Eyes wide open discussion

33 views
Discutii generale > O fi timpul pentru o schimbare?

Comments Showing 1-10 of 10 (10 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Ghilimei (new)

Ghilimei | 149 comments Mod
Salutare!

Văzând că nu prea suntem dispuși să discutăm nici măcar lecturile pe care le votăm noi înșine în fiecare lună, mă gândeam să schimbăm un pic felul în care alegem lecturile lunare pentru ceva mai multă libertate și diversitate. Pe shelfari făceam parte dintr-un grup în care nu se votau lecturi lunare, ci teme de lectură pe baza cărora membrii puteau fi inventivi și venea fiecare să povestească ce-a citit sau să facă sugestii cu ce s-ar putea citi pe tema respectivă. De exemplu:

Adminul propunea temele:
1. cărți cu o culoare în titlu
2. cărți scrise înainte de 1940
3. cărți cu un animal pe copertă

Lumea vota, se alegea tema și restul lunii membrii făceau sugestii de lectură și povesteau ce-au citit, fiind astfel o sursă de inspirație și diversitate și pentru ceilalți.

Ce ziceți, v-ar plăcea să facem asta o dată la 2-3 luni să vedem cum merge?


message 2: by Laurentiu (new)

Laurentiu Lazar (laur1989) | 98 comments Mod
Nu vad nimic rau in a fi putin mai creativi, mi se pare o idee interesanta.


message 3: by Ghilimei (new)

Ghilimei | 149 comments Mod
Am putea să încercăm prima dată în martie și poate veniți și voi cu sugestii de teme?


message 4: by Niyar (new)

Niyar | 32 comments E o idee buna. Mai schimbam cate ceva. :D


message 5: by Roxana (new)

Roxana (divaroxie) Imi place ideea.


message 6: by Xandra (new)

Xandra (xandragr) | 49 comments Se pare ca sunt in minoritate, dar sunt destul de sceptica in privinta ideii asteia. Poate gresesc pentru ca, spre deosebire de Ghilimei, nu am experienta unei astfel de incercari. Dar nu ma vad alegand o carte pe baza unor motive precum culoarea din titlu sau animalul de pe coperta. Cand vreau sa citesc o carte, o propun, o citesc si o discut dupa. Asa, fiecare citeste cam ce vrea, scrie apoi doua-trei randuri care se rezuma la mi-a placut/nu mi-a placut si apar astfel mai multe monologuri in loc de un dialog.


message 7: by Cristina (new)

Cristina | 3 comments Interesant.


message 8: by Ghilimei (new)

Ghilimei | 149 comments Mod
Xandra, m-am gândit că poate fi un experiment interesant, care să împrospăteze un pic atmosfera. Sigur că ideal ar fi să facem ca până acum, dar să avem cel puțin 5-6 persoane care să-și dea cu părerea la fiecare lectură. Din păcate, dacă te uiți la folderul cu topicuri pentru lecturile lunare vei vedea că în anul 2013 cele mai multe comentarii la sunt în luna ianuarie, mai exact 7, din care jumătate sunt despre cum fiecare citește altceva și discuția are loc exclusiv între moderatori :)
Temele propuse spre vot nu trebuie să fie „căței pe copertă„, dar poate fi interesant să vedem ce cărți interesante putem găsi cu căței pe copertă, nu? Experiența mea cu genul ăsta de activitate e că votam pentru cea mai dificilă chestie, apoi încercam să găsesc ceva relevant în lista de cărți pe care oricum voiam să le citesc. Ajută mai ales dacă ai extrem de multe cărți pe lista asta și ești nehotărât cu privire la ce vrei să citești sau apatic și fără chef. Poate fi o provocare. Oricum, nu sugeram să facem asta în fiecare lună, ci numai în fiecare a treia lună, de exemplu. Mă gândeam să încercăm în martie și apoi din nou în iunie. În rest, facem ca până acum. Poate ai vrea să dai niște sugestii pentru temele supuse la vot? De exemplu mi-e mi-ar plăcea să supun la vot tema „ficțiune despre figuri biblice„. Există o grămadă de cărți interesante în categoria asta, pe gustul fiecăruia, de la ficțiune istorică ce încearcă să fie cât mai aproape de adevăr până la romane SF. Mi s-ar părea interesant să putem discuta apoi abordările diferite ale autorilor asupra acestor personaje pe care le-am avea în comun. O altă temă ar putea fi „căpcăunii„ sau chiar mai superficiala „o culoare în titlu„, unde iarăși ar putea intra niște cărți cu valoare recunoscută.


message 9: by Xandra (new)

Xandra (xandragr) | 49 comments Am avut cateva buddy read-uri reusite in trecut, doar eu si alta persona. Discutam cartea pe masura ce o citeam, schimbam opinii, ne contraziceam sau ne completam. Important era ca e un dialog. Un group read ar functiona chiar si numai cu doi participanti. Cel care propune cartea mi s-ar parea normal s-o citeasca si macar unii din cei care voteaza pentru cartea respectiva ar trebui sa participe. Problema, din ce vad, e ca de multe ori cartile nu sunt citite de nimeni, nici macar de cel care le propune, iar cei care le citesc nu revin cu pareri (desi pot reveni si mai tarziu, nu neaparat in luna respectiva). De exemplu, nu cred ca eu sunt singura care a citit o carte populara cum e Cloud Atlas, insa doar eu am exprimat pana acum o opinie.

Judecand dupa reply-urile primite, ideea ta probabil o sa aiba succes. Pe mine nu ma atrage pentru ca imi aminteste de orele de romana care n-au fost preferatele mele, desi nu eram chiar dezastru la dat in aberatii literare si la vrajit profesori. Sper sa mearga ideea. Va las pe voi sa alegeti si sa vorbiti despre teme, eu cred ca o sa citesc altceva pe sub banca.


message 10: by [deleted user] (new)

Hm, pare o idee interesanta , poate functiona.


back to top