Toni's Reviews > Физика на тъгата

Физика на тъгата by Georgi Gospodinov
Rate this book
Clear rating

by
5724106
's review
May 05, 2012

liked it
bookshelves: bulgarian, contemporary
Read from May 01 to July 06, 2012 — I own a copy

Физика на тъгата е книга, която някои ще харесат ужасно много, а други ще намразят веднага. Това наистина е роман-лабиринт – ще се губите и намирате през цялото четене. Аз се изгубих на няколко места, на други пък се намерих доста сполучливо и затова пак съм някъде по средата в симпатиите си към книгата. В някои моменти бях силно увлечена от нея и ми харесваше много, в други просто губех смисъла и се чувствах отнесена в нищото.
Всички знаем, че физиката е точна наука и с куп формули винаги може да се намери отговора. Виж, литературата, както казва и авторът, е друго нещо... няма нито една формула, която да покаже точно колко ще харесаш една книга или защо аджеба няма да я харесаш. Може би това е причината, заради която не мога да дам точен отговор на въпроса хареса ли ми или не. Прочетете и ще разберете.

... меланхолията бавно залива света... Нещо е зациклило във времето и есента не иска да се отмести, всеки сезон е есен. Световната есен... Пътуването също не лекува тъга. Трябва да се търси нещо друго.
The saddest place is the world.

Шехерезада и Минотавъра
Обикновено историята се разказва от този, който е в слаба позиция. Това най-ясно личи при Шехерезада. Една обречена жена разказва история след история, за да спечели нощ след нощ. Нишката на историята е единственото, което я води през лабиринта на нейната обреченост. Вътре в историите, които разказва, най-честата разменна монета за откупуване на живот са пак историите.
3 likes · flag

Sign into Goodreads to see if any of your friends have read Физика на тъгата.
Sign In »

No comments have been added yet.