Goodreads Sweden discussion

120 views
Dösnack

Comments Showing 1-44 of 44 (44 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Anny (new)

Anny (annyreads) Hej, dösnacktråden är nu öppnad för att det är så fruktansvärt dött härinne att man undrar ifall varenda en av medlemmarna har ramlat av vår platta, tallriksformade jord.

Det är söndag, jag har spenderat dagen med att läsa Sherlock Holmes. Igår kväll tittade jag på Liftarens guide till galaxen för att den filmen är hysterisk och Martin Freeman är världens bästa människa.

I förrgår var det -23 grader. Jag fryser.
HEJ, vilka är ni?


message 2: by Kal (new)

Kal Ström (kalstrom) | 60 comments Jobbar. Fast det är helg.
Läser sci/fi fast jag inte vill.
Vill se Girls.


message 3: by Anny (new)

Anny (annyreads) Frågan är varför du läser sci/fi ofrivilligt?


message 4: by Kal (new)

Kal Ström (kalstrom) | 60 comments Bra fråga, men "I'll try anything once" är väl det främsta skälet.

Vi pratade om det i Bokradio. Att så många bara läser fantasy eller bara läser sci/fi. Och att det är svårt att dissa det utan att ha prövat själv.

Maria fick en rekommendation och there we go.

Ska läsa färdigt åtminstone. Den första delen. För naturligtvis är det fem delar i serien också.


message 5: by Tina (new)

Tina (mooson) | 20 comments Jag har precis läst färdigt en trave med böcker, nu känns det skönt att kunna börja på ny kula. Fast vad det blir har jag inte bestämt mig för riktigt än.


message 6: by Devin (new)

Devin Lind (cdlind) | 4 comments Jag har snöat in lite på Kindle. Har nog aldrig läst så många dåliga böcker tidigare, men där finns guldkorn jag aldrig hade hittat om det inte var för Kindle och deras promotions.

När det gäller tryckta böcker så läser jag nästan lika blandat som på Kindle - just nu Gw:s Den döende detektiven och Trollhare av Immanuel Brändemo.

Jag är en skrivande boknörd med förenings- och politisk bakgrund i norra Sverige som gärna läser böcker inom hbtq, funktionsvarianter och normkritik.


message 7: by Milla (new)

Milla Läser moderna klassiker i min bokcirkel, denna gång Doris Lessing. Har svårt att komma i gång, komma in i den. Märker att jag läser i "skov" och därimellan kan det vara trögt. Frustrerande.


message 8: by Tina (new)

Tina (mooson) | 20 comments Nu har jag en bok klart för mig i alla fall eftersom vi bestämde ny bok på bokcirkeln igår, det blir Jeanette Wintersons "Why Be Happy When You Could Be Normal?" och till bokcirkeln på jobbet ska vi läsa Törnqvists "Kioskvridning i 140 grader".

Rent privat-privat skulle jag gärna ge mig på någon av Terry Pratchetts senaste :) Jag är ruskigt obekant med honom för att vara fantasy-nörd.


message 9: by Juniper (new)

Juniper (juniperx) Kal > Jag älskar fantasy! Man tillåts så mycket frihet. Man kan ju föreställa sig världar osv på helt andra sätt än i böcker om existerande platser.

I övrigt bakar jag just nu bröd, lyssnar på fantastiska Yann Tiersen och när min kreativitet genom att skapa världar som skiljer sig från den vi lever i och vår jord, med andra färger, andra årstider, andra kontinenter. Jag tycker om att utforska de oändliga möjligheterna och tror att det är bra för att underhålla sin fantasi.


message 10: by Kal (last edited Jan 21, 2013 06:19AM) (new)

Kal Ström (kalstrom) | 60 comments Kat > Men jag har lättare med fantasy än med sci/fi.

Kanske för att det finns så mycket tankegods redan för fantasygenren. Sci/fi kräver mer av författaren.

Det blir lätt så teknokratiskt och själlöst. Det känns inte tillräckligt framtid heller.

Eller så läser jag bara fel bok. Borde kanske gått på döda ryssar istället för att komma till framtiden.


message 11: by Niklas (new)

Niklas Pivic (pivic) | 5 comments Vill se Girls."

Girls ikväll, lätt.


message 12: by Niklas (new)

Niklas Pivic (pivic) | 5 comments Anny wrote: " jag har spenderat dagen med att läsa Sherlock Holmes"

Dagens tips: The New Annotated Sherlock Holmes: The Complete Short Stories.


message 13: by Stefan A. (last edited Jan 22, 2013 06:14AM) (new)

Stefan A. | 14 comments Niklas wrote: Dagens tips: The New Annotated Sherlock Holmes: The Complete Short Stories."
Jisses. 1700 sidor om ca 56 noveller. Holmesfansen har nog rekord i att nörda in på sin grej. Finns väl en bok om varje aspekt, minst. Oftast många. Kanske Klinger har en uppföljare om de fyra tunna romanerna också? Fast novellerna är ju oftast bättre.


message 14: by Stefan A. (new)

Stefan A. | 14 comments Ledsen, missade att den redan fanns.... http://www.goodreads.com/book/show/35...
Fast den är ju bara 992 sidor.


message 15: by Stefan A. (new)

Stefan A. | 14 comments Kal wrote: "Kat > Men jag har lättare med fantasy än med sci/fi.

Kanske för att det finns så mycket tankegods redan för fantasygenren. Sci/fi kräver mer av författaren.

Det blir lätt så teknokratiskt och sjä..."

Men det finns sf-författare som hanterar den mänskliga biten också. Ray Bradbury brukar jag rekommendera till alla, oavsett smak. Fast så var han inte så intresserad av detaljerna i vetenskap eller teknologi. Och man kan nog säga att bara en liten del av hans verk är sf.


message 16: by Kal (new)

Kal Ström (kalstrom) | 60 comments Stefan wrote: "Ray Bradbury brukar jag rekommendera till alla"

Mer än Fahrenheit?


message 17: by Stefan A. (new)

Stefan A. | 14 comments Kal wrote: "Stefan wrote: "Ray Bradbury brukar jag rekommendera till alla"

Mer än Fahrenheit?"
Ja, i princip allt. Men hans novellsamlingar är nog ändå bäst (som Hemingway, utan övriga jämförelser. Båda fantastiska men helt olika.) Och när jag var 15 blev jag helt tagen av Oktoberfolket (Something wicked this way comes. Kan man, så bör man läsa RB på engelska. Oöverträffat vackert språk.) Han skrev över 600 noveller, och en bunt romaner, så det finns att välja på. Jag läser honom då och då, sedan över 40 år tillbaka.


message 18: by Juniper (new)

Juniper (juniperx) Kal > Jag kan utan problem läsa både fantasy och sci-fi men jag föredrar fantasy. Det är något med magi och sånt som tilltalar mig lite mer än rymden även om jag älskar båda.

Jag är inte bekant med RB sedan tidigare. Han skriver sci-fi alltså? En sci-fi-författare jag gillar är Iain M. Banks.


message 19: by Stefan A. (new)

Stefan A. | 14 comments Nja, RB började som sf-författare, men han har alltid struntat i den vetenskapliga bakgrunden. Hans berättelser är om människor. Riktiga SF-fans kritiserade hans Martian Chronicles för att den var helt väck vad gäller vetenskaplig grund och teknik. Men sådant intresserade aldrig honom, även om han var fascinerad av rymden, människans plats i universum (låter högtravande, men det är han minst av allt. Enkelt, vackert språk med hisnande känslor.) Sen har han skrivit mycket som mer är skräcknoveller etc helt utan sf i sig. Och även uppväxtskildringar, och en massa annat. Är man proffsförfattare i sådär 75 år hnner man med en hel del olika grejer.


message 20: by Juniper (new)

Juniper (juniperx) OK, tack! Han låter helt klart intressant, jag tycker om författare som skriver om människor.

Vad roligt att han ägnat sig åt så många olika slags litterära verk. Jag har aldrig sett skäl till att låsa sig vid en genre när det finns så mycket att utforska.

Jag ska kolla upp honom. Vilket är hans bästa verk (om du kan välja)? Är det Fahrenheit som nämndes?


message 21: by Mattias (new)

Mattias (mkling) | 10 comments Slänger mig mitt in i diskussionen... Vad gäller Ray Bradbury så finns det mycket läsvärt. Men just Fahrenheit är det lätt att bli besviken på då den har en så pass hög kultfaktor att förväntningarna lätt skruvas upp lite för mycket. Det är en läsvärd bok, men på samma tema måste jag absolut rekommendera Karin Boyes "Kallocain". Den ligger lätt på samma nivå som 1984 och Fahrenheit. Om man nu har snöat in på dystopiska framtidsskildringar. ;)


message 22: by Mattias (new)

Mattias (mkling) | 10 comments Anny wrote: "HEJ, vilka är ni?"

Ingenjör och tekniknörd som på äldre dar inser att det finns mer att läsa än bara ren science fiction och fantasy. Även om de genrerna kanske lider av lite oförskämt dåligt rykte. Det finns mycket av hög litterär kvalitét även där.

Försöker dra mig mot en del mer klassisk litteratur, men fastnade för ett tag sedan i Umberto Ecos "The Name of the Rose". Filmen är helt fantastisk, men boken är ett enda långt föredrag om medeltida kyrkopolitik. Det är de första boken som jag seriöst överväger att lägga åt sidan, men den får en chans till...


message 23: by Stefan A. (new)

Stefan A. | 14 comments Ja, Fahrenheit är inte min favorit. The Illustrated Man, The Golden Apples of the Sun, The October Country eller någon annan samling med de klassiska novellerna är mina favoriter. Hans noveller finns samlade lite kors och tvärs, så det kan lätt bli dubbletter om man inte ser upp. (De allra senaste samlingarna är inte lika bra, men ändå bättre än nästan vad som helst av någon annan)


message 24: by Kal (new)

Kal Ström (kalstrom) | 60 comments Mattias: Är det inte Eco som har pratat om att han lägger en tung början i sina böcker för att man inte förtjänar att läsa dem om man inte kommer igenom början?

Särskilt Foucaults pendel ska vara sån … men det kan också varit rykten. Har faktiskt aldrig sett honom uttala det i någon intervju. Bara fått det berättat för mig.


message 25: by Niklas (new)

Niklas Pivic (pivic) | 5 comments Stefan wrote: "Ledsen, missade att den redan fanns.... http://www.goodreads.com/book/show/35...
Fast den är ju bara 992 sidor."


Japp; jag har och har läst alla Klingers antecknade Holmes-böcker. Bättre än Baring-Goulds gamla versioner, tycker jag. Anteckningarna är modernt gjorda, böckerna är oerhört snygga och formatet går att läsa (däremot inte på t-banan).

För att nörda vidare rekommenderar jag The Scarlet Letter, den mest inbitna Holmes-tidningen och -forumet, där allt går till galenskapsnivåer.


message 26: by Mattias (new)

Mattias (mkling) | 10 comments Kal wrote: "Mattias: Är det inte Eco som har pratat om att han lägger en tung början i sina böcker för att man inte förtjänar att läsa dem om man inte kommer igenom början?"
Aha. Intressant. Får plocka upp den igen under kvällen.

Jag har sedan jag läste Sagan Om Ringen som tonåring lovat mig att aldrig lägga ifrån mig en bok bara för att den börjar tungt. Och flera gånger har det visat sig rätt. Senaste exemplet på detta är Miévilles Perdido Street station. Både handlingen och kanske speciellt språket är tungt att komma in i, men är otroligt värt det. Det är en fantastisk berättelse i en underbar, och konstig, värld.

På tal om Eco, läsvärd intervju:
http://www.guardian.co.uk/books/2011/...


message 27: by Carolin (new)

Carolin | 8 comments Anny wrote: "HEJ, vilka är ni?
"


Hej Anny!
Eftersom tråden tydligen dött igen tar jag mig friheten att skaka liv i den igen. Jag är en nattjobbare som fördriver mina nätter på jobbet med stor hjälp av min Kindle, just nu är jag på femte boken i The Mortal Instruments-serien. Efter att jag råkade halka in på Amazon igårnatt har jag nu typ 65 istället för 55 böcker på min TBR, så vad det blir efter är lite oklart... Och de ~65 böckerna är på Kindlen bara, i bokhyllan hemma har jag fyra travar böcker i fysisk form som jag också vill läsa. Delikata problem! :D

Konstaterade för övrigt för någon timme sedan att det trots plusgrader fortfarande inte är t-shirt-väder, om det är någon som tänkte gå ut på en promenad inatt. ;)


message 28: by Rebecka (new)

Rebecka (hoppeduponbooks) | 15 comments Hej hej! Jag försöker lära mig att läsa böcker på min Nexus 7. Vanan av pappersformatet sitter hårt hos mig. Älskar känslan av böcker och doften av böcker. Särskilt gamla böcker.

Jag försöker också lära mig det här med bookcrossing.com.


message 29: by Carolin (new)

Carolin | 8 comments God morgon! Jag är helfrälst i min Kindle, men läser på telefonen ibland också om jag är på väg någonstans där jag inte har plats att bära med mig läsplattan. Jag tycker att det är lite tråkigt att inte ha böckerna i bokhyllan och kunna gå och titta på dem och pilla på dem, å andra sidan uppskattar min plånbok, mina händer och min impulsiva läggning plattan betydligt mer än böcker. :D


message 30: by Carolin (new)

Carolin | 8 comments Det jag gillar mest med läsplattan är att jag inte behöver fundera på vad jag ska läsa under semestern innan jag åker dit - det är bara att ha med mig plattan så har jag hela biblioteket med mig. :D


message 31: by Emelie (new)

Emelie | 25 comments Jag äger också en enbokläsare och jag trodde inte jag skulle älska den så mycket som jag faktiskt gör. Men det är otroligt smidigt, du kan ha med dig hundratals böcker och det väger ingenting, enklare att dra upp den under pendeltider än en tjock bok, osv. Jag har funnit att jag läser fortare, eller i alla fall hinner läsa ut böckerna snabbare då jag inte längre tycker det är besvärligt att släpa med mig böcker att läsa under resvägen till och från skolan.

Men jag har inte övergivit riktiga böcker heller. Det är ju en speciell känsla att hålla i dom, läsa dom, ha dom i bokhyllor. Dom böcker jag läser på ebokläsaren och tycker väldigt mycket om köper jag sedan i bokformat. Sedan är ju en nackdel att alla titlar inte finns som e-bok ännu heller.


message 32: by Niklas (new)

Niklas Pivic (pivic) | 5 comments Carolin wrote: "Jag är helfrälst i min Kindle"

Samma här. Fick just min Kindle Paperwhite, vilken är ett lyft från min 2:a generation-Kindle. Lätt, många böcker, suverän synk med WhisperNet (=Amazons nedladdning av böcker, synkar mellan Kindle/web/installerad-på-datorn-läsaren), tillåter boklån med Amazon Prime, väldigt lång batteritid.

Jag älskar funktionaliteten att kunna hålla fingret på ett ord (eller över en fras) och se Oxford Dictionary visa betydelsen. Dessutom gillar jag verkligen att kunna göra "highlights" på text och automatiskt kopiera det till en fil på Kindlen.

Skulle vilja testa X-Ray: http://www.amazon.com/gp/help/custome...


message 33: by Micke (new)

Micke Nimell (nimell) | 4 comments Niklas wrote: "Jag älskar funktionaliteten att kunna hålla fingret på ett ord [...] och visa betydelsen"

Att kolla upp ord och ha riktigt e-papper utan lcd gillar jag också.

När vi ändå pratar läsplattor, är det någon som lånar e-böcker från (Stockholms stads) bibliotek regelbundet?
Jag har testat det ett par gånger och det funkar utmärkt på min läsplatta (Nook Simple Touch) när man väl startat lånet.
iTyvärr måste man ha programmet Adobe Digital Edition för att starta lånet och ladda ner själva boken.
I min mening hade det hade varit bättre med en iPad-/Android-/Kindle-app eller hemsida än ett kasst datorprogram som kräver att jag tar med både dator och läsplatta på resor.

Någon annan som har erfarenheter av e-lån eller tips som förenklar?


message 34: by Emelie (last edited Feb 15, 2013 02:17PM) (new)

Emelie | 25 comments Micke: Jag har en Sony e-boksläsare, e-ink och allt. Jag kan ladda ner från Stockholms bibliotek direkt i min läsplatta. Har du kollat på nåt vis att din Nook kan auktoriseras för Adobe? I programmet som följde med min platta till datorn fick man möjligheten att auktorisera för det programmet så att man utan problem skulle kunna ladda ner skyddade böcker sådär.


message 35: by Niklas (new)

Niklas (aomm) | 5 comments Jag gillar min Kindle Touch! Den klarar av allting, så länge jag organiserar mitt bok-bibliotek på datorn m.h.a. programmet Calibre. Önskar dock att jag hade en Kindle Paperwhite... Den verkar ännu trevligare att läsa på (för att inte tala om snyggare).

Jag har märkt att jag föredrar fysiska böcker, eftersom jag gillar att bläddra runt och använda post-it-lappar för att markera intressanta saker. Det går visserligen med läsplatta också, men det känns inte lika naturligt, och att ta anteckningar med touch-tangentbordet är bökigt. Plus, den där speciella bok-känslan vi alla känner till är svårslagen!

Läsplattan vinner dock för mig när det gäller instant gratification - inget minst-fem-dagars-väntande på posten om jag hittar något online som låter intressant. Vem behöver tålamod egentligen?


message 36: by Rebecka (new)

Rebecka (hoppeduponbooks) | 15 comments Jag läser mina böcker med Aldiko på min Nexus 7. Lånar böcker på biblioteket med ett knapptryck och köper ifrån mina favoritbutiker lika lätt. Min kille kör med en Kindle-apply på sin Nexus eftersom han köper många utländska faktaböcker som bara finns på Amazon.


message 37: by Rebecka (new)

Rebecka (hoppeduponbooks) | 15 comments Anledningen till att jag valde en Nexus 7 var för den är lagom stor och jag vill inte enbart ha en läsplatta utan kunna använda den till mer. Dessutom är den skön att hålla i. Stabil och inte plastig.


message 38: by Micke (new)

Micke Nimell (nimell) | 4 comments Emelie wrote: "Har du kollat på nåt vis att din Nook kan auktoriseras för Adobe?"
Okej jag testade ingen och nu går det. Det som saknades var som sagt ett program som laddar ner boken (med Adobe id)
Aldiko verkar vara den enda appen som kan ladda ner böcker utan problem på min Nook. Jag fick köra en gammal version eftersom appar fungerar med gamla Android 2.1.

Vad gäller e-bokläsare tycker jag man först ska bestämma sig om man vill ha e-ink eller vanlig skärm för skillnaderna och användningsområdena är enorma. Framförallt i skärmen men även batteritid.


message 39: by Annika (new)

Annika Höstmad | 1 comments Hur är skillnaden mellan e-ink och vanlig skärm? Jag läser med nöje böcker i Kindle på min ipad, men det verkar ju troligt att en läsplatta gjord för att läsa böcker är bättre för ändamålet.


message 40: by Emelie (new)

Emelie | 25 comments E-ink är som att läsa på papper, skärmen är inte upplyst som på en dator/surfplatta. Du behöver t.ex alltså en lampa för att kunna läsa i mörker istället för att skärmen lyses upp. Personligen tycker jag det är mycket bekvämare med e-ink då det inte tröttar ut ögonen som en datorskärm kan göra efter en lång stunds läsande.


message 41: by Carolin (new)

Carolin | 8 comments Niklas wrote: "Jag gillar min Kindle Touch! Den klarar av allting, så länge jag organiserar mitt bok-bibliotek på datorn m.h.a. programmet Calibre. Önskar dock att jag hade en Kindle Paperwhite... Den verkar ännu trevligare att läsa på (för att inte tala om snyggare).
..."


Bor du i mitt huvud? ;) Jag är toknöjd med min Kindle Touch, har fodralet med lampa i som verkligen var värd varenda krona (eller dollar kanske snarare...), men efter att jag provläst min systers Paperwhite som hon fick i julklapp är jag så sugen på att köpa en sådan. Dock kan jag inte riktigt rättfärdiga köpet inför mig själv när jag har en läsplatta som fungerar bra. :D


message 42: by Carolin (new)

Carolin | 8 comments Niklas wrote: "Skulle vilja testa X-Ray"

Hur menar du testa? Jag kan kolla på det i vissa böcker på min platta, det borde inte vara något som inte går i Paperwhiten? Dock är det väl bara vissa böcker det funkar på? Jag kollade nu lite snabbt, Chloe Neills House Rules kunde jag inte klicka på X-Ray på, men i Michael R Underwoods Geekomancy kunde jag få fram det. Så jag gissar att det har att göra med boken? :)


message 43: by Carolin (new)

Carolin | 8 comments Alex wrote: "Eftersom ni har erfarenhet av läsplattor - finns det någon ni rekommenderar? Jag har tittat runt lite på olika sorter, men kan inte bestämma mig."

Utöver tidigare råd andra gett: jag skulle säga att du kan fundera över var du köper böcker. Visst går det att konvertera, men det är lite drygt att inte bara kunna få ner boken i plattan direkt, eftersom många e-läsare har olika format. :)

För att bara prata plattor rent allmänt var det otroligt skönt att ha plattan när jag gjorde min senaste källtextanalys. Jag kunde markera och skriva en notis direkt i texten, och kom jag på något vid omläsning var det bara att sticka ner en notis till, när jag skulle börja skriva var det bara att öppna den i datorn och kolla på vad jag skrivit. Jämfört med mitt tidigare system med små klisterlappar i olika färger jag satte nummer på och klistrade fast i boken, och sedan skrev kommentaren på ett separat papper (och gissa hur det gick vid omläsning, när jag hittade något intressant mellan notis 83 och 84, och hade nummer upp till 130 ;)), det var inte en fröjd när jag gjorde en analys av de Bouviers Det andra könet. Den är lång! :p Nu kanske inte alla strösslar med klisterlappar när de pluggar, men om ni gör det röstar jag för en platta alla dagar i veckan! :)


message 44: by Niklas (new)

Niklas Pivic (pivic) | 5 comments Carolin wrote: "Dock kan jag inte riktigt rättfärdiga köpet inför mig själv när jag har en läsplatta som fungerar bra."

Jag hade nog inte bytt upp mig om det inte vore för att det inbyggda, outbytbara batteriet i min 2:a generationen-Kindle höll på att ta slut.

Carolin wrote: "Hur menar du testa [X-Ray]?"

Jag menar att testa det själv; i dagsläget har jag inga böcker som har funktionaliteten inbyggd, men jag köpte iofs Chuck Palahniuks "Phoenix" igår som Kindle Single, så den kanske har det.


back to top

unread topics | mark unread


Books mentioned in this topic

Phoenix (other topics)

Authors mentioned in this topic

Chuck Palahniuk (other topics)