Svetla Angelova's Reviews > Scumbler

Scumbler by William Wharton
Rate this book
Clear rating

by
13345944
's review
Oct 03, 2012

it was amazing

Искаше ми се да прочета тази книга преди "Последна любов", не успях. Въпреки това, Уортън не е изневерил на стила си да представя героите /себе си!/ като истински живи характери - със силините и слабите им страни. Превъзходна книга!
2 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Scumbler.
Sign In »

Quotes Svetla Liked

William Wharton
“Купувам цял топ хубаво белгийско платно, което ще ми стигне поне за двадесет картини. Снабдявам се с безцветен лак, забърквам магическите си смеси и се запасявам с бои. дори подменям всичките си четки; някои от тях съвсем проскубани.
Но не мога да рисувам! Онова, което е необходимо, за да се съсредоточа, да се изолирам от живота около мен и да хвана четката, е изчезнало. Отегчавам се. Криво-ляво довършвам една нескопосана картина, и то с триста зора. Творецът пристъпва по много тънко и опасно въже, балансира между предизвикателството и неподчинението, от една страна, и благодарността и покорството, от друга. Когато поради някаква причина балансът се наруши, връщането към нормалното е непоносимо. Стоя на ръба, вперил поглед в черна дупка, която ми изглажда напълно празна.”
William Wharton, Scumbler

William Wharton
“И от нея ще излезе страхотна съпруга. Децата й ще бъдат земни и много сръчни. Понякога съжалявам, че нямам девет живота като котките. Във всеки ще имам различна съпруга, която ще ми роди по девет деца. Не, размислих! Готов съм да заменя деветте живота за един, в който ще бъдат жена, достойна майка.

Ако се превърна в жена, ще имам възможно най-много деца от различни мъже, и то от различни раси – от пигмеи до ватуси, от русокоси великани от Скандинавските страни до пустинници-семити. Смятам, че сме на ръба да унищожим не само себе си, но и всички видове, дори цялата проклета планета. През войната, която прекарах в затвора, с обикновени оръжия избихме над петдесет милиона души; представете си какво можем да сторим с атомно оръжие!”
William Wharton, Scumbler

William Wharton
“Понякога изпитвам угризения. Ако някога въобще си е струвало да се воюва, то беше срещу нацистите. Проблемът ми бе – и се още e – че не исках да убивам хора. Не искам да убивам дори хора, които убиват други хора. Как би свършило всичко това? Мразя да се забърквам в разни безсмислици. Но това обърка живота ми.”
William Wharton, Scumbler

William Wharton
“И двамата правим опити за сближаване, искаме да разрушим стените между нас, но се чувстваме уязвими. Толкова трудно допускаме някого до себе си. Мъжете от малки свикват да се съревновават, да се борят и е почти невъзможно да установят контакт помежду си.”
William Wharton, Scumbler


No comments have been added yet.