Mika Auramo's Reviews > Lahti

Lahti by Arto Salminen
Rate this book
Clear rating

by
3048483
's review
Feb 02, 2010

really liked it
bookshelves: kotimaiset-uudehkot, symboliikka, jälkimodernismi
Read from February 02 to 07, 2010

Salmisen Lahti on koskettavan karu ja symbolistinen kertomus pienyrittäjän lopusta.

Tarinaa kuljetetaan rinnakkain kahden päähenkilön − isä ja pojan − näkökulmasta: ensimmäinen on armeijassa alokkaana; jälkimmäinen päättelee yrittäjyyttään.

Lääkintämies lähtee armeijan testileirille, jossa ihmisten sijaan ammutaan sikoja. Toisaalla yrittäjä lähtee tekemään viimeiseksi jäävää myyntikeikkaansa. Yhteinen side kerronnassa on eläinmotiivi, sillä isä tuntee menevänsä teuraaksi niin kuin armeijan siat ammuttavaksi.

Henkilögalleria koostuu armeijan kapiaisista sekä muutamasta varusmiehestä. Upseerit nähdään melkein vähä-älyisinä juoppoina, jotka silti näkevät armeijan kaupan muistuttavan toisiaan. Kirkot toimivat puolustusvoimien logistiikkakeskuksina, jotka siirtävät tuotteet eli ruumiit maan poveen. Skineistä pitäisi tehdä tappokoneita ja jakaa niille Mannerheimin ristejä. Toisaalta keskusliikkeiden hegemonia on kuin klusteripommit, jotka tappavat pienyrittäjät ja maahantuojat.

Rehellisillä ei ole enää elintilaa. Impotentti isä kokee tulleensa elämän pettämäksi idealistisuutensa ja rehellisyytensä vuoksi. Vaihtoehdot näyttävät huonoilta: hanslankari Brenkkubenkku on menettänyt järkensä, omaisuutensa ja firmansa, ja ”vanhan liiton mies” ja ”haponkestävän itseluottamuksen omaava” Kala-Ykä varastaa asiakkailtaan ja on jo kalkkiviivoilla.

Koko kirja on sävyltään alakuloinen, mitä tukee yrittäjän yhä lamaannuttavammaksi käyvä ahdistus ja itsesäälissä rypeminen: ”−− brezneviläisessä Suomessa −− pärjäsi lahjaton ihminen, sellainen kuin minä. −− ihmisessä arvostettiin jotain muutakin kuin pronssiin valettua ahneutta.” Jo pelkästään hänen ulkoisen olemuksensa kuvaus on masentavaa luettavaa. Vaimo on vieraantunut. Kaikki on kiinnitetty eikä veloista voi selvitä. Lopussa poika kohtaa isänsä, vai onko kohdannutkaan? Savuttava Hiace pysähtyy metsätielle. Maailma on valmis.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Lahti.
Sign In »

No comments have been added yet.