Nils's Reviews > Reiziger

Reiziger by Sven De Swerts
Rate this book
Clear rating

by
928
's review

really liked it

Sven De Swerts is al langer actief in performance, spoken word en zelfs video, maar debuteert hier bij de kleine Eindhovense uitgever MeerPeper met de bundel Reiziger. De reiziger in deze bundel bezoekt echter weinig geografische landmarks, maar gaat op zoek naar houvast tegen een achtergrond van macabere landschappen, donkere steden vol zombies en moordenaressen, en heel veel persoonlijke slagvelden vol verlangen en verlies.

Toch is deze gedichtenreeks niet zwaar; veeleer een bewogen en overtuigde roep om verbinding, liefde en betekenis. De dichter is daar heel direct mee, en gebruikt daarvoor vaak de imperatief: maak een uitgang van mij, verander uw naam, voed mij, leg mij uit waar wij zijn en zo meer.

Behalve als het om de liefde gaat. Dan word het ik hunkerend: mag ik uw ziel zijn? Mag ik op uw huid tekenen? Of meer nog, dan geeft het zich nog liefst gratis wég: gij krijgt mij cadeau / gij hoeft daar niets voor te doen.

Het dichterlijke ik zwalpt, geeft zich over, bidt en smeekt en twijfelt tussen waar en onwaar, echt en onecht, liefde en haat (of toch weer liefde, maar dan morgen). De dichter stelt vragen: Wat is nog waardevol? Wat wil een ander toch altijd méér, altijd anders? Hij is bereid zich als navulpak, als recyclagemateriaal zelfs, aan te bieden als dat nodig is, of volkomen te rebooten (of opnieuw te beginnen, of te herstarten) als dat moet.

Wordt dit alles dan melomaan of deprimerend? Volgens mij niet. De Swerts is onrustig en op zoek, maar heeft altijd oog voor realiteitszin:

In onze mooiste momenten zijn wij strijders
In onze slechtste gewoon onszelf.


en vooral veel hoop en ambitie:

En op het einde zal iedereen opkijken
Naar de jongen die daar staat op dat podium
En probeert op te stijgen


Hij wil gewoon vooruit die jongen, denk ik dan, liefst met wat professionele erkenning, een beetje rust in het hoofd, en een goed lief als extra. Deze bundel lijkt mij een uitstekend begin.

De gedichten vormen al heel duidelijk een geheel, met een thematiek (dadingsdrang en tekortkomen, in zichzelf en bij anderen) en een poëtica die herkenbaar en speels is maar erg scherp blijft. Het is hier geen directe trope, maar De Swerts kijkt érg goed naar wat mensen allemaal uitspoken en uitkramen in hun maatschappelijke en romantische zotternij.

Een persoonlijke plus ervaar ik ook in de hedendaagsheid. Deze bundel keert niet terug naar jeugdtrauma's, afwezige vaders of kille moeders. Als de dichter de liefde minacht, dan geldt dat voor het (anders vaak clichématige) lege bed, maar evengoed voor IKEA en XOXOX in sms'jes. De humor is daarmee treffend en lichtjes laconiek maar nooit vergezocht.

De publicatie kent wat mij betreft wat technische tekorten, met name een sterk wisselende interlinie zonder duidelijke reden, en een niet geweldige papierkeuze en bindingswijze (na één grondige lezing op locatie laat mijn kopij al los aan de rug). En, het is een dooddoener, maar ook redactioneel zou nog één keer revisie misschien geholpen hebben om wat hortende zinnen écht af te maken, of wat vreemd regiolect (een radio die 'uit zichzelf aanschiet'?) te vermijden.

Ik was zelf al langer onder de indruk van de oprechtheid van De Swerts op het podium, maar dit vind ik mogelijk nog sterker. Er komen de laatste tijd veel overgeproduceerde, doodgeredigeerde en suppergladde debuten uit, maar ik heb lang een bundel niet zo gevoéld.
3 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Reiziger.
Sign In »

Reading Progress

May 25, 2016 – Started Reading
June 3, 2016 – Shelved
June 3, 2016 – Finished Reading

No comments have been added yet.