Петър Стойков's Reviews > The Bare Hunt

The Bare Hunt by Eric Ugland
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

liked it
Read 2 times. Last read March 27, 2021.

Ролевите игри са направени, за да може играчът да се вдъхнови, да се потопи в техния свят и не да "управлява" героя си, а да се идентифицира с него, самият той да стане герой и да действа и решава от своя гледна точка в измисления свят, сякаш наистина живее там.

В действителност, особено в компютърните такива игри, се получава нещо по средата - наистина човек до известна степен се идентифицира с героя си, но това си остава игра и той не действа като истинска личност в игровия свят, а като "външен елемент" в него - което довежда до някои странности и особености на действието.

Именно тези странности и особености на действието описва в литературна форма Ерик Угланд в серията си за Добрите - всъщност само за един добър, който, както подобава на жанра LitRPG, "попада" в игрови свят, подчинен на игрова логика... но и той действа в него като външен играч, а не като негов жител или (слава богу) типичен герой от фентъзи книги.

Действията му са точно толкова нелогични и водят до точно същите резултати, каквито наблюдаваме у себе си, докато играем RPG игри:

Героят ни много бързо става прекалено силен, следва по-скоро инцидентно, отколкото съзнателно сюжетната линия, която създателите на играта са сложили за основна, разпилява усилията си по странични куестове, не чете съобщенията и хелп-файловете на играта, така че често му се налага да взема решения без да има идея от ситуацията...

Също така, въпреки, че в играта е двуметров мускулест и брадат войн, че и владетел после, играчът си остава смачкан смотаняк по душа, какъвто е авторът всъщност и действа и говори по съответния начин (сигурен съм, че авторът не го е планирал това, но така се е получило, понеже никой не може да избяга от себе си).

Резултатът от всичко това е доста забавен.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Bare Hunt.
Sign In »

Reading Progress

Finished Reading
March 27, 2021 – Started Reading
March 27, 2021 – Shelved
March 27, 2021 – Finished Reading

No comments have been added yet.