Serbian Book Club discussion

262 views
Čitate li nešto od domaćih autora? (malo drugačije i novije)

Comments Showing 1-22 of 22 (22 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by S.J. (last edited Nov 24, 2015 02:05AM) (new)

S.J. Abbo (abbobooks) | 11 comments Slučajno sam pretraživajući listopiju pronašla listu
*Serbian Epic Fantasy* i takođe na preporuku prijatelja i listu *Horror & Supernatural Fiction from Serbia*.
Da li imate kakvo iskustvo u čitanju nekih od ovih knjiga, da li vas uopšte interesuju i naravno vaše mišljenje o tome da li su dobri , bolji ili lošiji u ovome od "stranih" pisaca?
Označila sam nekoliko za čitanje pa se nadam preporuci pre nego krenem da ih kupim. Nema ih u elektronskom obliku što je šteta jer ja trenutno ne živim u Srbiji i malo teže dolazim do knjiga ali to je neka druga tema.
Mefisto i Zlatokosa by Srđan Krstić
Slobodne Zemlje by Katarina Skokin
Kičma noći by Oto Oltvanji
Zavodnik by Dejan Ognjanović (ova knjiga mi je već preporučena kao vredna čitanja)


message 2: by Tijana (new)

Tijana | 16 comments Sto se mene tice, mene je "epic fantasy" smorio, cast izuzcima... Kada nesto dobro prodje na trzistu, onda svi vrte na tu vodenicu. Moram da priznam da su mi nasi noviji pisci uvek delovali malo slabije od stranih, ali sam promenila misljenje. Sada je hiperprodukcija knjiga, svi bi da budu pisci, i gubi se kvalitet. Ove knjige koje si okacila nisam citala, ali me zanima jedna knjiga epske fantastike naseg pisca, delovala mi je interesantno zbog postavljanja paralele izmedju srpske vojske i Hobita. https://www.goodreads.com/book/show/1...
Mada mi posle izgledalo da je mozda malo tinejdz fazon, pa nisam sigurna :p Jesi li citala mozda? ;)


message 3: by S.J. (new)

S.J. Abbo (abbobooks) | 11 comments U pravu si što se tiče toga da se tema koja ima dobru "prođu" forsira do iznemoglosti ali moram da priznam da sam i ja od tih koja voli u zadnje vreme baš takve. Dok sam bila mlađa, više sam volela ozbiljnije knjige (klasike) a posebno ozbiljne pisce, dok sada, pored ozbiljne svakodnevnice često zadovoljstvo pronađem u knjigama koje sam nekada i sama smatrala ne baš sjajnim štivom.
Ovu knjigu za koju me pitaš nisam čitala. Moram priznati ( iako ne baš s ponosom) da sam slabo čitala nove domaće autore i da planiram u budućnosti da to promenim.


message 4: by Tijana (last edited Nov 24, 2015 10:37AM) (new)

Tijana | 16 comments Dobro, pretpostavljam da jeste situacija da kada si mladji zelis nekako da se kulturno uzdizes, edukujes, a sada samo da malo predahnes. Prosto razbiribriga. Citam i ja beletristiku, mada mi je u poslednje vreme dosadila. Pokusala sam da citam "Cuvari biblioteke"koja je kao neka misterija, triler, snimali su valjda i film, i nisam mogla da je procitam. Iako je pitko napisana, nekako mi je dosadna i nezanimljiva, jer svi danas pokusavaju da budu misteriozni i vau, i onda se zasitis, ili cak mozes i da predvidis sta ce biti. Sada sam pocela da citam "Stepski vuk" i vise me vuce nego ta misterija.


message 5: by Žarko (new)

Žarko Milenković | 17 comments Ja sam ti i preporučio Zavodnika, a ove druge nisam čitao. Epska fantastika je škakljiva tema, tu svakakve gluposti mogu da iskrsnu. Samo provereno i po jakoj preporuci..


message 6: by Đorđe (new)

Đorđe Bajić | 7 comments Prvu knjigu nisam čitao, ostale jesam. Što se Zavodnika tiče, nedavno je Orfelin objavio novo, dopunjeno izdanje.


message 7: by [deleted user] (new)

Slobodne zemlje sam čitala kad su tek izašle, ne sećam se gotovo ničega, ali utisak je bio prosečan, ni gori ni bolji od većine prosečnih stranih knjiga.
Mefisto i Zlatokosa je jedna od mojih omiljenih knjiga, stoga mogu biti pristrasna. Uglavnom, svet u njoj se oslanja na hrišćanske mitove, ali oni nisu centar priče. Ja bih je čak nazvala ozbiljnom kniževnošću. Svakako vredi pokušati sa čitanjem, mada je ne preporučujem velikim vernicima pošto je poprilično antihrišćanski nastrojena.


message 8: by S.J. (new)

S.J. Abbo (abbobooks) | 11 comments Žarko mi je preporučio "Zavodnika" i potražiću ga čim dođem u Beograd (knjigu ne Žarka):-).
Dobrila, što se tiče "Mefista i Zlatokose" ako je knjiga dobra ja; iako se deklarišem kao vernik; ne bih propustila čitanje samo zbog suprotnog viđenja stvari. Čitala sam dosta knjiga u kojima su obrađene teme koje ne podržavam i to na način sa kojim se uopšte ne slažem ali valjda to i jeste lepota čitanja "dobre" knjige, da te način pisanja i odlično predstavljena tema toliko zanese da se pitaš "Da li sam ja uopšte u pravu?".


message 9: by PopiTonja (new)

PopiTonja | 2 comments Zavodnik je odlican. (dobio peticu)
Oto mi se dopao u Iveru i zato imam u planu i ovu njegovu knjigu.
Slobodne zemlje cekaju na polici zajedno sa drugim delom ali nikako da dodju na red. Valjda cekam treci pa sve lepo da povezem :D


message 10: by Tijana (new)

Tijana | 16 comments O, aktivirala nam se malo grupa :) U sustini, koju god imate dobru knjigu od nekog naseg autora da preporucite, recite, ne moraju da budu samo ove okacene knjige :)


message 11: by Đorđe (new)

Đorđe Bajić | 7 comments Kada smo već kod domaćih autora... Malo besramne samoporomocije...
Osmi nastavak: Sabljarka.


message 12: by S.J. (new)

S.J. Abbo (abbobooks) | 11 comments Samo napred Đorđe, kao što sam ti već jednom prilikom rekla čitam tvoju priču i pozivam i druge da te podrže.


message 13: by Đorđe (new)

Đorđe Bajić | 7 comments S.J, još jedno hvala na podršci! Do sada sam napisao i objavio jedan avanturistički horor i dva krimića, ali Crveni sneg je jedno sasvim novo iskustvo. Veoma uzbudljivo iskustvo. U pitanju je zanimljiv ekeperiment, taj faktor interaktivnosti je nešto što ne postoji kada su u pitanju štampane knjige. Ljudi čitaju, javljaju se preko Fejsa i Gudridsa sa zapažanjima, pogađaju ko je ubica i šta će se dalje dogoditi... Sjajan osećaj.


message 14: by Tijana (new)

Tijana | 16 comments Podrzavam i ja, ali moram da priznam da ne volim horore... Jel nameravas da pises jednom i neki drugi zanr? :)


message 15: by Đorđe (last edited Nov 29, 2015 11:54AM) (new)

Đorđe Bajić | 7 comments Zapravo, samo je Ostrvo prokletihhoror. I to horor sa dosta avanturističkih elemenata, pa čak i komičnim momentima.

Žuta kabanicai Jedno đubre manje su krimići, baš kao i pomenuti Crveni sneg.

Prema tome, slobodno baci pogled, nema razloga da se plašiš. ;)

Crveni sneg by Đorđe Bajić


message 16: by Tijana (new)

Tijana | 16 comments Hahaha, vazi, bas cu da pogledam :)


message 17: by Stefan (last edited Feb 21, 2016 04:37AM) (new)

Stefan Teodosić (stefan_teodosic) | 2 comments Ne znam koliko spada u fantastiku, jer vidim da se to provlači kao lajt motiv konverzacije, ali svakako je knjiga vredna pažnje: "Nišči" Vidosava Stevanovića


message 18: by Miloš (new)

Miloš Miladinović (topi88) | 2 comments Završio sam sa čitanjem ,,Kišni psi" Dejana Stoiljkovića. Pa mogu vam reći da uopšte nije loše odrađena priča. Ono što bi se reklo drži pažnju od početka do kraja.


message 19: by S.J. (new)

S.J. Abbo (abbobooks) | 11 comments Ja sam Kišne pse odavno označila za čitanje ali na žalost, još uvek nisam imala priliku da dođem do knjige.


message 20: by Aleksandra (new)

Aleksandra Ćukić | 1 comments Ove knjige prvi put vidim. Ne deluju mi loše, ali ni nešto preterano primamljivo. Recimo, Latinović mi je originalan od naših pisaca.


message 21: by Nebojša (new)

Nebojša Petković | 1 comments Самопромоција је увек помало незахвална работа, али често неопходна.
Ако некога занима мешавина дистописјке и епске фантастике...
Potraga
Rat


message 22: by Snezana (new)

Snezana BookWitch Gligorijevic | 2 comments Od gore navedenih knjiga jedino sam Zavodnika procitala I malo je reci da sam odusevljena. Knjiga tako dobro opisuje duh i "zatucanost" juzne Srbije, narocito za nas koji smo upoznati sa stanjem u tim krajevima.
Domace pisce sam dugo, dugo, dugo zaobilazila, a onda mi je kum dao "Nakot" Gorana Skrobonje. Ostalo je istorija. Sada cu radije kupiti i procitati knjigu nekog domaceg autora, nego neku bog zna kako popularnog stranog.
Sto se preporuka tice tu su Nebojsa Petkovic i Djordje Bajic, koji su se vec "bezobrazno" samoreklamirali, zatim gorepomenuti Skrobonja, Darko Tusevljakovic, Oto Oltvanji, Mladen Jakovljevic, Aleksandar Tesic, Zoran Zivkovic, Spomenka Pululu, Mirjana Novakovic, Ljubomir Damjanovic, Boban Knezevic... i mnogi, mnogi, mnogi drugi. Lista je zaista impozantna i dugacka.


back to top