Goodreads Malaysia discussion

167 views
Cari/Tukar/Derma Buku > Bookcrossing

Comments Showing 1-29 of 29 (29 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 857 comments Mod
Salam.

Saya ingin mencadangkan kita jadikan kumpulan ini sebagai platform untuk Bookcrossing sesama ahli.

Saya mempunyai beberapa buku yang hendak dilepaskan yang telah saya daftarkan di Bookcrossing. Buku-buku tersebut masih saya simpan, dan ada saya tandakan sebagai "Bookcrossing" di rak buku saya.

Sesiapa yang berminat, saya boleh poskan. Cuma perlu hantar mesej ke peti mesej saya, berserta nama, alamat untuk penghantaran, dan nombor telefon.


message 2: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (last edited May 15, 2009 05:52AM) (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Nana,

Saya sarankan Nana buat BC versi Malaysia :D yang lebih mantap lagi (saya teringat komen-komen Nana ttg BC dulu - tak betul-betul integrate web 2.0 features di dalamnya).

Apapun, cadangan yang baik untuk memeriahkan BC. Saya pun tak sempat berBC sekarang - mungkin kena buka shelf baru dengan nama BC juga seperti Nana.


message 3: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 857 comments Mod
Amboi Najibah. Jauhnya visimu itu. Bagus idea tu, tapi pelaksanaannya buat masa ini, kaput! Nak habiskan satu kursus Livemocha pun terhegeh-hegeh lagi ;-p


message 4: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Ha ha ha, kalau begitu samalah kita. Saya belum habis set slaid yang pertama. Kononnya mahu belajar banyak bahasa di dunia :D


message 5: by Jack (new)

Jack (echoicglory) | 295 comments Hmm... Interesting gak... Tapi cam sedey je nak lepas buku kat org lain...


message 6: by Deviki (last edited Mar 09, 2010 11:24PM) (new)

Deviki | 182 comments Bunnybaby wrote: "Salam.

Saya ingin mencadangkan kita jadikan kumpulan ini sebagai platform untuk Bookcrossing sesama ahli.

Saya mempunyai beberapa buku yang hendak dilepaskan yang telah saya daftarkan di Book..."


So what books do you have to offer ?
I have a few BC books too but i'm too worrisome about the books !!!


message 7: by Juliana Es (last edited Mar 09, 2010 11:39PM) (new)

Juliana Es (julianaes) | 857 comments Mod
Deviki, you can check out the books that I offer for Bookcrossing from my shelf. I tagged them as Bookcrossing. One is already released.


message 8: by Deviki (new)

Deviki | 182 comments I checked them out i like
Like the Flowing River by Paulo Coelho
I hope this is NOT tagged


message 9: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 857 comments Mod
Deviki, let me check it out first. I think it is still in my shelf at home. Meanwhile email me your address, and I'll send it to you if it is indeed available.


message 10: by Idu Chang (new)

Idu Chang | 30 comments Trilogi Cinta dan 6:20 dah ada org cop x ??


message 11: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 857 comments Mod
Belum. Kalau nak, emelkan alamat ya?


message 12: by Idu Chang (new)

Idu Chang | 30 comments Saya sudah email... check ye...


message 13: by Izzati (new)

Izzati Masri | 71 comments p/s : bookcrossing is tu ape?? sounds bes, tpi x faham, please clarify and finally, lpas saye faham...sye nak join jgk! wee~ =D


message 14: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments The original concept = you leave a book in a public place, in the hope that someone will pick it up and bring it home to read. Then the book goes out to be passed on, and on, and on, and on...

Tapi sekarang dah ada novation. Ada yang letak sticker, atau tulis dalam buku etc; to denote that the book was left for bookcrossing purposes, usually asking that orang yang pick up the book kalau boleh log in to some website, atau email etc supaya orang yang meninggalkan buku tu can track samada buku tu is on a productive journey.

Basic premise remains the same - that the book is shared, and not sit on someone's shelf. Tapi orang macam saya selalu takut nak tinggalkan buku, kot la Bangla tukang cuci kawasan tu will dump it in his troli sampah. Plus, saya kedekut bab-bab buku ni hahaha

There used to be a dedicated shelf in One Utama (you tampal sticker yg disediakan and leave the book) tapi sekarang dengar khabarnya dah takde. Saya pun tak pernah nampak shelf yang dimaksudkan. Sebab jarang ke sana :)


message 15: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Ya, shelf Bookcrossing di 1Utama dah takde. Mereka sendiri cakap sampai Dec. 09 je. Tapi kenapa mesti terhad? Teruskan je la.

Apa-apa pun saya pernah meninggalkan beberapa buku di sana dan ada juga org yg ambik baca sebab mereka beritahu dalam website bookcrossing.

Ada org kata station LRT KLCC pun ada tapi tak pernah nampak pun.


message 16: by Izzati (new)

Izzati Masri | 71 comments oooo...understood.. memang best tukar-tukar buku ni..
tapi kira sama macam Kataklicik jugak la, bukan la kedekut, kalau boleh nak buat jugak tapi dah ada pengalaman orang yang tak pandai jaga buku saya ni dulu..

bagi pinjam atau tukar-tukar, finally, kalau tak buku saya tu hilang, buku tu dah serupa macam old newspaper.. tak pun, mereka passing buku tu kat orang lain sampai dah tak boleh trace kat mane buku tu terpaksa survive tanpa tuan die..

biasenya buku-buku yang saya beli semuanya saya balut dengan pembalut buku, tulis nama,tarikh dengan peristiwa kat right corner of the book. So, bile hilang,ataupun tengok keadaan buku dah x macam asal, agak payah la nak bagi pinjam.. =D


message 17: by Syahira (last edited Aug 28, 2011 05:44AM) (new)

Syahira  | 752 comments description

description

description

small cabinet. situated in a silent corner in front of British India and a jewelry store (with armed bodyguard).

I saw it years ago in the middle of the sofas with a lot of chairs. Now.. the book selection is rather pitiful. Thinking its better to go to second hand shop instead.


message 18: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Most people used it to rest or read newspapers...WHICH IS NOT THE POINT OF THE BOOKCROSSING ZONE!


message 19: by Deviki (new)

Deviki | 182 comments Syahira wrote: "



where is this ????? i've never seen BookCross booth even when it was there in one utama the place is too huge.,...i get lost more than actually finding it LOL

small cabinet. situated in a silent corner in front of British India and a jewelry store (with armed bodyguard).

I saw it years ago in the middle of the sofas with a lot of chairs. Now.. th..."



message 20: by Syahira (new)

Syahira  | 752 comments Deviki wrote: "Syahira wrote: "



where is this ????? i've never seen BookCross booth even when it was there in one utama the place is too huge.,...i get lost more than actually finding it LOL

small cabinet. si..."


Ground floor new wing in highroad (something with Hogwarts initial on it) but as long you can find British India, it was right in front of it.


The seats are very comfy though, I read my new book there.


message 21: by Deviki (new)

Deviki | 182 comments IS IT WAH this is one utama lah ?
How come i've never found it ?

Wait wait this one still got meh ?


message 22: by Syahira (new)

Syahira  | 752 comments yes, I found it last sunday with my sis


message 23: by Deviki (new)

Deviki | 182 comments I went to One Utama yesterday and it was very VERY disappointing lah, They had different language books (which were in good condition) lots of magazine and some course books, not much of story books and other reading materiel and most of them didn't paste the CROSS ID ......

So sad ......


message 24: by Marshiee (new)

Marshiee Kai (immaslytherin) | 8 comments Its rare that you find anyone bookcrossing in Malaysia.


message 25: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Yeah, I did it when 1 Utama had that small shelf and my Hellboy graphic novels were picked up by several people but soon after, no notifications. Still it's nice that the shelf is still there. Unused but still there.


message 26: by Marshiee (new)

Marshiee Kai (immaslytherin) | 8 comments Ive never seen that shelf.Might check it out when i go there next time.
Im at Kuching btw.


message 27: by Nuruddin (new)

Nuruddin Azri (nuruddinazrizulkifli) | 8 comments Juliana Es wrote: "Salam.

Saya ingin mencadangkan kita jadikan kumpulan ini sebagai platform untuk Bookcrossing sesama ahli.

Saya mempunyai beberapa buku yang hendak dilepaskan yang telah saya daftarkan di Book..."

saya, nuruddin azri bin zulkifli.207, jalan jati 14 ,acacia park, 71800 bandar baru nilai, negeri sembilan.no tel 0136347390.nak buku The Witch of Portobello.kalau boleh 2 nak buku Like the Flowing River.

boleh reply di komen pada blog saya http://nuruddinazrizulkifli.blogspot....

syukran.=)


message 28: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 857 comments Mod
Salam Nuruddin.

Terima kasih kerana berminat mengikuti thread ini walaupun tak secara keseluruhannya. Kedua-dua buku yang disebutkan sudah dilepaskan kepada ahli-ahli yang telebih dahulu bertanyakannya di atas.

And one more thing I'd like to add - which is off topic - I find your request to reply on your blog comment to be quite irritating. Perhaps you wanna promote your blog, but I still find it annoying nevertheless.


message 29: by Nuruddin (new)

Nuruddin Azri (nuruddinazrizulkifli) | 8 comments Juliana Es wrote: "Salam Nuruddin.

Terima kasih kerana berminat mengikuti thread ini walaupun tak secara keseluruhannya. Kedua-dua buku yang disebutkan sudah dilepaskan kepada ahli-ahli yang telebih dahulu bertany..."


buku lain ada lagi x?saya nak.


back to top