Profundus Librum's Reviews > The Gilded Chain

The Gilded Chain by Dave Duncan
Rate this book
Clear rating

by
5013511
's review

it was amazing

Az aranyszín láncban sir Durendal hosszú életét és legendáját követhetjük nyomon – pár (hét) rövidebb novella-szerű részletben. Hogyan lesz egy vakarcsból minden idők legjobb Pengéje, legnemesebb, leghűségesebb kardforgatója, Chivial hőse, később mégis ura és jótevője – a mindenki által igen tisztelt és hőn szeretett (vagy félt), ravasz és bátor Ambrose király – végzete.

A könyv nagy erénye, hogy az intrikus részek egyenértékű minőséget képviselnek az akciókban, világi kalandokban gazdagabb részekkel. A mű egyes részei kifejezetten felkavaróak, akár az Örökkétig-ről szóló részre gondolok (az színtiszta horror!), akár csak arra, hogy a szerző milyen bőkezűen osztja hősei számára a halált. Ez egy ilyen életút regénynél mindenképpen üdvözlésre méltó, hiszen ettől – hogy egyaránt látjuk a legnagyobb hősök és a szürke kisemberek halálát is – válik hihetővé, életszerűvé, de egyúttal komorrá és lehangolóvá egyaránt (tehát stílusossá, nem pedig giccsparádévá) a mű és a benne szereplő karakterek egyaránt. Nekem a jellemfejlődéseken túl egyébként az alaptörténet is roppantul tetszett, ahogy az egyedi – elementáris – mágiarendszer, sőt a szerző karcos humora szintén.
Roppant hangulatos, minőségi, hősies „középkori” fantasy – egy majdhogynem realisztikus világban –, ami egyetlen rajongó polcáról sem hiányozhat. Robin Hobb, George R. R. Martin, Glen Cook, David Eddings – valamint Henry Rider Haggard és Alexandre Dumas – rajongóknak egyenesen kötelező darab. Melegen ajánlom! A sorozat második része, A Tűzföldek Ura – ami egyébként nem klasszikus folytatás (mint ahogy a sorozat többi rész sem), hanem ugyanebben az időben játszódik, csak egy másik szereplő szemén keresztül vizsgálhatjuk az eseményeket – remélhetően még az idén megjelenik. Nálam mindenesetre keményen várólistás lett, sőt felkeltette a kíváncsiságomat a szerző más könyvei iránt is. Abszolút kedvenc – még sok ilyet kérünk!

Bővebben a blogon:
http://profunduslibrum.blogspot.hu/20...
1 like · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Gilded Chain.
Sign In »

Reading Progress

September 8, 2013 – Started Reading
September 8, 2013 – Shelved
September 13, 2013 – Finished Reading

Comments Showing 1-1 of 1 (1 new)

dateDown arrow    newest »

lézengő reader ohó, ez nekem való lesz!


back to top