Knjigom u glavu discussion

The Name of the Rose
This topic is about The Name of the Rose
177 views
2013 sve > Knjiga meseca - Ime ruže

Comments Showing 1-26 of 26 (26 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Jelena, Moderator (new) - added it

Jelena | 848 comments Mod
Knjiga meseca za septembar je The Name of the Rose
Planirate li da je čitate? Ili ste već čitali? Kakavi su utisci? Zanimljivi citati?
Ja sam otvarajući diskusiju shvatila da sam ja Ime ruže čitala pre skoro petnaest godina :facepalm:


message 2: by Marko (new)

Marko Cindrić | 213 comments 1. DA - kao i svaku knjigu mjeseca do sada
2. NE
3. Budemo vidjeli
4. Vidi pod broj 3.

;-) Ova knjiga slovi kao neizostavan naslov u novijoj povjesti književnosti. Jedva čekam. Mljac.


message 3: by Đorđe (new)

Đorđe Bajić Čitao sam nekada davno... Morao bih da repriziram ako želim da budem validan učesnik diskusije. Film mi je ostao svežiji u pamćenju. Intrigantna tematika.


message 4: by Ivana (new) - added it

Ivana (angel011) | 62 comments Čitala pre nekoliko godina. Film gledala više no jednom, pa mi je bolje ostao u pamćenju. Srednjevekovni krimić, Aristotelova knjiga o komediji kao MacGuffin, what's not to like? :)


message 5: by [deleted user] (new)

I ja sam čitala Ime ruže davno. Čak sam zaboravila i imena glavnih likova. Ostao mi je u sjećanju način istraživanja fratra (Šon Koneri ga glumi) koji me je podsjetio na Šerloka Holmsa i famozna Biblioteka. I film je dobar.


message 6: by Ivana (new) - added it

Ivana (angel011) | 62 comments Fratar se zove Vilijem od Baskervila (aluzija na Šerloka Holmsa, naravno :D ).

A tu je i slepi bibliotekar Horhe. :D

Ma, knjiga je divna.


message 7: by N.s. (new)

N.s. Grubesic | 3 comments Čitala sam čim se pojavila na tržištu. Nije me mogla zavarati primamljivim miljeom i nazovi kriminalističko-fantastičnom radnjom. Sva se svodi na jedan zaključak, nakon iscrpne analize : Vi, siromašni, ostanite i dalje siromašni u glavama i imovini. Neka vam je samo srce bogato ljubavima prema svakome. A, mi. Mi ćemo biti bogati u svemu. Naročito saznanjima i znanjima ,jer ćemo tako bolje upravljati vama.Apropo toga, srce nam i ne treba.Umbero Ecco je velikan u književnosti i poznavanju svijeta uopće.


message 8: by Mare, Moderatorica (new) - rated it 4 stars

Mare (mare_1503) | 2223 comments Mod
Počela sam je čitati danas, iako sam zabilježila da sam je već čitala (očito se neka greška potkrala) =)


Natalie | 95 comments Nisam ju čitala i baš se veselim jer prvi put da ću čitat sa grupom iiiii.... prvi put da ću eto čitat i ''upoznat'' Eca. :)


message 10: by Mare, Moderatorica (new) - rated it 4 stars

Mare (mare_1503) | 2223 comments Mod
Da malo dopunim, ne znam jeste li znali da su neki od likova iz knjige bili povijesne osobe kao npr. Ubertino i Dulcinijanci (nisam sigurna je li ovo dobar prijevod) za koje Vilim sumnja (barem na početku) da im Salvatore pripada.


message 11: by Ana (new)

Ana (ana1606) | 5 comments Stoji mi na polici već godinama, sad konačno imam poticaj da ju pročitam :)


Damir | 157 comments Izglasan moj prijedlog? :D Fenomenalna knjiga koju sam prvi put procitao kad mi je bilo 16 i to u podrumu pod svijecom u ratnom Mostaru. Strah me je ponovo citati ali cu je ponovo uzeti u ruke. Vjerovatno ce to biti potpuno drugaciji dozivljaj. Ono sto me u ovoj knjizi odusevljava je sto Eco pricajuci pricu o ubojstvima u samostanu (naoko i samo naoko krimic) predaje nam sat "zapadne civilizacije" na kome mi citatelji/ucenici ucimo na jedan neopterecujuci i zanimljiv nacin o toliko mnogo stvari: religiji, povijesti, filozofiji, inkviziciji, papstvu, redovnistvu, srednjovjekovlju, umjetnosti... Preporuka: Citati polako i uzivati u svakom trenu citateljske avanture (Postati cete vi Adson i Vilim ce biti vas vodic kroz knjigu. Ja sam se barem tako osjecao.) :)


message 13: by Mare, Moderatorica (new) - rated it 4 stars

Mare (mare_1503) | 2223 comments Mod
Damir wrote: "Izglasan moj prijedlog? "

=)


Vladimir (mihajlovski) Citao sam u srednjoj skoli, tad nekad su to novosti besplatno delile, pa su svi pokupili. Umalo nisam prestao da citam zbog ove knjige, bila mi je bas naporna, imao sam dugu pauzu, ali posle sam nekako isplivao iz ogromne kolicine informacija. Uvek se zadivim nivoom informacija koje Eko prikazuje u svojim knjigama. Ja sam jednostavno prerano i preambiciozno uzeo da citam ovu knjigu, ali je svakako knjiga vredna citanja.


Natalie | 95 comments Sporo napredujem, tek nekih 50 stranica i još se privikavam na pripovijedanje. Definitivno nije ona koja se čita u dahu :)


message 16: by Mare, Moderatorica (new) - rated it 4 stars

Mare (mare_1503) | 2223 comments Mod
Natalie wrote: "Sporo napredujem, tek nekih 50 stranica i još se privikavam na pripovijedanje. Definitivno nije ona koja se čita u dahu :)"

Ubrza se poslije =)


Natalie | 95 comments Daa Mare! imaš pravo! Prevalila sam umrtvljeno pripovijedanje prvog dana.... sad sam u ''drugom danu'' i ide jako dobro priča :D


message 18: by Marko (new)

Marko Cindrić | 213 comments Uh baš me zamorio početak, toliko da sam počeo sumnjati da se radnja može ležernije razvijati...


Almir Lalo (lalek) | 7 comments Ja sam je citao prije oko 2 godine, ali se i dalje sjecam dosta stvari, što znači da mi se knjiga poprilično svidjela :) Pored solidne detektivske price u njoj se moze procitati o historiji, filozofiji i td.
Takođe mi dobra stvar što se odlučio na neodređen naziv "Ime ruže" iz kojega se ne može zaključiti ništa ni o radnji, ni o temi romana, pogotovo što sam je ja uzeo zbog pohvala od drugih, a pojma nisam imao o čemu se radi. Naišao na povoljnu ponudu na sajmu knjige, i nisam se pokajao :)


Delfa Djedović (delfadjedovic) | 7 comments 'Neka je hvala Bogu što sam ja u ona vremena od svog učitelja stekao volju da učim i sposobnost da slijedim pravi put, što se ne gubi ni kad je staza krivudava.'

Prvi put čitam i iskreno, u početku je djelovalo dosadno, ali kako radnja odmiče, postaje zanimljivije, može se poistovjetiti s likovima i uživjeti se u religiozne i povijesne teme :)


message 21: by Mare, Moderatorica (new) - rated it 4 stars

Mare (mare_1503) | 2223 comments Mod
Gotova. Dosta zanimljiva knjiga, ali traži punu koncentraciju što nije mogla dobit od mene stalno. =)


Natalie | 95 comments Napokon sam ju pročitala. Već dugo nisam tako polako i dugo čitala knjigu koja traži od mene toliku koncentraciju. Stvarno je dobra, kvalitetna, ima odličnih rečenica/citata, puno tema o kojima se filozofira. Oni poljupci u usta pri svakom susretu fratara su me ''ubijali'' :=) Puno grešnosti među ''božjim ljudima'', dvoličnosti, inkvizicija...sve u svemu meni je bila zanimljiva.


message 23: by Jelena, Moderator (new) - added it

Jelena | 848 comments Mod
Čitam ponovo. Zanima me kakav će biti utisak posle toliko vremena i kada ne budem ponosna na sebe što sam ispratila tok bez problema :)


message 24: by Iluzija, Moderatress (last edited Sep 25, 2013 10:59AM) (new) - rated it 5 stars

Iluzija O. Istini | 1124 comments Mod
Citam prvi put i bas me odmara.
To vjerojatno zvuci malo cudno, s obzirom o kojoj knjizi govorim, ali u zadnje vrijeme sam neke knjige citala u zurbi da ih zavrsim, jer nisu bile zahtjevne ili jer mi nisu legle pa sam ih se samo htjela rjesit. Tako mi je ostao taj tempo i kada sam tek uzela Ime ruze, samo je sve sjelo ponovo na svoje mjesto, jer knjiga ima svoj tempo i nemam ja tu njoj sta pokusavat gurat svoj. I bas me nekako smirilo i opustilo to citanje. Znam da je necu moc procitati brzo, pa je citam opusteno i ugodna je promjena. Na 66oj sam strani.

Uz to, nemam dojam da citam knjigu, bar ne jos, jer ne prica konkretno o svojoj radnji (opet, bar ne jos) nego o svemu po malo. Imam dojam da sjedim u naslonjacu i pricam s obrazovanim starcem o cemu god da iskoci dok mi zapravo prica o jednoj zimi svog zivota.


message 25: by Mare, Moderatorica (new) - rated it 4 stars

Mare (mare_1503) | 2223 comments Mod
Iluzija wrote: "Citam prvi put i bas me odmara.
To vjerojatno zvuci malo cudno, s obzirom o kojoj knjizi govorim, ali u zadnje vrijeme sam neke knjige citala u zurbi da ih zavrsim, jer nisu bile zahtjevne ili jer ..."

U početku radnja teče sporo, ali je zato dobro i detaljno razrađena =D samo polako i uživaj


message 26: by John (new) - rated it 5 stars

John Targaryen | 4 comments Odlicna knjiga, procitao sam je 2 puta, prvi put prije desetak godina, i nedavno. Tempo knjige je perfektan. Lako se cita s obzirom da knjiga ima dosta filozofskih elemenata i citata na latinskom. Inace obozavam Umberta, preporucam Experiences in translation za sve koji se nekada pitaju koliko je izgubljeno prijevodom.


back to top