Петър Стойков's Reviews > Делюзията Бог

Делюзията Бог by Richard Dawkins
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

really liked it

Делюзията Бог беше рекламирана като книга, която "обръща" религиозните в атеисти.

Това, разбира се, надали ще стане - книгата е прекалено интелектуална, за да обори вярата, защото както знаем вярата не се базира на аргументи и логика, дори ги презира и отхвърля. По-скоро би могла да помогне на осъзнати атеисти да се обявят открито за такива, или да наклони везните в ума на силно съмняващ се човек.

Иначе е наистина готина - още от началната си глава, системно и настъпателно, с логични и несъкрушими аргументи, внимателно и безпощадно разнищва пласт по пласт и опровергава всяка всяко възможно извинение за съществуването на богове. Първо описва защо бог най-вероятно няма, а после защо според него е хубаво, че е така.

Докинс е учен, който специализира в изследване на еволюцията и съответно тя е червената линия, минаваща през всичките му обяснения - еволюция не само на видовете, а на гените, на идеите, на самата религия - как се е зародила и развила и защо е оцеляла до сега.

Разбира се, обясненията му за паралелните вселени нещо не ме вдъхновиха особено, защото теориите за тях общо взето имат същото количество доказателствен материал за съществуването си, колкото и архангел Гавраил, а аргументацията му за моралността на абортите ме изненада с удивителната си неадекватност и изпускане на най-силните аргументи...
6 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Делюзията Бог.
Sign In »

Reading Progress

September 23, 2009 – Shelved
November 25, 2009 –
page 200
40.32% "So far so good. Много по-добре от "Свят населен с демони""
Started Reading
December 6, 2009 – Finished Reading

No comments have been added yet.