Петър Стойков's Reviews > So You Want to Be a Villain?

So You Want to Be a Villain? by ErraticErrata
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

it was ok

Доста популярна, писана в интернет книга. Типичното юношеско фентъзи (т.н. Young Adult), което не само не може, ами не се и опитва да избяга от жанровите клишета:

-"Петнайсетгодишната" героиня (стар мой принцип е ако в описанието на книгата е посочена възрастта на главния герой, значи няма смисъл да подхващам книгата - това е юношеско фентъзи и посочената възраст винаги е петнайсет, шестнайсет или седемнайсет години. В нито един друг тип литература възрастта не е толкова релевантна за целевата аудитория, че да е нужно да се посочва в описанието.)

- Момиче пребива всички - в описания в книгата свят жените физически не отстъпват на мъжете, което е що годе приемлив Suspension of disbelief, но клишето младо момиче да може да пребива грамадни мъже е прекалено ... ми клиширано за жанра, за да го пренебрегна.

- Главният герой съвсем неподозирано започва да показва невероятни умения във всяко отношение. На 15 е шампионка в нелегални боксови мачове, след 1 седмица тренировки е почти майстор на меча, малко след това без никаква подготовка попада във военен колеж и тактическите й умения и хитрост смайват всички... Реймънд Фийст сигурно щеше да се върти като вентилатор в гроба (ако беше умрял де) при вида на толкова нагла кражба на клишетата от всичките му книги...

- И най-дразнещото: авторовият глас и начин на мислене в устата на главната героиня. Тя, предполага се, е тийнейджърка, израстнала в сиропиталище (в средновековен свят без телевизия, телефони и интернет, в който само богатите имат достъп до книги) и имала съвсем ограничен досег със света и житейски опит. Въпреки това тя се държи и говори като възрастен човек, не показва незнание в нито една област, общата й култура е очевидно на ниво... Което води до най-най-дразнещото, а именно:

- Постоянните "остроумия" в диалога. Нямам никаква представа защо авторът се чувства длъжен да представя всеки диалог като някаква размяна на остроумия, шеги и бъзици, но едно, че талантът му в комедията явно граничи с тоя на глуха къртица и второ, от устата на така описаната му героиня всички тия неща звучат повече от нелепо и много, ама много бързо писват.
4 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read So You Want to Be a Villain?.
Sign In »

Reading Progress

December 29, 2020 – Started Reading
December 29, 2020 – Shelved
January 13, 2021 – Finished Reading

No comments have been added yet.