Петър Стойков's Reviews > Спартанците

Спартанците by Plutarch
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

really liked it
Read 2 times. Last read March 6, 2021.

Имиджът на спартанците като непобедими войни и на Спарта като стожер на простия живот и моралността, които възпитават тези непобедими войни започва горе долу след смъртта на Леонидас при Термопилае и е внимателно подхранван от самите спартанци през по-голямата част от Античността.

Може да се каже, че историята за смелите 300 спартанци, които се опълчват на ордите на мерзкия завоевател Ксекрс и спасяват Гърция става вайръл в античния свят много бързо, въпреки, че като цяло не е вярна - спартанците в битката са повече, имат хиляди съюзници от други гръцки градове и като цяло във вековете преди това, самата Спарта е прекарала доста повече време да воюва с другите гърци, отколкото са прекарали персите.

Все пак, самите истории за Спарта, спартанците и мъдрият им ръководител Ликург, измислил страхотните спартански закони, превърнали Спарта в могъща военна сила и обществото й в морално и смело (които са по-скоро продукт на post-factum легенда, също като "законите на хан Крум") остават в историята и дават храна на много мъдрости, притчи и вдъхновение за самоусъвършенстване на хората за хилядолетия напред.

"Спартанците" е откъс от книгата Moralia на римския писател/историк Плутарх, писана стотици години след като Спарта отдавна не е даже сянка на миналата си слава и дори от век е покорена от Римската империя. Но както е видно, идеята за Спарта и спартанците продължава тогава, продължава и сега - така, че доста от кратичките притчи за спартанците и нравите им може да са вдъхновителни за съвременния човек да не бъде лигльо и мрънкач така, както са били и за античния.
6 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Спартанците.
Sign In »

Reading Progress

February 16, 2021 – Started Reading
February 16, 2021 – Shelved
February 16, 2021 – Finished Reading
March 6, 2021 – Started Reading
March 6, 2021 – Finished Reading

Comments Showing 1-2 of 2 (2 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Никола (new)

Никола Чалъков Леонидас, Термопилае... Това откъде се взе? Името е Леонид. а сражението е Битката при Термопилите.


message 2: by Петър (last edited Feb 16, 2021 07:36AM) (new) - rated it 4 stars

Петър Стойков Никола wrote: "Леонидас, Термопилае... Това откъде се взе? Името е Леонид. а сражението е Битката при Термопилите."

Така се произнасят на гръцки:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%...

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%...


back to top