Петър Стойков's Reviews > Sylver Seeker

Sylver Seeker by kingkennit
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

really liked it
Read 2 times. Last read May 8, 2021.

Всеобщата достъпност на интернет променя обществото ни във все по-неочаквани посоки. Една от тях е, че всеки може да бъде автор и да предлага произведенията си на публиката, без да има нужда да бъде оценяван и пресяван от редактори, издателства и т.н.

Това резултира в експлозия на писателството в интернет и най-хубавото е, че ти, като читател, можеш съвсем безпроблемно да си избираш какво от тия хиляди и хиляди неща да четеш - и не ти пука, че повечето са пълни бози (естествено че са, средния човек е идиот).

Поколението млади автори на фентъзи, които се изживяват главно в интернет определено има своите отлични попадения, но и определени тенденции, които забелязвам и които очевидно са резултат от общите културни тенденции в технологично що-годе грамотното, образовано и "западно" повлияно по-младо поколение по света.

Най-очевадната от тия тенденции и желанието да спасяват и да се грижат. Не знам как по друг начин да го опиша. В класическото фентъзи (т.е. тва от допреди 10 години и това което все още се издава на книги), героите, нали, са герои - те спасяват хората. Но като цяло, "задълженията" им стигат до там: убиват лошите, освобождават робите и продължават да си геройстват.

В "новото" фентъзи обаче това не е достатъчно - героят (т.е. авторът) досадно често има непреодолимата вътрешна необходимост не само да освободи и спаси, но и в последствие да се грижи за изпадналите и всякакви други които среща. В резултат на което в половината от тоя тип книги главният герой (често и анти-герой, че даже и злодей) прибират като бездомни кучета всякакви хора/същества, осигуряват им дом, храна, работа здравеопазване и т.н. до степен на абсурд.

Ясно е, че това развитие на нещата е свързано със задълбочаващите се "прогресивни" (т.е. социалистически) тенденции в "младата градска интелигенция". Това личи и по други особености на тоя тип литература - абсолютното нежелание/неумение на авторите (мъже) да говорят за междуполови отношения и секс по нормален начин в резултат на което героите им са по-скоро евнуси по поведение. Женското фентъзи пък от своя страна е хиперсексуализирано и е по-скоро чисто еротични/любовни романи и емоционално порно под прикритие.

Има много още какво да се напише по темата, но ме мързи. Настоящият роман е LitRPG с "лош" герой (който убива наред, но държи да "спасява и да се грижи") и е добре написано.
5 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Sylver Seeker.
Sign In »

Reading Progress

Finished Reading
May 7, 2021 – Shelved
May 8, 2021 – Started Reading
May 8, 2021 – Finished Reading

No comments have been added yet.