Теодор Панов's Reviews > Изгубената неродена мома

Изгубената неродена мома by Теодор Панов
Rate this book
Clear rating

by
95937457
's review

(Review from the author)
bookshelves: my-books

* Update > Книгата вече е налична > тук <

** (А след края на трилогията има поместено кратко бонус съдържание (view spoiler)). 😜

*** На финала на този мой проект искам да кажа, че писането на цялата тази приказна история от началото до самия ѝ завършек, за мен беше едно особено вълнуващо приключение.

Когато в края на 2016 година започнах да пиша първата книга „Принцът, вещицата и последната златна ябълка“ съвсем не бях убеден, че ще я доведа до този край (макар че от самото начало виждах „Легендата за Златното момиче“ като нещо разказано в три части), но след няколко положителни отзива, които получих за първите глави, реших да ѝ дам шанс и да я завърша, и определено съм доволен от общия резултат.

Освен идеята ми познатите традиционни приказки да са обединени в едно и да бъдат представени всяка от различен ъгъл, исках също така това да бъде и нещо, което е едновременно модерно и актуално към днешния ден. И така се роди и идеята за двата свята – един с вълшебното царство на Велизар и Савина, където съществуват самодиви и вещици, и друг, идентичен на нашия свят, с града Царствено в него. Получи се така, че на едното място героите се придвижват с коне и каляски, използват мечове и лъкове, служат си с магия, а в другото управляват автомобили, работят с компютри и гледат телевизия. (Най-яркият пример за това е с потиснатите способности на Атина, които когато започват да се разгръщат и тя започва да получава онези съновидения за другия свят, дълго време за нея автомобилите са просто някакъв вид каляски).

Едно от най-големите ми нововъведения във втората книга „Забравеният крал“ беше да включа в сюжета и говорещи животни, такива каквито изобщо нямаше в първата част. И така се появиха вълкът и лисицата (персонажи в много български приказки) и Медената питка (в някои версии житена – но аз реших тук да бъде медена). Но пък и не исках присъствието им да е сведено просто до говорещи животни, затова реших в действителност те да са омагьосани хора. И така се появи Волфганг и неговата история, Лиса, и по какъв начин е свързана с Волфганг, и Медената питка, която пък се оказва вече познато лице от книгата.

С разгръщането на историята на Волфганг думите на онази „мистериозна знахарка“ в първата част по отношение на Атина, когато казва на Калоян и Светозар: „Нейното лице е нейната най-голяма благословия, но и нейното най-голямо проклятие“, се потвърждават наново и вече не се отнасят само до Безликата бродница.

Във втората част настъпва и едно разширяване на света на приказките, като се обръща внимание и на историите, които идват от Западното кралство. По-голям акцент е отделен на приказките – „Червената шапчица“ и „Малката русалка“, които ще бъдат част и от третата книга „Изгубената неродена мома“, където персонажи и елементи от тях ще се окажат от решаващо значение за историята.

Във втората книга също има и едно леко отместване на фокуса от Калоян и Атина, за сметка на Явор и Златозария и тяхната история. Настъпва едно паралелно връщане към миналото, където реших да разкажа повече за времето отпреди Златозария да се превърне в Златното момиче. Нещата там следват донякъде събитията от познатата приказка, но определено протичат по по-различен начин. Обръщам малко повече внимание на бащата на Златозария и неговата втора съпруга, както и какво точно довежда до решението му да изостави дъщеря си, като се стремя да аргументирам избора му. Като катализатор на настъпилите събития тук ми послужи вплитането в сюжета на приказката „Гозба от камъчета“. Също се разкрива и ролята на Явор във всичко.

Във финалната версия на „Забравеният крал“ има две отпаднали глави, които първоначално присъстваха в историята и които разказваха за времето на Златозария, след като приема да заживее при баба Таласъм и разгръщаха в детайли събитията около удавените гъски на баба Таласъм и падането на Златозария в многоцветната река. Тук историята се лиши от известно количество хумор, но от една страна тъй като за това бе говорено в края на първата книга, а от друга, в последните глави на втората книга, сюжетът се изпълваше с все по-мрачни нюанси, тези две допълнителни глави не се вписваха и не стояха добре към общата картина, затова се отказах от тях.

След събитията в края на втората книга, третата част „Изгубената неродена мома“ продължава да следва тази нишка и мога да кажа, че като атмосфера и настроение е няколко нива по-мрачна от предходните. Героите тук претърпяват трансформация, престъпват граници и извършват неща, от които са се въздържали до момента. Включително и Атина, която ще бъде доста по-уверена и решителна в действията си в третата книга.

Тук се случва и най-голямото преплитане на приказки, особено когато Атина достига до мястото, където се раждат приказките. От „Незнаен юнак“, „Храбрият шивач“ и японската „Благодарността на жерава“, през „Принцесата и граховото зърно“, „Дивите лебеди“ и „Снежната кралица“, а накрая достига до „Джак и бобеното стъбло“ и „Синята брада“.

В заключение ще кажа, че макар третата книга да слага края на историята от „Легендата за Златното момиче“, то този край носи и по едно ново начало за всеки един от героите и пътищата, които се отварят пред тях, продължават и нататък.

„Изгубената неродена мома“ ще бъде налична за четене съвсем скоро, а дотогава може да надникнете в света на третата книга, като прочетете краткия откъс, поместен в блог страницата ми – https://ssborder.wordpress.com/2020/1...
27 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Изгубената неродена мома.
Sign In »

Reading Progress

Finished Reading
December 25, 2020 – Shelved
December 25, 2020 – Shelved as: my-books

Comments Showing 1-2 of 2 (2 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Diana (new) - added it

Diana D Тео, благодаря ти за вълнуващите истории, които ни подаряваш. Благодаря ти за ентусиазма и вълшебствата, с които си заредил страниците.


Теодор Панов За мен е удоволствие, Диди! 😊 И се радвам, че книгата се приема добре и се харесва и на вас като читатели 😊


back to top