Петър Стойков's Reviews > Newjack: Guarding Sing Sing

Newjack by Ted Conover
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

liked it

Книгите и филмите за затворите едно, че почти винаги са от гледната точка на затворниците и второ, са пословично далече от реалните условия и отношения между хората (и особено между затворниците и надзирателите) вътре - до степен да нямат нищо общо с нея.

Всеки път обаче, когато чета книга, писана от човек, който наистина е бил вътре (от която и да е страна на решетките), се удивлявам на сходствата на всички затвори по света. Независимо дали се намират в САЩ, в Бразилия, във Великобритания или в България, навсякъде затворите се борят непрестанно с недостатъчния бюджет, с недостатъчно персонал и проблемите в набирането му, с идеите на администрацията и политиците относно това какви трябва да са отношенията между хората в затвора (което включва всичката гняс, свързана с политическа коректност, употреба на сила, дисциплина и т.н.).

"Новобранец" не е лоша книга, ако я приемем според както подсказва заглавието - като погледът на един журналист, изкарал "под прикритие" една година в ролята на надзирател в най-известния (и един от най-трудните) затвор в САЩ - Синг Синг. Определено е истина твърдението на по-старите надзиратели, описано в книгата: че за да станеш наистина надзирател, ти трябват минимум 4 години служба. Преди това си новобранец и нищо не разбираш - нито от работата, нито от това какъв човек си.

От такава позиция авторът е описал каквото е видял, па макар и ограничено от малкия му опит.
4 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Newjack.
Sign In »

Reading Progress

December 29, 2020 – Started Reading
December 29, 2020 – Shelved
January 13, 2021 – Finished Reading

No comments have been added yet.