Sa mai si citim! discussion

38 views
#1 - Flowers for Algernon

Comments Showing 1-12 of 12 (12 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Grig (last edited Aug 05, 2015 01:27AM) (new)

Grig O' (growlerpig) | 19 comments Mod
Iata, avem o prima carte!
Cine nu poate face rost de ea, dati-mi un mesaj si va trimit varianta ELECTRONICA.

Pentru ca pare a fi o carte foarte scurta, cred ca e OK sa o terminam pana pe 31 august. Desigur, pana atunci puteti scrie aici pareri intermediare -- eventual incepand cu pagina/capitolul la care ati ajuns.

Sa incepem deci, si ne prindem din mers cum functioneaza!!!


message 2: by Grig (last edited Aug 05, 2015 01:33AM) (new)

Grig O' (growlerpig) | 19 comments Mod
Hopa, un prim pârleaz:

Exista 2 versiuni ale cartii, o nuvela si un roman. Eu le-am luat pe ambele, voi incerca romanul. Ne sincronizam pe aceeasi versiune deci, sau fiecare citeste ce prinde?


message 3: by Stela_h_n_s (new)

Stela_h_n_s | 1 comments roman si eu. tare incantata si eu!


message 4: by Grig (last edited Aug 06, 2015 12:47AM) (new)

Grig O' (growlerpig) | 19 comments Mod
OK, eu mi-am pus din greseala pe Kindle varianta nuvela si am citit-o pe toata ieri. Deci, spoilers...

Nuvela e destul de previzibila dar de efect. E cam "young adult" fiction, dar nu i-as recomanda-o copilului meu decat daca stie deja perfect sa scrie :P

In nuvela Algernon moare pe la 75%, ceea ce mi s-a parut misto -- nu a stors lacrimile la sfarsit. Si in general, nu mi se pare o carte trista. E destul de superficiala dar sincera, cat sa poata sensibiliza pe cam oricine.

Sunt curios daca romanul obfuscheaza mesajul cu chestii emotionale gratuite, sau daca chiar are ceva de adaugat.
Ma apuc de el zilele astea, pare sa fie timp destul...

PS: un fel de plot hole? - cand Charlie e super inteligent si recunoaste slabiciunile doctorilor, tot scrie deschis despre ei desi stie ca-i citesc rapoartele. Deci ori (1) nu e inteligent relativ la natura umana, ori (2) nu ii pasa, si nici doctorilor nu le pasa apoi. Mi se pare ca niciuna dintre cai nu e explorata, dar poate e mai bine asa. Poate in roman...


message 5: by Mihai (last edited Aug 06, 2015 03:38AM) (new)

Mihai Chereji (cronco) | 3 comments Eu eram îngrijorat că n-o să am timp/chef să o termin până pe 31, da am început-o ieri și până s-adorm eram la 81%. E excelentă, chiar dacă pe alocuri pare un pic forțată.

E sci-fi doar ca premiză, după cum probabil a observat toată lumea.

Referitor la franchețea cu care descrie doctorii, la un moment dat în roman (nu știu dacă și în nuvelă) Charlie spune că începe să scrie anumite fragmente/zile doar pentru el (ceea ce înseamnă că romanul "îmbină" jurnalul personal și progress report-urile oficiale) și face mai târziu referire la faptul că se bucură că anumite detalii mai intime le-a scris doar în notele personale și nu sunt citite public la o conferință.

Grig, nu cred că e despre faptul că inteligența mai mult te-ncurcă, ci faptul că intelectul și inteligența emoțională sunt două lucruri complet distincte. O altă concluzie cred că e că oamenii nu înțeleg/nu vor să-nțeleagă cei a cărui intelect nu e în același bracket cu al lor, ducând la o stratificare involuntară și (probabil) inevitabilă a societății.

În fine, un adevărat page-turner și-s bucuros că asta a fost prima carte aleasă.

P.S. - mi-a adus un pic aminte de Zen & the Art of Motorcycle Maintenance, atât prin construcție, cât și prin temele de căutare a unui sine pierdut în urma unei intervenții și obsesia cu găsirea unui adevăr "absolut".


message 6: by Mihai (new)

Mihai Chereji (cronco) | 3 comments Kkt, am făcut greșeala să termin cartea într-o cafenea și era să plâng în public.


message 7: by Grig (new)

Grig O' (growlerpig) | 19 comments Mod
waheyy, asteptati-ne si pe noi astia cu ritm normal de citit!

chiar se pare ca romanul completeaza bine nuvela din ce ziceti voi -- precizarea cu partea privata a jurnalului nu exista acolo, si re. viata amoroasa, are un mic ragaz in care i se pare profa atragatoare, dar deja devenise prea nerd pentru ea. Asta mi s-a parut misto cumva, ca inteligenta "non-umanista" i se tripleaza, dar pe partea emotionala nu are timp sa se dezvolte... ceea ce totusi poate e prea simplist, adica de ce nu s-ar dezvolta ambele in paralel? (doar pentru ca n-are voie sa citeasca carti despre psihologie? pff)

OK ma simt prost ca practic comentez pe baza a altceva, asa ca revin cand am progresat cu romanul


message 8: by Grig (new)

Grig O' (growlerpig) | 19 comments Mod
Sunt la 25%.. Deocamdata diferenta mare a romanului sunt flashback-urile, care (desi uneori sunt la pers a 3-a), te cam imping in pielea lui Charlie. In nuvela era mai usor sa te identifici cu cei din jurul lui (eu cel putin asa am citit-o), si de aceea am zis ca nu e o poveste trista, Charlie avand totusi un efect pozitiv asupra lor... sau poate nu.


message 9: by Grig (last edited Aug 10, 2015 01:50AM) (new)

Grig O' (growlerpig) | 19 comments Mod
n-am terminat-o.. 3 stele e pentru nuvela, Goodreads nu pare sa le separe cum trebuie, sunt doar "editii" diferite ale aceleiasi carti.

Pai da, ce nu pare el sa inteleaga (si nici nu-i zice nimeni clar) e ca relatiile umane au nevoie de o perspectiva de viitor, in timp ce el e mereu in prezent. Dar asta nu inseamna ca nu va avea un impact permanent asupra celorlalti.. sau n-ar trebui sa insemne asta.

Sunt la 41%


message 10: by Grig (new)

Grig O' (growlerpig) | 19 comments Mod
am terminat-o si eu! misto finalul. sunt la munte acum, revin marti cu mai multe impresii si POLL-UL PENTRU SEPTEMBRIE


message 11: by Mihai (new)

Mihai (well84) | 2 comments Tocmai am terminat-o, dupa ce mi-am cam pierdut interesul pe la jumatate.

Asta din cauza plotului subtirel, destul de usor de intuit, fara informatii suplimentare aproape de la inceput. In ciuda acestui fapt mi s-a parut foarte bine scrisa, limbajul e exploatat la maxim si cred ca e singurul lucru ce salveaza cartea.

Per ansamblu mi-a placut ideea, dar e tratata superficial si formulaic. Probabil mult mai interesanta daca ar fi aparut 2-3 decade mai tirziu, cind normele SFului evoluasera exponential si asteptarile publicului erau mult mai mari. Nu cred ca ar fi avut succes daca ar fi aparut in formatul asta in ziua de azi.


message 12: by Grig (new)

Grig O' (growlerpig) | 19 comments Mod
Iata, Goodreads m-a lasat totusi sa notez cele doua editii separat -- cam degeaba, ca tot 3 stele i-am dat.

Pana la urma este o carte totusi limitata. Foarte rareori face altceva decat sa lege punctele schitate de nuvela. Iar locurile unde aduce ceva nou (partea amoroasa, partea de familie) nu-i fac multe favoruri lui Charlie, care-i pe cat de sclipitor mental (presupun? trebuie sa-l credem pe cuvant..), pe atat de monoton emotional.

Dar na, poate asa erau oamenii inteligenti pe vremea aia... Studiau cu usa inchisa, tratau femeile superficial si n'aveau chef sa iasa la dans HOPA ASA SUNT SI EU!!! JE SUIS CHARLIE

Revenind... totusi finalul mi s-a parut de efect, adica a mers cam la sigur. Nu trebuie sa fim retardo-genii ca sa ne identificam cu el, pana la urma pe toti ne asteapta degradarea finala.

PS. observ ca colega A. a disparut, ce s-o fi intamplat


back to top