Anca 's Reviews > Pururi tanar, infasurat in pixeli

Pururi tanar, infasurat in pixeli by Mircea Cărtărescu
Rate this book
Clear rating

by
79018
's review
Jul 30, 2009

liked it
bookshelves: biographies-lives-etc, non-fiction, romanian, summer-2009

Nu ştiu încă dacă să cred că există o 'campanie' împotriva lui Cărtărescu a recenzenţilor literari din pură rea-voinţă, lipsă de omenie, sinceritate şi profesionalism aşa cum afirmă el în unele articole. Prefer să nu intru acolo. Dacă ar exista, n-aş înţelege-o, oricum. Pentru că de fiecare dată când îi citesc vreun articol (cu atât mai mult acum când i-am citit atâtea la rând) sunt impresionată de bunul-simţ, fineţea şi inteligenţa lui. Asta chiar când scrie despre lucruri deprimante ca societatea decăzută românească actuală reflectată şi în lumea literară sau despre prejudecăţile adunate între Occident şi S-E Europei după căderea comunismului.
Orice ar scrie, trădează o personalitate şi un caracter exemplar pentru un scriitor. Şi o modestie însoţită de conştiinţa valorii lui. Acestea fiind spuse, e evident că oricare ar fi domeniul/subiectul abordat, m-am supus şi am citit cu plăcere.

Articolele sunt grupate câte trei, patru sau mai multe prin diferite criterii. Cam asta ar fi sumarizarea lor, categorisite:

"[...:]începe cu o suită de texte nostalgic-autobiografice, literaturizate, continuă cu mici şi profunde eseuri pe marginea poeziei, cu bune medalioane critice (Gellu Naum, Ştefan Aug. Doinaş, Nichita Stănescu), articole îndatoritoare şi prieteneşti (despre Ovid S. Crohmălniceanu, Nicolae Manolescu, Mircea Nedelciu, Traian T. Coşovei, Florin Iaru, Călin Angelescu), recenzii amicale, fără spirit critic (la cărţi de Simona Popescu, Sorin Gherguţ, T.O. Bobe) şi un grupaj de moralităţi, o succesiune de mâhniri şi dezamăgiri ale scriitorului din Europa de Sud-Est. La final, un text de atmosferă, melodrama Zaraza. Sumarul atât de compozit al cărţii e completat de montajul naturalist al portretului eminescian (contribuţia lui Mircea Cărtărescu la "demitizarea" poetului naţional) şi de paginile febrile ale unui game junkie, un om serios căzut, aproape un an, în patima jocurilor pe computer." *


Primele atingând perioada copilăriei, adolescenţei şi tinereţii mi s-au părut printre cele mai frumoase pentru că am întâlnit iar lumea onirică şi halucinantă din Nostalgia (textele pe care le-am citit din ea, mai exact). Însă recunosc că n-am înţeles în totalitate unele articole din sfera politică şi chiar din cea literară. De-asta şi simt nevoia de o recitire, cândva. Multe din articole, cum ar fi cel despre Nabokov din care e si citatul de mai jos, sau pur şi simplu unele remarci mi-au retrezit pofta latentă de "marea literatură", iar asta, clar, nu poate s-o facă decât un adevărat cititor.


Bineinteles, orice carte poate fi citita de oricine. Poti citi Castelul lui Kafka in stilul personajului lui Ovidiu Verdes: o aiureala cu un ins care masoara pamantul si care ajunge intr-un sat, trage la o hangita... Dar e pacat. Ma-ntreb sincer daca mai exista cititorii care-si urmaresc autorul, tenace, prin tot sistemul lui de galerii, ca pe o vulpe vicleana. Cei care vor cu adevarat sa intre in lumile stranii ale unor minti prodigioase. Cineva spunea ca "un scriitor de geniu ne face si pe noi geniali". Ma-ntreb daca mai vrem sa fim geniali, urmarindu-l pe Nabokov, cu mii de dificultati, prin sistemul lui de galerii.*din recenzia Uşa stacojie de Daniel Cristea-Enache
1 like · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Pururi tanar, infasurat in pixeli.
Sign In »

No comments have been added yet.