Knjigom u glavu discussion

Lord of the Flies
This topic is about Lord of the Flies
188 views
2013 sve > Knjiga mjeseca- Gospodar muha

Comments Showing 1-45 of 45 (45 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Mare, Moderatorica (new) - added it

Mare (mare_1503) | 2223 comments Mod
Planirate li čitati knjige? Napišite ovdje svoje dojmove, nešto što će i ostale potaknuti da čitaju =)
Spoilere obavezno označiti.

Je li netko gledao filmove (postoje 2) i kakvi su u usporedbi s knjigom?


message 2: by Ivan (new) - added it

Ivan Lelas (ivanlelas) | 8 comments Postoji li hrvatsko izdanje knjige?


Stipe | 38 comments postoji. algoritam, zlatko crnkovic predstavlja #10. posudio sam vec, uskoro dolazi na red :)


message 4: by Ivana (new)

Ivana (babsibou) | 61 comments Mi smo pod engleskim u školi gledali ovaj drugi, iz 1990. i nakon toga sam odlučila da moram i knjigu pročitati, već duže vrijeme je na to read listi pa se nadam da ću ju sad napokon pročitati:)


Aris | 67 comments Ja sam dva puta čitao knjigu, prvi puta sam čitao kao obični pustolovno roman i nisam vidio u njemu nikakve simbolike. Drugi put sam pokušao malo više promišljati i onda mi se roman učinio puno boljim.
A siguran sam da bi i u trećem iščitavanju primjetio još mnogo toga neotkrivenoga.


message 6: by Novenda (new)

Novenda | 317 comments Mislila sam uklopiti ovu knjigu u Book Report iz engleskog jer mi se vremenski taman poklapa, ali nema dovoljan broj stranica :)

Stalno je planiram pročitati i svaki put odustanem i prije nego što počnem, nekako mi se čini da je spora, ne znam. Setim se Heart of Darkness kad god pomislim na ovu knjigu (nemaju veze jedna sa drugom, ali nekako me asocira na sporu džunglu:) Mislim da me to najviše i odbija, ali verovatno se varam :/


Dina Goluza | 393 comments Knjigu sam pročitala čak dva puta. Prvi put na engleskom (dosta davno) a drugi put na hrvatskom (nedavno). Prvi put me se više dojmila nego drugi vjerojatno zato što sam sad bila mlađa i imala puno više ideala nego danas.
Gledala sam i film (verziju iz 1990.) i dopao mi se. U svakom slučaju dobra je i knjiga i film ali ne bih baš mogla reći: "WOW!!! Koja priča" :)
Pošto se smatra klasikom vrijedi je pročitati.


message 8: by Hlaefdige (last edited Dec 28, 2012 05:09PM) (new) - rated it 5 stars

Hlaefdige | 5 comments Citala sam knjigu kao sastavni deo programa na fakultetu. Meni se bas svidela; kako je Aris ovde vec spomenuo, simbolika joj daje tezinu. Sigurno bih je citala ponovo.


message 9: by Tatjana (last edited Dec 31, 2012 01:34AM) (new) - rated it 4 stars

Tatjana (rosandictea) | 92 comments Meni je knjiga već prilično dugo bila na "obavezno moram da pročitam" mentalnoj listi. Uglavnom zbog gomile referenci na nju. Odavno sam je videla u knjižari, uzela zbog toga što mi je delovala interesantno i od tada je krenuo pravi rolerkoster "Bader-Majnhof fenomena"... na sve strane bih videla reference na ovu knjigu :) Pošto uvek paralelno čitam gomilu toga, obično je potreban poseban splet okolnosti da bi još neka knjiga ušla u čitački pool. Izborom ove knjige za knjigu meseca ste mi dali taj dodatni podsticaj i veliko hvala na tome!
Počela sam da je čitam (i obzirom na mali format stigla negde do polovine) i moram priznati da nije ono što sam očekivala ali ima "dušu" tj. ima određeni emotivni naboj koji vas drži vezanim za nju. Očekivala sam mnogo mračniju knjigu na osnovu najava, a suočila se sa dečačko-avanturističkim romanom. Opet, nije samo to... ima ipak tu i malo dublje socijalne psihologije koja je fino nenapadno protkana kroz priču. Sve u svemu mislim da vredi čitanja.


Stipe | 38 comments Ja sam već pročitao. Još sliježem dojmove. Dao sam joj 4/5 ali nakon dugo razmišljanja. Da ima 4.5/5 odmah bih dao, ovako ipak nisam imao osjećaj kao s onim stvarima koje sam ocijenio sa 5/5 tako da ipak "samo" četvorka.


Milan/zzz (milanzzz) | 129 comments Pri kraju. I meni je kao i mnogima ovde bila na to-be-read listi i kad ste je izgalsali samo sam je uzeo i poceo citati. OK je. Malo me je zbunilo to sto je izglasana tema bila postapokalipsa (mada mozda sam totalno umislio). Iz nekog razloga me Gospodar Muva (u knjizi) strasno podseca na "Old Georgie"-a iz Atlasa Oblaka.


Milan/zzz (milanzzz) | 129 comments Procitao...onako. Verovatno je bila sokantna kad je napisana ali danas svakako da ima drugaciji efekat. Negde sam procitao da je knjiga napisanakao odgovor na drugu (mrzi me da trazim koju, sumnjam da bi bila interesantna bilo kome) u kojoj grupa zarobljenih na ostrvu lepo pokrsti sve domoroce i svi zive hriscanski bogougodno i milozvucno dok ih ne spasu. Iz tog ugla "Gospodar muva" je fantastican!


Marko Cindrić | 213 comments Uh, već sam mislio da ćete me popljuvati što sam predložio ovu knjigu kao knjigu mjeseca. ;) U prvom čitanju pročitao sam pola knjige. To je bilo prije tjedan dana. Obaveze me trenutno sputavaju da nastavim, ali dali ste mi veliki poticaj. Sada se bacam na ostatak...


Olesja | 113 comments Pročitala. I baš mi se svidjela. Volim knjige koje pričaju ''običnu'' priču prepunu simbolike. a ova knjiga je zaista puna simbolike. Mjesto radnje - otok, izolacija, grupa dječaka u situaciji gdje moraju reagirati kao odrasli da bi se spasili. Kroz likove Ralpha i Jackea, Golding je predobro pokazao odnos demokracije, zdravog razuma, vatre koja simbolizira spas i tiranije, anarhije utemeljene na primitiviznu, divljaštvu, lovu i strahu. Motiv Svinje nabijene na kolac me oduševio. Simbolizira vraga u originalnom obliku. Poanta knjige, da u temelju svakog političnog poretka ipak leži narav samog pojedinca je odlično prikazana. Autor pokazuje koliko je MOĆ jaka stvar (pa čak i u rukama djeteta), koliko je moć kvarljiva stvar (pa čak i rukama djeteta). Time opet ukazuje na to da je moral na drugome mjestu kada se postavlja pitanje vlastitog opstanka. jer - tada je čak i dijete spremno ubiti drugo dijete. Knjiga potiče na razmišljanje. mene osobno (vjerojatno zbog struke padagoga) je najviše zaintrigiralo pitanje o ljudskoj naravi (koliko je ona predodređena samim rođenjem i kolika je zaista moć vlastitog ega, a koliko se na nju može utjecati odgojem). Koliko naravno može biti promjenjiva kada se čovjek nađe u situacijama borbe za goli opstanak? Prevladava li tada razum, zajedništvo ili egoistična sebičnost vođena Hobbesovim ''čovjek je čovjeku vuk''. Svakako mislim da je ovo roman koji treba pročitati. Knjigu toplo preporučam i dajem joj čistu peticu. Baš mi je drago što je odabrana za knjigu mjeseca. :)


message 15: by Tena (new) - rated it 4 stars

Tena | 8 comments kao i vecini, ova knjiga mi je vec neko vrijeme bila na to read listi pa sam zato glasovala za nju.

na pocetku me nije pretjerano odusevila zbog mnosta opisa, ali kasnije je samo sve bolja i bolja. olesya je lijepo rekla, knjiga stvarno potice na razmisljanje o ljudskoj naravi i utjecajima na nju. definitivno preporucam procitati

ocjena: 4/5


message 16: by Mare, Moderatorica (new) - added it

Mare (mare_1503) | 2223 comments Mod
=D super su vam recenzije. Mislim da ću je i ja morat pročitat nakon ovoga =D


Marko Cindrić | 213 comments I ja sam se iznenadio kak su se ljudi potrudili. Pa čak i skrenuli pozornost na neke stvari koje nisam primjetio u knjizi. Hvala na tome


message 18: by Moris (new) - added it

Moris Trebalo mi je malo da ju nabavim, bacit ću se na čitanje - baš me je zaintrigirala.


Denis (crnisokol) | 133 comments Vidim da se svima dopada knjiga...meni osobno iako dobra nije bila baš toliko posebna..kao alegorija uređenog društva nasuprot divljaštvu funkcionira prilično dobro, no Goldingov stil pisanja mi nije baš najbolje 'sjeo'...
najbolji dojam na mene je ostavilo poglavlje susreta s 'Gospodarom muha'...

od mene 3,5/5


message 20: by [deleted user] (last edited Jan 20, 2013 02:25PM) (new)

"Životinjska farma" sa decom umesto životinja.
Nije pustolovni roman.
Nije priča za decu, kao što nije ni priča o deci.
Izuzetno snažan roman, ako se dovoljno snažno čita.
Džungla simbola na 200 stranica.
Obavezna lektira za pedagoge.

Ovo su moji utisci, onim redom kojim su dolazili u toku čitanja. Vidim da se dobar deo članova grupe slaže sa mnom :)


message 21: by Olesja (last edited Jan 20, 2013 03:49PM) (new) - rated it 5 stars

Olesja | 113 comments i mene je cijelo vrijeme podsjećala na ''životinjsku farmu'', al sam taj dio zaboravila napisat. i da - slažem se padagozi i nastavnici svakako trebaju ovo pročitati.


message 22: by Salty13, Moderatorica (new) - rated it 5 stars

Salty13 | 1098 comments Mod
Knjiga mi se veoma svidjela, jos jednom mi je drago sto me klub "natjerao" da nesto procitam :) Slazem se sa prethodnim komentarima, odlican ogled iz socijalne psihologije i posebno zanimljivo stivo za edukatore.


Vladimir (vladimirdev) | 215 comments Jel' čitao ovo neko na engleskom?

Upravo mi izmače naše izdanje na Limundu za male pare zbog njihovog glupog sistema koji vas izloguje posle nekoliko minuta... (*/&%!!!)

Izgleda da sam našao negde na engleskom, pa me zanima koliko je teška, što se jezika tiče?


Bojan Božić | 34 comments Čitao sam ja na engleskom, nije preterano težak jezik malo koncentracije i sve je uredu.


Marko Cindrić | 213 comments Sama konverzacija ii nešto opisa sa strane u prijevodu zvuče i više nego jednostavne, tako da vjerojatno i originalna verzija nije teža u smislu jezične barijere!


Vladimir (vladimirdev) | 215 comments Kupljeto! :)

Fino očuvano paperback izdanje iz 70-ih... :)


message 27: by Novenda (new)

Novenda | 317 comments Ja isto razmišljam da se bacim na čitanje, to je tatina omiljena knjiga i valda otkako sam prohodala vrbuje me da je čitam :D

off topic (nemojte zameriti), pošto sam relativno nova, vidim da ste čitali pre koji mesec Infinite Jest by David Foster Wallace ali nikakva rasprava se nije razvila. Jel to zato što je niko nije pročitao ili? Ja sam počela ali naporna mi je i čitam na Kindlu a ima hrpa fusnota koje su bačene na kraj pa mi je nezgodno :S Ne znam da li da odustanem...


message 28: by Mare, Moderatorica (new) - added it

Mare (mare_1503) | 2223 comments Mod
Novenda wrote: "Ja isto razmišljam da se bacim na čitanje, to je tatina omiljena knjiga i valda otkako sam prohodala vrbuje me da je čitam :D

off topic (nemojte zameriti), pošto sam relativno nova, vidim da ste č..."

jesi tu bacila oko: http://www.goodreads.com/topic/show/1...


message 29: by Novenda (new)

Novenda | 317 comments Pa da, ali sve su govori o tome kako će ljudi pročitati tu knjižurinu, ali nije baš da je iko napisao utiske :)Malo je dugačka, naporna i dosta priča o tenisu (mrzziiimmm tenis, ne razumem tenis i nervira me tenis:)


message 30: by Mare, Moderatorica (last edited Feb 20, 2013 09:21AM) (new) - added it

Mare (mare_1503) | 2223 comments Mod
Novenda wrote: "Pa da, ali sve su govori o tome kako će ljudi pročitati tu knjižurinu, ali nije baš da je iko napisao utiske :)Malo je dugačka, naporna i dosta priča o tenisu (mrzziiimmm tenis, ne razumem tenis i ..."

hahahahaha onda možda da odustaneš =D
jedino što sam čula o Infinie Jest je da to moraju pročitati svi hipsteri hahaha

http://www.goodreads.com/blog/show/39...


message 31: by Novenda (new)

Novenda | 317 comments Definitivno :D Ahahaha, joooj hipsteri, možda bolje da odustanem :) (bez uvrede svim hipsterima u grupi) :P


message 32: by Mare, Moderatorica (last edited Feb 20, 2013 09:27AM) (new) - added it

Mare (mare_1503) | 2223 comments Mod
=) ma neće se nitko uvrjedit =D


Jovana (jovanajs) | 33 comments Ja sam (jedva) uspela da pročitam Infinite Jest - bilo mi je potrebno nešto više od mesec dana... još uvek nisam sigurna šta uopste mislim/osećam o toj knjizi =P. U svakom slučaju, zanimljivo iskustvo, mada veoma frustrirajuće na momente. Slažem se što se tiče tenisa... definitivno previše tenisa za moj ukus (inače to je autobiografski detalj - David Foster Wallace je bio prilično uspešan junior).

Iskreno, mislim da nikad ne bih uspela da je pročitam u elektronskom formatu, upravo zbog stotinak strana fusnota o_O.


message 34: by Novenda (new)

Novenda | 317 comments @ Jovana

Hmmm, sve više mislim da ću je ostaviti za neka bolja vremena (tipa ne ispitni rok, ili neki drugi život kada ne budem imala toliku averziju prema tenisu. Stvarno ne razumem tenis. Ko kome, zašto stenju, šta znače crte. I dalje to zovem utakmicama, a ne mečevima (meč, zar ne:) i ljudi mrače na mene :D

Znala sam za taj autobiografski detalj jer mi je D.F.Wallace zanimljiv kao ličnost. Možda bolje da čitam neku biografsku o njemu pre ovoga. Ne znam. Hvala svakako za osvrt :D


message 35: by Salty13, Moderatorica (new) - rated it 5 stars

Salty13 | 1098 comments Mod
ja je jos uvijek citam - svakih mjesec dana odlomim po 5-10% i valjda cu je zavrsiti do kraja zivota :) inace, njegova zbirka prica "brief interviews with hideous men" (ne da mi aplikacija da linkam) je mnogo pristupacnija pa mozda da pocnes s njom ako ti se "infinite jest" cini previse frustrirajucom.


Vladimir (vladimirdev) | 215 comments Treba li da odemo na temu "Infinite Jest" ako hoćemo nešto da kažemo u vezi Goldinga? :)


message 37: by [deleted user] (new)

Vladimir wrote: "Treba li da odemo na temu "Infinite Jest" ako hoćemo nešto da kažemo u vezi Goldinga? :)"

'Tedoh i ja da pitam xD


message 38: by Novenda (new)

Novenda | 317 comments @ Salty13

Hvala na preporuci :D

@ Vladimir i Alisa Tamna

Duboko se izvinjavam na off topicu :P


message 39: by Mare, Moderatorica (new) - added it

Mare (mare_1503) | 2223 comments Mod
Ma meni se čini da rasprave budu zanimljivije kad su ovako ležerne pa slobodno pišite gdje god želite :P =D možete i u duplo, i ovdje i tamo =) samo pišite


message 40: by Novenda (new)

Novenda | 317 comments Slažem se, ne budite topic OCD :P ;)


message 41: by Bojan (last edited Feb 20, 2013 01:43PM) (new) - rated it 4 stars

Bojan Božić | 34 comments Mislimda među "knjiškim moljcima" ne može da bude rasprave a da ne ode of topik ili u digresiju to je naprosto prirodno stanje stvari.


message 42: by Mare, Moderatorica (new) - added it

Mare (mare_1503) | 2223 comments Mod
Novenda wrote: "Slažem se, ne budite topic OCD :P ;)"

Ma nekad je ljepše kad su neke stvari posložene- kao što si i ti otišla na Infinite Jest temu da tamo potražiš preporuke =) Možda onda i nije loša ideja i tamo zalijepiti nešto od ovoga razgovora da onaj kome zatreba nešto može to i vidjeti


message 43: by Novenda (new)

Novenda | 317 comments ;( dobro, otići ću na onaj rant topic kukati kako mrzim tenis :((

;)


Vladimir (vladimirdev) | 215 comments OCD's my middle name, kao što rekoh na profilu...

Ali u pravu si, bolje da se piše i OT nego da se ne piše uopšte :)


message 45: by Iluzija, Moderatress (new) - rated it 4 stars

Iluzija O. Istini | 1123 comments Mod
Je, je, kasnim s knjigom mjeseca, znam. :D

Trenutno je citam i dosla sam do dijela kada (view spoiler) i opis mi je bas bio tuzan i zazelila sam da nisam 319km zracne udaljenosti od svog oca.


back to top