Mika Auramo's Reviews > The Last Don

The Last Don by Mario Puzo
Rate this book
Clear rating

by
3048483
's review
Jul 15, 2012

really liked it
bookshelves: rikos, väkivalta, leffa
Read from July 15 to 27, 2012

Mario Puzon romaani on suomennettu nimellä Viimeinen kummisetä. Kirja noudattelee aika pitkälti samanlaista asetelmaa: on Amerikkaan muuttanut siirtolainen, joka rakentaa rikollisen imperiumin ja joka haluaa vetäytyä eläkkeelle ja tehdä rikollisesta liiketoiminnasta laillista.

Vanhalla kummisedällä on neljä poikaa, joille hän on jakanut tehtävät kykyjen mukaan. Eniten on esillä Pippi de Lena, joka on läntisen Amerikan pomo ja ykköstappaja, muut veljekset toimivat idässä rakennus- ja ravintolabisneksessä ja Wall Streetillä.

Kertomus lähtee liikkeelle ristiäisistä, jossa Pippin poika Crossifixio eli Cross ja serkkunsa Dante kastetaan. Tässä vaiheessa vihjataan menneeseen mafiasotaan, jonka voitonseppeleen kantajana toimi nimenomaan Pippi. Niin kuin Kummisedässäkin tässä sankarin perhettä kohtaa avioero. Crossia valmennetaan mafiosoksi Vegasin Xanadu-kasinon johtajan isän ohjauksessa. Tytär Claudia jää äidilleen, ja hänestä tulee käsikirjoittaja Hollywoodissa.

Tästä päästääkin kirjan varsinaiseen aiheeseen. Kummisetä tarinaa on höystetty katkerilla elokuvamaailman mädännäisyyttä ja keinottelua kritisoivalla näkökulmalla. Kaikki elokuva-alalla toimivat, aina studionjohtajasta vähäisimpään tuottajaan ja näyttelijään kuvataan, jos ei nyt aivan elostelijoiksi niin ainakin pinnallisiksi ja epärehellisiksi roistoiksi.

Niin kuin Hollywood-tarinoissa tässäkin on melodramaattisen koskettava rakkaustarina kuvankauniin filmitähtösen ja mafioso Crossin välillä. Suhdeen kuvausta syvennetään aina kirjan loppuun saakka. Muutoinkin kaikki uudet ja juonen kannalta merkittävät hahmot taustoitetaan ehkä väsyttävänkin tarkasti, paikoin jopa pitkävetisesti. Tällöin kuitenkin henkilöiden motiivit tulee erinomaisesti esille. Siitä on esimerkkinä mm. Lia Vazzi, sisilialainen mafiapomo, joka pääsee turvaan Yhdysvaltoihin ja on Crossin oikea käsi suunniteltaessa ehtoollisia ja konfirmaatioita eli kahdenlaisia murhia.

Tarina etenee vääjäämättä kohti loppuratkaisua, joka taitavasti kirjoitettu. Viimeiseen saakka itse Don pitää yli kahdeksankymmenen vuoden iästä huolimatta sukunsa päätösvallan tiukasti käsissään. Kaikki menee melkein hänen suunnitelmiensa mukaan, ja kirjassa aiemmin annetut vihjeet saavat selityksen loppua kohden. Tällöin paljastuu myös mafiasodan salatut suunnitelmat ja se, kuka on se petturi ja miksi.
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Last Don.
Sign In »

Reading Progress

03/03/2016 marked as: read

Comments (showing 1-2 of 2) (2 new)

dateDown arrow    newest »

Spider the Doof Warrior Dang Finnish looks difficult.


Mika Auramo Yeah, fortunately we got Google translate...


back to top