Eyes wide open discussion

14 views
Discutii generale > Thomas Mann vs Haruky Murakamy

Comments Showing 1-5 of 5 (5 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Alexandra (new)

Alexandra Alexyna | 29 comments Am putea compara Muntele vrajit cu Padurea norvegiana din punctul de vedere al retragerii intr-un sanatoriu ?


message 2: by Ghilimei (new)

Ghilimei | 149 comments Mod
Îmi pare rău, dar nu le-am citit pe amândouă așa că nu știu să răspund la întrebarea asta.


message 3: by Alexandra (new)

Alexandra Alexyna | 29 comments Le-am citit pe amandoua dar din punctul meu de vedere nu poti compara clasicii cu literatura moderna . In schimb o colega de facultate mi-a lansat ideea si subiectul :)


message 4: by Marius (last edited Feb 09, 2014 06:45PM) (new)

Marius Drăgoi | 24 comments Cred că se pot găsi similarități între Pădurea Norvegiană și Muntele Vrăjit: atât Toru Watanabe cât și Hans Castorp sunt prezentați în momente cheie ale evoluției lor (bildungsroman), descoperă misterul feminin pe măsură ce se confruntă cu afecțiuni fizice, psihice sau chiar închipuite (nu sunt sigur în ce măsură Hans era bolnav sau un „om orizontal”) - totul în cadrul solitar, aproape mistic al sanatoriului și muntelui „diferit de vale”(Toru este solitar din firea sa, Hans devine unul); ambii se confruntă cu moartea, până atunci privită ca ceva vag și îndepărtat, simbolistica iernii și zăpezii (moarte, singurătate/înstrăinare) - capitolul Zăpadă și sinuciderea lui Naphta/Naoko.

Cu toate acestea, Muntele vrăjit e un roman mai adânc, complex, Castorp este inițiat în curentele epocii sale, uneori în conflict (umanismul/Settembrini vs. extremismul/Naphta).

Mi-au plăcut trimiterile la Muntele Vrăjit, Murakami are un stil de a uni noul cu „vechiul”, referințe la cultura pop, alături de jazz, muzica clasică.. Mi se pare că și Toru Watanabe e conștient de similitudini și cred că e un Hans Castorp modern iar Haruki Murakami va fi recunoscut ca un „clasic al timpului său”.


message 5: by Alexandra (last edited Feb 11, 2014 08:22AM) (new)

Alexandra Alexyna | 29 comments Marius wrote: "Cred că se pot găsi similarități între Pădurea Norvegiană și Muntele Vrăjit: atât Toru Watanabe cât și Hans Castorp sunt prezentați în momente cheie ale evoluției lor (bildungsroman), descoperă mis..."

Interesanta perspectiva . Chiar nu ma gandisem sa asociez momentul in care sunt prezentati persoanejele principalele


back to top