Петър Стойков's Reviews > Лолита

Лолита by Vladimir Nabokov
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

really liked it

В "Лолита" на Владимир Набоков не става дума за възрастен мъж, който прелъстява малко момиче, както може да си помисли човек и както всъщност е известна книгата сред тия, които не са я чели, или които не са я разбрали. За радост, сценаристът на едноименния филм от 1997 г. я е разбрал отлично, а Джеръми Айрънс е разбрал сценария отлично и така и го е изиграл.

Значи, има един тип мъже, доста широко разпространен, даже мога да кажа, че това са голяма част от мъжете, които са интелектуални льольовци, имат се за много умни, възвишени и над нещата, които смятат, че могат да дадат на една жена всичката любов, разбиране, нежност и грижа, от която тя, мислят те, се нуждае, а самата жена ще се възхити на тия им усилия и ще им отговори със същото. Горките тъпанари...

Говоря толкова убедено, щото и аз бях от тях като малък ;) Смятам няма нужда да обяснявам... а може би има?... че ако не си мъж на място, цялата нежност и любов която даваш на някоя жена тя ще приеме за чиста лигавщина и или ще те остави, отвратена от това че не можеш да бъдеш мъж, или ще се възползва от тебе по всички начини, които са й известни. Щото жените търсят любов и нежност, ама от мъж, а не от лигльо.

Погледната през тази призма, връзката на Хумберт с Долорез добива доста различни очертания от "дърт перверзник съблазнява малко дете". Вълнуващият, интелигентен и красив професор от първите месеци на познанството им е забранен плод - сладък и интересен и тя сама, ентусиазирано и с желание го захапва.

Хумберт си мисли, че е намерил това, което е търсил в нимфетките цял живот - невинност и красота, които още не са покварени от цинизма на живота и ще му се отдадат така, както той иска да им се отдаде. Само че разбирането за мъжкото и женското привличане е заложено в самите нас на емоционално, инстинктивно ниво и при децата това е особено видно.

Много бързо, в процеса на пътуванията им, макар да е само на 12 години Долорез започва да вижда с женския си инстинкт, че поведението на възрастния й любим е на жалко създание, което по най-лигав начин се умилква около нея като куче, моли я, и й дава пари само за едно потупване по главата и беззъбо беснее, когато не го получи. А за женският инстинкт няма нищо по-противно от подобно поведение.

Една от ключовите за разбирането на отношенията между двамата сцени е в края, когато той отива да я посети при новия й съпруг. Всъщност не цялата сцена а само кратката размяна на реплики, в която той я моли да отпътува с него, а тя му отвръща "О, миличък, аз по-скоро бих се върнала при Куилти." Същия Куилти, който е импотентен алкохолик, опитвал се да я накара да се снима в порнофилми и от когото е избягала. Защото даже той е по-приемлив от скимтящото куче Хумберт.

Нямам идея дали Набоков е осъзнавал тия неща, когато е писал книгата си, но мисля, определено е описвал правдиво каквото е виждал и преживял и в това се състои геният му.
30 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Лолита.
Sign In »

Reading Progress

July 7, 2009 – Shelved
December 2, 2019 – Started Reading
December 2, 2019 – Finished Reading

Comments Showing 1-4 of 4 (4 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Emiliya (new)

Emiliya Bozhilova Не съм чела книгата, но съдейки по филма, главният герой ми изглеждаше точно такъв.


message 2: by Danito (new) - added it

Danito R.Partalska До скоро не ми беше в полезрението,понеже е от книгите с всеизвестен сюжет ,та дори и филма съм гледала.Но от скоро съзря идеята да обърна внимание на по детайлно на творчеството на Набоков и какво по-добре от това да я прочета.


Александър Изключително точно мнение!


Петър Стойков Александър wrote: "Изключително точно мнение!"

Такива са моите мнения :Р


back to top