Netherlands & Flanders group discussion

In a Dark Wood Wandering: A Novel of the Middle Ages
This topic is about In a Dark Wood Wandering
66 views
Group reads > Ended - group read #13 : Het woud der verwachting by Hella S. Haasse

Comments Showing 1-24 of 24 (24 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by BookLovingLady (last edited Aug 28, 2013 12:04AM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 3046 comments Mod
The 13th group read starts on Wednesday, 28 August 2013 and will end on Tuesday, 29 October 2013. The book we will be reading is Het Woud der Verwachting : Het leven van Charles van Orléans by Hella S. Haasse.

Comments can be left in either Dutch or English and please, feel free to join in any time because the more the merrier!


message 2: by Esther (last edited Aug 28, 2013 06:40AM) (new)

Esther (eshj) Gaat er iemand meedoen? Ik heb De onvervangbare (group read #12) gelezen maar was volgens mij de enige.. Het lijkt me nu wel leuk om samen met anderen te lezen!


message 3: by Annemarie (new)

Annemarie | 59 comments Ik heb voor group read #13 ook een boek genomineerd, maar de keuze lijkt automatisch te zijn gevallen op de keuze van de groepsbeheerder. Beetje vreemde gang van zaken.


message 4: by BookLovingLady (last edited Aug 28, 2013 09:43PM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 3046 comments Mod
Annemarie wrote: "Ik heb voor group read #13 ook een boek genomineerd, maar de keuze lijkt automatisch te zijn gevallen op de keuze van de groepsbeheerder. Beetje vreemde gang van zaken."

Voor de duidelijkheid: We leven in een democratie en daarom is er, zoals altijd bij meerdere nominaties voor een group read, een poll gehouden waarin door de groepsleden gestemd kon worden op een van de genomineerde boeken. Als herinnering is er op 17 augustus een mail over deze poll verzonden aan alle groepsleden. Zelf lijk je overigens niet te hebben gestemd in de poll.

Voor group read #13 waren er twee boeken genomineerd, Het woud der verwachting en Straus Park, en zoals altijd is het boek met het meeste aantal stemmen het boek voor de group read geworden. Je kunt de uitslag van de poll bekijken (11 tegen 5 stemmen) want de poll is nog niet verwijderd.

Het woud der verwachting is overigens al een of twee keer eerder genomineerd voor een group read maar werd toen niet het 'winnende' boek in de poll.


message 5: by BookLovingLady (last edited Aug 28, 2013 08:54PM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 3046 comments Mod
Esther wrote: "Gaat er iemand meedoen? Ik heb De onvervangbare (group read #12) gelezen maar was volgens mij de enige.. Het lijkt me nu wel leuk om samen met anderen te lezen!"

Eerst met (een lange en wel verdiende) vakantie, maar daarna ben ik zeker van plan mee te lezen.


message 6: by Nelleke (new)

Nelleke (nellekie) | 178 comments Ik doe mee, hoewel het boek op dit moment uitgeleend is bij mijn bieb


message 7: by Annemarie (new)

Annemarie | 59 comments Dan excuses voor mijn eerdere bericht. De poll is bij mij niet zichtbaar, vandaar mijn opmerking en vandaar het feit dat ik niet heb gestemd. De mail heb ik ook niet ontvangen, dus het zal ergens aan mijn instellingen liggen...

Dan kan ik helemaal in het reine zijn met deze group read ;)


message 8: by Jeanine (new) - added it

Jeanine Erades Ik ga zeker meelezen. Lijkt me een mooi boek.


Corry Clybouw | 13 comments Ik lees mee. Ik moet toch even doorbijten, het ligt mij in eerste instantie niet... Is er iemand die al wat verder gevorderd is?


message 10: by Nelleke (new)

Nelleke (nellekie) | 178 comments Lastig boek, zeg. Ik ben niet goed in het onthouden van namen, dus ik haal hier alles en iedereen door elkaar. Maar vond zojuist een stamboom achterin, misschien dat dat helpt.


Corry Clybouw | 13 comments Bedankt voor de tip Nelleke. Ik lees het als eBook en had de stamboom nog niet gezien. Dat zal zeker helpen :-)
Ik vind het anders wel goed geschreven en geeft goed de tijdsgeest mee.


message 12: by Evelien (new)

Evelien (evelienphilippaerts) | 28 comments Jammer genoeg niet in mijn plaatselijke bibliotheek!


message 13: by Nelleke (new)

Nelleke (nellekie) | 178 comments Zo uit..... Thea Beckman voor volwassenen, heerlijk.


Gitta (gittav) Toevallig heb ik dit boek eerder dit jaar al gelezen. Ik vond Wikipedia handig aangezien het toch wat lastiger navigeren is in een eBook.


message 15: by BookLovingLady (last edited Oct 12, 2013 04:09AM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 3046 comments Mod
Ik heb het boek jaren geleden gelezen, lang voordat ik mijn huidige exemplaar kocht, en ik kan me nog herinneren dat ook ik moeite had met de namen. Maar een stamboom helpt inderdaad.

Ik heb mijn exemplaar inmiddels van de plank gehaald :-) Nu alleen nog de tijd vinden om het voor het eind van de uitdaging helemaal te lezen...


message 16: by BookLovingLady (last edited Oct 17, 2013 09:38PM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 3046 comments Mod
Ik heb inmiddels ongeveer een derde van het boek gelezen en vind het een zalig boek :-) In tegenstelling tot vorige keer heb ik nu geen enkele moeite om de personen uit elkaar te houden, maar misschien was ik vorige keer gewoon te jong voor het boek. Mijn kennis over de beschreven periode is nu immers een stuk uitgebreider dan toen ik het boek voor het eerst las.

Het is overigens interessant om te zien hoe het boek uit de allereerste group read, Jacoba, Dochter van Holland, raakvlakken heeft met Het Woud der Verwachting : Het leven van Charles van Orléans. Ik heb namelijk net het stuk gelezen waarin Jacoba als kind huwt met Jean, één van de zonen van de koning van Frankrijk :-) En over kinderhuwelijken gesproken; wat dacht je van het huwelijk tussen de achtjarige Isabelle, dochter van de koning van Frankrijk, en de volwassen koning Richard II van Engeland...?

@Nelleke
Ik heb van Thea Beckman alleen Kruistocht in spijkerbroek gelezen, maar gebaseerd op dat boek ben ik het met je eens; het is inderdaad net Thea Beckman voor volwassenen :-)


Gitta (gittav) Booklovinglady wrote: "Ik heb inmiddels ongeveer een derde van het boek gelezen en vind het een zalig boek :-) In tegenstelling tot vorige keer heb ik nu geen enkele moeite om de personen uit elkaar te houden, maar missc..."

Ik had ook langer nodig dan gebruikelijk om erin te komen. Wellicht had het ook te maken met het feit dat ik voornamelijk boeken van Engelse schrijvers lees (in het Engels) en Haasse's taalgebruik wellicht opzettelijk archaïsch was en weinig moderne schrijvers zulke complexe syntaxis hanteren.

Ik vond Het woud der verwachting vooral op taalkundig en thematisch gebied en qua historische benadering veel overeenkomsten hebben met Wolf Hall van Hilary Mantel (tweevoudig winnares van de Man Booker Prize). Wolf Hall en het vervolg Bring Up the Bodies zijn ook echt een aanrader voor de liefhebber van (niet gesensationaliseerde) historische fictie.

Voor kinderhuwelijken is dit wel een interessant artikel: John McLaughlin, 'Medieval Child Marriage: Abuse or Wardship?


message 18: by BookLovingLady (last edited Oct 17, 2013 09:53PM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 3046 comments Mod
Gitta wrote: "Ik had ook langer nodig dan gebruikelijk om erin te komen. Wellicht had het ook te maken met het feit dat ik voornamelijk boeken van Engelse schrijvers lees (in het Engels) en Haasse's taalgebruik wellicht opzettelijk archaïsch was en weinig moderne schrijvers zulke complexe syntaxis hanteren..."

Het gekke is dat ik meteen helemaal in dit boek zat, vanaf de eerste bladzijde, terwijl het mij normaal bij Hella Haasse toch wel een aantal pagina's kost voor ik weer aan haar stijl gewend ben. Mogelijk is dit boek toegankelijker maar mogelijk komt het ook omdat ik het boek jaren geleden al eens gelezen had, ook al weet ik daar weinig meer van.

Ik vind Hella Haasse overigens een fantastische auteur en lees haar werk graag. Voor mij leest Het woud der verwachting echt als een trein.


Gitta (gittav) Booklovinglady wrote: "Gitta wrote: "Ik had ook langer nodig dan gebruikelijk om erin te komen. Wellicht had het ook te maken met het feit dat ik voornamelijk boeken van Engelse schrijvers lees (in het Engels) en Haasse'..."

Ik vond haar schrijfstijl moeilijk, maar dat zie ik positief. Ik lees ook om te leren, om er mijn hoofd bij te moeten houden. Ik wil binnenkort aan haar De scharlaken stad beginnen. Heeft iemand die gelezen?


message 20: by BookLovingLady (last edited Oct 14, 2013 10:19AM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 3046 comments Mod
Gitta [moved to BookLikes] wrote: "Ik had ook langer nodig dan gebruikelijk om erin te komen. Wellicht had het ook te maken met het feit dat ik voornamelijk boeken van Engelse schrijvers lees (in..."

Ja, ik heb De Scharlaken Stad gelezen, maar dat is wel lang geleden :-) Ook dat boek beviel mij overigens prima. Hella Haasse was altijd zeer grondig in haar research voor zij haar werk publiceerde, dus het boek is niet alleen prettig en interessant om te lezen, maar het is zeker ook leerzaam.


message 21: by Red (new)

Red zeker aan te raden! en dan zelf gaan kijken in Rome :-)


message 22: by BookLovingLady (last edited Oct 14, 2013 10:21AM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 3046 comments Mod
@Gitta en anderen
Als je je in Hella Haasse wilt gaan verdiepen: Een nieuwer testament zou één van haar beste boeken moeten zijn (en het is heel dun).
Maar we dwalen af van het onderwerp van deze group read... :-)


message 23: by BookLovingLady (last edited Oct 17, 2013 09:50PM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 3046 comments Mod
Ik heb gisteravond het eerste deel/boek uitgelezen en ben nu dus iets over de helft (bijna op tweederde). Het ziet er naar uit dat het mij dus wel gaat lukken het boek uit te lezen voor het eind van de group read.

Ik vind het overigens nog steeds een bijzonder boeiend verhaal. Het leest heel soepel weg en ik (her-)lees het dan ook met veel interesse en plezier.

In het eerste deel is heel even de geboorte van Jeanne d'Arc aangestipt, iemand waar ik ooit op de middelbare school voor geschiedenis een werkstuk over heb gemaakt :-)


message 24: by BookLovingLady (last edited Oct 29, 2013 01:47PM) (new) - rated it 5 stars

BookLovingLady | 3046 comments Mod
Ik heb afgelopen donderdag mijn exemplaar van Het Woud der Verwachting : Het leven van Charles van Orléans uitgelezen en had nog bijna een week over tot het eind van de group read. Niet slecht dus, want ik ben laat begonnen.

Ik houd van geschiedenis en vond het een uitermate boeiend boek om te lezen. Het belichtte toch weer een aantal zaken in een periode waar ik wel redelijk wat, maar lang niet alles, van weet. Ook waren de raakvlakken met de Nederlandse geschiedenis voor mij interessant. Het door Hella Haasse beschreven leven van Charles van Orléans is zeker de moeite waard om te lezen; door zijn levensloop is Charles van Orléans een zeer boeiende figuur geweest in de Franse geschiedenis.

Maar ook al zou je niet zozeer in geschiedenis geïnteresseerd zijn, dan is dit boek over het leven van Charles van Orléans toch een aanrader want het geeft niet alleen een zeer goed beeld van het leven in die tijd, maar het laat tevens zien hoe iemand door zijn afkomst een bepaalde richting op gedwongen kan worden (die niet altijd overeenkomt met zijn persoonlijke wensen). Het boek las, voor mij in ieder geval, heel vlot weg.


back to top