Петър Стойков's Reviews > Сексът и комунизмът

Сексът и комунизмът by Милена Фучеджиева
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

really liked it

Все повече ми се набива в очи, че голяма, ама много голяма част от противниците на комунистическите режими са им противници не защото са са били комунистически, не защото са били режими, а защото комунистите са прости.

Да, много от тия "антикомунисти" не са антикомунисти изобщо: много от тях даже са си комунисти и сами си го казват. Те нямат против комунистическата идеология, те дори и до сега изповядват някакъв вид по-леко или по-крайно левичарство.

Част от същите дори не се противопоставят идейно на методите, с които комунизмът бе налаган и поддържан - избивания, терор, лагери и т.н. За тях тия неща са приемливи в услуга на светлото бъдеще.

Бъдеще, което съществува само във фантазиите им и в което комунистическите страни са богати и щастиливи, а те самите са на ръководни позиции в тях.

Тоя вид мислене, не преувеличавам, се среща доста често в днешната интелектуална лява класа, която се смята за много възвишена както морално, така и интелектуално и културно - до степен да се идентифицира със старата аристокрация, която простите, селяни и работници комунисти, вместо да възкачат на полагащото й се ръководно място, след като се разправили с мерзките новобогаташи, еснафи, и прочее мръсна капиталистическа буржоазия, също взели че ограбили и избили. Простаци!

Да, днешната интелектуална лява класа има много общо като манталитет със старата поземлена аристокрация, за която всеки труд е под нивото й, смята се за много възвишена и културна. И най-големият й враг са недостойните и недораслите за изтънчен културен и интелектуален живот, гадните селяни с мръсно под ноктите: т.е. всякакви хора, на които им се налага да си вадят хляба с истински труд.

На подобни мисли едва ли е имала намерението да ме наведе Милена Фучеджиева, в книгата си изобилстваща на секс и комунизъм (твърде хитроумно представени в заглавието, няма как да не призная), но какво да се прави: другият вариант беше да пиша за жените, които познавам, прототип на които е главната героиня в саморазрушителния си стремеж "да се забавлява", но тогава съвсем щяхме да се отплеснем.
3 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Сексът и комунизмът.
Sign In »

Reading Progress

March 6, 2021 – Started Reading
March 6, 2021 – Shelved
March 6, 2021 – Finished Reading

Comments Showing 1-1 of 1 (1 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Dimitar (new)

Dimitar И аз имам такова наблюдение. Това или, че е модерно (или изобщо популярно) да се пишеш антикомунист – и следователно се пишеш антикомунист.


back to top