Mika Auramo's Reviews > I, Phoolan Devi

I, Phoolan Devi by Phoolan Devi
Rate this book
Clear rating

by
3048483
's review

really liked it
bookshelves: muistelmat-elämäkerrat-henkilökuvat, väkivalta, leffa

Ranskalaistoimittaja pääsi haastattelemaan intialaista legendaarista naisbandiittia, ja siitä syntyi mielenkiintoisen inhorealistinen selviytymistarina, jonka keskiössä on säälimätön kostonkierre.

Luku- ja kirjoitustaidoton Phoolan Devi on sanellut ja tarkistanut ääninauhojen perusteella tarinansa ja hyväksynyt sen. Tuloksena on uskomaton seikkailu pohjoisintialaisessa Uttar Pradeshin osavaltiossa Nepalin rajalla.

Kirja antaa kaiken silmittömän väkivallan alistamisen lisäksi länsimaiselle lukijalle jonkinlaisen kurkistusikkunan, millaista on elämä Intian maaseudulla. Kun vanhemmat ovat syntyneet vähäpätöiseen lautturien mallah-kastiin, he ovat ylempien kastien armoilla ja nöyryytettävinä.

Phoolanin vanhemmat menettävät perintömaansa ahneen sukulaisen keinottelun takia, ja hänen poikansa jatkaa siitä. Lopulta serkku Mayadinin vaino Phoolania ja hänen perhettään kohtaa johtaa siihen, että hänet pakkonaitetaan Putti Lal -nimiselle miehelle, joka oli kiduttanut entisen vaimonsa hengiltä. Monesti Phoolan yrittää paeta, mutta aina hänet noudetaan takaisin. Vanhempien ei auta muuta kuin alistua ylempiarvoisten tahtoon. Lopulta roistoksi syytetty Phoolan raiskataan toistuvasta, ja hänen selviytymiskeinonsa kymmenvuotiaasta asti on kestää niin kauan, että pääsee kostamaan kaikki kokemansa vääryydet.

Serkun vaino johtaa lopulta siihen, että hän haluaa tapattaa myös thakuri-kastilaisten rosvojen useasti raiskaaman Phoolanin ja palkkaa rikollisia eli viidakossa eläviä dacoiteiksi kutsuttuja metsärosvoja kidnappaamaan hänet. Jännittävien vaiheiden jälkeen monta kertaa kuoleman täpärästi välttänyt Phoolan saa kokea hetken onnea Vikramin kanssa. Silti onnea varjostaa kilpailijan eri Shri Ramin himo Phoolania kohtaan, eikä aikaakaan, kun verilöyly on valmis.

Kilpailevat dacoitryhmä sotivat toisiaan vastaan. Heillä on ilmiantajia eri kylissä, ja he pakenevat välillä päiväkausia poliiseja ja jopa armeijaa hyökkäystensä jälkeen. Eri joukkioilla on tapana kulkea pitkin poikin osavaltiota ryöstelemässä ja raiskaamassa. Kun Phoolan saa viimein oman ryhmän, hän johtaa sitä niin kuin mies. Jo aiemmin hän on omin käsin silponut vainoajiensa sukuelimiä ja leikannut ”vasikoiden” neniä. Kyläpäälliköitä kuohitaan ja monia tapetaan. Kuin ihmeen kaupalla Phoolan onnistuu lähimpien miestensä kanssa välttymään teloitukselta tai pidätykseltä.

Seikkailu päättyy kuitenkin Phoolanin kannalta rauhanomaisesti, sillä vuosien taistelujen ja kuukausien neuvotteluiden jälkeen maalaiskylien pidetty bandiittikuningatar antautuu, ja hän onnistuu neuvottelemaan vielä elossa oleville jäsenilleen hyvät antautumisehdot. Hän pääsee itse viimeisenä vapauteen yhdentoista vuoden vankeuden jälkeen.

Luku- ja kirjoitustaidoton Phoolan on periksi- ja anteeksiantamattomuuden perikuva. Henkilökohtainen kosto saa sinettinsä ja muiden köyhien ja sorrettujen kokemat vääryydet kostetaan. Ne ihmiset, jotka kilvan nöyryyttivät ja vainosivat häntä ja hänen perhettään, saivat pelätä ja kunnioittaa Phoolania. Uhmakkaasta tytöstä kehkeytyi pelätty ja palvottu köyhien puolustaja, joka kosti ankarasti vääryydet (niin raiskaukset kuin muutkin). Aseensa ja monikymmenpäisen ryhmänsä avulla dacoitit piinasivat vallan väärinkäyttäjiä ja ottivat kyliä väliaikaisesti hallintaansa ja rankaisivat ylimyksiä, kauppiaita ja kylänvanhimpia ja kylvivät rahat niille, joilta ne oli riistetty.

Kaiken kaikkiaan teksti on väkevää ja helppolukuista. Tarina etenee kronologisesti. Kirjasta välittyy minäkertojan suoraviivainen ajattelu, määrätietoinen ja periksiantamaton asenne. Niin kauan kuin on elossa, tilit voi tasata.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read I, Phoolan Devi.
Sign In »

Reading Progress

Started Reading
January 20, 2014 – Shelved
January 20, 2014 – Shelved as: muistelmat-elämäkerrat-henkilökuvat
January 20, 2014 – Finished Reading
December 16, 2014 – Shelved as: väkivalta
March 3, 2016 – Shelved as: leffa

No comments have been added yet.