Петър Стойков's Reviews > Изгубени връзки: истинските причини за депресията и как да се избавим от нея

Изгубени връзки by Johann Hari
Rate this book
Clear rating

by
2499456
's review

really liked it
bookshelves: всеки-трябва-да-прочете

Както съм казвал многократно, има някои идеи, които са толкова глупави, че само много умни хора могат да вярват в тях - защото умните хора далеч не са по-рационални от всички останали, просто имат много повече умствен капацитет, с който да успяват да се самозаблуждават и да убеждават останалите, че са прави и да крият както от тях, така и от себе си грешките в мисленето си.

Една такава идея е, че депресията е болест на мозъка, която изисква третиране с лекарства, продължаващо с години или дори цял живот.

Явно мисълта, че когато човек е депресиран, най-вероятно нещо (или много неща) в живота му не са както трябва, е прекалено простичка за за големите учени психиатрични мозъци, поради което те старателно я избягват и опровергават в продължение на десетилетия и тъпчат хората с лекарства без изобщо да им дават каквито и да е съвети, че може би трябва да променят нещо в начина си на живот

Все едно когато някой е дебел да му даваш хапчета за отслабване, без да се интересуваш той яде ли много, спортува ли, има ли някакво ендокринно заболяване и т.н. Резултатът от медикализацията на депресията, разбира се, е ръст на депресивните заболявания в целия "западен" свят в небивали размери, който няма никакво намерение да спада.

Йохан Хари е социолог и самият той страдащ от хронична депресия - затова се захваща да разглежда въпроса не от фармакологична, а от социална и човешка гледна точка. Ако човек е тъжен след загуба на близък или друго трагично събитие, значи може би е тъжен и когато целият му живот е трагичен - ако е самотен, нещастен, ако работата му е ужасно скучна, ако няма смисъл в живота, ако не общува с природата.

В автобиографията си от концентрационните лагери, Виктор Франкъл споделя, че въпреки ужасяващите условия там, хората които са оцелели не са били депресирани - това са тия, които са успели да намерят причина, която да им дава смисъл да се борят и да оцелеят.

Йохан Хари, освен социолог е, както 99% от социлозите, левичар и социалист и това си личи в голяма част от книгата, но не толкова, че да няма смисъл да я прочетете. Идеите му за причините за депресията не знам дали са революционни, но определено са новаторски и казват това, което подозирам повечето мислещи хора си мислят по въпроса.

За съжаление, втората част от книгата, посветена на решенията на гореописаните депресиращи проблеми, далеч не е толкова добра и това е резултат именно от политическите пристрастия на автора, който, според мен, не може да погледне отвъд тях за да прозре, че консерватизмът и традиционализмът имат далеч по-добри решения на поставените от него въпроси, отколкото му се иска да признае. Може би това е една от причините хората с "либерални"(в сащ така наричат левите) възгледи статистически да страдат от значително повече психични заболявания.
18 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Изгубени връзки.
Sign In »

Reading Progress

April 20, 2020 – Shelved
April 27, 2020 – Started Reading
April 27, 2020 – Shelved as: всеки-трябва-да-прочете
April 27, 2020 – Finished Reading

Comments Showing 1-2 of 2 (2 new)

dateDown arrow    newest »

message 1: by Estranged (new)

Estranged Невинаги причината е в начина на живот в сегашния момент.

Животни, които са гладували, дори да живеят в дом с много храна, ядат като невидели и продължават да кътат това, което не могат да изядат, в тайни кътчета дълго време.
Тормозени животни се боят дори от тези, които им помагат, и т.н.

Това са животински навици за интерпретация на света, които продължават да работят дълго време след като ситуацията се е изменила. Някой може да стане много известен, успешен и уважаван, а да продължи да има възприятието, че се намира на социалното или сексуалното дъно, въпреки че вече не е така.

Най-ефективна за проблема е когнитивно-бихевиористичната терапия. Тя не стъпва на медикаменти - но стъпва на факта, че сме животни с определени навици, и можем да дресираме себе си по различен начин.


message 2: by Петър (last edited Apr 28, 2020 02:32AM) (new) - rated it 4 stars

Петър Стойков това бива обсъдено в книгата - не КБТ разбира се защото левичарите са против всякакви решения, които работят, но минали травми като причини за депресия


back to top