Петър Стойков's Reviews > Eat, Slay, Love

Eat, Slay, Love by Eric Ugland
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

liked it

Ролевите игри са направени, за да може играчът да се вдъхнови, да се потопи в техния свят и не да "управлява" героя си, а да се идентифицира с него, самият той да стане герой и да действа и решава от своя гледна точка в измисления свят, сякаш наистина живее там.

В действителност, особено в компютърните такива игри, се получава нещо по средата - наистина човек до известна степен се идентифицира с героя си, но това си остава игра и той не действа като истинска личност в игровия свят, а като "външен елемент" в него - което довежда до някои странности и особености на действието.

Именно тези странности и особености на действието описва в литературна форма Ерик Угланд в серията си за Добрите - всъщност само за един добър, който, както подобава на жанра LitRPG, "попада" в игрови свят, подчинен на игрова логика... но и той действа в него като външен играч, а не като негов жител или (слава богу) типичен герой от фентъзи книги.

Действията му са точно толкова нелогични и водят до точно същите резултати, каквито наблюдаваме у себе си, докато играем RPG игри:

Героят ни много бързо става прекалено силен, следва по-скоро инцидентно, отколкото съзнателно сюжетната линия, която създателите на играта са сложили за основна, разпилява усилията си по странични куестове, не чете съобщенията и хелп-файловете на играта, така че често му се налага да взема решения без да има идея от ситуацията...

Също така, въпреки, че в играта е двуметров мускулест и брадат войн, че и владетел после, играчът си остава смачкан смотаняк по душа, какъвто е авторът всъщност и действа и говори по съответния начин (сигурен съм, че авторът не го е планирал това, но така се е получило, понеже никой не може да избяга от себе си).

Резултатът от всичко това е доста забавен.
1 like · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Eat, Slay, Love.
Sign In »

Reading Progress

April 2, 2021 – Started Reading
April 2, 2021 – Shelved
April 2, 2021 – Finished Reading

No comments have been added yet.