De Boekendoos discussion

359 views
Boekenpraatje > Boeken downloaden: Ja of Nee?

Comments (showing 1-28 of 28) (28 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Desiree, Moderator (new)

Desiree (Desiree_93) | 60 comments Mod
Ik ken een boel mensen met een ereader die boeken downloaden in plaats van dat ze de boeken kopen. Mijn vraag hoe kijken jullie hier tegen aan? Vinden jullie dat dit moet mogen of juist niet? De schrijver loopt natuurlijk een boel geld mis.

Ik heb veel boeken op mijn lijst staan hier op GoodReads die ik niet in een winkel kan vinden of iets dergelijks en ik kom ze dan wel tegen als epub bestandje voor de ereader. Ik moet eerlijk bekennen dat het dan best wel trekt om zo iets te downloaden.


message 2: by Belinda (last edited Nov 09, 2012 12:08AM) (new)

Belinda | 21 comments Ik heb een kindle en er zijn elke dag wel gratis ebooks te vinden op amazon. De schrijver/schrijfster zet ze dan tijdelijk gratis op amazon en als je op tijd bent scheelt dat enorm veel geld. Ik heb nu ruim 1800 boeken op mijn kindle, ze lijken me niet allemaal even leuk, maar soms zitten er super leuke tussen.
Ik heb daarom ook niet echt de behoefte boeken 'gratis' te downloaden. Maar ik kan me wel voorstellen dat je dat wel hebt als je hier op goodreads boeken ziet die je graag wilt lezen,maar verder niet te vinden zijn.
Op www.smashwords.com heb je ook vaak gratis (legaal) ebooks.


message 3: by Desiree, Moderator (new)

Desiree (Desiree_93) | 60 comments Mod
Belinda wrote: "Ik heb een kindle en er zijn elke dag wel gratis ebooks te vinden op amazon. De schrijver/schrijfster zet ze dan tijdelijk gratis op amazon en als je op tijd bent scheelt dat enorm veel geld. Ik he..."

Dankje voor de tip, zal die website eens even bekijken :D


message 4: by Sylvia (new)

Sylvia (SylviaHartstra) Even mezelf voorstellen: Ik ben een fervent lezer met een uitpuilende boekenkast(en). Daarom ben ik een paar jaar geleden overgestapt naar de e-reader. Ik download epubs van http://www.gutenberg.org/ . Daar staan veel boeken die tot het public domain behoren. Andere e-boeken koop ik bij http://www.kobobooks.com/ waarmee http://www.libris.nl/ samenwerkt. Als je je bij de Libris site aanmeldt voor de nieuwsbrief, krijg je wekelijks een kortingscode om bij Kobo voor 5.99 euro een e-boek te kopen. Niet alle boeken zijn interessant, maar ik heb er toch al een paar boeken gekocht, waaronder de nieuwe J.K.Roling. Verder koop ik mij e-boeken bij bol.com. Op mijn tablet heb ik een Kindle app die prima werkt en ik koop regelmatig Kindle boeken via amazon.com. Ook daar krijg je aanbiedingen van boeken, soms gratis.


message 5: by Femke (new)

Femke (Femmes) Vroeger kocht ik altijd mijn boeken, ik heb een hele boekenkast volstaan met ongeveer 250 boeken. Sinds ik een ipad heb download ik de boeken of krijg ik ze via een vriendin, ik heb ook een aantal boeken gekocht die ik nu weer als ebook heb. Ik zie het niet als diefstal, tegenwoordig worden zoveel dingen gedownload dus waarom boeken niet?


message 6: by Ken (new)

Ken (kenzen) Ik heb een Android tablet met de Kindle en Kobo apps. Ik koop en les alleen e-boeken. Het is veel handiger dan veele papier boeken. Meestal koop ik mijne boeken, maar als het boek niet beschikbaar is zoek ik een alternatieve. Ik vind het erg goed dat ik de eerste 5% van een boek gratis kan lezen voordat ik het koop.


message 7: by Sandra (new)

Sandra | 22 comments Ebooks zijn in vergelijking tot de fysieke boeken veel te duur. Nieuwe boeken zijn maar een paar euro goedkoper dan het fysieke boek.


message 8: by Sylvia (new)

Sylvia (SylviaHartstra) Sandra wrote: "Ebooks zijn in vergelijking tot de fysieke boeken veel te duur. Nieuwe boeken zijn maar een paar euro goedkoper dan het fysieke boek."
Volgens Europese regels zijn e-books belast met 21% BTW, terwijl fysieke boeken onder het 6% tarief vallen. Daarin zit het geringe prijsverschil.


message 9: by Maaike (new)

Maaike | 3 comments Zoals al een aantal van jullie hebben aangegeven zijn in verhouding Ebooks te duur in vergelijking met fysieke exemplaren en daar sluit ik me bij aan. Ik koop boeken die voor ik voor mijn gevoel echt 'moet' hebben (beter voor mijn portemonnee en mijn opbergruimte) de rest staat op mijn Ereader (gedownload of iets dergelijks)


message 10: by M.S. (new)

M.S. (ms_hoog) | 11 comments Ik heb de box van 'Song of Fire and Ice' fysiek gekocht, maar tegelijkertijd de e-books gedownload om de boeken te ontzien (ze zijn vrij dik en niet val al te robuuste kwaliteit). Verder download ik alleen ebooks die hier niet te vinden zijn of een lange levertijd hebben bij bol.com. Ebooks kopen vind ik te duur, in mijn ideale wereld kreeg je de ebook gratis via een downloadlink bij de aanschaf van het fysieke exemplaar.


message 11: by Leonie (new)

Leonie Ik download ook ja. Heb nu zo'n 20.000 boeken op mijn laptop staan, moet er nog 6000 uitzoeken :p
Maar voordeel daarvan is dat ik ook boeken tegenkom die ik anders waarschijnlijk nooit uitgekozen zou hebben maar die me wel leuk lijken.

En ik ben het er mee eens dat ze te duur zijn.


message 12: by Christian (new)

Christian (ChrisEfterklang) | 13 comments Tja, to illegal download or not to illegal download that IS the question! Ik ben er heel stellig in: ik doe het niet. Of het nu muziek is of boeken, ik doe het niet. De prijs is geen excuus wat mij betreft want tegen het voor niks downloaden is geen prijsbeleid gewassen. En met een beetje goed om je heen kijken zowel online als offline kun je heel vaak iets tegen heel redelijke prijzen scoren. Het gaat om een veel fundamentelere vraag: in hoeverre zijn wij bereid om artiesten / schrijvers te steunen in het creëeren van werken die ons zo veel plezier geven? Als wij dat niet meer doen dan droogt op termijn deze bron op. En wat moet ik met 15000 boeken op mijn harde schijf? Ik heb al moeite om in een winkel iets uit te moeten zoeken, te kiezen uit mijn cdkast welke ik op wil zetten, welk boek van de ongelezen stapel ik nu ga lezen. Mijn wishlist op Amazon / Bol is al lang genoeg em daar komen wekelijks boeken bij.

Officieel downloaden heb ik geen probleem mee en de boekenbranche moet daar ook reëelere prijzen voor gaan vragen. Maar ik zelf hou van een boek in mijn hand, van het gevoel dat het mij geeft en de vrijheid om het werkelijk overal te lezen waar ik het wil zonder dat ik daarvoor een apparaat mee moet slepen.


message 13: by Christian (new)

Christian (ChrisEfterklang) | 13 comments Rylaars wrote:Of je nu 1000 CD's verkoopt voor een tientje of je verkoopt 10000 downloads voor een euro maakt in feite niets uit (alleen heb je kans dat je ineens 20000 downloads verkoopt...) Bij de muziekindustrie gebeurt het al. Waar blijven de ebooks?.."

De hamvraag is of de artiest in het geval van de muziekwereld er echt beter van geworden is. De periode van door platenmaatschappijen gesubsidieerde (door grote voorschotten waardoor artiesten / bands feitelijk altijd in schuld leven) albums is niet meer. Artiesten worden meer en meer ook ondernemer. Bands als Wilco, the Flaming Lips, Marillion (die op dit vlak bijna het wiel uitgevonden hebben) maar ook iemand als Ilse DeLange hebben bijna alles zelf in hun eigen hand en doen het op hun eigen voorwaarden. Het probleem dat er nog wel zit is hoe jong talent, zonder budget, boven komt drijven en zijn publiek weet te vinden. Social media helpen daarbij maar zijn ook niet het wondermiddel.

Het is deze sprong voorwaarts die in de "literaire" wereld nog echt gemaakt moet worden. Er zijn initiatieven die de goede richting op gaan. Er zijn vast wel al succesvolle Kickstarter projecten geweest? Ik ken dat wel uit de muziekwereld maar op boekengebied is mijn oog (dat er jarenlang niet echt op gefixeerd is geweest) er nog niet op gevallen.


message 14: by Sylvia (new)

Sylvia (SylviaHartstra) Christian wrote: "Tja, to illegal download or not to illegal download that IS the question! Ik ben er heel stellig in: ik doe het niet. Of het nu muziek is of boeken, ik doe het niet. De prijs is geen excuus wat mij..."

Ben het volledig met je eens. Ik moet daarbij opmerken, dat ik niet eens weet, waar je boeken illegaal zou kunnen downloaden. Ik wil dat ook niet weten. Als ik een boek wil hebben, kijk of wacht ik op een aanbieding. Komt die niet, dan zet ik het boek op een verlanglijst en vraag het voor verjaardag, jubileum of andere feestelijkheid.


message 15: by Jeannet (last edited Aug 15, 2013 10:03AM) (new)

Jeannet | 3 comments Rylaars wrote: "Vooruit, laat ik maar eens eerlijk zijn.
Ik download wat ik te pakken kan krijgen (en dat is vrijwel alles, als je weet waar je moet zoeken).
Ik ben het niet eens met de belachelijke prijs die ik m..."


Ik ook, ik download alles, boeken, films en series. Heb ook nog nooit een ebook gekocht. Heb wel eens een audiobook gekocht, en iemand cadeau gegeven.


message 16: by Rindert (new)

Rindert | 7 comments Rylaars wrote: "Ik ben het niet eens met de belachelijke prijs die ik moet betalen voor een ebook (dat is pas diefstal!) en vind dat de boekenindustrie als de gesmeerde bliksem dezelfde kant op moet als de muziekindustrie: een spotify voor boeken, waarbij je voor een luttel bedrag boeken kunt lezen on line of ebooks kunt kopen voor 1 (zegge: één) Euro"

Ik heb zelf (nog) geen e-reader, maar ik heb hier wel een mening over. De prijzen op het huidige niveau zijn miss nog wat aan de hoge kant, maar een boek voor 1 euro?!?! Nou dat lijkt me ook wel weer een beetje te gek! Een boek schrijven is toch zeker wel wat anders dan een liedje van 3 min schrijven en opnemen. Een auteur moest er wel natuurlijk ook nog wat aan kunnen verdienen. Ik ben niet zo thuis in de boekenwereld dat ik weet wie er nog allemaal meer betrokken zijn bij een boek, maar in ieder geval een uitgever en een redacteur (evt vertaler). Ik denk dat die ook wel iets willen verdienen. Met die 1 euro (kosten moeten hier dan nog vanaf) zal dat niet gaan denk ik. En een artiest verkoopt vaak meerdere liedjes van 1 euro (12x 1 euro voor een album). Als je een artiest met een schrijver vergelijkt is 12 boeken al bijna het hele oeuvre, al kan per auteur verschillen.

Een Spotify voor boeken klinkt wel interessant. Maar hoe werkt het dan in de praktijk? Op Spotify wordt de artiest betaald per keer dat je een nummer luistert. Een goed nummer kun je heel vaak luisteren , en de artiest krijgt dan meer betaald. Maar een boek meerdere keren lezen (direct 2x achter elkaar, of meer dan 2x) dat lijkt me niet zo snel gebeuren.
Dat dit bij muziek werkt komt omdat muziek maar kort duurt, en hierdoor het volume van het aantal nummers dat beluisterd wordt groot is. Bij boeken is dat anders, het duur relatief lang voor je een boek uit hebt, en veel mensen lezen niet heel erg veel.


message 17: by Sandra (new)

Sandra | 22 comments 1 euro vind ik ook overdreven. Maar als nieuwe ebooks rond € 10 ligt lijkt me dit al veel eerlijker.


message 18: by Sylvia (new)

Sylvia (SylviaHartstra) Rylaars wrote: "Blijkt er een DRM-beveiliging op te zitten, waardoor ik ze slechts op één apparaat kan lezen...."

Sorry Rylaaars; dit is niet waar. Ik heb verschillende e-readers en ik kan mijn boeken met DRM op allemaal lezen. Kwestie van het apparaat aanmelden bij Adobe Digital.


message 19: by Motormuis (new)

Motormuis | 4 comments Ik lees veel en alleen op de reader. Ik koop boeken af en toe download ik wat. Soms krijg ik wat van vrienden.
En heel af en toe lees ik in de app. : lees dit boek.


Isabelle (Belle's Book Adventures/the Book Dutchesses) | 14 comments Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook download. Had een ereader aangeschaft omdat de boeken goedkoper zouden zijn, wat erg tegenvalt. Verder vergelijk ik een boek downloaden ook met een boek uitlenen. M'n papieren boeken leen ik aan al m'n vrienden uit dus waarom kan dit niet met digitale boeken?


Isabelle (Belle's Book Adventures/the Book Dutchesses) | 14 comments Oh Wow daar zou ik me ook meteen voor aanmelden! Waar heb je dit gelezen?


message 22: by Sandra (new)

Sandra | 22 comments Klopt heb ik ook gehoord/gelezen. Dit klinkt eel interessant. Ze willen dan ook gewoon nieuwe titels aanbieden. Niet zoals bij de bieb dat je dan € 20 moet betalen om nieuwe titels te kunnen lezen.


message 23: by Angela (new)

Angela Aagenborg (angela_aagenborg) Ik lees enorm veel. Ik heb in de laatste 15 jaar zo'n 800 boeken gekocht voor mezelf en koop zo af en toe nog eens een fysiek boek als ik hem echt wil. Ik download wel, maar dat zijn dan boeken die ik in de winkel niet zou kopen vanwege het feit dat hij me dan niet trekt en (in combinatie met een hoge prijs). Maar om mezelf af en toe eens te verassen lees ik zo'n gedownload boek.

Ik geef toe, niet netjes, maar ik (ook auteur, weliswaar weinig verkocht) vind ook dat het niet alleen om de pegels (bijna volledig voor de uitgeverij) draait, maar ook om het gelezen worden. Ik schrijf wel recensies over die boeken en die geef ik altijd een positieve draai, ook als ik ze minder vind.

Overigens koop ik op jaarbasis ook nog zo'n dertig ebooks dus profiteer ik niet alleen van downloaden.


message 24: by Clarine (new)

Clarine Elsacker (clarinevanelsacker) | 2 comments Ik lees niet zo veel boeken, dus misschien dat dat zou schelen moest ik er meer lezen. Maar ik ben een voorstander van een ouderwets boek.

Het lezen van een tablet is niet hetzelfde dan die spanning die je hebt als je nog eens een bladzijde moet omslaan.
Misschien is dat iets voor mij, ik weet het niet.
Maar wat is er beter dan in bad zitten met een kopje thee en een goed dik boek in je handen?


message 25: by Miekenoor (new)

Miekenoor | 2 comments Gewoon nee. Niet illegaal downloaden. Wel kopen.


message 26: by Stephanie (new)

Stephanie Van der staal | 18 comments Nee, ik lees nog steeds ouderwets boeken


message 27: by Stephanie (new)

Stephanie Van der staal | 18 comments Nee, ik lees nog steeds ouderwets boeken


message 28: by Jolanda (new)

Jolanda Wieling | 4 comments ik downloadt helemaal niks ik ga lekker naar de bieb daar maak ik elke keer een uitje van een daar geniet ik echt van! ik hou van het aanvoelen en de geur van een"echt" boek misschien ouderwets maar ja dat is mijn ding gewoon


back to top