Netherlands & Flanders group discussion

De verrekijker
This topic is about De verrekijker
75 views
Dutch/Flemish authors > Boekenweekgeschenk 2013: Heb je het al in huis (en gelezen)?

Comments Showing 1-13 of 13 (13 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

BookLovingLady | 3001 comments Mod
Heb je De verrekijker, het Boekenweekgeschenk 2013 / Geschenkboek Literaire Lente 2013, al in huis en al gelezen? Zo ja, wat vind je er van?


Marcel Witte | 1 comments Vandaag gekregen. Ben benieuwd.


message 3: by Jan (new) - rated it 2 stars

Jan (janfkenjedienie) | 6 comments In huis, nog niet gelezen. Ben benieuwd.


BookLovingLady | 3001 comments Mod
Ik heb 'm ook sinds gisteravond in huis, maar lezen is er nog niet van gekomen. Ook ik ben benieuwd (en heb er al even in gebladerd...)


message 5: by BookLovingLady (last edited Mar 22, 2013 10:34AM) (new) - rated it 3 stars

BookLovingLady | 3001 comments Mod
Afgelopen weekend had ik op televisie een kort interview gezien met Nelleke Noordervliet (auteur van het Boekenweekessay De leeuw en zijn hemd) en Kees van Kooten (auteur van het Boekenweekgeschenk De verrekijker). Ik had nog nooit iets van Kees van Kooten gelezen en dit interview had mij dan ook heel nieuwsgierig gemaakt naar het Boekenweekgeschenk.

Ik heb De Verrekijker vandaag gelezen en kan het iedereen aanraden; het is een leuk boek en goed geschreven. En ook al ben ik ruim twintig jaar jonger dan Kees van Kooten, toch was het boek op heel veel punten zeer herkenbaar. Heel leuk vond ik onder andere zijn mening over ‘echte’ boeken ten opzichte van een iPad :-) Maar ook zijn opmerkingen over boeken met de oorlog als onderwerp, of films met dit onderwerp, bleken heel goed aan te sluiten bij mijn eigen gevoelens hierover.


Esther (eshj) Ik heb het dit weekend gelezen, in de trein. Moet zeggen dat ik me niet geheel kon vinden in jouw reactie Booklovinglady :) Ik vond het boekje wel aardig, maar het kon me nergens echt grijpen. Misschien kwam het door de lengte van het boek of door de schrijfstijl van Van Kooten. Het kabbelde maar een beetje voort vond ik.
De opmerkingen over echte boeken vond ik wél herkenbaar.


message 7: by BookLovingLady (last edited Apr 16, 2013 02:52AM) (new) - rated it 3 stars

BookLovingLady | 3001 comments Mod
Esther wrote: "Ik heb het dit weekend gelezen, in de trein. Moet zeggen dat ik me niet geheel kon vinden in jouw reactie Booklovinglady :) Ik vond het boekje wel aardig, maar het kon me nergens echt grijpen. Miss..."

Het leuke van dit soort berichtjes op GR vind ik dat ik hierdoor ook in staat ben de mening van anderen te lezen.

Ik kan niet zeggen dat ik een Kees van Kooten fan ben (verre van, eerlijk gezegd) en daarom was dit Boekenweekgeschenk een aangename verrassing voor mij :-) Gewoon een leuk en goed geschreven boekje, niets meer en niets minder. Dus nee, 'grijpen' deed het mij ook niet, maar dat verwacht ik ook eerlijk gezegd niet van een Boekenweekgeschenk (hoewel je soms aangenaam verrast kan worden, denk maar eens aan Oeroeg van Hella Haasse, uit 1948, of De Zwaardvis van Hugo Claus, uit 1989). Ik ben het dan ook met je eens dat het verhaal gewoon voortkabbelde, maar dat vind ik geen slecht teken voor een Boekenweekgeschenk, en het maakte in dit geval het boekje vlot leesbaar.

Wat dat herkenbare betreft, er schoot me nog iets te binnen: Hij heeft het ergens over zijn moeder en dat zij 'ibbel' (p. 48) werd van zijn vaders verhalen over de oorlog. Heel herkenbaar voor mij: als ik naar mijn grootouders kijk dan hadden de vrouwen duidelijk een hele andere kijk op de gebeurtenissen in de oorlog dan de mannen (en mannen onderling leken er vaker over te praten dan vrouwen). Het woord 'ibbel' zelf vond ik overigens ook prachtig, want het is een woord wat ik een enkele keer zelf wel eens gebruik (ik gebruik 'ibbelig', om precies te zijn) en ik heb geen idee waar ik het vandaan heb, en nu zag ik het zo maar opeens gedrukt staan, in een boek. Ik moest er dan ook prompt om grinniken :-)

Ook refereert hij ergens kort aan 'de vieze man' (of zoiets? Weet niet precies hoe dit personage heette) uit 'Koot & Bie', iets waar ik een vreselijke hekel aan had, maar waar mijn vader en mijn broer graag naar keken, vandaar dat ook dit heel herkenbaar voor mij was. Zo waren er nog meer dingen, waarvan ik de meeste alweer vergeten ben. En zowel het 'herkenbare' als het 'vergeten' zal misschien de leeftijd wel zijn :-)


Esther (eshj) Booklovinglady wrote: Dus nee, 'grijpen' deed het mij ook niet, maar dat verwacht ik ook eerlijk gezegd niet van een Boekenweekgeschenk
Daar ben ik het dan ook wel mee eens hoor. Het is misschien dat ik er wat meer van had verwacht na het lezen van de eerste bladzijdes. Het deed me denken aan mijn eigen onderzoek naar de buurt waar ik vandaan kom, misschien gooide dat roet in het eten tijdens het lezen.

Ibbelig ken ik ook wel ja, moest er ook wel om lachen. Daarnaast ken ik Berkel en Rodenrijs vrij goed dus dat herkenbare speelde bij mijn lezen ook wel een rol.

Maar deel je mening wat betreft "Gewoon een leuk en goed geschreven boekje, niets meer en niets minder".


Angela | 75 comments Ik heb het geschenk inmiddels ook gelezen en ik was positief verrast. Altijd leuk om op zo'n manier een schrijver te ontdekken die ik anders niet zo snel was gaan lezen.
Ik had nog nooit iets van Kees van Kooten gelezen en ben ook te jong om iets te kennen van Van Kooten en De Bie. Vast en zeker komt het ook door mijn leeftijd dat ik niet alles wat Kees van Kooten in het boek zegt herkenbaar vond, maar dat nam niet weg dat ik het wel erg leuk vond om te lezen. Ik ben namelijk wel geïnteresseerd in geschiedenis en de schrijfstijl van Kees van Kooten vond ik erg prettig lezen.
Extra leuk dat ik in de buurt woon van de plaatsen waar het grootste deel van het verhaal zich afspeelt, dat maakt alles toch net iets herkenbaarder.


message 10: by BookLovingLady (last edited Apr 16, 2013 05:34AM) (new) - rated it 3 stars

BookLovingLady | 3001 comments Mod
Ik vergat nog iets.... Wat ik zo heerlijk vind aan het boek zijn de verwijzingen naar zoveel andere boeken die ik heel graag nog eens zou willen lezen :-). Zie bijvoorbeeld de titels op pagina 54 van De Verrekijker (maar ook titels genoemd bij 'Boeken genoemd in boeken' http://www.goodreads.com/topic/show/1...).

De vele genoemde titels waren/zijn voor mij onder andere aanleiding om te proberen de drie boeken (4 delen in 3 banden) van De brave soldaat Švejk en het boek Rubber : een roman uit Deli te pakken te krijgen. Het eerste is mij reeds gelukt, het tweede wordt aan gewerkt :-)


message 11: by Jan (new) - rated it 2 stars

Jan (janfkenjedienie) | 6 comments Ik vond het wel aardig maar die van vorig jaar vond ik beter (van Tom Lanoye). Dit kabbelde wat voort. Wel wat leuke woordspelingen en dergelijke maar verder niets bijzonders.


BookLovingLady | 3001 comments Mod
Jan wrote: "Ik vond het wel aardig maar die van vorig jaar vond ik beter (van Tom Lanoye). Dit kabbelde wat voort. Wel wat leuke woordspelingen en dergelijke maar verder niets bijzonders."

Dat Heldere Hemel van Tom Lanoye beter was ben ik 100% met je eens :-) Ik heb daar vorig jaar dan ook vier sterren aan gegeven, en aan De Verrekijker drie.


message 13: by Matthias (new)

Matthias Vannieuwenhuyze (mattvannieuwen) Heldere hemel is echt een heerlijke novelle. Een waar noodlotsdrama in pocketformaat.


back to top