CROATIA / grupa za čitatelje iz Hrvatske i na hrvatskom jeziku discussion

1521 views
Kupujete li knjige koje čitate?

Comments Showing 1-50 of 180 (180 new)    post a comment »
« previous 1 3 4

message 1: by Marija S. (new)

Marija S. (marijas) | 12 comments Mod
Isplati li se, uz nepopularne cijene knjiga, kupovati taj "mrtvi kapital" (da citiram jednu osobu)?

Osobno, kad dođe do knjiga na hrvatskom, kupujem samo one koje sam već pročitala i toliko su mi se svidjele da sam ih jednostano morala imati na polici da mi se nađu pri ruci kad ih poželim ponovo prolistati.

Strane naslove koje me zanimaju a ne mogu se naći u knjiznicama prisiljena sam kupovati kao "mačka u vreći" što je znalo izroditi i dobra i loša iskustva. Nažalost, pravila oko toga nema :(.

Neke sam knjige pročitala na kompu, što je relativno dobro rješenje jer se na internetu može nabaviti praktički sve i to besplatno, ali ne preferiram takav način čitanja. Naporan je i pribjegavam mu kada nešto zaista želim pročitati, a nemam alternativnog puta da dođem do knjige.

Najnovija furka su audio knjige koje "čitam" u vrijeme kada bi slušala muziku na mp3 playeru i za to imam samo riječi hvale. Ako niste probali, odbacite predrasude i dajte im šansu. Iznenadit ćete se koliko praznog hoda postoji u danu, a koji se može konstruktivno iskoristiti. Jedina mana - nema potcrtavanja :)


message 2: by Sanela (new)

Sanela | 1 comments Ja vecinu svojih knjiga kupujem. Neke sam procitala od prijatelja i ako mi se svidjaju ja ih kupim. Ponekada ih citam ponovo, a neke sam dobila od roditelja. Nekada odem u biblioteku i pocnem citati knjigu ako mislim da je interesantna zavrsi doma. Najgora stvar je moras je vratiti natrag.

Ja sam jos uvijek malo 'staromodna' i jos uvijek volim da citam. Naravno u svijetu je veoma popularno 'citati' audio knjige. I sama ponekada dodjem u iskusenje da 'probam jednu' :)


message 3: by [deleted user] (new)

uglavnom da. oduvijek sam htjela imati knjiznicu iz onih starih engleskih dvoraca i vec godinama aktivno radim na svojoj :)
1x u tromjesecju kupujem knjigu/e preko Svijeta knjige + obilazim sve moguce sajmove knjiga, od kojih je apsolutni fav Interliber.
najrjede kupujem knjige u klasicnim knjizarama, jer tocno znam koje naslove zelim i u pravilu nalazim nacine da dodem do njih po povoljnijim cijenama...
jos jedan pokazatelj moje "staromodnosti" je cinjenica da ne citam knjige na netu (izgovor umaraju mi se oci, pravi razlog jednostavno to nije to :)), a audio book je info koja postoji u mom svijetu i dalje ostaje na razini informacije...

naravno tu i tamo fulam u procjeni, ali uvijek se nekako nade netko kome je ta knjiga u biti sudena, pa ju dobije na poklon, uz posvetu i pricu naravno :)


message 4: by Erika (last edited Jan 07, 2008 09:45AM) (new)

Erika (erika90) Nažalost jako malo knjiga kupujem, tu i tamo kupim one preko novina ako je prodaji neki naslov koji me zanima. Ipak svake godine kupim barem jednu na Sajmu knjiga u Puli. Sve knjige koje čitam posuđujem u knjižnicama, ali puno puta mi je žao što određene knjige nemam kod kuće pogotovo ako mi treba neki citat ili ako se želim nečeg prisjetiti... Ali kad budem bila "velika" i zaposlena htjela bih u kući imati dobar broj polica punih knjiga! :)


message 5: by Filip (new)

Filip (poncije) | 2 comments Pa... kupim knjige koje znam da su dobre prije nego procitam (dakle na preporuku) ili od istog autora od koga skupljam sve naslove... Ali uglavnom je tako da pročitam knjigu i onda ju kupim ako me odusevi. ;-)


message 6: by TheSeventh (new)

TheSeventh | 1 comments Uglavnom kupujem knjige, a pošto živim u Engleskoj izbor je veći, cijene su prihvatljivije, isto tako u sklopu firme u kojoj radi često se organizira mali interni sajam knjiga na kojem nađem one knjige koje me zanimaju.


message 7: by Tomo (new)

Tomo | 2 comments Kupujem, ali rijetko. Kupujem knjige za koje sam više-manje siguran da će mi se jako svidjeti (obično nakon što mi ih preporuči neko "pouzdan" :) Često kupujem knjige u Italiji ili preko Amazona - i jedna i druga opcija su jeftinije od kupovanja kod nas.

Kod nas kupim 5-6 knjiga godišnje.


message 8: by [deleted user] (new)

Jako rijetko kupujem knjige. Nažalost... Trenutno, kao studentica, si ne mogu priuštiti kupnju bilo koje knjige koju poželim, tako da kupujem samo one koje su mi jako drage i za koje smatram da ih moram imati.

Što se tiče knjiga na netu, također to ne preferiram.
Moram priznati da nikad nisam slušala/"čitala" audio knjige, no sad ste me zainteresirali za to... :)


message 9: by [deleted user] (new)

vrlo rijetko.
nekad jesam i to puno, sada mi knjige stoje i zauzimaju police. dosta sam ih prodao, dosta poklonio.
kupim nešto što zaista želim imati uz sebe stalno, ali to je zaista rijetko.
knjige ipak posuđujem u knjižnici.
i moraju biti na papiru. ne mogu ih čitati s ekrana.


message 10: by Bookeraj (new)

Bookeraj | 9 comments kupujem, imam razumno veliku biblioteku, iako se pitam hoće li netko nekad željeti moje knjige i hoće li ih netko željeti naslijediti jednog dana.

Audio - knjige? Kako ih nabaviti? Zainteresirana sam jer mi treba nešto za slušanje u autu dok vozim.


message 11: by [deleted user] (new)

Bookeraj wrote: "kupujem, imam razumno veliku biblioteku, iako se pitam hoće li netko nekad željeti moje knjige i hoće li ih netko željeti naslijediti jednog dana.

Audio - knjige? Kako ih nabaviti? Zainteresirana ..."


Heh, imam ja neke. Ajd pošalji mi e-mail.


message 12: by Hanja (new)

Hanja | 2 comments Kupujem knjige, a zbog prirode posla dosta knjiga i dobijem i imam solidnu biblioteku doma. To me baš veseli iako i mene počinju kopkati audio knjige i sve bi mi informacije o njima dobro došle
message 13: by Francy (new)

Francy (moonjoonbee) ja ih kupujem. tu i tamo eku posudim al uglavnom ih kupim


message 14: by Bojana (new)

Bojana Rimanić (notdeadbutdying) | 2 comments outsider wrote: "uglavnom da. oduvijek sam htjela imati knjiznicu iz onih starih engleskih dvoraca i vec godinama aktivno radim na svojoj :)
1x u tromjesecju kupujem knjigu/e preko Svijeta knjige + obilazim sve m..."


Joj i ja sam htjela imati takvu knjižnicu! A ovako imam knjige na sto različitih mjesta, čak jedno pedesetak knjiga koje čekaju da se otvori slobodno mjesto te stoje na borou.

Kupujem i posuđujem knjige, većinom kupujem na interliberu i to ili provjerene, ili naslove koje ne mogu naći u knjižnici, a čine mi se zanimljivima (i ne preskupima)


message 15: by Sli (new)

Sli Pokušavam ih kupiti što više, mada studentski proračun to pretjerano ne dopušta :)
Najčešće kupujem preko e kioska - 30 kuna, pa biraj :)


message 16: by Zeljana (new)

Zeljana | 1 comments prije sam non stop išla u knjižnice, a u zadnje vrijeme sve više kupujem. i to primarno preko interneta, knjige omiljenih autora i one za koje imam dobar predosjećaj. nije mi se dogodilo da sam pogriješila.
čitam i s ekrana bez problema, pročitala sam tako mnogo naslova. audio knjige mi nisu interesantne, to mi je monotono.


message 17: by Andrea (new)

Andrea (andreayossarian) | 19 comments ljudi, vidimo se na Interliberu:)!


message 18: by Dora610 (new)

Dora610 | 2 comments uvijek kupim knjige koje čitam,volim ih imat doma jer sve dobre knjige pročitam više puta,a ne sam jedanput


message 19: by Ermhm (last edited Mar 23, 2010 04:22AM) (new)

Ermhm | 7 comments Posudim i pročitam; ako mi je toliko dobra da ću je pročitati još barem jednom, onda kupim :D
gomilanje (pogotovo nepročitanih) knjiga nema smisla


message 20: by Tazitazitazi (new)

Tazitazitazi | 26 comments Knjige koje čitam posuđujem u gradskoj knjižnici te ponekad od prijatelja; samo one koje me oduševe kupim za vlastitu zbirku.
Međutim volim kupovati knjige. Stoga sam za sve rođendanske poklone počela kupovala knjige i to isključivo hrvatskih autora. Tako sam u zadnjih godinu dana, kupnjom najvećeg broja knjiga u životu, podržala hrvatske izdavače i autore te potakla volju za čitanjem svojih najmilijih. A najdraže mi je upravo to da knjige nisu završile na policama nepročitane. :)


message 21: by Antonia (new)

Antonia Elek | 2 comments Uglavnom posuđujem knjige iz gradske knjižnice. Nažalost, niti oni nemaju neke koje jaaako želim pročitati, i odnedavno sam počela skidati knjige s interneta, i to najčešće na engleskom, što mi je još i draže, jer mi hrvatski prijevod ponekad bude upravo nesnošljiv. Također posuđujem knjige od prijatelja, a kupujem one za koje znam da ću ih zasigurno ponovno čitati. Audio knjige nikad ne kupujem, niti "čitam" na taj načina, jer smatram da je pre monotono i to mi ubije svu maštu. :)


message 22: by Pooka (new)

Pooka (Pooka23) | 1 comments Trudim se što više kupovati knjige,ali su preeeskupe.. :) više volim kupiti knjigu nego komad odjeće..za svojih 20 godina imam vec oko 50 svojih knjiga(neke su poklon,ali za dosta njih sam sama zaslužna)..i mislim ih nastaviti dalje kupovati..


message 23: by Crotijak (new)

Crotijak | 1 comments kupujem, ali uglavnom izvana preko neta,i rijetko beletristiku. zadnje sam kupio žmegača, od bacha do bauhausa, odlična knjiga. od laganog štiva, kupim rabljeno s amazona, puno jeftinije nego novo, a pročitaš jednom i daš dalje, npr. Akunin...


message 24: by Mare (new)

Mare (mare_1503) volim si tu i tamo kupit neku knjigu. najcesce su to one koje sam vec procitala i zelim ih uvijek imat uz sebe. mislim da cu ih i cesece kupovat kad budem imala vise novaca =)


message 25: by Andrea (new)

Andrea Pleša (plesica) | 27 comments Upravo kupujem ovu Muškarci koji mrze žene.... Pročitala sam sva tri dijela.. al moram je imati.. još da nabavim Povjesničarku i Biografiju Kare Hepburn... :))) super mi je tak imati knjige, da barem imam stalne prihode, visila bih u Profilu i Algoritmu cijeli dan i kupovala.. :)


message 26: by Jessica-L- (new)

Jessica-L- | 2 comments Studentica = nemam stalnih prihoda = rijetko kupujem knjige, eventualno kad se na kioscima pojavi nekakav zanimljiv naslov po popularnoj cijeni =) inače, stalno visim po knjižarama i slinim, u nadi da ću jednog dana biti u mogućnosti kupit knjigu kad god se sjetim =) u svakom slučaju, knjižnica je uvijek in, a od nedavno i e-knjige, iako je to užasno naporno, ipak se isplati pogotovo za one knige koje se kod nas nemogu nabaviti.


message 27: by Šarlo (new)

Šarlo (zmajeee) Uglavnom je knjižnica u igri, iako ponekad kupim određeni naslov u knjižari. Jako, jako rijetko kupim knjigu na kiosku. Ustvari, volim si nešto uzeti na blef, ali ne u nekakvoj trgovini, već na, primjerice, buvljaku. Iznenadi se čovjek (ili upravo suprotno?) što se sve nađe na takvim mjestima. Osim toga, cijene rangiraju od 5 do 10kn, a još ako se svidiš teti / barbi, da ni ne pričam.


message 28: by Doroty (new)

Doroty Ellis (thepaperarcana) | 1 comments Najčešće kupim one knjige koje pročitam više od 3 puta (a ima ih dosta) :D
A za sve ostalo tu su knjižnice.


message 29: by Mirta S (new)

Mirta S | 1 comments Mislim da sam zadnji put u knjižnicu otišla prije dve godine,jer je to bilo ljeto prije trećeg razreda,a na popisu lektire zločin i kazna i ana karenjina =P inače kad god stignem idem u algoritam,praktički napamet znam di koja knjiga stoji =) obožavam biti okružena knjigama,pa ih zato i kupujem non-stop,tako da su mi se lagano nagomilale u sobi =P doduše,to si mogu priuštiti samo dok još živim s roditeljima,pa mi je plan nabaviti si sad što više knjiga,jer ne vjerujem da ću moći tako nastaviti jednom kad se odselim =P također sam prije otprilike 8 mjeseci naišla na stranicu na netu,bookmooch,gdje mogu nabaviti knjige koje nema kod nas za kupit,a one knjige koje mi više ne trebaju šaljem dalje. Riječ je o razmjeni,znači da se knjige niti kupuju niti prodaju,dobivate bodove kada šaljete knjige (u hrvatsku a i u inozemstvo),a trošite ih kad zatražite druge.


message 30: by Filip (new)

Filip (poncije) | 2 comments Bio sam ovo ljeto u Makedoniji u upecao komplet Krleže za 100kn u relativno dobrom stanju!!! B-) Mislim da je vrijendo ulagati u knjige (novi i stare) zato kupim barem jednu knjigu mjesečno, a pogotovo je super kad možeš nekome drugome toplo preporučiti svoj primjerak (Uz pretpostavku da ju ne izgubi ili ošteti) i možda ga pretvoriti u ČITAČA.


message 31: by Deja (new)

Deja | 4 comments Prije sam bila opčinjena kupovinom knjiga i nerijetko bih sav džeparac potrošila na knjige. No, onda sam ubrzo uvidjela kako se one samo gomilaju na mojim policama, a ja ne čitam istu knjigu dva puta i bilo mi ih je žao. Otad kupujem samo one za koje znam da će mi trebati u profesionalnom životu, a ove ostale posudim. Od beletristike kupim samo one koje sam jednom davno pročitala, npr. Derviš i smrt, a koje su mi se jako urezale u pamćenje, pa onda povremeno samo malo zavirim u njih i podsjetim se zašto ih toliko volim.


message 32: by Lidija (new)

Lidija Ecimovic (snowrose) | 1 comments Pretežno posuđujem knjige u knjižnici, ali i kupujem - od onih jeftinih džepnih izdanja za 19,99 kn do skupljih i trajnijih (uglavnom na Interliberu, tamo obično ostavim pola plaće).


message 33: by Neuro (new)

Neuro (protuha) Napravim raid u Algoritmu dok sjedne stipendija. Većinom kupujem knjige koje sam pročitao a htio bih opet, ili one za koje sam siguran da ću ih htjeti pročitati više puta. Ostatak čitam preko kompa.. stara navika iz srednje škole.


message 34: by Mia (new)

Mia (melhua) Kupujem samo one koje mi nešto znače i mogla bih ih pročitati više puta,ipak u zadnje vrijeme većinu toga kupujem preko ebaya(shy). Postalo je neizbježno :) Na kompu uglavnom čitam stripove


message 35: by ivana mihaela (new)

ivana mihaela (astronaut) | 1 comments 2238841 Knjigu kupim ako ju stvarno volim ili ako je nema u knjižnici, ali u biti mi nikad nije teško izdvojiti koju kunu za knjigu. Uostalom, na Hreliću sam za po pet kuna znala pronaći genijalne stvari tak da se uvijek nekako snađem.


message 36: by Nina (new)

Nina Life of a Bookworm (nina_rose) Večinom kupujem jer knjiga na stranim jezicima nema u gradskoj knjižnici... postala sam totalni ovisnik o tome! Netko kupuje torbice i cipele, a ja knjige :D (i nikad mi nije teško izdvojit za knjigu)


Laurel Emilly Mortifer Evanesce | 1 comments često kupujem knjige, uglavnom provjereno dobre, ali nekad se i odvažim, pa kupim i neku koja mi dobro zvuči... čitam i na kompjutoru, ali priznajem da nije isti doživljaj kao na papiru...
slušam i audio knjige, ali uglavnom glasovi koji ih snimaju budu iritantno monotoni, ili sve osobe koje si mislila da će imati ugodan glas zapravo budu seljaci...hh
ali pobornik sam audio knjiga, jer uštediš vrijeme i šume... :D


message 38: by Sara (new)

Sara Salvatore (stunninger) | 1 comments Kupujem one savršene, predobre knjige koje sam već negdje pročitala, npr. u knjižnici i koje su hit... Ali isto tako dobijen dosta knjiga za rođendan/Božić i zato u kući imam privatnu malu knjižnicu. Ali ne, nije mi baš od navike kupovat knjige. Više sam u knjižnici :D


message 39: by Andrea (new)

Andrea Pleša (plesica) | 27 comments Jessica Bpv wrote: "Studentica = nemam stalnih prihoda = rijetko kupujem knjige, eventualno kad se na kioscima pojavi nekakav zanimljiv naslov po popularnoj cijeni =) inače, stalno visim po knjižarama i slinim, u nadi..."

E da, i ja to jedva čekam!


message 40: by Hana (new)

Hana (Hanchy) | 1 comments Ne, knjižnica, posuđivanje i audio knjige! :)
Ponekad kupim neku knjigu ili je dobijem.


message 41: by Denis (new)

Denis (crnisokol) | 11 comments kupim poneku knjigu, većinom na sniženjima :D
i to samo strane autore, domaće ne kupujem


message 42: by Komuniststar (new)

Komuniststar | 1 comments Hrvatske autore uglavnom kupujem, pogotovo kad su na sniženjima isl. Kupujem knjige koje malo koštaju (kiosk, akcije, popusti, antikvarijati) zatim za poklone i priručnike i enciklopedije.


message 43: by Melissa (new)

Melissa | 1 comments Kupujem, cijeli džeparac dam za njih.


message 44: by Andrea (new)

Andrea Pleša (plesica) | 27 comments Hvaljena bila Tisak Media! :))
Moj džeparac može priuštiti knjige od 20 i 30kn.. :)
I učlanila sam se u Svijet Knjige pa i tu kupujem..
Naravno, tu su i rasporedaje u Tvornici i razmjena knjiga u Društvu hrvatskih pisaca.. :)


message 45: by Katalili (new)

Katalili | 23 comments Pozdrav svima!
zaposlen sam u knjižnici, pa ne kupujem knjige na hrv jeziku, osim nekih iznimaka, ponajviše kupujem na eng i tal jeziku.


message 46: by Andrea (new)

Andrea (andreayossarian) | 19 comments večeras je rasprodaja knjiga u Booksi, obećaju da su sve knjige dostupne u pola cijene.
radim izravno protiv sebe, znam :)


message 47: by Katalili (new)

Katalili | 23 comments I u algoritmu imaju akcije, kupiš 3 platiš 2. užas jedan, nema se dovoljno novaca za sve...uff


message 48: by Katalili (new)

Katalili | 23 comments Istina, samo prođeš pogledati, a izlaziš van sa vrečicom. :D


message 49: by Gorana (new)

Gorana (erythrina) kupujem knjige koje sam već pročitala i koje su mi jako drage jer nekako volim znati da su mi dostupne u kojem god trenutku ih poželim čitati, a i podosta njih je od trenutno živućih autora pa mi je drago znat da ako ništa drugo, barem novčano podupirem njihov rad.
uz njih kupujem i poprilično knjiga koje nisam prethodno pročitala, a koje su ili nastavci ciklusa koje pratim ili od autora čija su mi druga djela bila dobra, ali i od onih koji su mi potpuno nepoznati a čine se zanimljivim. naravno, tu i tamo uleti i nešto potpuno random s nekog buvljaka ili antikvarijata čemu je jedina prednost obično smiješno niska cijena od svega par kn ^^ obično među takvima bude puno bisera. uglavnom ne obraćam pozornost na kojem su jeziku knjige napisane, al slučaj je da je 90% toga što kupim na engleskom jer je dostupnije (naročito stručna literatura, sf & fantasy), a i cijena je daleko niža od cijene prevođenih djela. iako uglavnom 'stalkam' rzl sajmove, rasprodaje i akcije, za dobru knjigu mi nikad nije teško izdvojiti i sakupiti novac.


message 50: by Ivana (new)

Ivana | 2 comments obično kupujem knjige koje sam već pročitala i koje su mi se skroz svidjele ili one koje ne mogu uhvatiti u knjižnici i nemam strpljenja čekati.
Ljeti dobro dođu knjige koje kupim na kiosku :)


« previous 1 3 4
back to top