Петър Стойков's Reviews > The Carnivore Code: Unlocking the Secrets to Optimal Health by Returning to Our Ancestral Diet

The Carnivore Code by Paul Saladino
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

it was ok

Диетата, при която ядеш само месо и нищо друго добива все по-широка популярност в последните 2-3 години. Самата тя е интересна защото противно на това което ни казваха всички лекари, диетолози и изследователи занимаващи се с храненето и здравето, човек не умира от скорбут или всякаквите там други недостатъчности, с които ни плашеха, ако не си яде зеленчуците и плодовете, нито пък умира от запек без фибри.

Също така, освен че не умират, доста хора с много тежки автоимунни заболявания се повлияват добре от тая диета - явно е, че съдържащите се в разнообразните растителни храни многобройни ... вещества понякога имат свойството да дразнят имунната ни система повече, отколкото е нужно.

Пол Саладино е решил да поспечели някой и друг долар от модерната диета и да напише книга за нея. Само че както често става в подобни случаи, книгата е повече общи приказки и разтягане на локуми - защото все още няма никакви изследвания на тая диета.

Да, ясно е, че в по-голямата част от еволюционната история на хоминидите (различните видове първобитни хора) те са били ловци и са се хранели основно с животинска храна. Да, животинската храна е богата на всякакви полезни вещества много повече от растителната и много от тях са жизненоважни за доброто физическо и душевно здраве. Да, прекаляването с въглехидрати и особено рафинирани такива (захар, бяло брашно), както и и рафинирани растителни масла са основната причина за почти всички "заболявания на цивилизацията" - диабет, сърдечносъдови, алцхаймер, рак.

И тия неща Саладино надълго и нашироко ги разказва и преразказва - същите неща, които ги има във всяка книга за палео диетата. Изследванията, които цитира и фактите, които казва са верни, но те не означават непременно, или даже не навеждат сериозно на мисълта, че всякаква растителна храна е вредна и трябва да се яде само животинска.

Авторът подбира да цитира изследвания, които му харесват и ги използва за да добавя от себе си наизуст изсмукани от пръстите всеобхватни заключения, с които скърпва книга, чиято основна идея е че всички трябва да ядем само животински продукти. Аз ям по кило месо на ден и пак смятам че Саладино е въздух под налягане.
5 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read The Carnivore Code.
Sign In »

Reading Progress

November 9, 2020 – Started Reading
November 9, 2020 – Shelved
November 9, 2020 – Finished Reading

No comments have been added yet.