Cititor SF discussion

268 views
Ultima carte SF citita (pareri)

Comments Showing 1-49 of 49 (49 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Bogdan (new)

Bogdan  | 2 comments The Windup Girl by Paolo Bacigalupi
A mea a fost Windup Girl (fata modificata). Desi mi-a placut am fost totusi putin dezamagit tinand cont de cate premii a luat.


message 2: by Valentin (last edited Jun 10, 2013 11:40AM) (new)

Valentin Eni (valentineni) | 2 comments În martie am citit prima trilogie a Fundaţiei de Isaac Asimov. Deci ultima carte SF pe care am citit-o a fost "A doua Fundație"
Second Foundation (Foundation, #3) by Isaac Asimov Nu am mai avut răbdare să continui cu Marginea Fundaţiei şi celelalte din seria de romane. Şi în cazul meu aşteptările pe care le-am avut au depăşit cu mult ceea ce am "primit" de la carte.
Am mai citit în aprilie The Giver de Lois Lowry dar aş fi preferat să n-o fi citit deloc: mi s-a părut o aiureală jenantă, chiar dacă se citeşte uşor.


message 3: by George (new)

George (gmoga) | 2 comments Eu mă chinui să termin Cloud Atlas. Are câteva idei interesante, dar majoritatea sunt clișee și „inspirații” din romane mai cunoscute și povestea se lungește la nesfârșit ca un pahar de vin diluat într-un butoi cu apă.


message 4: by Catalin (new)

Catalin Maria | 4 comments Salut. Eu am citit Replay de Ken Grimwood si chiar a fost frumoasa. Nu mi-a schimbat viata, dar a fost placuta.


message 5: by Ioana (new)

Ioana | 3 comments Mod
Eu nu mai tin minte ce carte am terminat ultima data, pentru ca de o luna citesc Stand on Zanzibar si nu se mai termina! E o carte foarte misto, dar se citeste lent de tot.


message 6: by Florin (new)

Florin Pitea | 2 comments Cartea SF pe care am citit-o cel mai recent se intitulează "Antologia viitorului" de Henry Gee şi a fost publicată de Editura Nemira în colecţia Anticipaţia la recomandarea domnului Mihai-Dan Pavelescu. E o colecţie de schiţe SF apărute iniţial în revista "Nature" şi mulţi dintre cei care au contribuit la ea sînt autori de mare importanţă, începînd cu Frederick Pohl şi Sir Arthur C. Clarke şi terminînd cu Greg Egan şi Charles Stross. V-o recomand şi vouă cu plăcere - mai ales că toate schiţele sînt scurte şi se citesc uşor.


message 7: by Alex (new)

Alex (skandalouz) | 3 comments Shards of Honor - a fost interesanta, a light read, nu m-a plictisit, insa nu e printre favoritele mele.


message 8: by Horia (new)

Horia Ursu (uglybadbear) Ultimul SF citit? Hmmm... Alden Bell - Exit Kingdom. Not bad, dar The Reapers Are the Angels mi s-a parut mai bine scrisa. Asta e mai spectaculoasa si parca mai bine legata ca plot, e drept, dar imaginile alea naucitoare din Angels mi-au lipsit.
In rest... citesc de zor crime & noir, din ratiuni profesionale (dar imi si place de mor): Then We Take Berlin - John Lawton. Bucuria lecturii e sporita si de faptul ca volumul asta va fi publicat abia in decembrie.


message 9: by Florin (new)

Florin Perianu | 1 comments Ultima carte SF citita este 'Rendez-vous cu Rama', iar 'in-progress' este 'Zoe's Tale'. Daca intra si Fantasy-ul la socoteala ... as adauga Lord of Chaos de Robert Jordan.


message 10: by Hogea (new)

Hogea Dorin | 2 comments Ultima carte citita a fost Cowl – Neal Asher destul de buna


message 11: by Dan (new)

Dan (dantheman89) | 1 comments The Host, Stephanie Meyer. Cam slabuta, asa ca va recomand penultima carte citita, Metro 2033 de Dmitry Glukhovsky.


message 12: by Cristina (new)

Cristina | 3 comments Donaldson, Blestemul nobilului Foul. Un fantasy care imi aduce vag aminte de Tolkien prin cadrul actiunii, dar are un personaj principal superb, un lepros. E mult mai complex decat eroii lui Tolkien, gasesti in el manie, violenta mereu gata sa explodeze, o acuta constiinta a pierderii, speranta reprimata, lasitate si un tip aparte de curaj. Toata cartea m-am intrebat daca-l ador sau vreau sa-i dau palme.


message 13: by Alex (last edited Jun 09, 2013 03:09AM) (new)

Alex Jora | 1 comments Altered Carbon (Takeshi Kovacs #1) by Richard K. Morgan Carbon modificat - Un cyberpunk inceput prin februarie si terminat mai recent. O lume in care memoria ti se pastreaza (nu la zi) si o poti downloda intr-un alt corp. Avem de a face cu un sinucigas care este readus la viata dintr-un backup anterior, problema e ca el nu crede ca s-a sinucis...
O carte reusita, dar n-as putea zice am citit-o cu placere, ca am tot luat-o, am tot lasat-o pina am terminat-o.


Primul Stagiu by Cătălin Pînzaru Primul stagiu - gen... greu sa ma pronunt. Un SF scris de un român, dar fara probleme tipic românești. (multumesc! le am pe ale mele) Din anumite indicii putem plasa actiunea in SUA zilelor noastre. Sa zicem ca e proza realista pina cand avem de a face cu sfarsitul lumii, contactul dintre civilizatii, proiecte secrete de ale oamenilor, dar si de ale altora... Asta e si ordinea in care se desfasoara actiunea.
Am remarcat felul cum se leaga personajele si scenele unele de altele, nu pare nimic fortat, desi povestea implica doua lumi diferite. Un mare mare plus pentru SF-ul romanesc.


message 14: by Ben (last edited Jun 09, 2013 10:17AM) (new)

Ben Ami | 6 comments Windup Girl si la mine, si asa cum i-am zis lui Ursu (care a primit, parca, cu ceva raceala, observatiile mele) este scrisa PE SCHEMA, si rescrisa de cateva ori. pentru ca e atat de neverosimila si de rigida, de gri in descrieri, de atmosfere lipicioase, de comparatii si epitete dintre cele mai... "n-au treaba cu actiunea", ca incepe sa devina plicticoasa cu insistenta pe denumiri - ca sa creeze cititorului un CADRU cat de cat familiar, de care sa se agate. tttoooooate personajele lu' nenea Bagicalupi n-au alta treaba decat "sa aiba trairi" in fiecare nenorocita de secunda, de te intrebi - Bine, frate! si astia cand mai traiesc? (si cumm mama naibii isi mai vad de ce au de facut) daca au ATATEA INTROSPECTII, atatea DUBII, atata JOC DUBLU. nu e ABSOLUT NICI UN PERSONAJ POZITIV (in - de acum - 250 de pagini cate am citit). este prima carte super-premiata pe care o apuc s-o citesc... si o las din mana fara s-o termin (deja de doua ori). omul descrie STRANIUL, apoi il explica pana iti da sangele pe nas! vrea cu tot dinadinsul sa-l crezi, si tu NU MAI AI LIBERTATE sa-ti dai cu parerea! cui ii place stilul asta ingropat in transpiratie... treaba lui. eu zic cu mana pe inima ca: NU E TALENT! e doar nenorocita de munca de ocnas impopotonata de nume proprii (explicate nefiresc de jdemilioane de ori) si cuvinte in toate limbile asiatice ale pamantului (nu mai zic de numele personajelor, pe care NU AI CUM SA LE RETII) care nu te trimit nicaieri (chiar daca el ti le explica in text... tot iti cad la stomac ca friptura rece de miel). e aberant de simplu sa folosesti in hrana oamenilor doar cateva alimente, sa simplifici toate datorita unor boli ale plantelor - pe care le repeti la nesfarsit si vizavi de altele. le bagi peste tot ca merge la fraieri (mai simplifici notiunile, lumea, descalcesti universul). dar e NEverosimil. si va zice asta un gagiu cu master in biotehnologii vegetale - sef de promotie (daca mai inseamna ceva).


message 15: by Bogdan (new)

Bogdan  | 2 comments Foarte bine punctat, cred ca a fost un an cam sarac de a luat atatea premii importante.


message 16: by Varlan (new)

Varlan Georgian (georgianvarlan) | 2 comments Ultima carte SF citita a fost Flowers for Algernon, si este intr-adevar o carte foarte buna.


message 17: by Viorel (new)

Viorel | 4 comments Ultima carte SF a fost Steaua Pandorei: Judas Unchained. Este OK dar daca era mai scurta cu 100 de pagini, era mult mai bine. Pentru mine Saga Commonwealth este sub trilogia Zorii noptii, pe care o recomand.


message 18: by Mihnea (new)

Mihnea | 1 comments Ultima carte SF citita a fost Man Plus de Frederick Pohl. Destul de interesanta, fara sa ma dea insa pe spate...mult sub Gateway, de exemplu.
Daca se pune si fantasy, ar fi The Folding Knife de K.J. Parker, care e foarte tare, cam ca tot ce scrie KJP dupa mine.


message 19: by Razvan (new)

Razvan (lannister) Palamar wrote: "The Windup Girl by Paolo Bacigalupi
A mea a fost Windup Girl (fata modificata). Desi mi-a placut am fost totusi putin dezamagit tinand cont de cate premii a luat."


Da,si eu am citit-o de curand si acelasi sentiment l-am avut. Pentru cate premii a luat nu m-a dat pe spate.


message 20: by Indru (new)

Indru | 3 comments Fade to Black (Rojan Dizon, #1) by Francis Knight
Ultima carte SF citită a fost Fade to Black, de Francis Knight. Roman de debut, un fel de urban fantasy distopic, în care e vorba de un oraș vertical, Mahala (așa se cheamă, nu-i departe de o mahala) în care ăia bogați stăteau la nivelele superioare, de unde se vedea soarele, iar cei săraci în întunericul inferior.
Personajul principal, Rojan Dizon, e un vânător de recompense care trebuie să-și salveze nepoata (fi-sa lu' fra-su) răpită de niște oameni răi (nu dau detalii din considerente de spoiler).
Are în dotare un Pulse Gun, e Pain Mage (ia putere din durere și face magii cu ea :P ) și are multe gânduri interioare care te plictisesc.
Nararea se face la persoana întâi, cross-gender (autoarea e femeie, personajul e bărbat), tehnica narativă e foarte bună, dar din păcate abilitățile de povestitor ale autoarei mai trebuie să se dezvolte. Intriga există dar lipsește cu desăvârșire, în sensul că nu impresionează și e clișeică. Ai senzația de multe ori că trage de timp.
Există însă potențial în serie, și probabil voi citi și următoarea carte din trilogia Rojan Dizon. Îmi pun speranțe în evoluția autoarei.


message 21: by Sorin (new)

Sorin Dalea | 2 comments Ultima carte SF citita a fost Prefectul, de Alastair Reynolds. Interesanta, dar astept si celelalte romane din seria Revelation Space. "Interesanta" este si atitudinea editurii Trei de a publica ultimul roman din aceasta serie... :))


message 22: by Nicolae (new)

Nicolae | 3 comments Joe Abercrombie - Before they are hanged - un fantasy bun.


message 23: by Dan (new)

Dan Pavelescu | 3 comments Sorin wrote: "Ultima carte SF citita a fost Prefectul, de Alastair Reynolds. Interesanta, dar astept si celelalte romane din seria Revelation Space. "Interesanta" este si atitudinea editurii Trei de a publica ul..."

Asa cum am anuntat undeva (http://www.cititorsf.ro/2012/12/08/in...), dorim sa publicam seria Revelation Space conform cronologiei ei interne, nu a anilor de aparitie. Iar aceasta inseamna: The Prefect, Chasm City, Revelation Space, Redemption Ark, Absolution Gap (vezi si http://en.wikipedia.org/wiki/Revelati... sau http://thewertzone.blogspot.ro/2009/0...)


message 24: by Dragomir (new)

Dragomir (dragomircm) | 1 comments Pentru mine ultima carte SF citită a fost http://ro.wikipedia.org/wiki/Agentul_...
Mi s-a parut destul de interesant modul in care abordeaza autorul relaţia între inteligenţă artificială şi om, precum şi faptul că viitorul descris de omenire nu este neapărat unul în care omenirea pierde în faţa maşinilor sau este în război cu acestea. Poate pentru că mi-am regăsit unele ideii în acesta carte de mi-a plăcut să o citesc.

Apropo ultima carte SF pe care am scris-o este în limba engleză:
http://dragomircm.wordpress.com/2014/...
Aveţi aici o mică descriere a cărţii dacă vă interesează. Pe blog am început să scriu şi o poveste ce combină SF-ul şi Fantasy.


message 25: by Cristina (new)

Cristina | 3 comments Abia astept si restul! Chiar mi-a placut Prefectul...


message 26: by Liviu (new)

Liviu Szoke (liviuszoke) | 1 comments La mine a fost Dr. Identity de D. Harlan Wilson, o aiureala cat Casa Poporului de mare. Inainte am citit No Return a lui Zachary Jernigan, care e fantasy combinat cu SF si care chiar merita citita, iar inaintea acesteia am citit Flori pentru Algernon-e aproape capodopera, in opinia mea.


message 27: by Dan (new)

Dan Pavelescu | 3 comments Stefana wrote: "Abia astept si restul! Chiar mi-a placut Prefectul..."
Chasm City/Orasul Abisului ar trebui sa apara anul asta; sper sa fie chiar la Bookfest.


message 28: by Indru (new)

Indru | 3 comments Am citit Caliban's War de James S.A. Corey (a doua carte din Expanse) și acum mă îndrept încet dar sigur către Abaddon's Gate, a treia, trecând însă prin nuvela Gods of Risk. Super cărți!


message 29: by Anca (new)

Anca  Ciochina (ancac) | 1 comments Ultima carte SF citita a fost Regina Iernii de Joan Vinge, mi-a plăcut foarte mult, imi pare rau ca nu s-au tradus si celelalte trei carti din serie


message 30: by Ben (new)

Ben Ami | 6 comments chitit pe Dozoisuri... multe perle acolo!


message 31: by Ben (new)

Ben Ami | 6 comments Palamar wrote: "The Windup Girl by Paolo Bacigalupi
A mea a fost Windup Girl (fata modificata). Desi mi-a placut am fost totusi putin dezamagit tinand cont de cate premii a luat."


mi s-a dat de facut recenzia.. le-am explicat cam ce as scrie in ea... pe la jumatatea cartii si au renuntat la serviciile mele. gagiul o zbuciuma cu capu' da gard de-i ies creierii. virusi care trec de la plante la om? pana si repetentii de la mine din facultate (Biotehnologii Vegetale) ar rade cu lacrimi!


message 32: by Bogdan (new)

Bogdan Alecsa | 7 comments Ben, Wind-up Girl nu e rea, numai sfarsitul m-a dezamagit un pic.

Si iti aduc aminte ca vorbim despre SF (F vine de la Ficiton), asa ca nu trebuie sa cautam sa exactitate din punct de vedere stiintific.

Dar, ca argument, se pare ca sunt cercetatori care studiaza problema, asa ca nu as taia-o de pe lista ca fiind total neverosimila:

http://www.newscientist.com/article/d...

E plina literatura SF de sute de conceptu cu mult mai traznite decat asta. :)


message 33: by Bogdan (new)

Bogdan Alecsa | 7 comments Ultima carte citita: Scalzi - Redshirts. Amuzanta, buna.

In curs de lecturare: Ann Leckie - Ancillary Sword. Pana acum, la jumatatea cartii, mai buna decat prima. Ritm mai domol, dar mai buna.


message 34: by Ben (new)

Ben Ami | 6 comments Bogdan wrote: "Ben, Wind-up Girl nu e rea, numai sfarsitul m-a dezamagit un pic.

Si iti aduc aminte ca vorbim despre SF (F vine de la Ficiton), asa ca nu trebuie sa cautam sa exactitate din punct de vedere stiin..."


stirea aia dementa e din 2010... ai idee cat de veche e o stire de 5 ani in biotehnologie? oricine poate spune ce doreste, de obicei multi doresc INTAIETATE... asa ca e full de aberatii!


message 35: by Bogdan (new)

Bogdan Alecsa | 7 comments Ben wrote: "Bogdan wrote: "Ben, Wind-up Girl nu e rea, numai sfarsitul m-a dezamagit un pic.

Si iti aduc aminte ca vorbim despre SF (F vine de la Ficiton), asa ca nu trebuie sa cautam sa exactitate din punct ..."


Uite una mai noua:

http://blogs.scientificamerican.com/a...

Oricum, nu asta e ideea.
Cine cauta exactitate stiintifica trebuie sa citeasca tratate, nu romane SF...


message 36: by Ben (last edited Mar 02, 2015 07:46AM) (new)

Ben Ami | 6 comments Bogdan wrote: "Ben wrote: "Bogdan wrote: "Ben, Wind-up Girl nu e rea, numai sfarsitul m-a dezamagit un pic.

Si iti aduc aminte ca vorbim despre SF (F vine de la Ficiton), asa ca nu trebuie sa cautam sa exactitat..."

nu stiu cum sa ma fac inteles... ai citit cartea, zici! era MEDIAT transferul pe acolo? NU! ei, el a sarit CALUL. si nu m-am legat de expresiile in limbi straine... total PARALELE (adica nu si-a facut temele nici la capitolul asta). cand "te scoate din carte" cu tampenii... un autor e pe parcela lui, nu pe a ta! daca as spune o tampenie din domeniul tau nu te-ai simti confortabil. mai ales cand greseala E EVIDENTA si datorata NEstudiului, nu talentului de povestitor... el a facut CONSPECT ca sa scrie cartea aia. e scrisa pe layere... ar fi multe de pus, dar nu dezvalui acum TEHNICI de scriere. pe scurt e SUPRASCRISA... prost! e un blat de tort pe care a tot pus cate ceva, crezand ca il face mai aratos, da' a uitat ca trebuie sa fie in primul rand GUSTOS (iar chestiile gustoase nu-s NICIODATA chestiunile elaborate!)... gustosi sunt micii, carnatii, gogosile... etc sper ca acum ai inteles ideea!
OAMENII sunt forma SUPREMA de organizare a materialului GENETIC... nu luam de la plante nici o boala. ca asa zic eu! poti sa ma citezi... numai scuteste-ma cu tampeniile astea!


message 37: by Tudor (new)

Tudor Ciocarlie (masterofdoom) | 11 comments Mod
Bogdan wrote: "In curs de lecturare: Ann Leckie - Ancillary Sword. Pana acum, la jumatatea cartii, mai buna decat prima. Ritm mai domol, dar mai buna. “Anihilation” e inca pe lista de cumparaturi, din pacate"

Ai dreptate. Leckie reuseste sa scrie in Ancillary Sword o continuare care e chiar mai buna decat cea mai laudata carte science-fiction din ultimii 30 de ani. In Ancillary Sword evenimentele se succedau cu repeziciune pentru ca era nevoie ca cititorii sa ajunga sa cunoasca universul cartii. In plus multe dintre impresii erau dominate de chestia cu pronumele feminin. Acum, ca suntem obisnuiti si cu universul si cu folosirea pronumelui, autoare poate explora mult mai in profunzime si mult mai linistit personajele si celelalte teme, ale colonialismului, inteligentei artificiale sau creierului uman.

Annihilation este o carte de genul love it or hate it. Unii nu raspund la ceea ce vrea VanderMeer sa faca in ea, dar daca reuseste sa ajunga le tine, vei citi cea mai interesanta si mai grozava explorare a limitelor perceptiei umane si ale comunicarii din cate s-au scris vreodata (plus multe alte teme ca si omul vs natura, tehnologia si lipsa ei, dublura, identitatea, etc).


message 38: by Tudor (new)

Tudor Ciocarlie (masterofdoom) | 11 comments Mod
Eu ascult acum Touch de Claire North si este cel putin la fel de reusita ca si First 15 Lives of Harry August. Aceasta autoare este fabulos de buna. Sigur, tema unor fiinte umane care sar dintr-un corp in altul nu prea e SF, dar ceea ce face North cu explorarea acestei teme este cel mai minunat science-fiction posibil. Bine ca nu sunt scriitor de SF, ca altfel m-as fi lasat de meserie dupa auditia acestei carti :) Nici nu stiu cum si de unde sa ma apuc de recenzie. Poate mai bine pun primul capitol si gata.


message 39: by Bogdan (last edited Mar 03, 2015 05:55AM) (new)

Bogdan Alecsa | 7 comments Leckie scrie excelent.
Sunt curios daca va reusi sa pastreze momentul si in ultima parte. Ar fi extraordinar!

De VanderMeer am citit "Venice Underground" si mi-a placut. O sa incerc sa citesc intai "City of Madmen and Saints", ca o am cumparata, si apoi trilogia "Southern Reach". (cel putin asa planuiesc, ca am biblioteca si lista de cumparaturi pline :) )

Iar "First 15 Lives..." si "Touch" le trec acum pe lista, ca m-ai facut curios.

Mare pacat ca am timpul extrem de limitat... :(


message 40: by Bogdan (new)

Bogdan Alecsa | 7 comments P.S.: Deja nu mai bag de seama faza cu sexele.
A trebuit sa ma intorc si sa recitesc de 3 ori faza in care Breq se adreseaza direct in functie de sex "Bunicului" si "fratelui" Valskaayan, pentru ca apoi sa revina la postura de povestitor si sa se adreseze iar la feminin.
Mi s-a parut tere ciudat, ceea ce imi spune ca m-am obisnuit cu viziunea Radch asupra persoanei. :)


message 41: by Dan (new)

Dan Pavelescu | 3 comments Da, Touch este... criminala :D


message 42: by Bogdan (new)

Bogdan Alecsa | 7 comments The Dispossessed - Ursula K. Le Guin
O capodopera. Un roman universal care poate fi oricand scos din cotextul SF, ramanand o analiza socio-umana excelenta.


message 43: by Bogdan (new)

Bogdan Alecsa | 7 comments The Naked God
Stiu ca parerile sunt impartite dar mie mi-a placut (trilogia).
Melanjul de teme provenit din imaginatia debordanta a autorului a prins, in ciuda sfarsitului oarecum disproportionat si simplist in raport cu dimensiunea si complexitatea povestii.


message 44: by Dan (new)

Dan | 1 comments Ilion și Olymp ale lui Simmons. Mi-a plăcut seria afara de final. Hyperion mi s-a părut mult mai bună.


message 45: by Mihai L. (last edited Oct 19, 2016 10:25AM) (new)

Mihai L. Maxim | 1 comments Si mie mi-a placut foarte mult!


message 46: by Bogdan (new)

Bogdan Anghel | 1 comments Eu va recomand READY PLAYER ONE - Ernest Cline!


message 47: by Alexandra (new)

Alexandra Musat | 1 comments Ultima mea carte SF citita a fost 2001: Odiseea spatiala de Arthur C Clarke. A fost una dintre cele mai bune carti citite vreodata si va spun sincerca merita sa o cititi. Lectura cartii e foarte usoara si o puteti termina foarte repede. Recomand!


message 48: by Tarko (new)

Tarko Laszlo | 2 comments Se pare că sunteţi o persoană care agreează lectura! E timpul să încercaţi ceva nou!
Savuraţi un neobişnuit roman science-fiction cu titlul “Minunatele Prisme Antice”!
Un fix-up novel plin de umor, suspans, dragoste, filosofie, drame şi surprize!
Fără vampiri, bătălii galactice, călătorii în timp, fiinţe extraterestre sau săbii-laser!
Titlul primului capitol: “Sărută-mă şi pe mine!”.
Lectura fiecărui capitol durează numai 20-30 de minute, dar nu puteţi citi numai unul pe zi!
Versiunea în limba română, pe hârtie, de la
pavcon.ro/product_info.php?products_i...
Cărtureşti, librarie.net, emag
Versiunea în limba engleză, prin e-mail, gratuit, de la autor
tarkolaszlo757.gmail.com


message 49: by Tarko (new)

Tarko Laszlo | 2 comments Cele mai reusite texte SF scrise vreodata (topul meu, nu neaparat in ordinea de mai jos):

- Brava lume noua (Huxley)
- Solaris (Lem)
- Golem XIV (Lem)
- Baietelul cel urat (Asimov)
- Catarul (carte The Mule din Fundatia si imperiul) (Asimov)
- Dune (numai prima carte) (Herbert)
- Pandora (toate cele trei carti) (Herbert)
- Picnic la marginea drumului (Strugatki)
- Piciul (Strugatki)
- Poarta (Pohl)

Regret ca "Legendele tarii lui Vam" (Colin) nu este totusi SF, ci un fel de "mythology - fiction". "Atacul cesiumistilor" (Farcasan) ar fi fost o capodopera daca cenzura din Romania anilor 1960-1964 nu ar fi impus autorului anumite lucruri ...


back to top