buku.

Buku-buku yang saya gemar, dalam Bahasa..."


Wah...semakin meriah Goodreads Malaysia. Selamat datang semua. Teruja dengan kepelbagaian latar belakang pembaca Malaysia.


message 19: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Asmah, Romi, Nor Husna, Nurul, Ana, Anis,

Selamat bergabung di sini semua. Semoga semangat membaca kita sama2 mencambah subur.


message 20: by Shaharuddin (new)

Shaharuddin | 19 comments Hye, Saya Shah

Hobi baca buku baru lagi. Suka baca buku fiksyen, trevelog, biografi , politik, sejarah dan sastera.
Library belum ada lagi, sebab buku yang ada sikit sangat. Buku yang ok, simpan terus, kalau yang rasa tak sedap dibaca jual balik as used book...


message 21: by Mohd (new)

Mohd Hafiz | 34 comments Najibah wrote: "Asmah, Romi, Nor Husna, Nurul, Ana, Anis,

Selamat bergabung di sini semua. Semoga semangat membaca kita sama2 mencambah subur."


Birds of a feather flock together...^^,


message 22: by Anis (new)

Anis Azura (a_shazura) | 18 comments Shaharuddin wrote: "Hye, Saya Shah

Hobi baca buku baru lagi. Suka baca buku fiksyen, trevelog, biografi , politik, sejarah dan sastera.
Library belum ada lagi, sebab buku yang ada sikit sangat. Buku yang ok, simpan ..."


Saya kalau tak suka,tetap simpan buku tu.sebab sayang nak jualkan..tapi memang jarang nak buka untuk kali ke-2 lah..hehehe


message 23: by Anis (new)

Anis Azura (a_shazura) | 18 comments Najibah wrote: "Asmah, Romi, Nor Husna, Nurul, Ana, Anis,

Selamat bergabung di sini semua. Semoga semangat membaca kita sama2 mencambah subur."


terima kasih :) :)


message 24: by Ken (new)

Ken Hoong | 2 comments Hi all dan salam semua! Baru diperkenalkan pada Goodreads. Minat baca buku-buku bisnes, keusahawan dan non-fixi lain lain. Biasa guna tablet untuk baca ebook


message 25: by Hanis (new)

Hanis (hanismdy) | 2 comments Assalamualaikum semua. Kenapa Allah menjadikan Iqra' sebagai ayat pertama untuk manusia? Kerana betapa Islam itu mementingkan ilmu. Justeru, buku bagi saya ibarat seorang teman akrab yang setia. Saya mengemari buku bercorak self-improvement, poetry and islamic motivation!

Salam kenal semua. Moga Allah sentiasa memberkati hidup kalian dunia dan akhirat :)


message 26: by Hootoh (new)

Hootoh Tudia (hootohtudia) | 1 comments Salam untuk semua
Buku banyak memberikan sesuatu yang baharu dalam hidup saya. Alhamdulillah, dengan izin Allah diketemukan saya dengan group ini. Mintak tunjuk ajar dan Salam hormat kepada semua


message 27: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (last edited May 27, 2014 08:51PM) (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Ken, Hanis & Hootoh,

Jom meriahkan dunia buku Malaysia!

Jangan lupa ikut serta maraton membaca yang kami adakan: https://www.goodreads.com/challenges/...

Bukan bermatlamatkan bilangan, yang penting semangat mesti ada :)


message 28: by Syamim (new)

Syamim H. (iamsyamim) Hi semua. Saya Syamim Hashim. Suka baca buku sejak saya pandai membaca. Agaknya sebab tengok parents saya selalu baca buku, saya pun ikut. Saya suka non-fiction. Jarang sangat baca fiction sebab selalu jump from one book to another. Last-last sudah lupa cerita pasal apa. Buku pilihan saya termasuklah buku-buku yang berkaitan kemanusiaan dan masyarakat. Saya pelajar Psychology, jadi banyak juga buku selain textbooks masih tidak lari jauh dari genre kemanusiaan.


message 29: by Irarina (new)

Irarina | 2 comments Nor wrote: "As salam

Saya Nor Husna. New here. Saya banyak baca buku fantasy dan young adult, English. InsyaaAllah sedang berusaha untuk menjadi seorang penulis newbie. Genre fantasi juga. :)

Ps: Saya gilaka..."


Hye there :D Saya minat baca genre sama dengan awak :) Heheheee


message 30: by Ayla (new)

Ayla Arissa (aylaarissa) | 1 comments Hootoh wrote: "Salam untuk semua
Buku banyak memberikan sesuatu yang baharu dalam hidup saya. Alhamdulillah, dengan izin Allah diketemukan saya dengan group ini. Mintak tunjuk ajar dan Salam hormat kepada semua"


Thanks Along, maklumkan Ayla mengenai group komuniti dari Malaysia ni.


message 31: by Siti Hamira (new)

Siti Hamira  (meeradumeera) | 4 comments Salamun'alaik dan salam sejahtera. Saya Siti Hamira, panggil saja Meera. Berasal dari Bumi Kenyalang dan sekarang belajar di negeri Jelapang Padi- berada pada semester akhir, insya-Allah.

Minat baca buku dari genre thriller, puisi, agama dan motivasi. Komik pun saya layan juga sebab kadang-kadang otak ni mahukan sesuatu yang ringan dan mudah untuk dicerna.

Dulu kira, ada dalam 100 buah buku dan ke atas tapi sekarang sudah beranak pinak, tak tahu dah berapa buah buku. Ruang untuk menyimpan buku pun sudah penuh. Tak tahu nak simpan mana dah. Ingat nak jual beberapa buah buku; ada sesiapa yang nak beli? hihihi...

Salam perkenalan semua!


message 32: by Mommy (new)

Mommy Farah Salam 1 malaysia semua.

Saya orang baru di sini.saya minat baca novel melayu tak kisah apa genre pun.setakat ni dah ada lebih kurang 500 buah buku keseluruhannya dan mungkin lebih.semua koleksi buku tu saya kumpul sejak dari zaman sekolah rendah lagi.ada novel remaja, buku cerita kanak-kanak, novel melayu, majalah, buku agama, buku motivasi, komik.

Salam perkenalan semua!


message 33: by Ee (new)

Ee Idris (eeidris) | 6 comments Hi, saya Nazri! I don't read Malay novel because it's really hard to find one over here. By the way, I'm in Philadelphia, USA. Originally, I came from Muar, Johor. I am so exited to find this book club! It's really nice to meet all of you!


message 34: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1546 comments Mod
Selamat datang meera, Farra & Nazri.

Semakin luas jaringan di sini nampaknya.


message 35: by Anis (new)

Anis Azura (a_shazura) | 18 comments Siti Hamira wrote: "Salamun'alaik dan salam sejahtera. Saya Siti Hamira, panggil saja Meera. Berasal dari Bumi Kenyalang dan sekarang belajar di negeri Jelapang Padi- berada pada semester akhir, insya-Allah.

Minat b..."


wslm meera..hehe..sy minat sungguh kalau awk nk jual..hehe :) selamat membaca!


message 36: by Romi (new)

Romi | 7 comments Siti Hamira wrote: "Salamun'alaik dan salam sejahtera. Saya Siti Hamira, panggil saja Meera. Berasal dari Bumi Kenyalang dan sekarang belajar di negeri Jelapang Padi- berada pada semester akhir, insya-Allah.

Minat b..."


W'salam.

Saya pun berminat nak beli >_< in case ada yang dalam senarai 'must have'. Boleh jugak tambah koleksi..


message 37: by Siti Hamira (new)

Siti Hamira  (meeradumeera) | 4 comments Anis wrote: "Siti Hamira wrote: "Salamun'alaik dan salam sejahtera. Saya Siti Hamira, panggil saja Meera. Berasal dari Bumi Kenyalang dan sekarang belajar di negeri Jelapang Padi- berada pada semester akhir, i..."

Insya-Allah. Apa-apa nanti saya maklumkan kepada Anis nanti ya. Belum kemas-kemas buku lagi. Hihi... Balik cuti ni nanti baru kemas. =)


message 38: by Siti Hamira (new)

Siti Hamira  (meeradumeera) | 4 comments Romi wrote: "Siti Hamira wrote: "Salamun'alaik dan salam sejahtera. Saya Siti Hamira, panggil saja Meera. Berasal dari Bumi Kenyalang dan sekarang belajar di negeri Jelapang Padi- berada pada semester akhir, i..."

Ok, Romi. Apa-apa nanti insya-Allah saya akan maklumkan. =)


message 39: by Kweng (new)

Kweng Lim | 1 comments Hi just joined goodreads. My name is Lim, just reading everything in this forum, very interesting!


message 40: by Alexiselija (last edited Jul 05, 2014 08:13PM) (new)

Alexiselija | 1 comments Hello. I'm Alexis Elija. Just joined this group. My favourite genres are young adult and science fiction.


message 41: by Syafiq (new)

Syafiq Syazim | 1 comments Salam, nama saya syafiq. Sangat meminati buku buku berbentuk ideologi, sejarah serta geografi.


message 42: by Aroha (new)

Aroha Ibrahim | 2 comments Assalamualaikum dan salam sejahtera
Nama saya Aroha, salam perkenalan.
menggemari buku-buku urban dan cara penulisan yang santai.
Juga meminati puisi-puisi moden.


message 43: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1546 comments Mod
Selamat bergabung kepada Lim, Alexis, Syafiq dan Aroha. Bersama-sama, kita akan lebih kuat dalam usaha mempromosikan budaya membaca dalam masyarakat. Setiap ulasan buku uang dibaca diharapkan akan menjadi penyebab untuk orang lain membacanya juga.
Oh ya, kita ada pertandingan mengulas buku tahun ini.


message 44: by Fatin (new)

Fatin Fatihah (fatinfatihah92) | 1 comments Salam semua. nama saya Fatin Fatihah. berminat dengan genre YA, fantasy dan adventure. Salam perkenalan :)


message 45: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2430 comments Mod
Fatin wrote: "Salam semua. nama saya Fatin Fatihah. berminat dengan genre YA, fantasy dan adventure. Salam perkenalan :)"

salam perkenalan fatin. biar genre buku berbeza, tapi kita bersama pada rasa pada buku.


message 46: by NorHazren (new)

NorHazren Mohd (yong) | 2 comments Assalamualaikum.... Nama saya Hazren... saya sangat sukakan buku dari sekolah rendah sampailah sekarang... sampaikan sanggup jadi pustakawan sebab nak khatamkan semua buku di perpustakaan sekolah... Alhamdulillah untuk perpustakaan mini saya, dah masuk almari yang ketiga... saya sukakan semua genre tapi lebih kepada thriller, sains fiksyen dan penyiasatan... Penulis yang paling saya suka Ramlee Awang Murshid & Seimaru Amagi.. Salam perkenalan ;)


message 47: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2430 comments Mod
NorHazren wrote: "Assalamualaikum.... Nama saya Hazren... saya sangat sukakan buku dari sekolah rendah sampailah sekarang... sampaikan sanggup jadi pustakawan sebab nak khatamkan semua buku di perpustakaan sekolah....."

selamat berkongsi tentang buku di sini, hazren


message 48: by Misseda (new)

Misseda | 1 comments hai saya eda
buku yang terkesan dihati buat masa sekarang hanya buku Hlovate.
yang lain tu bukan tak berminat tapi merangkak la sikit nak membacanya.
suka buku dan tak kisah apa sahaja bentuk,e-book kah jurnal kah e-cerpen kah blog reading kah,asalkan ia adalah tulisan dan terkesan diminda.
private library?baru penuh 2 rak comel yang 3 tingkat tu.
beli buku banyak tetapi bacanya ikut mana yang suka sahaja.
more to novel agaknya saya ni.
cita dihati nak kumpul kisah Rasulullah.baru sikit yang terkumpul.
moga banyak lagi yang saya jumpa!
salam kenal semua.


message 49: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Selamat bergabung di GRMY semua. Kalau ada cerita2 menarik tentang buku, kongsi terus!


message 50: by Nor Aishah (new)

Nor Aishah Omar | 11 comments Assalammualaikum saya Aishah. Saya suka buku terutama genre Young Adult walaupun saya dah tak young dah huhu. Salam perkenalan semua :)


« previous 1
back to top