FantasyWereld's Reviews > Nachtwacht

Nachtwacht by Sergei Lukyanenko
Rate this book
Clear rating

by
8548493
's review
May 31, 2012

really liked it
bookshelves: volwassenen

De mens denkt dat hij een vrije wil heeft en zijn eigen keuzes maakt. De mens heeft niet door dat er wezens bestaan die eruit zien als zijzelf, maar ongelooflijke krachten hebben: de Anderen. De beslissing van elke Andere heeft zijn weerslag op duizenden mensen. Geen fijn idee als de Anderen al erg lang in oorlog verkeren, al vele eeuwen zijn opgesplitst in twee kampen, die van het Licht en die van de Duisternis.
Meerdere decennia geleden hebben ze een wankele wapenstilstand gesloten en een verdrag opgesteld. De Nachtwacht zal bestaan uit Lichten en de Duisteren in de gaten houden, de Dagwacht zal bestaan uit Duisteren en de Lichten niet uit het oog verliezen. Tegenover elke licentie om te genezen staat een licentie om te doden en andersom. Het is een wapenstilstand waar geen van beide kampen goed mee kan leven.

En dan ontdekken ze een soortgenoot – slechts een jongen – met mogelijke sterke krachten. Wie hem voor zich wint, kan de balans in zijn voordeel laten verschuiven.
Moskou verandert in een strijdtoneel vol manipulatie en bedrog. De toekomst van zowel de Anderen als – daarmee samenhangend – de mens staat op het spel. En dan ontdekt de Nachtwacht ook nog eens een inferno, een vloek die Moskou weg zou kunnen vagen met al zijn inwoners. Kunnen de Lichten de ramp voorkomen en de jongen voor zich winnen of falen ze genadeloos?
Nachtwachtis het begin van een trilogie, maar ook Nachtwacht zelf bestaat uit drie delen. De drie verhalen volgen elkaar chronologisch op en vloeien logischerwijs uit elkaar voort. En die drie verhalen zijn zowel een voordeel als een nadeel van Nachtwacht. Enerzijds vraag je je af waarom ze samen zijn gebundeld onder één naam, omdat je soms even bezig bent voor je de samenhang vindt of juist door de verwachte samenhang op het verkeerde been wordt gezet. Anderzijds is juist de verwarring de kracht van Nachtwacht.

Het boek zit barstensvol manipulatie. De Anderen manipuleren de mensen, de Anderen manipuleren elkaar en de auteur manipuleert de lezer. Net wanneer je denkt dat je het doorhebt, blijk je er toch weer naast te zitten, maar achteraf gezien zit het wel logisch in elkaar. Het is een boek dat je verrast zonder zaken uit de lucht te laten vallen.

Wil je de volledige recensie lezen? Klik hier:
http://www.fantasywereld.nl/recensies...
flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Nachtwacht.
Sign In »

No comments have been added yet.