Mika Auramo's Reviews > The Lost Symbol

The Lost Symbol by Dan Brown
Rate this book
Clear rating

by
3048483
's review
Jan 18, 2010

it was ok
bookshelves: jännitys
Recommended for: kaikille viihdejännäreistä, salaliittoteorioista ja salaseuroista kiinnostuneille.
Read from February 03 to 09, 2010 — I own a copy

Romaanin tapahtumat sijoittuvat yhteen päivään, ja miljöönä toimii Yhdysvaltain pääkaupunki Washington. Robert Langdon saa aamulla yllättävän puhelun vapaamuurariystävältään. Siitä alkaa kiihkeätempoinen sankarikertomus, jossa jälleen kerran Langdon terävällä älyllään ja avustajien tukemana pelastaa maan: nyt isänmaallisena oman isänmaansa.

Keskeisenä motiivina on salaperäinen talismaani, jonka Robert on saanut kaveriltaan. Sen salaisuutta selvitellään yhden päivän aikana. Legendaarisen symbolonin ja kadonneen sanan on tarkoitus muuttaa ihmiskunnan kohtalo.

Rakenteeltaan romaani on pätkitty turhan moneen osaan: 133 lukua ja sen päälle vielä prologi ja epilogi. Tiivis tunnelma onnistutaan pilaamaan liian monta kertaa turhilla takaumilla, jotka valitettavan usein toistavat itseään tai eivät valaise tarpeeksi esim. päävihollisen motiiveja. Muutaman kerran Brown jallittaa hauskasti aukkokohdilla: sankari ei mennytkään sinne, mihin teksti vie lukijansa.

Kadonneen symbolin perusasetelma on tuttua muista Brownin kirjoista. On pulassa oleva tiedemies Peter Solomon (Langdonin frendi), ilkeä pahis Mal’akh, kaunis tiedenainen mysteerejä jäljittämässä (Katherine, Peterin veli) sekä hyviä että vähemmän hyviä virkavallan edustajia eli CIA:n pomo Inoue Sato sekä Capitolin ”arkkitehti” Warren Bellamy.

Brown panee parastaan roistonsa luomisessa. Eipä tule mieleen yhtä makaaberia hahmoa realismiin pyrkivässä trillerissä. Kuohitusta mahtisonnista, entisestä narkkaribodarista kerrotaan tähän tapaan: ” Otus − − oli kalju ja paljasrintainen eläin. Sen iho oli tatuoitujen suomujen, symboleiden ja kirjoitusten peitossa. − − Hänen katseensa oli raivokas ja armoton. − − Hänen jalkansa olivat haukan raatelujalat. Hänen reitensä olivat Jakin ja Boas, muinaiset viisauden pylväät. Hänen lanteensa ja vatsansa olivat mystisen voiman kaarikäytävä. − − alapuolella riippui hänen sukuelimensä, johon oli tatuoitu hänen kohtalonsa symbolit. Mal’akh oli poistanut kiveksensä − −. Jumalilla ei ollut sukupuolta. Hänestä oli tullut samanlainen kuin − − kastraattimaageista.” Päälaella vain täplä tatuoimatta!

Kirjan lukemisessa ärsyttävät monet seikat. Ensinnäkin huippuälykkäiden henkilöiden toiminta on monin paikoin järjenvastaista tai epäjohdonmukaista. Solomonin poika on kuollut hämärissä olosuhteissa toisella puolella maapalloa, eikä isä edes varmista kuopatun ruumiin olevan hänen poikansa. CIA:n parhaat voimat käyttäytyvät kuin sakemannit korkkareissa ja säntäilevät päättömästi tässä b-luokan jännärissä. Hädän hetkellä otetaan Twitter ja Google avuksi tai kaivetaan taskusta RIM ja iPhone. Useaan otteeseen Robert ja Katherine pääsevät aina viime hetkellä vainoojiaan karkuun. Vaikka Robertilla on eideettinen muisti, juuri ratkaisevassa kohdassa tarinaa hän ei muista hänelle näytettyä symboliruudukkoa uudelleen. Lukijaa aliarvioidaan aivan liikaa, ja Robert-proffa vaikuttaa alakoulun opettajalta ussantunnilla.

Noetiikka uustieteenalana on sitten ”jännittävää”. Katherine tekee järisyttävää tiedeläpimurtoaan Capitolin kellarikerroksen perimmäisessä nurkassa. Uusi renessanssi on tulossa, ja hänen tehtävänsä on saattaa ”kosminen tietoisuus” päivänvaloon. Siinä tarvitaan kabbalaa, kiinalaista filosofiaa, sumerilaisia savitauluja ja vieläpä telekinetiikkaa yhdistettynä fysiikkaan ja mystiikkaan. Onpahan hän vieläpä ottanut vanhan opettajansa testattavaksi ja punninnut kuolleen miehen sielun.

Kirja kirjalta Brownin ja hänen taustaryhmänsä ajatusten lennokkuus on alati yllättävää. Kadonneen symbolin arvoitus ratkeaa lopussa, ja sitä ennen on jälleen tulkittu tauluihin, rakennuksiin ja patsaisiin piilotettuja viestejä ja alkemistien syvällisiä salaisuuksia. Ällistyttävää salaliittoteoriaa on luvassa, sillä harva on tullut ajatelleeksi, että alun perin Mooseksen kymmenen käskyä olisikin vapaamuurareille tai että heitä oli jo muinaisessa Mesopotamiassa.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Lost Symbol.
Sign In »

No comments have been added yet.