Goodreads Malaysia discussion

420 views
Makan Buku, Minum Buku... > Team Balut Buku

Comments Showing 1-50 of 95 (95 new)    post a comment »
« previous 1

message 1: by Fuka-chan (new)

Fuka-chan (mrsfuka) | 8 comments Okey,saya je ke atau memang orang lain tak balut buku mereka? Saya mungkin tak de koleksi sehebat orang lain tapi saya rasa lagi selesa tengok buku saya berbalut dan nampak kemas. So, semua buku-buku saya balut (it took me almost 5 months to wrap all of them, with my inconsistency and all). Tapi memang kamu semua tak balut buku ke? Please tell me ada jugak yang balut....or I look like a freak.


message 2: by Syafrizal (new)

Syafrizal Abu Mansor (syafrizalabumansor) | 36 comments Fuka-chan wrote: "Okey,saya je ke atau memang orang lain tak balut buku mereka? Saya mungkin tak de koleksi sehebat orang lain tapi saya rasa lagi selesa tengok buku saya berbalut dan nampak kemas. So, semua buku-bu..."

Tidak ada masalah kalau suka balut buku sebab menandakan kita menghargai buku yang kita kumpul. Saya memang malas sebenarnya nak balut hehe. Buku akupunktur saya pun dah lunyai :)


message 3: by Wafa (new)

Wafa | 21 comments balut buku teks kalau kena paksa, haha.

tak berapa suka balut sebab nanti tangan asyik gatal nak koyakkan


message 4: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1546 comments Mod
Tak sempatlah nak balut buku. Tapi kalau ada perkhidmatan balut buku macam di Jalan Palasari Bandung tu oklah. Saya tak kisah membayar sebab berbaloi. Rp1000 aje sebuah = RM0.35.


message 5: by Fadzli (new)

Fadzli Jamaludin | 19 comments Ada tak lelaki macam saya yang balut buku...hahah...saya pun jenis yang membalut buku...skemanya??? Saya tak sampai hati tengok keadaan buku yang renyuk @ kotor...


message 6: by Fuka-chan (new)

Fuka-chan (mrsfuka) | 8 comments dulu rasa malas balut buku, tapi bila tengok buku dalam keadaan berbalut, rasa happy. diorang pun nampak kemas je selalu. sebab tu amek keputusan untuk balut setiap buku yang ada, termasuk komik-komik yang banyakkkkk gila kat rumah tu. haha


message 7: by Juwita (new)

Juwita | 98 comments Teringat zaman sekolah dulu.... Today my books are all unwrapped, but then again, I don't lend them out to others so the books are all in good condition.


message 8: by Fuka-chan (new)

Fuka-chan (mrsfuka) | 8 comments Nor Azzah wrote: "Tak sempatlah nak balut buku. Tapi kalau ada perkhidmatan balut buku macam di Jalan Palasari Bandung tu oklah. Saya tak kisah membayar sebab berbaloi. Rp1000 aje sebuah = RM0.35."

tak sangka ada perkhidmatan balut buku. Kalau ada jugak perkhidmatan macam tu dekat sini punbagus jugak. XD


message 9: by Khuraisah (new)

Khuraisah Mohd Nasir | 14 comments Balut buku kepada saya merupakan satu terapi. Macam satu perkara yang sangat mengasyikkan. Dapat habit ni dari sekolah rendah, gara-gara join Kelab perpustakaan.Boleh dikatakan semua buku saya berbalut. :)


message 10: by Nurul Adila (new)

Nurul Adila Adila | 6 comments saya suka buku yang berbalut. tapi,saya tak rajin nak membalutnya..huhu..
sebab tu saya akan pastikan buku saya dijaga rapi..kalau boleh tak nak ada yg renyuk.
bila ada kawan nak pinjam, memang saya sediakan penanda buku sekali. Tak rela buku dilipat2.


message 11: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1546 comments Mod
Di Malaysia saya tak pernah jumpa lagi kedai yang ada khidmat membalut buku. Tapi kakak saya rajin balutkan buku saya bila dia pinjam.


message 12: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Saya xbalut buku tapi saya perasan yang ada rakan goodreads yang saya pinjam bukunya, buku tu berbalut.(K.Haryati) Buku saya kebanyakannya akan rosak sebab saya akan bawak ke mana-mana sampai ke tempat tidur. Memang sayang tapi malas nak balut. Betul cakap k.azzah kalau ada khidmat balut buku di Malaysia bagus juga.


message 13: by Erniefaizal (new)

Erniefaizal | 35 comments Tak pernah lagi terfikir nak balut buku. Mungkin sebab saya tak pinjamkan kepada siapa-siapa, jadi tiada kerisauan buku-buku tersebut menjadi 'tidak cantik'.


message 14: by Hifzan (new)

Hifzan (hifzanshafiee) | 6 comments Tengok harga dan genre.

Kalau harga mahal tu, saya balut. Kebanyakan buku reference tu balut ler.

Kalau harga RM50 kebawah x balut jugak pun.


message 15: by Syaihan (new)

Syaihan Syafiq (shandye) | 10 comments Jarang balut buku sebab suka lihat kondisi kulit dan tulangnya yang tampak sedikit dog-eared dan worn-out setelah sekian lama ia dibeli. Kalau hendak tahu buku mana kegemaran saya, lihat saja kondisi tulangnya yang sudah bergaris-garis kesan dibuka.

=)


message 16: by Azim Mat (new)

Azim Mat (matazim) | 19 comments Boleh baca sebuah buku bawah sebulan tak payah balut lain la kalau nak baca selama setahun macam buku sekolah


message 17: by Syahira (new)

Syahira  | 752 comments nope. unless its university softcover books. besides.. it will take forever anyway.


message 18: by Karel (new)

Karel | 11 comments Gosh, I used to do this to every book.

And then I realized that with the time it takes me to wrap my new purchases, I can actually finish reading them, so I stopped. I'm anal about spine wrinkles though, so my books are all in mint condition.


message 19: by Noninuna (new)

Noninuna (dereadinggirl) | 5 comments selain daripada buku-buku teks zaman sekolah dulu, memang sudah lama tak membalut buku. sebab bukannya rajin. lagipun terasa puas kalo nampak buku yang dah lama, lunyai atau seangkatan dengannya. rasa macam buku-buku itu dibaca & dihargai. itu cara saya berfikir..lain orang lain caranya~~


message 20: by Haryati (new)

Haryati Abd. Halim | 765 comments Saya pernah jumpa seorang wanita dalam tren yang bukan sahaja membalut bukunya malah, memasukkan bukunya dalam plastik dan dikeluarkan untuk membaca dalam tren dan apabila sampai destinasi, bukunya dimasukkan kembali dalam plastik. Wah! tersangat kagum. Betapa beliau sangat menghargai buku.


message 21: by Juwita (new)

Juwita | 98 comments Haryati, itu bunyi seperti salah seorang rakan saya....


message 22: by Faizah Roslaini (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Saya akan balut buku bukan hardcover yang saya rasa hebat.

Selalunya buku buku yang dibeli pos dari BD atau Abebooks, yang dah lama gila usha dan tiada di Malaysia.

Nyaris-nyaris juga nak balut buku pinjaman dari PPAS.


message 23: by Fuka-chan (new)

Fuka-chan (mrsfuka) | 8 comments Faizah Roslaini wrote: "Saya akan balut buku bukan hardcover yang saya rasa hebat.

Selalunya buku buku yang dibeli pos dari BD atau Abebooks, yang dah lama gila usha dan tiada di Malaysia.

Nyaris-nyaris juga nak balut b..."


ala kalau begitu,akan ada buku yang tak berbalut dan buku yang berbalut. diskriminasi tu. kesian buku yang lain. haha


message 24: by Siti (new)

Siti Rahmah | 174 comments Malas nak balut dan tak berapa pandai balut sebenarnya. Kalau balut mesti tak kemas.


message 25: by Shuhada (new)

Shuhada Karim (shuhadakarim) | 1 comments Saya sentiasa balut buku.Hehe.
Seronok kot, lagi-lagi lepas baru beli buku.
Balik2 terus balut, tulis nama, tarikh beli.
simpan elok2..


message 26: by Faizah Roslaini (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Fuka-chan wrote: "Faizah Roslaini wrote: "Saya akan balut buku bukan hardcover yang saya rasa hebat.

Selalunya buku buku yang dibeli pos dari BD atau Abebooks, yang dah lama gila usha dan tiada di Malaysia.

Nyaris..."


Itu salah satu cara menghargai buku yang memberikan pembacaan yang berbaloi (pada pandangan saya).

Diskriminasi ke? Yang lain tu tak best atau belum 'dating' lagi dengan mereka, takkan dah nak special treatment.. eh


message 27: by Rose (new)

Rose (rosenita) | 11 comments Saya sangat sayang buku-buku saya.. Perkara pertama yang saya buat ialah membalut buku sebelum dibaca..


message 28: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1546 comments Mod
Cara kita mempamerkan sayang tak sama. Tak balut buku yang dibeli tak bermakna tak sayang. Kami cop hak milik, tarikh & nombor siri, senaraikan dalam buku log serta ada label nombor panggilan pada buku-buku kami. Itu tanda sayang saya pada buku yang ada dalam koleksi.

Haha...jawapan bela diri yang memang tak rajin balut buku. Tapi saya sayang semua buku saya. Cuma tak larat nak balut buku yang dibeli sebab buku yang dibeli beratus buah dalam setahun. (Lagi satu alasan bela diri..hihi. Tapi logikkan).


message 29: by Juwita (new)

Juwita | 98 comments Cara kita pamerkan sayang tak sama. Setuju sangat. Saya tak balut buku, tapi saya sayang. Saya pastikan buku tak berselerak, duduknya tersusun atas rak. Mukasurat pun tak terlipat atau terkelepet.. Buku saya tak boleh "crack spine", pantang sangat. Saya OCD skit, so buku-buku saya mesti dalam keadaan yang baik. Saya rasa satu kenikmatan lihat semua buku saya cantik tersusun.


message 30: by Fuka-chan (new)

Fuka-chan (mrsfuka) | 8 comments Nor Azzah wrote: "Cara kita mempamerkan sayang tak sama. Tak balut buku yang dibeli tak bermakna tak sayang. Kami cop hak milik, tarikh & nombor siri, senaraikan dalam buku log serta ada label nombor panggilan pada ..."

saya setuju. cara tunjukkan kasih sayang tak sama. dulu masa mula-mula kumpul buku ( waktu zaman umur belas-belas) , tak ada rasa hendak membalut. tapi bila sampai satu tahap yang kita tak ada duit nak beli buku baru dan asyik baca buku yang sama je, saya cuba balut satu buku. lepas tu, jadi hobi pulak semua buku nak di balut.termasuk manga dari Comic House. jadi sekarang, masih ada rasa untuk teruskan membalut. tapi tak tahu lah nanti usia meningkat, buku makin banyak, tak sempat nak balut pula kan. haha


message 31: by Arif (new)

Arif Zulkifli (arifzulkifli) | 1 comments nak sebenarnya balut buku ni, tapi nak buat macam mana kan. malas.

tapi bila fikir balik, kalau tak balut buku tu rasanya lagi berharga kot, tengok buku tu 'rosak' (terkelepit sana-sini).

setuju dengan syaihan juga


message 32: by Aradweb (new)

Aradweb Aradweb Adil | 64 comments Kagum dengan khidmat & stail balut buku di Kinokuniya,kesemua buku dalam koleksi saya akhirnya dibalut. Jika ada kesempatan,cubalah khidmat balut buku di Kinokuniya dan saksikan bagaimana senior di situ membalut buku baru anda.Pasti teruja!


message 33: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1546 comments Mod
Berapa bayaran untuk 1 buku?


message 34: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2430 comments Mod
Aradweb wrote: "Kagum dengan khidmat & stail balut buku di Kinokuniya,kesemua buku dalam koleksi saya akhirnya dibalut. Jika ada kesempatan,cubalah khidmat balut buku di Kinokuniya dan saksikan bagaimana senior di..."

ada lagi ke khidmat ni? sebelum ni kino balut free saja. aiseh tak tau pun.


message 35: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2430 comments Mod
description

malam tadi balut buku. islamic philosophy beli dgn harga mahal tapi bucu sudah terkelepek. jadi ambil keputusan balut buku Islamic Philosophy from Its Origin to the Present: Philosophy in the Land of Prophecy, Knowledge and the Sacred, Pembangunan di Malaysia: Ke Arah Satu Kefahaman Baru Yang Lebih Sempurna dan Studies in Islam and Society in Southeast Asia.

dua buku yg terbaring tu belum lagi kerana terpaksa ambil gambar di pejabat dulu buku tu sebelum balut.


message 36: by M. Azhaari Shah (new)

M. Azhaari Shah Sulaiman (azhaarishah) | 216 comments Mohd Nazmi wrote: "

malam tadi balut buku. islamic philosophy beli dgn harga mahal tapi bucu sudah terkelepek. jadi ambil keputusan balut buku Islamic Philosophy from Its Origin to the Present: Philosophy in the Lan..."


Abe Nazmi balut buku Syed Hossein Nasr belaka. Setakat ni saya cuma balut 5 buah buku je. Keluarga Gerilya, Hikayat Hang Tuah cetakan pertama DBP, Hikayat Iskandar Zulkarnain, Hikayat Merong Mahawangsa dan Sejarah Melayu.


message 37: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2430 comments Mod
Setakat ni balut buku yg boleh diguna utk jangka masa panjang. Tak guna sgt kalau buku yg kita nak sekali baca saja. Buku sekalimbaca tak rosak sangat


message 38: by iramahati (new)

iramahati melody | 75 comments Terus terang, saya tak balut buku. Entah kenapa, saya rasa lebih dekat dengan buku yang tak berbalut? Hehe. Macam ada bonding. Tapi saya tetap pastikan buku TAK BASAH, TAK TERLIPAT. 2 perkara ni saya paling pantang kalau terjadi kat buku. Bisa bikin hati rawan dek 2 benda ni.


message 39: by Norain (last edited May 08, 2013 03:22PM) (new)

Norain | 687 comments Saya balut buku. SAYAAAA!!! Tapi hanya buku bukan fiksyen. Dulu semua saya balut, sekarang dah sedar tak ada masanya. Lagi pula fiksyen cepat habis, dan saya meletakkan nilai lebih tinggi atas buku bukan fiksyen secara umumnya sebab ilmu diisinya lebih banyak. Tapi sekali-sekala apabila membaca buku bukan fiksyen yang hampeh, rasa menyesal pula buku tu dibalut. Malangnya saya tak boleh mula membaca sesuatu buku kepunyaan saya sebelum saya membalutnya, maka tidaklah diketahui apakah memang berbaloi buku itu disampul semasa saya menyampulnya...


message 40: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Topik menarik. Saya golongan tak balut buku, sebab bajet lebih berharga untuk beli buku dari beli pembalut :-) . Lagipun nak membaca pun kurang sempat, apatah lagi masa membalut. Cara saya menjaga buku juga tak terlalu cerewet, cukup sekadar tidak basah lencun, tidak koyak, tidak berlipat hujung. Kalau kulit lembut, ada kes terlipat sebab membaca sejurus sebelum tidur.

Saya kagum dengan para pengumpul buku yang membalut, tapi saya orang tua, tabiat lama susah nak mati. Jadi sampai mati tak balut rasanya :-)


message 41: by Aini (new)

Aini | 6 comments saya juga golongan yang tak balut buku. balut buku pun masa sekolah je. tu pun cikgu yang suruh. cara saya jaga buku saya lekatkan setiap sisi kulit buku dgn pita pelekat.yg paling penting saya akan elakkan buku saya dr basah kerana ia kan berkedut tulisan pun kembang.amat mengagumi orang2 yang rajin balut buku ni. saya percaya mereka yang rajin balut buku ini orangnya cermat dan teratur. ada hati nak wat gini. tapi malas.


message 42: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Jangan sesekali guna pita pelekat pada buku, ia akan jadi faktor perosak dalam jangka masa panjang.


message 43: by Nur (new)

Nur Asilah | 2 comments Kak Najibah, kalau tak guna pita pelekat, bagaimana hendak balut bukunya?


message 44: by Aini (new)

Aini | 6 comments Najibah wrote: "Jangan sesekali guna pita pelekat pada buku, ia akan jadi faktor perosak dalam jangka masa panjang."

kerosakkan yg mcm mane ye?? saya rasa ini lah jalan penyelesaian kepada sesiapa yg mls balut buku mcm saya.


message 45: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Nur wrote: "Kak Najibah, kalau tak guna pita pelekat, bagaimana hendak balut bukunya?"

Jangan lekatkan pada buku, atau balut tanpa pelekat seperti yang disebut salah seorang kawan kita di atas. Ada caranya dan boleh tahan kemas, saya pernah tengok buku yang dibalut dari kedai buku Indonesia.


message 46: by Nur (new)

Nur Asilah | 2 comments Najibah wrote: "Nur wrote: "Kak Najibah, kalau tak guna pita pelekat, bagaimana hendak balut bukunya?"

Jangan lekatkan pada buku, atau balut tanpa pelekat seperti yang disebut salah seorang kawan kita di atas. Ad..."


saya tertanya-tanya caranya. Pasti menarik. Saya tidak statik membalut buku. Bergantung pada situasi. Apabila ada pembalut lutsinar, maka saya balut saja dan bergantung juga pada kerajinan ketika itu.


message 47: by Kamalia (new)

Kamalia Ramlan (kamaliaramlan) | 35 comments saya balut buku, termasuk buku hard cover. tahan lama sikit. dan saya tak kisah nak kelepet muka surat buku saya(dog eared). tapi kalau orang lain yang kelepet buku saya, saya geram.


message 48: by Ummu Auni (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 539 comments Saya membalut buku pasti guna pita pelekat. Rasa tidak kemas kalau tidak guna


message 49: by rohanibr (new)

rohanibr | 2 comments saya mula membalut bila buku saya yang dipinjam oleh orang lain mula terkelepek sana sini... saya juga membalut buku yang dipinjam dari orang lain terkelepek sana sini oleh saya... akhirnya, semua buku kesayangan selamat dibalut..


message 50: by rohanibr (new)

rohanibr | 2 comments ada juga sesetengah buku yang tak dibalut, tetapi di'salotape'bahagian tepi kulitnya... huhu..tak sampai hati..akhirnya bebalut juga ia!


« previous 1
back to top